Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:47 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Чет Апр 14, 2005 10:13 am 
Аватар

Здравейте колеги! Имам следния въпрос, ако темата ви се стори интересна или пък ако някой е срещал същото затруднение моля да сподели. От около две години мятам мухи, естествено само сухи в началото. Сам съм откривал топлата вода, но мисля, че и като дистанция и като точност горе-долу го докарвам. Края на миналия сезон, а и сега тази пролет реших да пробвам на нимфа, обаче нещо не ми се получава кастинга... Тъй като нимфата е по-тежка, съответно шнура по-трудно "издърпва" нимфата, като краен резултат се получава една доста незадоволителна дистанция и още по-незадоволителна точност. А ако сложа и индикатор - мъкаааа :evil: , нещата стават x2.
Нормално ли е това и как евентуално може да се постегне по-добер резултат? Къде е чалъма? Такъмите ми са както следва: сравнително мека пръчка 5/6 клас 2,70м и DT шнур 6-ти клас. Би ли имало разлика ако пръчката да кажем е по-бърза и в комбинация с WF шнур?
Предварително благодаря.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Апр 14, 2005 11:02 am 
Аватар

Може да опиташ с кръгово замятане, или пък ако хвърляш по стандартния начин просто изчаквай линията да се изпъне изцяло при хода и назад!!Това последното обикновенно е най-честата причина за трудноста при замятането с нимфа. Опитвай се при хвърлянето да използваш по плавни движения, за да не претоварваш пръчката(линията е по тежка от тази на сухата муха)
Успех

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Апр 14, 2005 12:01 pm 

Понеже, нимфата е тежка, просто увеличи скоростта на воденето и-учести маховете на пръчакта и ще стане...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Апр 14, 2005 12:39 pm 

flyz написа:
Може да опиташ с кръгово замятане, или пък ако хвърляш по стандартния начин просто изчаквай линията да се изпъне изцяло при хода и назад!!Това последното обикновенно е най-честата причина за трудноста при замятането с нимфа. Опитвай се при хвърлянето да използваш по плавни движения, за да не претоварваш пръчката(линията е по тежка от тази на сухата муха)
Успех

Напълно съгласен с Иво. Не трябва да се бъзра със замятането, да не изпревари шнура много нимфта и така да увисне линията.
Дамианофф, и друго трябва да с е внимава с риболов с нимфа. Задължително е употребата на очила, дори и некви ментаци. Щот очите цена нямат.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Апр 14, 2005 12:52 pm 
Аватар

Благодаря на всички за напътствията, ще изпробвам в реална обстановка при първа възможност.
Ivan VP написа:
..... и друго трябва да с е внимава с риболов с нимфа. Задължително е употребата на очила, дори и некви ментаци. Щот очите цена нямат.
то това е ясно, ама аз по пренцип съм си с цаки.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: хай
МнениеПубликувано на: Чет Апр 14, 2005 2:28 pm 

Дамяноф, ела на мухарския събор в събота и ще те светнем как става номерът с нимфата.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: хай
МнениеПубликувано на: Чет Апр 14, 2005 2:31 pm 
Аватар

Бат Стан написа:
Дамяноф, ела на мухарския събор в събота и ще те светнем как става номерът с нимфата.

Еми хайде, аз само чаках покана :wink: . Без майтап, с голямо удоволствие бих дошъл, даже мога да возя няколко човека, колата ми е бая широчка.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Апр 14, 2005 3:55 pm 

Колега,здрасти и от мен.
От скромния ми опит при улова на нимфа се убедих в едно нещо,че лидера при този начин на риболов трябва да бъде добре балансиран.Да обясна какво значи"Добре балансиран" не мога,то и едва ли има някои ,които да е намерил правило за туй,но ще споделя опит от последния ми риболов с Акулата.Там лових на една само тежка нимфа от доктормишовите..,е няма да ти казвам каква борба беше ,какво чудо.И аз като теб в кастинга се оправям без проблем,но тогава хем края на Декември,за 5минути се изпотих три пъти.То не бе двойна тяга то не бе кръгово хвърляне...,не и не ,нищо не помага.Вече бех решил,че нещо днес ич ме нема и в мен си е вината за несполучливите замятания,докато не сложих втора нимфа на около 60 70 см.от първата:Коренна разлика.Всичко ми се отдаваше след туй с лекота и без да вкарвам усилия като при копане на лозе :D .
Та за мен истината е ,че при нимфов риболов треа спец.внимание да се обърне на дължината на лидера,на броя на нимфите и техната тежина и не на последно място на това ,дали ще ловим с индикатор към вече избраната комбинация или не.Всички теа фактори според мен са от първостепенна важност за предаването на силите от шнур към лидер.
Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Апр 14, 2005 4:34 pm 
Аватар

Ivan-formata написа:
Колега,здрасти и от мен.
От скромния ми опит при улова на нимфа се убедих в едно нещо,че лидера при този начин на риболов трябва да бъде добре балансиран.Да обясна какво значи"Добре балансиран" не мога,то и едва ли има някои ,които да е намерил правило за туй,но ще споделя опит от последния ми риболов с Акулата.Там лових на една само тежка нимфа от доктормишовите..,е няма да ти казвам каква борба беше ,какво чудо.И аз като теб в кастинга се оправям без проблем,но тогава хем края на Декември,за 5минути се изпотих три пъти.То не бе двойна тяга то не бе кръгово хвърляне...,не и не ,нищо не помага.Вече бех решил,че нещо днес ич ме нема и в мен си е вината за несполучливите замятания,докато не сложих втора нимфа на около 60 70 см.от първата:Коренна разлика.Всичко ми се отдаваше след туй с лекота и без да вкарвам усилия като при копане на лозе :D .
Та за мен истината е ,че при нимфов риболов треа спец.внимание да се обърне на дължината на лидера,на броя на нимфите и техната тежина и не на последно място на това ,дали ще ловим с индикатор към вече избраната комбинация или не.Всички теа фактори според мен са от първостепенна важност за предаването на силите от шнур към лидер.
Поздрави!

Много интересна теза е това и макар на пръв поглед да не видях логиката (щото нали 2 нимфи, два пъти по-тежко, съответно необходима е 2 пъти повече сила) като се замисля повече, може би ще се окаже успешно. А с какъв възел връзваш втората нимфа към лидера?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Апр 15, 2005 10:35 pm 
Аватар

Ивчо е прав и за кръговото и за нормалното замятане. Ако хвърляш над глава, гледай да отваряш торбите, иначе шанса да удариш въдицата с оловото и да я нараниш нарасtва. Това важи и за риболов с по-тежки стримери.

Друго, което можеш да направиш е, като ти поостарее шнура и не ти е жал, да отрежеш предната му част до местото кудето свършва предния конус и шнура става равен (това се вижда добре с просто око). Замятанията с тежки нимфи стават много по-лесни.
Имай впредид обаче, че шнура ти повече няма да става за деликатни замятания със сухи мухи.

Има и специални шнурове за нимфа с къс преден конус, но не знам дали някой ги продава в БГ. Както и да е, като си отрежеш шнура ефекта е съшия.

Поздрави
Иво

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа