Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:39 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Арда
МнениеПубликувано на: Вто Мар 02, 2010 2:44 pm 
Аватар

Не знам дали има някой, който да е осведомен детайлно по въпроса, но бях потресен от един факт:

Река Арда - в участъка, непосредствено преди вливането си в Ивайловградския язовир е тотално обезрибена. Тук не говоря за малко риба или липсата на един или друг вид - просто там няма нито една риба.
В спомените ми това място кипеше от живот. Дори във времената, когато покрай Маджаровските рудници в Арда се изливаше пянообразуваща гнас, привечер повърхността приличаше на вряща супа от уклей и кефал. Във вировете можеха да се видят без проблем 2-3-4 кг екземпляри /помня, че по едно време дори се бяха появили харпунджии заради трофеите/.
И тогава се мятаха бомби чат - пат, разпъваха мрежи и прочие, обаче риба имаше и то страшно много.

Някой знае ли какво още трябва да се е случило там, за да се стигне до това, за което разказвам?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Мар 03, 2010 12:11 pm 
Аватар

Ето и няколко снимки от това място:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Мар 03, 2010 5:46 pm 
Аватар

Ами хиляди корморани мародерстват там от ранна есен до пролетта,а след това някои остават за постоянно по тези места.И това не е само там.Това е голяма напаст за всички реки.Кормораните живеели до 40години ,представете си колко риба унищожават през дългия си живот.Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Мар 03, 2010 6:26 pm 

Само,че вида на кормораните ми се струва,че е хомосапиенс.Какво прекрасно място!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Мар 03, 2010 6:43 pm 
Аватар

По това време на годината винаги е така.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Мар 03, 2010 8:07 pm 

Хубави местенца :) Сега когато се съберат двата вида корморани става страшно.Първия,обикновения вид съм чувал,но не съм сигурен ,че изяжда по пет,шест кила риба дневно.По страшен е втория вид-за него съм чувал,че може и сто кила да изяде стига да ги хване,а той се е специализирал с мрежи,ток,бомби и т.н. :( :( :(

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 04, 2010 8:37 am 
Аватар

drago написа:
По това време на годината винаги е така.

Вероятно трябваше да доуточня, че наблюденията са ми от Май-Юни миналата година, а не от сега.
Точно тези месеци сравнявам с отминали времена.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 04, 2010 7:05 pm 
Аватар

Бай Кольо, здрасти!! Още едно място, изглеждащо като излезнало от съня на мухаря......страхотен тих разлив, дълга пясъчно-камениста коса, никакви трудности за кастинга........Дано Драго да е прав и от язовира, живот и здраве, да си "вдигне" риба към туй вълшебно място!! Поздрави!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 18, 2010 10:46 pm 
Аватар

Мястото наистина е вълшебно.Редовно го посещаваме.Това,обаче,дали ще има риба в даден момент зависи от доста неща.Едно на ръка бракониерствата и кормораните,но истината е,че това пускане на водата от по-горния язовир - Кърджали - също има голямо значение.То не само риба няма,но и дъното е направо умито....
Съсипаха я тази река.А преди години ходехме по 3 пъти на седмица там - пъпа ни беше хвърлен там....
И сега Арда си ми остава любимата река,но все по-често в спомените и надеждите ми.....

http://pachoflyfishing.wordpress.com/
http://www.jivotno.com/Djery_tu
AngerPoint - just search in Vbox7 and enjoy===

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Мар 19, 2010 9:55 am 
Аватар

Немисля, че само кормораните са виновни... Ако има корморани - има риба! Обикновенно те се задържат там където има храна. Но за тоталното обезрибяване вероятно е помогнал и нашия род :?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Мар 23, 2010 7:48 am 
Аватар

Привет на всички,
ууужасното е, че тази картинка я има и на доста други места из цялата ни страница... пример... - Има една витошка река, до която живея, която от време на време влиза в гражданско-горски зарибителни програми и се пускат 3-4 хил. рибета от Искрец. Животът им продължава около 1-2 год. всичко се излавя на въдици,бъркане, тровене, отбиване на водата от даден ръкав, като се прибира всичко и после се носи на мегдана... Няма ИАРА, ни горски, ни полски, ни кметски, ни гяволи.... Тази картинка, макар и аналогична Ви е доста позната.??? или просто се огледайте... тия мърши няма да се спрат, а трябва просто контрол / проста дума с много съдържание /. Новият мениджър-управник на агенцията, почти съм убеден, че ще е същото мекере, като досегашните безделници. Щял отлично да усвоява Еврофондовете в ресора му.... Имаме чудесен пример до нам нас съседна страна,която няма европари, но имат реки и риби, които ги няма из цялото ЕС... пример, който ни изумява и съпоставим с нашата действителност е в рубриката "без думи"....
Темата е безкрайна .... за мое огромно съжаление...
От другата подтема на Соте много ми хареса стихотворението на Славейков, което според мен трябва да стане мото на тази рубрика във Форума... за жалост....................................

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа