Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:58 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Вто Фев 01, 2005 1:55 pm 

Въпросът мми се отнася за ручейника,който си гради цилиндринчна "къщичка".
Тъй-като нямам навика да отварям рибата на реката за да видя какво е яла преди да я хвана се питам,дали рибата поема ручейника цял-разбирай,барабар с каменната или дървена обвивка или взима само ларвата излязла по едина или друга причина от хралупата.
Ако някой знае нещо по въпроса ,моля да го сподели.
Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 01, 2005 2:10 pm 

ми хваща го и го изсмуква

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Вто Фев 01, 2005 2:13 pm 
Аватар

...

Последна промяна D-r Misho на Съб Юни 23, 2007 9:03 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Вто Фев 01, 2005 4:30 pm 

D-r Misho написа:
Здрасти Формич,появяваш се ненадейно и хоп въпросче от упор - само така.Значи на въпроса - аз лично съм намирал обвивката на ручейници(къщички)в корема на риби.Киселиноста в стомаха на рибите разтваря насекомото и остава само детритната обвивка от небелтъчни съставки.Същото правят и много аквариумни риби (големите цихлиди)като ядат твърдите охлюми мелании и накрая изакват само черупката.По много флай сайтове има писано за имитации на ручейниковите къщички,но казват че на тях кълве при липса на много друга храна във съответния водоем.По принцип рибите нападат охотно отнесените от течението ларви и пупи, включително и ручейниковите.
Жив издрав.
П.С. Благодарско за" шарените" лентички ,интересен материал се явяват..Ламето с тъмно меден цвят е страхотно - като стар хитин на нимфа стои.От него вземи ако можеш повече.

Здрасти ,Док верно е ,че съм се покрил малко ,но изпити ме морат и немам много време за писане,но това да не ви успокоява;време да прочитам фпрума си намирам. :D
В последно време съм се вманиачил да правя реалистични мухи и от тук и породилия се въпрос.На много места по сайтовете виждам такива имитации на ручейници с обвивката ,но както стана ясно не бях сигурен ,за улов ли са вързани или по-скоро като "представителни "мухи са напревени(за състезания например).
Мерси още веднъж за изчерпателното инфо.
Сега за лентичките,Док.Те наистина се оказаха много удачен материал.Освен,че могат да се ползват за крилца при сухите мухи,стават от тях и прекрасни чешки нимфи.Аз лично ги предпочитам пред силиконовите ленти.
Започнал съм вече да събирам от тях и тоя път ти обещавам ,че няма да се изложжа с количеството като при първия път,за което вече става дума.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 01, 2005 6:38 pm 
Аватар

Нека и за се опитам да помотна! Значи имам наблюдения по адна пъстървова река о миналата и по миналата ролет!Ручейникат е в най ранния си стадий пролетно време и тогава доста реки изобилстват от тези ларви-хубавото тогава е че обвивката е значително по тънка о тази която съдържа повече ``наноси`` през лятото и есента!Та идеята ми е имитацията на ручейника със все къщата му би бил удачен защото тогава пашкулът е доста по крехък и рибите са свикнали да го ядат! Идейно би било да се направи жълто тяло на нифата и да се облепи със песъчинки и камъчета но наместа да прозира тялото!
Друга тънкоста която наскоро научих е когато се прави имитацията по този начин да се използват материали от дден водоем-и да се надписват-например взимаш пясък от Панега и си правиш ручейници за Панега и така за най често посещаваните от теб реки! Така може би се постига още по голяма реалистичност-щото може да стане объркване например направил си тъмен ручйник а рекат е с по светло дъно и нимфата ще е като точката на японското знаме-което не мисля че е добре!
Ами това е темата наистина е интересна и ако някой има още мнения по въпроса моля да сподели!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Фев 02, 2005 12:35 pm 
Аватар

Гледах по френската ТВ -намазват тялото на нимфата с безцветен лак и после го облепват с пясък, дървени люспички, става много естествено

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Фев 02, 2005 1:00 pm 
Аватар

Мунчо написа:
Гледах по френската ТВ -намазват тялото на нимфата с безцветен лак и после го облепват с пясък, дървени люспички, става много естествено

Точно този начин го гледах скоро и Step-by-Step в Нет-а. Довечера в къщи се потърся линка.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Фев 02, 2005 2:06 pm 
Аватар

Ако го намериш, пусни да го видим

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Фев 02, 2005 2:22 pm 
Forum Admin
Аватар

Фомрен, дойч гюбрен, вас ис дас кадисен с песъчен?
Ехехе, Ванка, брато, ся се сетих, че на състезанието на Бяла река на Видирте, това лято дето мина, когато се набутах между блеснарите, барабар Акула с блеснарите и след като издърпах 4 пастървички от зарибените, при чистенето след това всички бяха пълни с камъчета.
Затова и направих едно щателно проверяване на дъното, преди да си тръгна и не мое да си представиш, Чпето беше свидетел как с две загребвания с шепи извадин около полвин кило такива ручейници с къщурки от камъчета, като тези дето Владко ки показа в "Ентомология".
http://www.troutnut.com/naturals/caddisflies/caddisflies_6_4_prev.jpg
Много снимки може да се намерят в нета:
http://www.flyanglersonline.com/flytying/fotw2/ccree7.jpg
http://www.flyanglersonline.com/flytying/fotw2/mmccfly.jpg
http://www.flyanglersonline.com/flytying/fotw/pcaddisfly.jpg
Имаше още неколко, дето виждах наскоро, ма къде бяха не си спомням
Та тая тема всестранно се разви и да се чуди сега човек за къде да я мести братко, в ентомология ли, тук ли да е, в "хей ръчички ли". Ае ще я оставя за сега тук, но ако може, колеги акцентирайте върху въпроса, който зададе Формата:
Цитат:
дали рибата поема ручейника цял-разбирай,барабар с каменната или дървена обвивка или взима само ларвата излязла по едина или друга причина от хралупата?

Поздрави на всички изучаващи мухички!
Радо
П.С. Въпроси по правенето на такива мухи, задавайте в "Хей ръчички". Дори некой ако се реши може да я пусне цяла тема за тях и да намерим снимки на степ бай степ модели.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Здравейте
МнениеПубликувано на: Пет Фев 11, 2005 4:21 pm 

ами аз съм изчиствал пъстърва и съм ровил в стомаха и трябва да ти кажа,че съм намирал черупки цели от ручейник от това следва да си направим заключението,че рибата го поема цял и вътре в стомаха и го разгражда а черупката я изхвълля навън.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Фев 13, 2005 6:53 pm 

A дали не ги хапват за по-добро храносмилане ? :?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа