Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:41 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Забрана 2011
МнениеПубликувано на: Съб Фев 26, 2011 5:59 pm 
Аватар

Мисля, че няма разлика със забрана 2010...
Забележете, че се споменава "пъстървова зона", та се чудя дали не съм пропуснал нещо :roll:

http://dariknews.bg/media/2011/02/Zapoved-Zabrana_za_ribolov_prez_2011_v_opredeleni_ribnostopanski_obekti.pdf

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Фев 26, 2011 7:41 pm 
Аватар

Определено има нови реки който са забранени.
Което, май не е никък добре!!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Фев 26, 2011 8:58 pm 
Аватар

Сигурно, но тези старите, поне в облат Благоевград са си същите ,което както казваш не е добре.

Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: :)
МнениеПубликувано на: Съб Фев 26, 2011 10:10 pm 
Аватар

Тия разпоредби имам чуството, че пичовете отговорни за тях просто млатат яко копи и пейст от година на година без даже да имат представа от водните обекти споменати вътре.Защо все още р.Треклянска е забранена ? Сигурен съм, че нямат обосновка по въпроса.Няма ли как поне да им се иска обяснение на тези хора защо тази река и онази река са забранени ?? Това ми инкогнито ! Някой ще внесе ли светлина по въпроса ?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Фев 26, 2011 10:51 pm 
Аватар

Цитат:
тях просто млатат яко копи и пейст от година на година без даже да имат представа от водните обекти

Абсолютно съм съгласен. За съжаление няма кой да им държи сметка, а е крайно време да им я потърси някой!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Фев 27, 2011 2:01 am 

Привет!

Понеже си пазя заповедите от предишни години, и като ги сравних с проекта за тазгодишната
установих, че си приличат като еднояйчни близнаци, режих да напиша писмо до ИАРА
и да попитам за евентуалната причина. Ето буквално текста на писмото ми:

---------------------------------------------------

Уважаеми Господине/Госпожо,

Казвам се Венцеслав Андреев и съм любител - риболовец от няколко години (последният ми
билет за любителски риболов - годишен за 2011г., е с номер Г2 778374).
Пиша ви по повод уведомлението за откриване на производство по издаване на общ административен акт
за въвеждане на целогодишна забрана за извършване на риболов през 2011г., публикувано на уеб-сайта
на ИАРА: http://iara.government.bg/?p=2101
Прегледах проекта на заповедта, публикуван на този адрес: http://iara.government.bg/wp-content/up ... img144.pdf
Тъй като имам съответните заповеди (в .pdf формат, от уеб-сайта на ИАРА) за предходните години, след като ги
сравних, установих следното:
Определени реки, или участъци от реки, присъстват във всяка забранителна заповед от последните поне 3 години.
Само за кратък пример, някои от тях са:
Област Перник
- р. Струма - от извора до вливането в яз. Студена
- р. Кладнишка - от извора до вливането в яз. Студена
- р. Матница - от извора до вливането в яз. Студена

Област София
- р. Баба Ведена - в района на ДЛ София от изворите до вливането й в р. Искър
- р. Владайска - от изворите до границите на кв. Владая
- р. Боянска - от изворите до границите на кв. Бояна
- р. Бистришка - от изворите до границите на с. Бистрица

Бих искал да ви запитам - с каква цел се забраняват тези реки всяка година? Ако е с цел увеличаване на рибните популации,
извършват ли се и зарибителни мероприятия във въпросните участъци, или се разчита само на ограничението в риболова?
Ако е с цел "опазване на биологичното разнообразие и създаване на оптимални условия за естествено възпроизводство
на популациите от риба и други водни организми", и ограничението е най-ефективния подход, следи ли се за изпълнението му?
Конкретно за последния въпрос ще ви дам пример:
В област Монтана, един участък от р. Лом - "от с. Княжева Махала до устието" - две поредни години е целогодишно забранен.
Това обаче не пречи на риболовците да риболовстват във въпросния участък - на това съм бил свидетел и през двете години: 2009
и 2010. Не съм бил свидетел на издадени административни актове на нарушителите, нито дори на извършване на проверка в този
участък.
Простете за неприятните думи, но у страничния наблюдател се създава усещането, че горепосочената заповед за целогодишна забрана
за риболов всяка година се преписва от тази за предходната година от някой чиновник, като само датата се сменя; и дори местните
структури на ИАРА по региони сякаш не знаят за нея, и не следят за изпълнението й.

Бих се радвал да получа отговори на зададените въпроси.

С уважение,
Венцеслав Андреев

---------------------------------------------------

Това писмо изпратих на 3 февруари до адрес на е-поща fish@iara.government.bg.
Тъй като до 9 Февруари нямах отговор, реших да го препратя до няколко от регионалните звена на ИАРА -
а именно тези, засегнати в писмото: София, Монтана и Перник ( sofia@iara.government.bg, montana@iara.government.bg, pernik@iara.government.bg).
На 14 Февруари от ИАРА Перник получих следния отговор:

Изображение

От другите регионални звена на ИАРА, както и от централното, отговор не получих.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Фев 27, 2011 8:31 am 
Аватар

Евала Венци за труда!

Иначе тия са пълни малоумници...
------
Да се предпазели от замърсяване, ми ако има една река дето да няма поне едно селско/градско сметище до нея ще е хубаво...

Натура 2000 :shock: , какво общо си има тя с забраната? :roll:

Поздрави!
Жоро

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Фев 27, 2011 11:10 am 
Аватар

Чест и почитания от мен за това което си направил.
Ако повече колеги се ангажираме с това да изпращаме писма и да ги тормозим, защото за това да напише някой отговор трябва да го отделиш от вестника или кръстословицата. Най малкото което е, че ще се събудят и ще разберът че има хора на който им пука какво става и какво се случва.

Поздравления ентусиазъма!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Фев 27, 2011 12:59 pm 
Аватар

"Замърсяването" е перо на друго министерство- на околната среда и водите. ИАРА е агенция към мин. на земеделието и храните и се занимава с само с рибните ресурси. Заповедта я издават те. Явно за област Перник преобладаващите мотиви за забраната не са свързани с пряката дейност на ИАРА.

Тъжното е обаче, че сме опрели за риболов до тези рекички. В същото време големите реки ги считаме за нещо загубено, въпреки че те не са забранени. Там би трябвало да са сериозните риби, и то в количество, което да позволява нормален риболов.

Без охрана, нито малките, нито големите реки ще прокопсат. В момента от ИАРА трима човека проверяват една цяла област!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Фев 27, 2011 2:04 pm 
Аватар

Ха ха ,да се пазят от замърсяване.В Кладнишката река пикае цяло с.Кладница!По Матница редовно виждам бракониери с телескопчета.За Струма не знам, ако има риба има и кой да си ловка със сигурност.
Преди врме се обаждах да хванат някой бракониер.Реакция никаква.

По интересно е положението с р.Треклянска.Реката с най-мого пъстърва в този район.Не е заради опазване от замърсяване.Зарибяват я със сивени ,значи не е с цел "опазване на биологичното разнообразие и създаване на оптимални условия за естествено възпроизводство
на популациите от риба и други водни организми".Това и е 4 година в забраната.Остава да и построят ВЕЦ и всичко ще и нред по българския стандарт.Проверките са 2-3 за цала година.Въпреки забраната реката е рдовно посещавана от риболовци с въдица и няколко електричарски банди.Балканката все пак върви 7-8 лв/кг.

Извода какъв е.Приготвяш си 500 лв. за глбата и си ловкаш кадето искаш и когато искаш.Или 100 -тачка на проверяващите и вече имаме "платен риболов на река".

Пздрави на всички мухари! И да не се напрягаме много, скоро мухарски реки няма да има в BG, освен ако министър на земеделието не стане някой мухар или имаме 5600 регистрирани потребители във форума, а не 560 както е сега.Песимистично но е така!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Фев 27, 2011 5:12 pm 

И 560 стигат- при положение, че всеки се въздържи от купуване на нова убавиня в полза на калашник :D
А министъра, ако стане мухар- има командировъчни, и "Фалкон"- да ходи, където трябва...
Сега сериозно- никакво отчайване! "спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се"- О.Бендер :D :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Фев 27, 2011 7:10 pm 
Аватар

Привет на всички.... Ооооххх ... любима тема... Липсата на каквито и да е адекватни мерки от страна на ИАРА и ресорното министерство по много въпроси са налице... що се отнася да яз Студена, язовирът ми е под носа, дето се казва и за всичките тези години мога да ви разкажа много,много неща, като се почне още през Татово време, за управлението на престъпника Дамянов, за което ми даваха съвети да не говоря, защото така било по-добре, но и там го разкатаха, та до днешни дни...
Истината е, че там всички извинения и бюрократични шушумигарствания стои интереса към самата вода, от която не малка част отива и за нуждите на 'Стомана'. Забраната е издействана от самата кметица на Перник, защото излязла 'доста силна', както ми отговариха. Целта е да има колкото се може по-малко 'Свидетели' около язовира, за да не се гледа, какво точно става там. А това, че бил вододайна зона .... дрънкоплещеници... винаги може да има една санитарна зона, както при другите такива язовири.
Останете си със здраве.........

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Фев 27, 2011 8:23 pm 
Аватар

Данчо Савов написа:
Сега сериозно- никакво отчайване! "спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се"- О.Бендер :D :D

Чакам само да видя какво точно трябва да правят ръцете за спасението. :lol: :lol:

Tazz написа:

Без охрана, нито малките, нито големите реки ще прокопсат. В момента от ИАРА трима човека проверяват една цяла област!

Вместо да зарибяват с парите от билетите по-добре е да назначават пазачи на водните обекти.Друго ще е ако всеки ден минава горски по реката.Няма да има нужда от зарибяване.

rovingtwins написа:
Мисля, че няма разлика със забрана 2010...
Забележете, че се споменава "пъстървова зона", та се чудя дали не съм пропуснал нещо :roll:

Каде видя "пъстървова зона" .Това понятие в сега действащия закон го няма.Ако греша нека ме поправи някой.Което ти дава право да ходиш за клен(кефал) през седмицата а ако хванеш някоя пъстърва тряба да я пуснеш или рискуваш глоба от 100-300 лв.

Общо взето кадето има шанс да хванеш пъстърва е забранено! :lol: :lol: :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Фев 27, 2011 8:25 pm 
Аватар

Това не го разбрах,тъй като реката през лятото над село Боснек пресъхва...и поради малкото ниво Струма стига до язовира през някакви подземни галерии.
Валка,електричарите доколкото разбрах по Треклянска са ги хванали.Поне има лъч надежда.
Поздрави

The Fly Fishing is a pathway to many abilities,some consider to be unnatural.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Фев 27, 2011 8:43 pm 
Аватар

crystal написа:
Това не го разбрах,тъй като реката през лятото над село Боснек пресъхва...и поради малкото ниво Струма стига до язовира през някакви подземни галерии.
Валка,електричарите доколкото разбрах по Треклянска са ги хванали.Поне има лъч надежда.
Поздрави

От входа на пещера Духлата нагоре към с.Чуйпетлово си има река.Лятото ходиме на пикник там и си истудяваме бирата в реката.Риба дали има не съм проверил.
Електричарите са известни.От Земен една група,от Перник две и със сигурност има и някой неизвестни.Кой са хванали?Ето им и уредите
http://1001obiavi.com/browse/hobi-i-raz ... -l488.html
от тази тема
http://www.forums.akulata.com/viewtopic.php?t=6646
Дори един се хвалеше с пъстърва две кила и половина била хваната на "блесна".

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа