Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:55 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Вто Яну 25, 2005 9:22 am 

Най-важното според мен е потъването и преминаването на нимфата. Под потъване имам предвид не оране и вадене на павета на реката, а
идеалната траектория на нимфата. Примерно има пред нас място което потенциално държи една две риби само, че когато заметнем с нимфата
шнура е увлечен вече от течението и е издърпял вече нимфата. Да не ви учудва ако шнура ви лети преди нимфата. За това хората са измослили така нареченият "S" които се прави за да се освободи от известната инерция на линията и така нимфата да потъне по-бързо. Движението прилича на завършващото движение на Зоро със сабята от прословутият филм Маската на Зоро. Те май са два единият класически френски другият с Бандерас. Както и да е другият трик е
да заметнете естествено малко по-нагоре и лидерат ви да бъде само монофил който лесно потъва и така нимфата да премине по подходящата траектория. Има още поне сто номера, като примерно да задържите шнура във въртоп и така силата на водата да го забие надолу и излизайки от въртящата вода някоя риба да ви подгони нимфата уверено.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Яну 25, 2005 11:37 am 

Sъгласен съм с Иван ,че презентирането на нимфата и по-точно усещането ни за движението на нимфата под водата е от голямо значение. С опита се развива "подводно виждане" - преценяваш силата на теченито , скоростта на потъване на примамката , треакторията на движение в резултат на тези и други фактори,тук вече идва мястото и на контролът върху линията . Номера е да се поставиш на мястото на рибата под водата. Да си помислиш какво би изял и къде би го изял.
В края на сезона бях сериозно заблуден от рибоците в една пъстървова рекичка. Наблюдавах риба която стоеше на дъното и правеше бавно местения в течението след което се връщаше в по тихата част, вдигаше се над дъното и отново слизаше долу. Реших да пробвам с тежка нимфа . Заметнах над зоната с пъстървата ,в течението - мухата бързо стигна до дъното и започна да идва към мен.С бавно вдигане на мухарката обрах хлабавината на линията , нимфата подмина рибата без ефект ,наведох пръчката и отпуснах шнур ,примамката излезе от зоната продължи по течението и се вдигна към повърхността. Повторих упражнението няколко пъти като последният видях как рибата пет пари не дава за моята тежка нимфа . Спрях да ловя и започнах да наблюдавам - хайванчето очевидно не събираше от дъното, но не се вдигаше и до повърхностния слой. Отворих кутията- тежки нимфи , сухи мухи ..... трябваше ми нещо което да влиза и да се задържа в средата, нещо апетитно и сервирано на място. Реших да импровизирам - взех едра муха парашут и внимателно клъцнах крилото от сдс , като оставих малък издатък , отрязах и хакъла. Утежних с малко медна тел около финния заешки дъбинг - емърджър! Получи се перфектно- мухата потъваше по-бавно от тежката нимфа и минаваше по желаната треактория. На третото подаване рибата взе.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Яну 25, 2005 1:23 pm 
Аватар

...

Последна промяна D-r Misho на Съб Юни 23, 2007 8:51 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Яну 25, 2005 1:52 pm 
Аватар

Az смятам да наблегна на тези тънкости през пролетта, защото тука практиката ми куца ужасно:):):)

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Яну 25, 2005 6:14 pm 

A Док не ми голям толкова опитът. Около две-три години ги пробвам нимфите за пъстърви. Чак през миналата година взех да сгрявам по-малко водата. Очевидно най-важното е минаването на нифата там където трябва. Дори вида на самаата примамка, усещането на кълването остават на заден план. Изобщо голяма работа е мухарският риболов винаги има какво ново да се начучи. Примерно от около три години ходя само на малки реки и дерета на суха муха и въпреки това има още много инфо за научаване. След това са нимфите за този сезон. После вероятно по езера ще тръгна сериозно. Ехеееееее не един ами 2 човешки живота са малко.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Яну 26, 2005 9:36 am 
Forum Admin
Аватар

Здравейте, скъпи ми приятелю Фенуик от Дружба,
добра темичка сте подхванали. Браво!
Верни неща казваш Ваньо, но едно нещо пропусна да споменеш в начините, които изложи по-горе, тактиката: "Да чуеш рибата, докато си миеш ботушите, ехехеее"
Сещаш се за какво говоря, нали, там на състезанието в Девин, дето така се беше сляс с пръчката си, че много трудно те скивах с монокъла, ехехее.
Оная тактика, която прилагаше успешно, с потапяне на върха на пръчката и задържане на нимфата пред устата на пъстървата, която я гъделичкаше по брадата докато не се засмее и не зине черната си паст и да я шмръкне.
Е за това, ще бъде много интересно да ми обесниш как го правиш, а предполагам и на много други мухарчета тук.
Поздрави!

Радо Любознателний

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Мар 22, 2005 5:31 am 
Аватар

Всичко, което сте изписали ме накара да се замисля за пореден път за следното:
сигурно сте обръщали внимание, че стандартния въпрос между мухари е "На каква муха я хвана?". Ама май е по-важно да се пита "Как я хвана?"
:-k

Поздрави
Иво

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа