Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:40 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 86 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Вто Ное 02, 2010 3:18 pm 
Аватар

Изображение
"Гледай сега дядо!"

Изображение
"Те така се прави, дедовото!!!"

п.п. изводите и коментарите оставям на вас.

п.п.п. а искате река да вземате само за флайфишинг.

п.п.п.п. Младши-то се оказа прав за тази план-скица за охраната на реката:

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Ное 02, 2010 6:11 pm 

Колега, тези картини съм ги виждал на 800 км от нашите граници в родината на демокрацията...та юнаци има навсякъде.Там също бяха с плетени торби и гуменки, само дето нищо не им се разбираше....Та мисълта ми е, че не трябва да се отчайваш.... може някога да се оправят нещата... :D :D :D

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Ное 03, 2010 7:44 am 
Аватар

Стефчо, здрасти!! Като видях тия фотки се сетих и се замислих....Всъщност у нас винаги са се хвърляли серкмета. Реално погледнато вероятно във всяка пета къща в селата е имало подобен уред / и бая избити зъби/. Вярно, че се е вадел покрай Никулден и още три пъти в годината, но пак реките са врели от риба.......
Озверяхме в последните години и гледаме да бастисаме де що шава......

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 03, 2011 1:33 pm 
Аватар

Ето едно задължително четиво за мухарите с нагледен снимков материал:
http://muhatadnes.blogspot.com/2010/06/blog-post.html
Малко от снимковия материал: ...
<Изтрито>

The life is too short to fish a bad Fly!

Последна промяна stoyan filipov на Чет Мар 03, 2011 2:10 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 03, 2011 1:51 pm 
Аватар

Цитат:
Ето едно задължително четиво за мухарите с нагледен снимков материал:
http://muhatadnes.blogspot.com/2010/06/blog-post.html
Малко от снимковия материал:
Снимките са изтрити поради нарушаване на точка в правилника за писане - т.8,

но не от мен е нарушена, а от админ на форума!!!!

:?: :?: :?:

Последна промяна stflyfisher на Вто Мар 08, 2011 7:30 am, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 03, 2011 2:02 pm 
Аватар

Винаги когато искам да разбера коя е предпочитаната храна на рибите в дадена река, то "питам" самите тях.
Няма по-достоверна информация!

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 03, 2011 2:12 pm 
Аватар

Цитат:
:?: :?: :?: :?:

Кое не ти е ясно Стефане?
Показания материал напълно кореспондира с твоя матрялец за дедото и със заглавието на темата.
За мен нема разлика.
Има хуманни начини с които да разберем с кво се рани рибата,а не такива касапски способи.

Поздрави.

Последна промяна stoyan filipov на Чет Мар 03, 2011 2:20 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 03, 2011 2:17 pm 
Аватар

Цитат:
Винаги когато искам да разбера коя е предпочитаната храна на рибите в дадена река, то "питам" самите тях.
Няма по-достоверна информация!

:lol: :lol: :lol:
Изображение

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 03, 2011 2:18 pm 
Аватар

Стояне, чудя се дали да не те накисна пред акулата, че пущаш такива снимки...

------------------------------

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 03, 2011 3:18 pm 
Аватар

Колеги, аз гледам всички показани снимки, пак ги гледам, а единственото за което се сещам е поговорката "прекален светец и богу не е драг"... Всеки, който яде риба, ли е недостоен за уважението на околните? За мен лично снимките на д-р Косьо(когото много уважавам, казвам го сериозно и без кавички, а всеки да си го тълкува както ще) са любопитни и познавателни. Е, вярно, малко са кървави, обаче пък, като се замисля, никой в съвременните специализирани среди например, не оспорва факта, че част от крайъгълните камъни в съвременната медицина са ги поставили именно немските лекари през Втората световна война...
Аз не ям пъстърва единствено от свидливост, признавам си. Просто сърце не ми дава, като си представя как се носят чувалите километри по чукарите, а връщането за втори курс на смрачаване, е откровено екзистенциално преживяване. Ами изпитвам ако не друго, то собственическо отношение към нея. Вече няколко години, един благороден човек, живеещ в Канада, предоставя определена сума за зарибяване на реките по нашия край, но колкото и да е отвратително, той яде риба. В страна с нормална популация и регуалация на този риболов обаче, аз също бих консумирал пъстърва(в разумни измерения) без угризения. За мен рибата е просто риба и нищо повече - аз съм прагматик. Не я възприемам като партньор, съперник, борец, противник, или равнопоставен субект, а като елемент осмислящ хобито ми и придаващ му завършено и материално измерение. Което обаче не значи, че бих и причинявал и допълнителни страдания, които бих могъл да й спестя. Доколкото знам, по света е позволено човек да задържи някоя пъстървова риба над определен размер и от определен вид, без това автоматично да го превръща ако не в чудовище, то най-малкото в индивид със съмнителни морални достойнства, според модерните хорски виждания. Подобни чужди квалификации и гледни точки обаче, не са от значение за мен. Не завися от чужди мнения, нито пък имам желание да споделям натрапени чужди идеи, единствено и само за да се харесам на опредлен кръг лица. Хубавото нещо на човешката независимост е това, че можеш си позволиш да имаш самостоятелно мнение, без да се боиш от виждането на околните...
Много е лесно да имаш крайни мнения по определни въпроси, сблъсквайки се с абсолютните измерения на нещо, обаче да се издигат в култ някакви виждания, само защото ги споделял еди кой си, а всичко останало да се антемосва, защото не е в унисон с присадени чужди гледни точки, е най-малкото несериозно. Както повечето колеги ще се сетят, Сократ беше казал: "Само един от моите ученици ме разбра и той ме разбра криво."... Нещо, от което произтичат и всичките ни неволи, поне според мен.

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 03, 2011 3:31 pm 
Аватар

Цитат:
любопитни и познавателни

Така е снимките на транжирани риби са именно такива. :lol: :lol:
Иначе Аз рибка ям,особенно скумриѝка на скара.

Поздрави

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 03, 2011 4:52 pm 
Аватар

Христо , защо ли , не знам , но както винаги пак си до болка прав...!!!

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 03, 2011 5:50 pm 
Аватар

Бай Ради, добре дошъл отново "на борда"!!! Поздрави на всички!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 03, 2011 6:21 pm 
Аватар

Bate Raiko написа:
Бай Ради, добре дошъл отново "на борда"!!! Поздрави на всички!!

Благодаря ! :D

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Мар 04, 2011 8:32 am 
Forum Admin
Аватар

Здравейте, колеги,

В закона за рибарството и аквакултурите, и по-точно глава трета, раздел три - любителски риболов, чл 22 пише:

Цитат:
"(2) (Доп. - ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) След еднодневен риболовен излет риболовците могат да запазват за себе си до 2 кг пъстървови риби, но не повече от 8 бройки, или до 3 кг от всички останали видове риби, с изключение на единичен екземпляр с по-голямо тегло"

Това означава, че всеки, който ходи за пъстърва има законното право да си вземе 8 пъстърви с размери над 23 см. за балканката, над 22 см. за американката и над 20 см. за сивена. Това е право на личен избор. Всеки може да ги прави каквото си иска тези пъстърви. Ако му се ядат, да ги яде - пържени, печени, мариновани, на фреш ако иска да ги изтисква и т.н. до колкото му позволяват кулинарните умения.
Ако пък иска да ги връща обратно, да ги връща. Каквото поиска. Това е право и лично решение на всеки и никой не може да му държи сметка за това.

Мунчо написа:
Много е лесно да имаш крайни мнения по определни въпроси, сблъсквайки се с абсолютните измерения на нещо, обаче да се издигат в култ някакви виждания, само защото ги споделял еди кой си, а всичко останало да се антемосва, защото не е в унисон с присадени чужди гледни точки, е най-малкото несериозно.

Здрасти, Ице,

За частта от кодекса на федерацията на мухарите, засягаща ролята на идеята "хвани пусни" ли говориш? Тази тука:

Цитат:
"Мухарите се стараят да запазят рибното богатство като разбират важността на това да ограничат броят на рибите, които взимат със себе си след риболов. “Хващане и пускане на рибата” е един важен начин за поддържане рибното богатство на мястото където ловят. Мухарите пускат рибата обратно много внимателно, без поражения по нея. Те подкрепят използването на куки без контри и методи на риболов, които са по-предизвикателни и трудни, но по-безопасни за здравето на рибата."

Твърдо смятам, че на фона на недостатъчно ефективната, за голямо наше съжаление, работа от страна на контролните органи по опазването на пъстървовата популация, идеята "хвани и пусни" важи в пълна сила и трябва да се толерира в нашите, и без това изтърбушени реки.

Като човек, ценител на красивите мухарски снимки, използвам възможността, която ми позволява факта, че съм собственик на сайта, да не допускам, да се показват снимки на умрели риби на страниците на форума, заради което и обособих отделна точка в правилника за писане - т.8.

Всеки, който ясно осъзнава какво е положението с пъстървовите видове в българските водни обекти, трябва да си даде сметка, след вскичките все по-модерни способи за тяхното обезрибяване (ток, парашути, хлор и т.н.), какво да прави с последните уловени читави риби в тях.

Поздрави,

Радо

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 86 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа