Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:43 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 61 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Фев 12, 2010 10:35 am 

Относно възпроизводството на т.нар."балканка",Стоянов е прав-безвъзвратно са нарушени финните природни механизми на това свещенодействие,момчета.Наистина,такива реки,във които това става,се броят на пръстите на едната ръка. Така сме загубили Панежкият подвид,така ще си отидат и гигантите от една голяма река с язовири, и друга -със хотели :x :cry: .Трябва да се зарибява повече,пък...каквото дойде. Зарибителният материал също силно варира през годините-като качество.Някои рибки изглеждат напълно способни за размножаване, други-не.Парадоксално е,че въпреки усилията, във карстовите ни реки не можа да тръгне естествено възпроизводство,поне според мен.Сигурно ,защото повечето мерни риби отиват за консумация :lol: Гладен е народа...и беден. Това, всяка вечер на кръчма, въдица за 1000 лв. ,и джип за 50 000 живот ли е!!!??Да му мислят западните ни колеги, със 200 евро заплата.Допреди две години нямаше официална държава, но направиха река,за 4 месеца оправиха всички шосета, и от тази година има 7 реки!! Ма те са сигурно балъци..
Сори за офф-а,някъде из форумите някой си беше сложил подпис"избийте балъците,тарикатите ще умрат сами". Е, това ни е проблема.Ако махаме тарикатите безпощадно и веднага,държавата ще цъфне и върже..
Поздрави..

Последна промяна Данчо Савов на Съб Мар 27, 2010 12:38 am, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Фев 12, 2010 10:45 am 
Аватар

Светльо....Той е баце, Той е!! Данчо...наздраве приятелю!!!
П.С.: На 06.02 се почита паметта на свети Фотий - покровител на всички, имащи в името си светлина!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Фев 12, 2010 11:32 am 
Аватар

Стоянов написа:
Каква уловка колега, няма уловка!?!

Просто това, което пишеш не е така!...Реално реките, където можем да ловим диви риби са не повече от двайсеттина....
Пиша това за да стане ясно, че 80% та и 90% от рибите, които ловим, преди това някой е пуснал. ...
Количествата, които се пускат в последните години наистина не са малки! Нали си представяте, какво са 10-20 хил. бр. на късите ни и стръмни високопланински реки....
А тук, пък е отговора на въпроса с охраната. Токаджии, бракониери и вс. др. винаги ще има, просто зарибяванията трябва да изпреварват, убитата, изядена и т.н.т. риба! На бракониерите, контолните органи да си им пишат актове. НИЕ ТРЯБВА ДА ИЗИСКВАМЕ ТЕЗИ РИБИ ДА ВЛИЗАТ В РЕКИТЕ!!! Цифрите в план 2010 не са лоши.

А, за стопанисване и управление на рибните ресурси от сдруженията още не сме дорасли. Ние не можем да усвоим това, което ни се дава без пари, а какво да говорим за самофинансиране!
В първия си пост споделих една не лоша практика, чието осъществяване отнема по-малко време от, колкото да го пиша тава във форума! Безцелното копиране на цели абзаци от ДВ, бр., ал. и т.н.т., не виждам, с какво ще ни помогне колега, mecho puh !?!

...моля, не ми отговаряйте! Последният ми пост по темата!

Колега Стоянов - явно си останал с грешно впечатление - аз не ти опонирам , напротив - похвално е стореното от теб и хора като теб - наистина трябва да се търси начин за взаимодействие с ИАРА !!! Просто добавям дребни детайли в картината ! У нас наистина има двайсетина реки, в които балканката гарантирано може да се възпроизвежда САМА !!! Но в останалите реки с почти подходящи условия тя НЯМА шанса да се възпроизвежда ( виж болднатото в твоя пост) ! Именно върху това АЗ акцентирам - КОНТРОЛ по опазването на пъстървата ! При толкова и така мащабно действащи бракониери мерките за борба с тях трябва да са други! Ако намалим вредата от тях 4-5 пъти и ТОГАВА установим, че наистина в "съмнителните" реки балканката не може да дава трайно поколение - ОК , ще се съглася на 100 % с теб ! Но докато в с.Радуил ловят риба с голи ръце и вилици как да разберем дали р.Марица дава условия за устойчиво възпроизвеждане на рибата ? :roll: Аз не съм срещал обстойни изследвания на каквито и да е институции у нас по въпроса ... :(

По-важната тема обаче е за стопанисването - не предлагам пълна финансова самоиздръжка на сдруженията - има достатъчно пари от еврофондовете по програми от Натура 2000 и какво ли не още ! Аз имах в предвид , че в ЗРА не се дава възможност клуб Х да вземе едни 6 км. от река У и да ги стопанисва (сиреч охранява, зарибява, определя правилата за достъп и риболов до нея и т.н.) срещу ДНЕВНА такса за риболов , както е в повечето културни държави ! Това е - нито повече, нито по-малко искам само една такава дребна доработка в закона , която ще позволи да се организираме 20 човека и да наемем р.Искрецка например , да склщчим договор за въоръжена охрана с фирма А и така да гарантираме на зарибителния материал шанса да оцелее !!!
Така ние ще помогнем на държавата и тя на нас ...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Фев 12, 2010 12:41 pm 
Аватар

Данчо Савов написа:
Не знам защо, но ме втриса от вида на тая личност.. :oops: :shock:
Относно възпроизводството на т.нар."балканка",Стоянов е прав-безвъзвратно са нарушени финните природни механизми на това свещенодействие,момчета.Наистина,такива реки,във които това става,се броят на пръстите на едната ръка. Така сме загубили Панежкият подвид,така ще си отидат и гигантите от една голяма река с язовири, и друга -със хотели :x :cry: .Трябва да се зарибява повече,пък...каквото дойде. Зарибителният материал също силно варира през годините-като качество.Някои рибки изглеждат напълно способни за размножаване, други-не.Парадоксално е,че въпреки усилията, във карстовите ни реки не можа да тръгне естествено възпроизводство,поне според мен.Сигурно ,защото повечето мерни риби отиват за консумация :lol: Гладен е народа...и беден. Това, всяка вечер на кръчма, въдица за 1000 лв. ,и джип за 50 000 живот ли е!!!??Да му мислят западните ни колеги, със 200 евро заплата.Допреди две години нямаше официална държава, но направиха река,за 4 месеца оправиха всички шосета, и от тази година има 7 реки!! Ма те са сигурно балъци..
Сори за офф-а,някъде из форумите някой си беше сложил подпис"избийте балъците,тарикатите ще умрат сами". Е, това ни е проблема.Ако махаме тарикатите безпощадно и веднага,държавата ще цъфне и върже..
Поздрави..

Данчо, Данчо ... кво да ти кажа брат. Те днес повечето нови ръководни личности изглеждат така. Супер прогрес, нали.
Споко, ще оправят и реките но още не е опряло до тях. Няма да се изненадам да се чуе тихичко за поредните усвоени средства от общата бака отново ... в полза на богоизбраните. Блажени да са вярващите, къде у нас визия за природата да изпреварват далаверата. От дериджето на реките у нас се възползват маса хора, но не и редовите риболовци с билет в джоба. Така ще е, докато се играе на кой е по по най и няма единство у хората. Знаеш, нашенски манталитет, кво да прайш.

BTW, казваш за карстовите реки че няма ръзмножаване. Не знам дали е така, но се питам дали от тези размножителни гнезда не се излюпват рибки.
Изображение
Изображение

Жив и здрав.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Фев 12, 2010 2:11 pm 

Докторе ,за съжаление си болезнено прав!Както за усвояването на средства , така и за властимащите..!А за гнездата, знаеш още преди години бях писал за тях по Панега и се изпокарахме..за ходенето зимата... та не се ли промени нещо , все ще четем, че рибите не се размножават и може да се ходи безкрай за американки...!Преди години чичо Ванчо разправяше ,че трябва да се пускат риби, пък все нещо ще оцелее от бракониерите, но от две години гледам че и той си промени отношението към проблема...Такова безхаберие и хищническо отношение към пъстървата ,каквото се наблюдава напоследък и деветдесетте години нямаше..Та дано нещо се промени, щото много капота ни чакат..!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Фев 12, 2010 4:09 pm 

Teзи светли петна най вероятно са от ботуш 45 номер !

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Фев 12, 2010 5:34 pm 

Може и от по-голям ботуш да са! :D :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Фев 12, 2010 6:05 pm 
Аватар

Стоимене, темата за ходенето през забраната на Панега много лесно би се решил като се промени статута на реката, но кой го е еня за нея ...

Лъчо, петната може и да са от извънземни :D :D

Освен пресирането на пъстървата зимата се влачат тобри със скобари на тройка, пролетта се ловят масово смадоците от хайверните им ями до брега, после тръгва всякаква сган да лови кой с каквото може и по колкото може от изнасилените ни водоеми. Контрол йок! Чудя се до кога тази вакханалия ще продължава. Къв спортен риболов, къв кеф в тотално осраните реки и водоеми.
Добре са единствено тайните рекички из Балкана дето си ги сайдестват някои колеги, та в тях си има винаги риби 8)

Поздрави момчета, но работата с рибите не е на добре.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Фев 12, 2010 6:49 pm 
Аватар

Ееех Чичо Док , жалка е картинката , не стига че бракониерите
безчинстват ами в едно село до Кюстендил на 50-на метра от
Струма такова сметище са заформили че му призлева на човек
а като питах кмета ми отговори че нема проблем просто си е сметището на селото а точно там редовно всекакви копелдаци
с трактори , бусчета и каручки безнаказано товарат баластра и продават из целата околия за да може вечер да се напоркат в кръчмата.
Дано доживееме наистина да видиме неква промена че тежко на всички ни.
Живи и здрави бъдете.
Соте.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Мар 01, 2010 4:38 pm 
Аватар

Такааа - да обобщя : четох, четох и ми призля от четене, но така и не открих прочутата наредба за определяне на реда и правилата за извършване на стопански, любителски риболов и аквакултури във водните обекти по чл3., ал1., т. 1,2 и 3 от ЗРА... А в нея би трябвало да е посочено какви са принципите на заплащане на любителите-риболовци към арендаторите на въпросните обекти ! Поради тази причина и не мога да адаптирам текста на чл.15 а , ал.1 и 2 от ЗРА, които създават правото на риболовни сдружения да управляват участъци от реки ! Във въпросните текстове ЗРА Ни дава правото да се сдружим и да вземем под крилото си за охрана и стопанисване участък от река и др. , и да изискваме билет за нашето ново сдружение от желаещите да риболовстват! Тук е добре да се заложи и варианта за дневна такса - той е "по-гъвкав" , с много по-добро "местно" въздействие и гарантира, че при правилна работа на стопаните ще е налице и подобаващо рефинансиране, а това ще допринася за по-атрактивния вид на обекта ...
"Западния" модел на овъзмездяване на човешкото въздействие върху реките е доказан и изпитан във времето и не виждам защобягаме от него - дано е поради недосетливост на законотворците !!!
Като цяло новите доработки на ЗРА от 2008-а ( не ги бях чел) са го "облагородили" и единствените ми забележки са към чл 54 а в който се делегира правото на контрол върху обектите стопанисвани от риболовните сдружения от "риболовни надзиратели", които обаче нямат право да задържат нарушителите или да ги отвеждат в случай на липса на документи ( това Дон Цеци го е прокарал... :lol: ) в най-близкото РПУ... :roll: Тъпото е, че тези надзиратели се определят ЕЖЕГОДНО от Директора на ИАРА ( пак никаква гъвкавост!) по предложение на стопаните на реката ... :oops:
Така че - ЗРА си е добър в този си вид и проблемът идва от неприлагането му на местно ниво !!! При това законът дава право на ИД на ИАРА да отделя част от приходите по :"...събраните глоби, имуществени санкции и обезщетения в полза на държавата за нанесени вреди на рибата и другите водни организми в обектите по чл. 3, ал. 1, т. 1 и в язовирите - държавна собственост;..." така:"...Изпълнителният директор на ИАРА може да разпределя до 30 на сто от приходите по ал. 1, т. 3 за допълнително материално стимулиране на служителите в ИАРА. ..." Демек - ПАРИ има, ама не действате !!! :lol: 50 000 лева глоби са 15 000 лева заплати !!! :idea:
Написаното дотук ще приведа в подходящ за метаболизмите на г-н Недев вид с цел по-лесна асимилация и пак ще ви пиша ...
Наслука и в сряда дано се видим на ряката ... \:D/

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Мар 02, 2010 4:10 pm 
Аватар

Май ИАРА въобще не си губи времето.
http://iara.government.bg/?p=893
http://iara.government.bg/?p=884
Действително това дето ни го предоставят е похвално но не е ли време мрежарите наистина да получат това дето заслужават
а не некви си актчета . Иначе са похвални действията на агенцията , дано тоя народ се научи че бракониерството нема да реши проблемите в кризата. А и тези рибарски магазинчета е време некой да ги спре да продават червеноперки и пр. с неизвестен произход , сто процента се зареждат точно от бракониери.
Соте.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Мар 05, 2010 11:34 pm 
Аватар

http://iara.government.bg/?p=912

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Мар 05, 2010 11:35 pm 
Аватар

Май някой е хвърлил тежък камък в блатото или ще ми се наложи да почна да вярвам в чудеса :
http://iara.government.bg/?p=912 :roll: !
Хайде сега да споделите какво искате ( но в следващите 2 седмици) и да го пратим на хората от ведомството на Недев !!!
Аз лично искам промяна в чл.15а ,ал2.- да се създаде хипотезата "дневна такса за разрешително за риболов в обект по смисъла на чл.15а,ал1"! А също и промени в чл.55-75 касаещи наказателните разпоредби като стойност на глобите ... :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Мар 07, 2010 10:39 pm 
Аватар

vanio написа:

Стоянов написа:

Ще се възползваме, разбира се.

Моля, ако някой има конкретна информация за плана за зарибяване за 2010, да сподели.

Идеята ми е да депозираме Писмо-обръщение до изпълнителния директор на ИАРА, подписано от инициативен комитет на представители на български риболовни клубове и любители- риболовци. Всеки, който има желание, може да участва.

В него ще бъде засегнат първоначалният въпрос за зарибяването с парите от риболовните билети, заради който колегата Данчо Савов постави тази тема. Така също ще призовем за своевременна и достатъчна информация за плановете на агенцията и ще изразим желанието си за сътрудничество.

Към писмото ще има изчерпателно и мотивирано Приложение обединяващо мнението ни за необходимите промени в ЗРА по различни въпроси като целогодишната забрана, стопанисването на участъци от реки, сътрудничеството съгласно изведените в националната стратегия принципи, статута на р. Златна Панега по време на размножителния период на балканската пъстърва и др.

Тези теми досега многократно са били разисквани по форумите, така че предполагам ще успеем да излъчим преобладаващото мнение на "гилдията".

Целта, която трябва да си поставим, е от Агенцията да ни забележат и да разберат, че има хора, които се интересуват от работата им и ги наблюдават. Т.е. да се превърнем в "субекти" на техния кръгозор, а какво ще стане по- нататък времето ще покаже.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Мар 07, 2010 11:59 pm 
Аватар

Аз съм на мнение, че ако искаме да бъдем чути, трябва да проговорим 1во :) Затова предлагам в да се се състави примерно писмо с предложенията за промени в закона и който е съгласен да се подпише под него! така за 2 3 седмици ще можем да избистрим позицията на основната група и да я пратим до Агенцията! Относно авторите на писмото - смятам , че има доста по-запознати от мен в тази област :wink: Така мисля аз!
Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 61 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа