Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:49 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 58 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Вто Дек 07, 2004 12:09 pm 

Уважаеми колеги,

кажете какво мислите за използването на индикатор при риболов с нимфа. Според мен е пейзанска проява, и е много по-вълнуващо да разчиташ на собствения си усет, дори и с цената на това да хващаш по-малко риби. Дядо ми чунким все с индикатори е ловил...Впрочем първата си пъстърва на нимфа я хванах преди четири години без никакъв индикатор. Чел съм един материал, в който някой от водещите британски мухари разправяше, че индикаторът е излишна тъпня. Аз също мисля, че е възможно да си ловиш на усет и има досаттъчно начини да разбереш, че ти е клъвнало, вместо да изпадаш в некви излишни плувкарщини.
Та моля в тая тема да споделите ценния си опит за и против.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Дек 07, 2004 12:30 pm 

Аз също не използвам индикатор( като се изключи понакога голяма суха муха) . Придържам се към най- опростения модел и дзен усета за кълвиното. Не че съм противник на индикаторите , но малко или повече се доближава,по този начин , до плувкарския риболов. Разбира се това е лично мнение . Колкото по- прост е такъма , толкова по- голямо удоволствие изпитвам ,гато преборя някоя риба.

В момента разработвам дзен риболов без шнур ( вече ми се струва излишен :lol: ) . За какво става въпрос - начи държим тоягата и върхът и сочи мухата , която е във въздуха и се движи със силата на дзен -съзнанието , бе седи си във въздуха , щот е дзен муха . Така- пласираме муата на риба , която обаче не е дзен и тук идва момента препъни камък - как да извадим рибата!?...

Поздрави сърдечни !
Чепето

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: хай
МнениеПубликувано на: Вто Дек 07, 2004 3:21 pm 

Чепендо, според мен и пръчката не ти е нужна - направо с дзен енергия изстрелваш мухата от шепата си към предварително избраното място. може дори известно време да кръжи над водата, за да я забележи по-добре рибата отдолу.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Вто Дек 07, 2004 3:23 pm 
Аватар

...

Последна промяна D-r Misho на Съб Юни 23, 2007 8:52 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Дек 07, 2004 10:29 pm 
Правилно казвате, че без индикатор е по яко/ако мога така да се изразя/. Като ловиш с индикатор се съсредоточаваш само върху това жълто топче на повода. Доката без индикатор се учиш да виждаш триизмерно; да проследяваш движението на мухата под водата и да разчиташ на интуицията си, която в повечето случай се оказва вярна. Пък и удоволствеито е по-голямо като уловиш по този начин риба. А и от друга страна е по-спортсменско.

Върнете се в началото

Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Дек 07, 2004 10:33 pm 
Ей пак проблеми с тоя Nickname. Гостът съм аз

Върнете се в началото

Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Дек 07, 2004 11:14 pm 

От: ЙОда
До:Чепето
Нека силата бъде с теб!
А от Контрата много много късмет!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Дек 07, 2004 11:14 pm 

От: ЙОда
До:Чепето
Нека силата бъде с теб!
А от Контрата много много късмет!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Дек 07, 2004 11:50 pm 
Аватар

За мен тръпката е да ловиш без индикатор и може би няколко пъти съм го писал.Като нямаш индикатор трябва максимално да си в час,просто изцяло да си в риболова.Аз не съм добър с нимфите,но когато съм хващал,е било без такъв индикатор,даже според мен той си е вид плувка.Знам,че без него е много по-трудно,много кълванета остават неотчетени или пък реагираш когато е късно вече.Ако водата е по-бистричка е супер да гледаш как рибата атакува и тогава тръпката действително е голяма.Аз съм си поставил за цел да надобрея през следващата години с нимфите и ще го направя,но твърдо съм решил да не използвам индикатор,това е и по-спортменско според мен.Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Дек 10, 2004 8:15 pm 
Forum Admin
Аватар

Стенли написа:
Чел съм един материал, в който някой от водещите британски мухари разправяше, че индикаторът е излишна тъпня.

Ехехеее, Стенли, дущо моя сърце моя тииии. Дядо Вазов го е казал: "Разни хора , разни идеали", нали?
Та за индикатора питаш. Слушай са какво мисля аз.
Индикатор, муха или топче или пластилин стягащ се или, фас от цигара или каквото и да е там си има своето предназначение щом е измислено.
Сега мнго хора казват за какво ни е индикатор, като мога да си усещам кълване и така. Верно е, прави са тогава, но, нали знайш, че в тия моменти има винаги едно "Но".
Ако да речм ловиш на голяма дистанция, 15 м. например в бурен радак (бързей) , края на шнура трудно ще се види и кълване би се отчело, ако държиш добре изпъната линията. Втакъв момент може би е по-добре да има нещо на края на шнура дето да се вижда.
Казвам може би, защото от какато ловя на нимфа още не съм използвал индикатор.
И това е така, защото практикувам повече чешкия начин на риболов, близо до бутушите, ако не клъвне, шута в гъза и туфан, ехехеее.
Та в тоя случай, когато шнура ти виси един метър от върха, нема нужда от индикатор.
Всичко е въпрос на тактика, това с индикатора е малко персонално според мен.
Треада опитам и малко с индикатор, за да дам мнение и като чвек, който лови с индикатор, а пък за статии, наскоро превеждах една за и против индикатора, беше доста интересна, треа да вида къде съм я забутал и да ви я пусна тук.
Поздрави на всички ловящи с мухички и не само по Струма от София до Кулата.
Акулата

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Дек 10, 2004 9:08 pm 
Аватар

akulata написа:
Стенли написа:
И това е така, защото практикувам повече чешкия начин на риболов, близо до бутушите, ако не клъвне, шута в гъза и туфан, ехехеее.
Та в тоя случай, когато шнура ти виси един метър от върха, нема нужда от индикатор.
мен.

абе без съмнение класата изключва индикатора, та и аз така ще се уча.

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Дек 11, 2004 3:27 pm 
Всеки лови както може... който не може без индикатор - слага. Но въпросът е друг. При толкова противници на индикатора (индикаторофоби) защо тогава се гледа и сухата муха. Принципът е същия... Индикатор не се гледа сухата муха се гледа??? :D

Върнете се в началото

Отговори с цитат  
 Заглавие: За индикатора..
МнениеПубликувано на: Съб Дек 11, 2004 4:39 pm 

Колеги,аз съм за индикатора и съм на мнение,че в определени ситуации определено не може да се мине без него.Абе то може ,ама след някое време,прекарано на реката със сигурност ще вземе да се пита човек "аджаба на риболов ли съм дошъл или на кастинг".
Акулата спомена вече некои ситуации ,при които индикатора е много полезен и за да не се повтаряме искам да ви насоча вниманието към една друга функция на индикатора,която е наистина второстепенна ,но не и маловажна.Става въпрос за това,че посредством индикатора ние можем да ловим на различни места от реката с различни характеристики(дълбочина ,течение,подводни препядствия и др.) и нашата линия след необходимата корекция сте баде винаги "права",изпъната,на желаната от нас далбочина и тн. .Известно е на всички ни ,че при ловенето на нимфа,повода се избира в зависимост от дълбочината на мястото.Да приемем че съм ловил например на някой вир с дълбочина около 2м. ,с вързан повод около 3м и реша да смена местото и да се пробвам по надолу на разлива,да речем,където дълбочината е само 50 см.Ще се съгласите с мен,че вече тоя повод е силно неподходящ за новите условия.Значи ще трябва да се влиза в бокса и да се слага по къс,което по моему може да се избегне с най-елементарна корекция на индикатора.Така хем пестим време ,хем пестим нерви и материал(скъсаните нимфи,поради неподходяща дължина на повода).
Та така мисля аз.
Искам тук да питам Мунчо, за коя "Класа"говориш бе,Мунчакис.В цяла Европа се лови с индикатор и тук-там некой сухар британец или какъвто и да е там се изцепи.... .То ако ги слушаме англичаните треа сички да замятаме по техен тертип и да забравим т.нар."Австрийски"-стил на замятане ,който според мен е много по удобен,а и между другото много по-разпространен сред мухарите.
Поздрави на всички.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: аз пък мисля
МнениеПубликувано на: Нед Дек 12, 2004 7:02 pm 

Аз пък продължавам да се опъвам като магаре на лед за тоя индикатор. Що? Ми щото при пъстървов риболов в повечето случаи се лови на неголеми реки, където няма чак толкоз големи дълбочини, а обикновено се лови най-много на 50-60 санта дълбочина и се хвърля наблизо. За кво ми е в такъв случай тоя индикатор? Не е ясно.
Последния път като ходих на една от сравнително по-дълбоките реки - Панега, кво прая - турям му потъващ лидер на Уорчестър Флай, фабрична направа, и ловя с потъващия шнур, с около 40 санта най-отдолу типет и Русата Стефи. Лови се просто отлично, имах няколко кълванета, изпуснах две риби заради тва, че лових с муха без контра (контрите ги счупих като бях на едно платено да се развличам с местните сивени), и си хванах една америка. Ми потъва си добре всичко, линията си върви на шест, от къв зор ми е индикатор.
Другата схема, ако искаш все пак да ти потъват джунджуриите долу, е да туриш същия тоя лидер на плуващ шнур. При тази схема от края на шнура надолу ти потъват нещата, и краят на шнура ти служи за индикатор. Значи пак не ти трябва тва проклето топче за индикация.
Един колега горе пита що ловим на суа муа, кат не признаваме индикирането на кълването. Ми тъй видяхме, че некви ора мятат с таквиз мухи, и ний нали...дет сички цигани, там и гол Асан. Та и ний със сухите.
Някои праят следния монтаж - отгоре суха муха за индикатор, отдолу нимфа. Пробвах, ама не мога дееба, заплесвам се по сухата и забравям за оная джаджа отдолу. Сигурно става, гледам че някои така правят - отдолу тежка нимфа, в средата по-лека, най-отгоре суа муа и имитират хранителна верига. Ама на мен тва ми изглежда голяма върволица.
Всъщност всеки има право да си лови както му е кеф. На мен ми е кеф на усет да я карам. Имам един познат мухар, ако му видите схемата ще паднете от коня - огромен стериопорен индикатор, отдолу топче олово поне два грама, което сваля нимфата и я търкаля по дъното. Мерси, тва си е чист риболов на плувка, без мен - аз съм за усета, даже и да се капутирам заради тва.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Дек 20, 2004 10:10 pm 
Според мен ИВАН е прав.В цял свят се използва индикатор, когато се лови срещу течението НА ИЗТИЧАНЕ НА НИМФАТА.Освен това с него много лесно се сменя дълбочината на подаване на примамката.Ако се лови по ЧЕШКИЯ МЕТОД,естествено индикатор не е необходим,тъй като кълването се усеща направо с пръчката.Това поднасяне на нимфата много ми прилича на риболов с директен телескоп.Естествено на малки реки използвам и чешкият метод,там индикатор не е необходим.При риболов с отпускане на линията по течението или с ПРИДЪРПВАНЕ индикаторът пречи.Ако се замята срещу течението на 10-15 и повече метра той много помага за да се установи калваненето на някоя плаха балканка.Това е лично мое мнение и естествено всеки може да си избере начина по който да лови.

Върнете се в началото

Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 58 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа