Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:48 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Чет Окт 20, 2005 9:43 am 
Forum Admin
Аватар

Здрасти, Саше, преместих ти въпроса тук, с надеждата да се получи интересна тема.

Александър написа:
Сега да ви питам нещо. Искам да зарибя едно гьолче с щуки. Някой може ли да ми подскаже откъде да взема няколко парчета мъжки и женски. Нещо се говореше за някакъв рибарник в Скравена в едно тв предаване?

Поздрави!

Радо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Окт 20, 2005 10:21 am 

Да Радко, благодаря ти. Това лято попаднах на едно малко селско гьолче, край което съм минавал много пъти. Бях много изненадан, когато местен човек ми каза, че се е завъдила щука. Според легендата, хора от местното дружество миналата година са пуснали десетина броя, които успешно са се развъдили и това лято масово излизаха писалки. За съжаление наводненията отнесоха почти всичко.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Окт 20, 2005 10:32 am 
Forum Admin
Аватар

Александър написа:
Да Радко, благодаря ти.... Според легендата, хора от местното дружество миналата година са пуснали десетина броя, които успешно са се развъдили и това лято масово излизаха писалки. За съжаление наводненията отнесоха почти всичко.

Моля Саше, няма защо!
По нашия край има едни места, в които има останала щука...Когато се е случвало да си говорим за това с по-възврастни от мен приятели, които познават доста от местата, преди аз да съм се родил, някои от тях твърдят, че щуката се развъждала от птиците. Полепвало им хайвер по краката докато джапали по шафарите и така ги разнасяли по различните места, който повечето от тях са затворени, изкуствени баластиери...
Знам, че с тази информация не ти помагам въобще, ехехе, но щуките са ми слаба тема на разговор и ще ми е любопитно и на мен да прочета интересна информация от някой, който има повече опит с нея.

Поздрави!

Радо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Окт 20, 2005 2:52 pm 

Привет момци!
Супер е ,че все по често чуваме за зарибителни акции и въпроси на колеги в тая посока
Не съм биолог,но от това което съм чувал искам тука да сложа една въпросителна, най-вече защото става въпрос за зарибяване на хищни риби.
От стари рибари съм чувал за тоя или оня гьол,в който популацията на т.н. мирни риби до такава степен била редуцирана вследствие на зарибяване с хищници,че тези места не ставали вече за риболов.И малкото мирни риби ,които останали били толкоз наплашени,че нямало никакъв смисъл да се надява човек на успех.Така че,Сашо,в твоя случай би било наистина хубаво да се допиташ до некой специалист ,още повече ,че става въпрос за малък водоем.
Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Окт 20, 2005 3:52 pm 

да

Последна промяна Александър на Чет Окт 20, 2005 3:55 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Окт 20, 2005 3:53 pm 

Иване, благодаря ти за вниманието. Става въпрос за водоем пълен със слънчак, от който до никаква друга риба не можеш да се докопаш, ако изобщо има и второ за мен хищниците са по-ценни видове от мирните риби. Това, за което ти говориш са разбиранията на традиционалистите, т.е. доста по-старите поколения рибари. Ако следиш предаването "С въдица и пушка..." Краси Гогов също често се изказва в подкрепа на схващането, че в нашите водоеми трябва да има повече хищници.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Окт 21, 2005 6:16 pm 

Цитат:
някои от тях твърдят, че щуката се развъждала от птиците.
ами Радо прав си за естественното размножаване на щуката не само е твърдение но е факт :D .Аз отскоро започнах да събирам имформация по въпроса , за жалост твърде трудно но наистина понякога зарибяването с хишници има и обратен ефект така четребе да се провери. :D

П.С. Алекс желая успех в начинанието :D :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Окт 23, 2005 12:49 pm 
Аватар

През 1998 г. двама мои познати пуснаха 8 щуки около 700 - 800 гр. в един водоем, и за 4-5 години се развъди в големи количества. Средата и условията на водоема са 100% подходящи за щуката, силно обрасъл с папури и шавари в краищата, и достатъчно храна за щуката. Та мисълта ми е , че е достатъчно няколко екземпляра от щука да бъдат пуснати в гьола и при добри условия за нея непременно ще има резултатност след година. По принцип, щуката е много устойчива риба при малки количества на кислород (не е както е пъстървата), така че, няма да има проблем при транспортирането й до желаното място. Лично аз, на 2 пъти миналата седмица улових 5 бр. по около 800-900 гр. за кратко време на гьол, залят от р.Искър при наводненията, та няма проблем да се хванат няколко с цел зарибяване.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа