Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:04 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 50 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Окт 04, 2005 5:34 pm 
Аватар

И по нашия край се лови клена на навито на куката водорасло,като водораслото което използват се нарича или поне аз го знам като кладенчов мъх.Обаче има и една интересна гадинка която плува в реките и която се приема добре както от клена така и от пъстървата тази гадинка се нарича речен рак,тiя дни вързах две разновидности на този дзвер които по натам ще пусна във форума а надявам се някой ден и да изпробвам.Искам да попитам и колегите мухари дали някой е правил имитация на речен рак и дали е изпробвал такава муха за риболов?Това е интересна примамка за много риби и аз докато ловях на жива стръв сам използвал мнoгoкратно малки рачета и то с много добър успех.

Поздрави и наслука на всички.
:D

The life is too short to fish a bad Fly!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Окт 05, 2005 4:20 pm 
Аватар

Ехее никoй ли не е изпробвал мухи имитации на речен рак,трябва да пробвате,рибите като кефала а и пъстървата направо обожават малките рачета преди да са станали те големи и с още по големи щипки.

Поздрави и наслука на всички.
:D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Окт 06, 2005 1:45 pm 

От дискусията се вижда,че географията на използване на уж "нестандартните примамки"за кефала са си всички реки в които той обитава и в този аспект това си е храна за рибата,макар и сезонна.Нестандартното е кога и къде да я използваш.Поне за себе си съм установил,че имитации на различни плодове могат да се използват докато от дърветата пада нещо/без сняг и лед/.
Черешките,джанките,бубонките/като сухи мухи/ използвам на "дебели " бързей които са близо до единият от бреговете/на завойте на реките/.В разливите и тихите местта отново близо до брега използвам отежнените имитации,но воденето не е нимфско,а просто ги оставям да потънат и ако няма удар до дъното хвърлянето се повтаря.
Използването на отежнени мухи-плодове в бързейте не е ефективно,а и рибата която е в момента там не разчита на донесени от течението плодове,а разчита на падащи от брега и затова реагира бързо на сухите имитации.Наличието на горскоплодни по бреговете обаче е задължително,за да взима клена мухата.Когато обаче няма такива атаките са ялови/като за проучване/,но и това е полезно ако участъка на реката е непознат.
Имитациите на водорасло ми се струва че ще работи след лъщавите/в които се развиват водораслите в плитчините/,а и ако дъното след тях е каменисто/на Вит и Осъм има мнотго такива местта/,защото ще контрастира на фона на чистото дъно.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Окт 10, 2005 9:38 am 

Цитат:
Друго съображение за което се сетих е "сандвича" ...това което кара клена да яде и водорасли вероятно са и многото "гадинки "които живеят в тях ...Заедно с водораслите/"салатите"/ и малко истинска мръвка/"гадинките"/..

Тази вероятност би трябвало да е еднаква и за това, че кефалите налитат на плодове. Може би очакват, да имат червейче. :wink:
На Панега във водораслите има милиони шримпове. Да но до сега не съм чул, някой да извади от стомаха на пъстървите водорасли. Остава пъстървите да имат ензим за бързо разлагане на цеулозта. :P

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Окт 11, 2005 8:43 am 

в крайна сметка по-важно е дали една муха работи или не, дори да няма еднозначен отговор на въпроса какво я прави привлекателна за рибата... и дори е твърде вероятно една такава муха да я взимат рибите поради съвсем различни причини от тия които човек може да си представи... както се пее в една песен - рибата не мисли, щот си знае сичко... аз например не знам по ква причина некоя хубава риба ше се дигне на индикатора ми при положение че очевидно в дадения момент рибите са отдолу и въобще не събират отгоре и на суха муха не се е дигнала ни една риба... ама ми се е случвало... рибешки му работи...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Окт 11, 2005 9:51 am 

Опсссс, да ме прощавате ако нещо съм се изказал различно.
То в последно врме не съм кормил много риби, но може и да са почнали да събират водорасли на Панегата. :roll:
Напълно се съгласявам с колегата Калин:
Важно е мухата да работи, както тези на д-р Мишо.
Доста я беше глътнала но спасихме рибето инак се назландисват с години:
http://moderators.akulata.com/IvanVP/Gr ... yling4.JPG
Темата беше за друго и отново възниква един въпрос в моята махленско-семпла натура на първичен кварталец със случайно попаднала мухарка в ръцете. Къде някакви класи тука! На махленският няма череши и вишни. Само една рехава жанка. Обаче на плод ги сцепват през пролетта. От къде този рефлекс, от къде летища за насекоми. :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Окт 14, 2005 8:31 pm 

Момци ,здравейте и от мене ,викам и аз да се включа към тая тема.
Като рибар ,учил се по река Струма на занаят,трябва да кажа,че от поколения рибари са се прилагали и се прилагат супер успешно методи на риболов с най-различни плодове и алтернативни примамки(тука визирам всичко,което не е червей или ларва, насекомо,или рибе).
Кое кара рибата всъщност да взима тоя вид примамки е трудно да се каже.Дали е от любопитство,дали си е записано и предало в генофонда........,в крайна сметка не е толко важно за нас.Факте както казах,че в определените периоди рибата не може да им устои и взима плодовете по настървено от всека друга стръв,колкото и разпространена в реката да е тя.
Тъй като искам да пробвам от всичко....... :lol: ,реших да се пробвам да направя имитации на некои плодове и на така успешната троха с която всъщност се ловят супер тупалки.За трохата нема мрена ,нема скобар!Колкото е трудна за маниполация,толкова е и успешна!Питайте Иво,нашият колега мухар ето тук:http://forum.fishing-mania.com/viewtopic.php?t=3773.
Та новите ми опити,които не са изпробвани за съжаление,можете да видите галерията "мухи" под моето име.
Със здраве![/img]

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Окт 15, 2005 4:20 pm 
Аватар

Даваам смет за дренки ,даваам смет за дренки ей нещо май обърках приказката май беше за сливи а? :wink:
Браво приятельо страхотни мухи си вързал,поздравления за тях.
Интересно ми е а предполагам и не само на мен от какъв материал са Дренката и другата подобна на нея муха и как си ги направил?

Поздрави и жив и здрав брато.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Окт 17, 2005 7:21 pm 

Здравейте,колеги!
Стояне радвам се ,че са ти харесали моите нови опити.При зърното грозде и дренката използвах мънисто с елипсовидна форма,което е безцвветно и достатъчно тежичко ,та да не се налага допълнително утежнение.След като се постави на куката може да се оцвети в желания цвят и след туй идва смолата отгоре.Аз не разполагах с епоксидна смола и за целта използвах някакво еластично прозрачно лепило,което поради бавното съхнене не е най походящото,но както и да е... .Манистата не са нещо специално.Бяха ми попаднали преди време и си ги запазих с идеята ,че може някога да влезат в употреба.
Що се отнася до трохата,то нея я направих от най-обикновен донапрен,като куката съм я утжнил преди това,но не прекалено много,защото донапрена "пие" вода ,както е известно.
Бих искал да ги покажа теа маниста,но фотото ми замина барабар с гаджето за Прага и няма да е сега.Ако все пак се интересува някой, да пише и следващата седмица ще щракна некоя и друга снимка.

Доктор Косьо ще се радвам ако споделиш снимка на тая муха имитираща попова лъжичка.Определено ме заинтригува.
Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: ..
МнениеПубликувано на: Съб Окт 22, 2005 10:13 pm 

Цитат:
В плевенско често се използва за стръв при риболов на леко на кефал навито водорасло.Опитвал ли е някой да прави такива имитации?
ето една муха която вързах от едно ластиче на щерката мисля че става :D[img]http://free.hit.bg/mawro/aae.thumb[2].jpg[/img]

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Окт 24, 2005 6:36 pm 

Д-р Косьо,мухите наистина са много интересни.
Имам питане относно поповата лъжичка.Понеже си ловил с нея би ли ни казал как се държи мухата във водата.Отгоре по повърхността ли се движи при придърпване или по-скоро малко под повърхността на водата?
Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Окт 25, 2005 10:55 am 
Аватар

Колега Братанов, на кой номер кука е поповата лъжичка и казваш тази с повече жълт цвят е по-добрата ?

Поздрави.

Последна промяна D-r Misho на Вто Окт 25, 2005 11:47 am, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Окт 25, 2005 11:28 am 
Аватар

D-r Kosio написа:
12-ка

На снимката защото изглежда по-голяма .
BTW
Поздрави.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Окт 25, 2005 5:12 pm 
Аватар

Доктор Косьо страхотни мухи си показал за риболов на кефал.Обаче ако това са елементарните мухи с които казваш че обичаш да ловиш риба малий какви ли ще са сложните тогава.Още сега се приготвям да си изхвърля менгемето.Това в кръга на шегата разбира се.Аз отдавна използвам с успех при риболова на кефал варианти на попова лъжичка и малка жабка само че направени от еленова козина.Моите мухи се държат по същия начин както описания от теб за твоя вариант на попова лъжичка.

Поздрави Докторе.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Окт 25, 2005 5:19 pm 
Аватар

А забравих да спомена че при опита ми със жива стръв сам хващал доста кефал на малки рачета,затова и си направих такива имитации ето една от тях:
Изображение
Имам още няколко имитации на този звяр,които като се прибера мисла да ги пробвам.Но сам предварително сигурен че ще работят.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 50 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа