Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:40 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Чет Апр 15, 2010 1:03 pm 

Става въпрос за следното. Преди малко с колеги отидохме на обед ей тука: http://www.bgmaps.com/routing.aspx?sid= ... 788F08945F
и бях доста учуден, че се предлагаше: "Прясна Доспатска пъстърва с гарнитура" на цена от 5 лв. (да като цена е супер...). И на въпроса ми, "ама тя 'що е толкова евтина!?!?" ми беше отговорено, под секрет (значи да не казвам на никой), че е от едни бракониери дето им се "дава по нещо" за това.
Ами отказах си поръчката и си тръгнах, сега колегите ми все още не могат да разберат за
'що ми е станало толкова гадно.
Ами това е исках просто да го споделя с вас и се питам, какво мога аз да направя това безобразие да спре!?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Апр 15, 2010 2:19 pm 
Аватар

Много гадно наистина.Но приятелю това няма да спре никога,което е най-лошото.Твоята случка ми напомня за един филм на Луи дьо Финес "Ни чул,ни видял".

The Fly Fishing is a pathway to many abilities,some consider to be unnatural.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Апр 15, 2010 3:50 pm 
Аватар

Няяямаааа спиранееееее, няяяямааааааа.........няма и да има!! Веднага ще ти разкажа една случка от днес - возя си се в тролея и в средата, на "колелото", някой си изпуснал монета от две ли бяха, пет ли бяха, стотинки..Един бабугер, който едва се качи в тролея, се фърли като чемпион от щатската бейзболна лига и с победоносно изражение ги сграбчи от земята.......
Това, бате, е народопсихологията ни, макар че повече прилича тежка диагноза, която се лекува САМО и ЕДИНСТВЕНО с много бой, ебане и тепане / извинявам се за езика /!!
По абсолютно същия начин седи въпроса и с примитивите, които са докарали на търгаша пъстървата от Доспат..И ако някой ми каже, че то търгашите имат вина, веднага ще му "попаря" оптимизма - дори и търгаша да го няма, примитивите ПАК ще бастисат пъстървата - ще я дадат на прасетата или просто ще я свършат, за да не би да я свърши някой друг!!!!! Това е тъжната картинка...А иначе днес върви операция "Недосегаемите".....Честити ви нови зрелища от банкянската театрална трупа "ЦеЦе и БеБе"....

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Апр 15, 2010 4:44 pm 

Тъпо, много тъпо наистина....
Верно,че т'ва ни е народопсихология, колкото и да си викаме, че не е.
Операциите им край нямат (то е хубаво, че ги има де), ама ефекта нещо...
Няма значение де само исках да споделя ;) Айде здраве на всички нас пък и по-скоростно срещане на събора :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Апр 17, 2010 8:30 am 

Мъка, мъка е наборе,.......
Поздрави Делчо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Апр 17, 2010 3:22 pm 

Във София има ресторант,който предлага прясна балканка пъстърва от езерата в Рила..

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Апр 17, 2010 6:31 pm 
Аватар

Данчо Савов написа:
Във София има ресторант,който предлага прясна балканка пъстърва от езерата в Рила..

Ти иди в Самоков да видиш какво предлагат ... иначе и тази година в района реките са забранени.
Естествено..

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Апр 20, 2010 2:58 pm 
Аватар

Има бракониери и за съжаление това е факт.Само ако се поразходите по магазините за риба ще видите колко "стопански малоценни"видове продават в тях.И оттук трябва да тръгнем-ако колегите от ДВСК си вършат работата съвестно тази риба не бива да е там нали?Едно на ръка че не съм убеден за безопасността и за консумация поради причина че същата тази риба не е минала никакъв ветеринарен контрол.И ако че по рибите няма опасни видове за хората паразити...не залагам на това.Иначе от садките на Доспат се измъкват доста риби,които след това са доста лесни за улов.И за това са ощетени по-скоро рибовъдите там но не това беше темата нали? :lol:
За народопсихологията-донякъде съм склонен да се съглася с вас,но е и факт че хората в България са доста бедни.И ако се стряскаме от бракониерите на Доспат нека си представим колко бедно живеят местните хора там.И да помислим колко са източниците на препитание там.Мога да ви отговоря-николко.Пътувам в тази част на страната почти всяка седмица.имам предвид Родопите които са извън туристическите карти...Когато си седим в града и си чешем езиците колко е лошо бракониерството там се гъзат от 3 сутринта да берат тютюн/някой от вас колеги брал ли е?Доста нериятно е.../ и даже не могат да възприемат какво е това кеч енд релийз...Щото не говорят английски,както и български,но не това е важното.Народопсихологията е това което се е случвало на хората в тая бедна страна от колко...100 години например?Защото за всяко нещо си има причина,дори и за бракониерството ако щете.

P.S.Колкото до боя с който би се оправила тази държава-не смятам че би свършило работа,ефекта е само обратен.Именно с тази терапия сме на това ниво бат Райко,и за това сме станали подобни скотове.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Апр 20, 2010 10:32 pm 

Никой не оспорва, че хората в България, и в частност в Родопите, са бедни, но това не е оправдание за скотското поведение на мнозина. И като се замислиш, пък и тези хора като се замислят, от кое ще изкарат повече пари - дали като убият една кофа риба и я продадат на някой магазин или ресторант за 1-2 лева килото, или като положат усилия да запазят рибата във водоемите и такива като нас ходят да я ловят и им плащат поне по 20-тина лева на вечер за стая? Все ми се струва, че хората в България са бедни донакъде и затова, че търсят все най-лесния и най-тарикатския начин да свържат двата края, без да мислят за последиците.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Апр 20, 2010 10:41 pm 
Аватар

Колега ,karaul, мисля че си постъпил правилно като си отказал поръчката, това ми дава лъч надежда че нещата са мръднали малко в положителна посока (т.е. не съм само аз)! Лично на мен ми е станало принцип да не ползвам неща придобити пи незаконен начин,и мисля че колкото повече ставаме хотрата които не купуваме от крадците - толкова по малко кражби ще има. Знам,че това за сега звучи доста утопично ,но е моя принос .

Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Апр 20, 2010 11:28 pm 
Аватар

Цитат:
И като се замислиш, пък и тези хора като се замислят

Много пъти съм се замислял и съм се опитвал да анализирам като изтъкнат антрополог фундамента на булгаристанските особености...Залитал съм в какви ли не теории и крайности за да заспя някоя вечер "полунадясно и леко усмихнат"/нали така се заспиваше по устав :lol: / с някакво що годе смислено обяснение...

Таква кат`чели няма...Често обаче, след две ракии ми се върти следната мисъл в главата:

Героят на нашето време е тотално опериран от взаимовръзки с минало и бъдеще- тоест той нито обладава някаква реална приемственост/под каквато и да е форма като безкористно почита или поне изучава родовото си минало/, нито се ангажира по какъвто и да било начин с бъдещето. Отговорните родители ако имат възможност уреждат децата си с апартаменти и университети, примерно, а ако нямат се отдават на други активитис като приготвяне на зимнина под формата на буркани, пак като пример.
Това, което ще бъде след нас като цяло, като общо, не само, че не е и няма да бъде никога градивен дебат, но дори не е и мимолетен въпрос в главите на хората...което е и трагедията наша.

И това е проектирано в абсолютно всички аспекти на живота, колкото и наивно и елементарно да звучи...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Апр 20, 2010 11:43 pm 
Аватар

Цитат:
но е и факт че хората в България са доста бедни

Което е много повече следствие, отколкото причина за/на това, което написах : )

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Апр 21, 2010 7:47 am 
Аватар

Да,донякъде съм съгласен,но задайте си въпроса ЗАЩО българите сме такива...Малодушни,крадливи,страхливи,предполагам е безсмислено да продължавам с епитетите.Да се върнем 500 години назад,не че това има някакво значение.Когато в Европа се е изграждало съвременното общество какво се е случвало у нас?И след като сме изградили такова общество идват други едни "освободители" с петолъчки на каските и това което те са причинили на нашето общество никой и за 700 години не е успял да сътвори.Но това е извън темата.Колегата е отказал поръчката и това е изключително достойна постъпка.Но не навсякъде в Родопите туризъм има.А между другото някои от хубавите реки там се пазят.Давам за пример Триградска и Буйновска река.Аз самият станах неволен бракониер там но с момчето от горска стража успях да изляза на глава някак си/рядко бракониерите ловят с нимфи без контри нали? :lol: /.
Но и именно с туризма е един от начините за решаване на този проблем.Обаче масовия турист никога не би посетил село Бръщен,защото там няма нищо.Освен тютюневи ниви.И доста бедни хора без особени алтернативи.

P.S.В Бръщен има и чудесна река в която един от хората коитопроверявах там твърдеше че има пъстърва,но поради заетост не успях да проверя дали е така :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Апр 21, 2010 8:31 am 
Аватар

Салмонмен, тук не мога да не се съглася с теб.......
Доста пъти съм посочвал ориентировъчни сравнения...последното, за което си спомням бе, че за годината, когато се приема, че в Япония възниква активно тенкара-та, у нас единствената "новина" е била убийството на някакъв спахия.......Прав си, че тия 500 години ще ни тежат сигурно още 1 500.
Бай Кольо Младшия също удря в десетката - за оперирания герой на нашето време....И в тая връзка се замислете - повечето от вас са, или ще бъдат / Дай Боже всекиму/ бащи!! Много далеч съм от образа на добрия родител - когато трябваше да комуникирам с децата си, аз се доказвах като милиционер :-s :D, но все пак съм успял да им "набия" в главите някакви основни обществено полезни принципи и възгледи. Когато успеем да предадем на портетите си тоя "необходим минимум" от нравствени норми на социално поведение, нещата ще потръгнат..и то във всички посоки!!
Затова..... отказвайте порции, пишете по форумите и показвайте човешкото у себе си! Рано или късно у нас отново ще почне да се цени познанието, а не това колко водки си изтряскал, колко пъти си се надрусал или на колко концерта на Планета си бил....Поздрави!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Апр 21, 2010 11:31 am 
Аватар

Само едно допълнение-споменавайки 500 години нямах напредвид да създавам напрежение на каквато и да била основа.Просто това е част от историята ни.21 век сме.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа