Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:01 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 43 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Яну 05, 2005 12:42 pm 
Аватар

...

Последна промяна D-r Misho на Съб Юни 23, 2007 8:45 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: и хааа
МнениеПубликувано на: Сря Яну 05, 2005 12:50 pm 
Аватар

...

Последна промяна D-r Misho на Съб Юни 23, 2007 8:45 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Яну 05, 2005 1:08 pm 
Аватар

И аз така мисля, колкото и да си чешем пръстите с клавиатурата истината лъсва когато примамката е на мястото си във водата. Каквито и да причините поради които рибата обръща внимание на имитациите, които и предлагаме, само опита може да покаже в коя ситуация какво има значение. Четейки написаното дотук (сигурно и още ще се пише) за мен лично изводя е че всеки детайл има значение когато условията допринасят за неговото изпъкване като фактор спрямо останалите детайли. И точно в това за мен е загатката на успешното излъгване на рибата. Виждайки видимите детайли на условията в които се практикува риболова да се догаждаме за невидимите детайли и да подбираме примамки и техники които най-добре пасват на условията. На Струма имах такъв случай - рано сутринта времето тихо. Слънцето още не се е показало над съседните възвишения. Във водата абсолютно мъртвило. 2 ч. по-късно почти същата ситуация само дето вече светлината е повечко. Във водата вече се забелязва движение, но рибите не обръщат внимание на нищо. След още 2 ч. вече има слънчеви участъци и засенчени участъци. По повърхността плахи кръгчета от дребосъци, от време на време и демонстрация на внимание към мухата (бех сменил вече всички налични мухи нимфи и стримери). И хоп лек ветрец на къси пориви. Разхвърчаха се разни пухчета от околните върби и тополи. Сложих малка бяла мушица (подобна на комар с бяло тяло и бяло крило). Преместих се на място на което аз се падах на слънце близо до брега, а в дълбокото в средата една висока топола хвърля сянка. И като се почна една сеч. Всяка следваща риба по-голяма от предишната. Подавах все на едно място. Странното в случая е че по повърхността на водата имаше много пухчета които приличат на моята муха, но рибите не им обръщаха внимание, бяха си харесали моята имитация, която от дълого киснене във водата, потъваше наполовина. Така беше докато сянката излезе от водата, след това нищо повече никъде по продължение на километър по реката.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: хай
МнениеПубликувано на: Сря Яну 05, 2005 1:58 pm 

Аз мисля, че д-р Косьо Братанов си е направил труда да разучи най-подробно материята, за която говорим, преди да си изложи познанията тук, тъй че можем да попиваме информация с пълни шепи. В практически аспект нещата обаче опират само до експериментиране и нищо друго. Имам точно обратния пример на този, описан от Стефан. На 1 август 2003 бях на СТрума до Земен. Едрият кефал въобще не искаше да взима на дребни мухи, но за сметка на това кълвеше като обезумял на едни джапанки, големи поне колкото череша, изчадия некви такива. Тъй че съществуват общи правила, но всяка река изисква конкретна тактика, определен избор на мухи и вариативност.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Яну 05, 2005 3:11 pm 

А страхотна дискусия тече тука. :D Вече всеки е със стабилна теория
и яко база експериментални данни. Проблемът, че и чисто теоретичен анализ не може да се направи. Защото мухарството е релано преживяване и най-якият риболов.
Лично за мен отговор на въпроса няма- но се трупа база данни и инфо.
Виж Стефан предложи системата на тригерите. Ами що да не го изсимулираме. Примерно:
правим 2-3 входа, с четири пет разклонния/ туй всико отговаря на някви фактори/. Пише се едно логично уравнение и си бачка екстра. Сиреч отчита всики фактори на време, риба и т.н. След това един по опитен програмист го пише на подходящ език. Понеже нищо не отнема се прави и хардуер. Кво правим? Една кутия с малки размери и няколко порта. Тръгваме за риба , преди да извадим мухарките щтракаме клавишите и въвеждаме параметрите. При отрицателен отговор за нас/ мноо зависи по условие кво зададем като отр. отговор/ Ич не връзваме мухариките и си тръгваме.
Ей такиз неща :D
Но бих дал един пример с химиците от средните векове, дет смятали че в огънят има няквя скрита жива сила. A после се разбрало, че това е процес на окисление и нищо повече.
Та така и ние мнооо сме се разбързали да ги разберем нещата.
:D :D
Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Яну 05, 2005 8:41 pm 
Аватар

И аз чета с голям интерес. По-големите мухи предизвикват по-силни трептения, които дразнят страничната линия на рибите, но това може да предизвика обратен ефект-т.е. да уплажи рибата. И в този смисъл искам да цитирам една таблица за значението на отделните сетива при видовете риби:

Зрение, Странична линия, Обоняние
Кефал 3 3 2
Пъстърва 3 1 0
Костур 3 1 1
Щука 3 1 0
Шаран 1 0 3

Леганда:
0 - Орган неучастващ в търсенето на храна
1 - Орган епизодично участващ в търсенето на храна
2 - Орган използван винаги при търсенето на храна
3 -Основен орган, който рибата винаги използва при търсене на храна

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Последна промяна Мунчо на Сря Яну 05, 2005 10:39 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: хай
МнениеПубликувано на: Сря Яну 05, 2005 10:06 pm 

Мунчо, мноо ценна таблица брате...точно тъй са нещата. Ский са даже един трик на бай Иван Карабалъка от Казанлък - доказан класик в риболова на кефали по Тунджа от Копринка до Ягода. Кво правеше бай Иван: кисне си мухите от булдото в парченца конска тор (абе фъшкии, с извинение), и в резултат на това ставаха много по-ловисти, просто резултатите им се повишаваха с поне 30 на сто. Без майтап, ама след това за тая схема са ми говорили и други колеги, които са я прилагали с успех. Малко гнусничко е, но! - в името на риболова се правят всякакви жертви. Щото вижте показателя за обоняние - 2. На вас правило ли ви е впечатление, че големият кефал като се издигне до мухата, и прави поне една-две секунди пауза преди да лапне. Ако тази пауза е предназначена за мирисане на примамката, следователно предлагането на характерния аромат на евтин конски одеколон със сигурност ще завиши успеваемостта на мухата. Е, след тва кутията ни за мухи ще вони на фъшкии, ама кво да се прави, то не може сичко да е на шест в тоя живот.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: хай
МнениеПубликувано на: Сря Яну 05, 2005 10:36 pm 
Аватар

Бат Стан написа:
... На вас правило ли ви е впечатление, че големият кефал като се издигне до мухата, и прави поне една-две секунди пауза преди да лапне...

Az лично не съм хващал на муха кефал над 500-600 гр, но наблюдението на Станил е правилно (спред мен). Големия кефал изплува бавно, застава под или до мухата, помръдва перки втренчен в нея и лапва (по скоро я всмуква). Най голямия кефал, който изтървах, сигурно беше над 2 кг, на Ганчовец постъпи точно така, а аз от нетърпение дръпнах рано и просто му я извадих от устата. После беше половин час разплитане на клоните... а колкото до малките кефали, те първо лапат , а после гледат и усещат...

Bate Raiko написа:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Яну 10, 2005 1:26 pm 

Не се удържам.... Да ме прощавате..... то се оказа нещо малко "докторска" темата, та ето и моето мнение:
Несъмнено е важно как мухата се "усеща" от рибата, обаче има и други обстоятелства....струва ми се-по-важни:
Първо - усещането и за "време за хранене"! Смятам, че има ред обстоятелства, които го определят... Случвало се е къде ли не.... хубав ден, обаче риба не пипа.... и неочаквано я ветрец излезе, я облачета, я слънце ...и се започва.... на всяко хвърляне - риба.... независимо от мухата... Наличието на такива моменти прави "тригерите", поне според мен, не много сигурни....
Второ-усещането за "сигурност"... инстинкта за самосъхранение е по-силен от този за хранене... и аз като д-р Мишо съм имал само един-два удара от внушителна група риби-учат се гадинките и като се боцне някоя-другите не рачат... разбира се тук идват ред обстоятелства по маскировката на рибаря, работата с линията, особености на водоема и т.н. и т.н.
И чак след това са качествата на мухата.... според мен това е и причината посредствени муховръзвачи, като мен , да не се оплакват от липса на слука..... А като говорим за мирис на мухата - някъде във стария форум писах-какви ли не "кървави" експерименти съм правил-валях мухата във шише с умирающи мухи с презумция, че като паднат във водата, отделят феромон, който се усеща от рибата; топил съм я в каша от смачкани насекоми, абе не е за разправяне.... обаче не съм забелязал кой-знае какви подобрения! Поради което обръщам внимание на това-дошло ли му е времето на риболова.... до тогава кютам на сянка и смуча бирица.... :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Яну 10, 2005 3:32 pm 
Аватар

...

Последна промяна D-r Misho на Съб Юни 23, 2007 8:47 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Фев 21, 2005 4:50 am 
Аватар

В моя опит кефалът също е показвал предпочитание към червеното.
Иначе на чисто червена джапанка никога не съм ловил (а не се съмнявам че си струва да се опита), но почти винаги съм прибавял нещо червено към мухата. най често: коремчето или опашката.

Колкото до горната част на мухата, мисля че практически не си струва
да губиш време да имитираш детайли като точки на калинка например:
рибата вижда мухата основно отдолу.

Виж друг въпрос е ако ти доставя лично удоволствие да връзваш точни имитации ама тея мухи са повече за пред колеги а не пред риби.

Иво

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Фев 21, 2005 1:03 pm 
Аватар

Въпрос на естетика е да и направя точките:)

Bate Raiko написа:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Май 13, 2006 9:58 pm 
Аватар

хора по горе казвате че рибате има претенции кам цвета ама знаете ли коя кам кои или още не сте проучили.ако знаете пишете

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 43 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3

Часовете са според зоната UTC + 2 часа