Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:55 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Нед Сеп 18, 2005 8:02 pm 
Аватар

Статията е страхотна, с голямо удоволствие я прочетох неколкократно, имаше Копи и Пейст:), много работи ми се осветлиха и с нетърпение чакам продължението.
Само ако може да помоля да бъдат вмъкнати и някакви схеми на монтажа на нимфите по линията-разстояние между тях, дължиня на поводчетата, подредба по линията в зависимост от масата и големината на нимфите. Знам , че това саотносителни неща, но просто в общи линии-за онагледяване. Може да се направи и груба схема на замятане и водене на нимфата по течението на реката. Според мен това само ще допренесе за по-добро онагледяване на написанотом, особено за по-босите(като мен) в нимфовия риболов.
Но пак казвам, че написаното и така е страхотно и даже без тези неща пак си заслужава да се прочете!

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Сеп 19, 2005 9:09 am 
Forum Admin
Аватар

Мунчо написа:
Статията е страхотна, с голямо удоволствие я прочетох неколкократно, имаше Копи и Пейст:), много работи ми се осветлиха и с нетърпение чакам продължението.
Само ако може да помоля да бъдат вмъкнати и някакви схеми на монтажа на нимфите по линията-разстояние между тях, дължиня на поводчетата, подредба по линията в зависимост от масата и големината на нимфите. Знам , че това саотносителни неща, но просто в общи линии-за онагледяване. Може да се направи и груба схема на замятане и водене на нимфата по течението на реката. Според мен това само ще допренесе за по-добро онагледяване на написанотом, особено за по-босите(като мен) в нимфовия риболов.
Но пак казвам, че написаното и така е страхотно и даже без тези неща пак си заслужава да се прочете!

Здрасти, Мунчо,
радвам се, че ти е харесала статията, а и благодаря за добрите думи.
В продължението и ще бъдат описани доста неща от тези които изброи нагледно с още снимков материал, което надявам се да помогне още повече на мухарите харесващи риболова с нимфа на кефал.

Поздрави и очаквай втората част!

Радо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Сеп 19, 2005 12:30 pm 
Аватар

Мммм...да!!Изключително интересен материал Радо, макар да не мога компетентно да го коментирам, все още нимфовия риболов ми е "тера инкогнита" донякъде по обективни причини, просто тази година достъпната ми река - Искъра в района "Дружба" и надолу към Враждебна явно няма да става за мухарене, като гледам какви талази носи вече втори пореден месец :( , май че Бат Стан беше писал, че прилича на сьомгова река, ама лошото е ,че само по цвета на водата и дебита, иначе самата сьомга нещо я няма :lol: Но..., от 3 години уважаеми колеги преди или след морето, задължително за 3-4 дни спирам на "Жребчево" в т.нар. "Бяла къща"- почивна база на "Напоителни системи" - Сливен. Намира се точно до стената и предлага много прилични екстри. А пък в реката под стената какви хубавци има, та мисълта ми е, че 100% ще приложа описаните от Радо техники! Радост за окото и душата са подобни публикации, а не както в някои форуми на някои сайтове... без да споменавам имена, четете нещо от сорта...... .."бехме еди къде си и фанахме 18 кг. каракуда, направо я скинахме, утре че одиме пак..." :( Поздрави на всички ловящи с мухички!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 21, 2005 10:00 am 
Forum Admin
Аватар

Здравейте, зако желаете, може да прочетете и втората част на статията.
Качих я преди малко и нея.
Поздрави!

Радо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 21, 2005 10:25 am 
Аватар

Благодаря!

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 21, 2005 11:53 am 
Аватар

Браво Радо!! Интересно, много интересно!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: нимфите.
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 21, 2005 3:36 pm 
Аватар

Здрасти Радо .Страхотна статийка,впрочем както винаги.И аз ловя така с две нимфи и имам успех ,особено в позамътена вода.Най печелившите са ми заешката и фазановата .Забелязъл съм обаче ,че успех имам в бързи не дълбоки води до метър.В бавните с по-голяма дълбочина нещо не ми връзва много ,много .Ако знаеш някакъв трик на водене на нимфите именно в бавни,почти неподвижни води драсни някой ред. На кука.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 21, 2005 9:57 pm 
Forum Admin
Аватар

Ице, бат Райко, Росене,
радвам се, пичове, че ви е е харесала и тази статия. И един човек да има да е доволен от това, което пиша, пак ще се радвам и ще провължавам да пиша...
Сега, за воденето на нимфи в застояли води, Росене, такава риболовна случка бях пуснал отдавна, след един риболов с Иван Формата, който ми беше на гости през тази зима в Сандански.
Съжалявам, че статията както и другата след нея, сега видях, нещо се е загубила при качването на новия облик на форума, но ще се постарая да я оправя.
Там разказвах, че една от най-добрите тактики за водене на нимфа, и то най-вече на заешката, защото съм забелязал,че кефала много я обича, е да заметнеш да изчакаш да падне на дъното и бааавно да я теглиш към теб, обирайки с пръстите на свободната ръка шнура.
Хехе, на Ицо му я бяха казвал по-рано още тактиката - "Галене по баджаците на осморка".

Поздрави!

Радо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Сеп 27, 2005 8:43 am 
Аватар

Здрасти пичове, ловящи с нимфички :lol: Значи, позовавайки се на съвсем, съвсем скромния си опит в мухаренето с нимфи, абсолютно съм съгласен с изказаното от Радо мнение, че в тихи води трябва да се обира съвсем, съвсем леко, такова обиране съм гледал по "Чиш и Пиш" :lol: , като шнура се събира под формата на осморка в ръката. Също съм съгласен, че е по-резултатно да се изчака максимално потъването на нимфата, друг е въпроса, че чакането трябва да е бая :wink: . По принцип ще съм много доволен, ако Радо пусне нещо специално за тихи води, но "преживяно" както се казва и за кефал по-специално. Поздрави на всички!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа