Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 3:55 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 295 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 20  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Юли 17, 2010 10:04 pm 
Аватар

Краси - Ваньо е прав, че всичко това изисква време и много работа! На една неголяма река - сега ще дам друг пример - като Абланица (десен приток на Чепинска) има участък от около 4-5 км достатъчно добър за оглед и охрана, въпрос е на хранителна среда и тояга за "гадовете" и може да се очаква заселването и с трайни популации от привнесени риби... И след като положението се стабилизира разходите за зарибяване ще паднат драстично!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Юли 17, 2010 10:43 pm 
Аватар

Ваньо, всичко може да се направи, може да се напълни и с 40-ки за 1 месец, но тогава няма да ти струва 20лв, а ще ти струва 40+ евро и ще трябва да идваш с по още няколко човека, за да излезне калкулацията!

Никой не е казал че работите ще станат от днес за утре, ако има пари става лесно, ако ли не, бавно и трудно...

П.П. Преди месец бяхме по чужбинско, еми хората там вече десета година развиват река и казаха, че в последните няколко години нещата са се стабилизирали... така, че едва ли някой гледа през розовите очила и си мисли, че като купи малко рибки в сряда и ги пусне в реката всичко приключва и в събота почва да ги дърпа една след друга!

Последна промяна peerless на Нед Юли 18, 2010 10:26 am, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Юли 18, 2010 9:42 am 

абе едно е сигурно-нещата неможе да се дискутират във форум!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Юли 18, 2010 6:10 pm 
Аватар

mecho puh написа:
Краси - Ваньо е прав, че всичко това изисква време и много работа! На една неголяма река - сега ще дам друг пример - като Абланица (десен приток на Чепинска) има участък от около 4-5 км достатъчно добър за оглед и охрана, въпрос е на хранителна среда и тояга за "гадовете" и може да се очаква заселването и с трайни популации от привнесени риби... И след като положението се стабилизира разходите за зарибяване ще паднат драстично!

Цитат:
удоволетворява ме напълно,но кога ще ми ги предложи?2014-15?

Незнам кой досега показваше, че не му се чакам много.

А относно форумите, те са една основна част от по-лесната комуникация на група хора обединени от едни интереси. Това, че ние го обърнахме на нещо съвсем различно е друга тема.
Точно на такива места всеки, който счита, че има смисъл от подобен род структуриране нека покаже идеите си. На който не му се чака негов проблем, но ще му се наложи. Ако се отлага още няма да е само за наша сметка....
Скоро няма да ни е алтернатива отново позабравени методи на риболов ами ще сменяме хобито...Я "марки" ще събираме, я салфетки, я станиоли от шоколади и бомбони..

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Юли 18, 2010 6:44 pm 

ако ще гледаме през розовите очила,а истинските проблеми и реалността ги отсавим настрана,то тогава приятно мечтане и чатене!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Юли 18, 2010 7:18 pm 
Аватар

vanio написа:
ако ще гледаме през розовите очила,а истинските проблеми и реалността ги отсавим настрана,то тогава приятно мечтане и чатене!

Ваньо, майна...и мен ме бива да пускам постове.
Предложи нещо, недей само мрънкай...
Казах ти, дай рационално предложение, не само реплики да пускаш..
Стана офф топик тва вече. Кви розови очила бе брат, аз само розови прашки нося!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Юли 18, 2010 9:07 pm 

от всички прашки,в момента ме интересуват само едни черни наблизо..
А ако ме питаш за предложения ,мога да кажа следното!Моето мнение е ,че това нещо иска човек или съдружници със сериозен финансов гръб,които са готови да си сложат главата в торбата и да инвестират много пари и цялото си време и енергия!По лесно ще е ако се намерят такива готови да изперат някой лев,като се доверят на човек ,който знае какво да прави!Даже на наякой и хотелите и хижите са готови,въпроса е дали реката е подходяща и кога закона ще позволи!Нещо съм песимист като чуя за обединения и организации,както каза моя приятел Т.Калев "Та....... проблема е, че на Орешак никой не пожела да чуе инфорацията на Пенко, а беше се подготвило момчето, информация, която е важна...
Темата беше: (не е точен цитат) "Как да функционират клубовете и съвместно действие с ИАРА по отношение на зарибяване и стопанисване на водни обекти".
Не, че е станала драма, но мен този факт ме подразни... общите предпочитания бяха на ливадите и масите с муховръз. "
затова не ме кефят нещата със форумните организации,
но единственото и най-важното което могат д направят е да помогнат за промяна на закона,което да позволи нещо да се случи

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 19, 2010 8:26 am 

Привет!
Относно името моето предложение е:
"Клуб пъстърва ". Сега да не скочат ортодоксалните кленаджий и да ме разпнат на джапака номер 8.
:D :D :D :D
1. Пъстървата е най-уязвимата риба от всичките видове, които се ловят на изкуствена муха. Нали идеята е да има повече пъстърви?
2 - Риболовът с изкуствена муха е възниканал за да се лови тази риба.
Думи, като мухарство или мухарене . Малко приличат на хора, които се занимават с люпене на мухи. Не е смешно! Наскоро пак ме питха :
А какви точно видове мухи ловите? :D :D :D :D
Нали си представяте следната ситуация:
В парламентарната зала , депутат от Х партия предлага.
Изменение на закона за стопанисване на водни обекти съгласно искане на Мухарски клуб :D :D :D Естествено повечето в парламетарната зала не са дорасли до това състояние на на духа - мухарството, че да разберат на прима виста за какво иде реч.
Та толкова по името от мен.
Относно формата на здружението, то вероятно ще е такова с нестопанска цел. Та за него се пише устав и всеки, който иска да членува в него избира сам съгласно правилата заложени в този устав.
Във въпросният устав са заложени целите и начина на финасиране на сдружението. Основното перо от приходи идва от членски внос и извършване на различни дейности. Примерно клуба пордава разрешителни и средствата от тях отиват за охрана, зарибявания, строене на прагове и други подобни. Така, че човек може да не членува в този клуб и да срещу съответната такса да лови.
Доколкото си спомням - при сегашия закон има възможности клубовете сами да регулират режима на риболов.
Разумно е, членовете на клуба да ползват "благини" поради това, че са заплатили годишен ЧВ.
Естествено - една таква идея в началото е приключенско ентусиазирана. Всички сме - ЗА. Обаче, когато дойде момента да се мъкнат чували или за нещо друго. На един колега жена му не го пуснала. Друг му се налагало да пътува спешно в страната и т.н. :D :D :D :D :D :D Така, че по база данни. 85 процента от състава е в отпуск. Или колегите , които решават да участват да са наясно, че трябва да се споделят все пак някакви отговорности. :D
Варианта само с ЧВ пак не става: Ама аз си платих ЧВ и сега само ще си чеша ролките през издишащия гащериозн . Трябва добре да се помисли при написването на Устава. :D :D :D
Относно песимизма и позитивизма. Преценете сами - Времето лети!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: :)
МнениеПубликувано на: Пон Юли 19, 2010 9:26 am 
Аватар

А бе нема жена му не го пуснала бе, как па жена ми нема да ме пусне ...
Ако ще се върши работа да се върши, дайте да се събираме някъде и да говориме сериозно по купчината въпроси, които изникват.А относно финансовата подкрепа, която е най-съществения фактор в случая - никой не би се навил да инвестира просто за да ни е готино на нас да ловиме пъстърви.Вкарват се пари - очаква се и да се извадят, нали така ? Охраната ще е подсигурена, рибите ще ги има,(нали чували ще мъкнеме), доволен си от риболова - ПЛАЩАШ ! Хайде уговаряйте сбирка и ще го мислиме.

Поздрави !

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 19, 2010 9:37 am 
Аватар

Мисля, че няма смисъл да се захващаме с нищо, колеги. Онзи ден си приказвахме с Росен - онзи наивник с голямото сърце, нали всички го знаете? Той ми каза следното "бъларското мухарство не е в състояние да положи камък върху камък...". Българина може да прави добри неща единствено сам, а не в колектив. Така че по-добре да не се занимаваме с неща, които не са лъжица за нашата уста. Ще дойде време, икономическата полза и перспективи ще бъдат оценени от някоя фирма(твърде вероятно чужда) и те ще ни направят река с техни правила, а ние ще бъдем просто потребители. Най-хубавото е, че от нас няма да зависи нищо, а така и шансовете да го съсипем ще са минимални. Така са се развили и нещата в Босна - нали някой не смята, че онези захлупени, обикновени хорица са решили просто ей така да си направят мухарска река? Докато нещо е зависело от тях, ситуацията е била като нашата.
Така че вземете прогледнете и бъдете реалисти! И ако Ники действително има планове, не трябва да ги съгласува и се съобразява с нас, а да си работи сам, защото това е начина да се направи нещо. Не ни трябва сдружение, а здрава ръка. Не, че и така ще му бъде лесно, защото подобна инвестиция влече след себе си редица преки и косвени разходи, докато изобщо може да се говори за някаква възвращаемост. Но по-добре без нас, отколкото с нас. Изобщо у нас по-скоро можем да говорим за благотворителност, отколкото за бизнес в подобно начинание. Ала така се сблъскваме с безпощадната и чисто рационална икономическа логика...
И искам да попитам още нещо. Ето например Пенко има някаква работеща схема - защо на Събора не го уважихме и не изслушахме беседата му? Всички предпочетохме въдиците и хвърлянето(които от друга страна са най-важни, защото само те ще ни останат накрая). Аз поне имах възможност да чуя идеите му по време на пътуването. И разбрах едно - отново всичко е направил почти сам и въпреки всичко и всички...
Нямаме нужда от красиви постове и упражняване на словесност, а от реализъм...

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 19, 2010 10:58 am 
Аватар

"...Не ми казвайте как Няма да стане, кажете как мислите, че може да стане!..."
Пустия ни индивиДУАЛИЗЪМ толкова много ни пречи!!! Хем искаме да стане, хем ако може някой да ни го направи! Сами не можем, а с други не искаме ... :lol:
Пичове, хайде да си седнем на задниците и да мислим с главите си! Не е нито страшно, нито невъзможно - просто изисква много работа, пари и ЖЕРТВИ!!! Просто спираме да мислим негативно и да пресмятаме кой какво ще спечели и тогава нещата биха могли да се случат!!!
Пигов, всичко което си написал е вярно освен това :"...Примерно клуба пордава разрешителни и средствата от тях отиват за охрана, зарибявания, строене на прагове и други подобни. Така, че човек може да не членува в този клуб и да срещу съответната такса да лови...."
Сегашния закон не го позволява! Ето как стоят нещата според ЗРА:
"Чл. 15а. (Нов - ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2008 г.) Министърът на земеделието и продоволствието възлага на сдруженията по чл. 11 управлението на рибните ресурси в реките, старите речни корита и водните обекти по чл. 3, ал. 1, т. 2 - държавна собственост, определени само за любителски риболов.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 36 от 2008 г.) Сдружение, на което е възложено управлението на рибните ресурси по реда на ал. 1, за извършване на любителски риболов в съответния обект изисква билет за любителски риболов и членска карта на сдружението или членска карта на сдружение, с което има подписано споразумение с цел взаимното им признаване"
Именно върху това сме обърнали внимание в писмото до Я. Недев и изискваме да се заложи в промяната на ЗРА възможността да се издава дневно разрешително за любителски риболов във водния обект!!! Доколкото разбирам през октомври ще се внася предложението за изменение на ЗРА - дано и това мине в пленарна зала!
И за мен вариантът само с ЧВ няма да работи, затова предлагам и дневна такса 50% (може и друг %) за членовете! Тоест - повече ловиш, повече плащаш! Това е защита на ресурса!!!

Относно финансирането - рекламният пазар според мои познати е почти умрЕл в момента, но след 7-8 месеца пак ще живне и може да се мисли за всевъзможни форми на спонсорство отсега!!! Не само от страна на вносителите на риболовна екипировка и техника, но и от компании, които имат за цел да налагат природосъобразния начин на живот! Кеф ти Филипс, кеф ти Самсунг, кеф ти Глобул ...
:wink: Отделно стои въпросът с реализиране на проекти по европрограмите за екология и развитие на регионите...
Има много материал за размисъл, така че не се плашете да давате идеи!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 19, 2010 11:15 am 
Аватар

Здравейте всички,
Далеч съм от идеята всички да са на едно мнение по въпроса , още повече , че българина по рождение е песимист!Скоро имаше изследване по въпроса и бяхме някъде на края на класацията по хора , които се чувстват нещастни!
Само ще ви дам един пример - в Сърбия , близо до Ужице град с около 100 000 души има река с дължина около 12-13 км , която се стопанисва от местното дружество риболовци и таксата за членове на дружеството е 10 евро , а за хора извън дружеството и чужденци е 20 евро на ден.
Това мероприятие се организира и финансира от членски внос и такси за риболов , реката е пълна с риби.Дружеството е с нестопанска цел и не трябва да излиза на печалба - стига да се покрият разходите за 2 заплати на пазачите , бензина на колата и сумата за зарибяване.
Всяка година си имат общи събрания и си изглаждат проблемите , каквито сигурно има , защото все пак сме на Балканите :D
По принцип най-чистия вариант е някой да извади пари и ние да си плащаме за риболов , но тъй като вече 20 години го чакаме това да се случи мисля , че може да се опитаме да дадем пример и след като го направим , може да се появят желаещи.
BFC няма да участва и да се обвързва финансово с тази идея , мога да участвам само като обикновен член на клуба , редови член , защото нямам достатъчно свободно време.
А по отнощение дали има разбирателство м/у мухарите само ще ви кажа , че имаше Клуб София ' 94 , който без да претендира за супер разбирателство м/у членовете му е правил повече от 20-30 зарибявания със средства събрани помежду ни.
Интересното в случая е , че веднага се намериха хора , които мисят , че нищо няма да стане не , защото е трудно или липсва законова база , а поради причини вътре в самата мухарска общност.
Причините за неразбирателството м/у нас са известни на всички , просто малко хора се осмеляват да ги изрекат на глас и се опитват ползват лафа "думам ти дъще , сещай се снахо" , но най-добре би било всеки да заяви дали иска или не иска да участва в начинанието.Всеки е свободен да избира :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 19, 2010 12:21 pm 
Аватар

Колега, прав си, че идеята най-лесно би се провалила по причини вътре в "общността"! Но има и немалко "подводни" камъни извън тая тема!
Просто когато е правен ЗРА изобщо не е мислено КАК сдруженията ще стопанисват реките!!! В закона е разписано, че реките могат да се охраняват от риболовни надзиратели, СПИСЪКЪТ на които се ОДОБРЯВА от "и.дир."-ник на ИАРА ЕЖЕГОДНО :shock: !!! Тук промяната в закона е неизбежна! Ако Недев си харесва лицето Х, а местната мутра е У, ние нямаме никакви шансове да успеем: Х и У има да си воюват до пълна победа на мутрата след 2-3 месеца! На практика трябва да се търси "властта на местно ниво", за да се оварди обекта от гадовете! Иначе охраната само ще вдига рамене и ще се оправдава, че нищо не може да направи, понеже силите са неравни, което ще е факт!
Дружеството ТРЯБВА да е с нестопанска цел, за да не ни пречат съмненията за печалба на организационно заетите в него - ей това най-много бърка в здравето на българина ( поне на тия, които аз познавам!) и отказва най-много хора от обществена дейност! Има естествено и проблеми от личен характер, но за тях си има други теми - нека поне тук сме над дребнавото!!! :roll:

Деленето не прави никого по-силен, така че нека си помогнем взаимно, като се постараем да разберем доводите на другия!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 19, 2010 1:03 pm 
Аватар

Здравейте!
Значи, може би съм съгласен с казаното от Мунчо, НО... донякъде! Мунчакис, човече - недей така :!: Не те познавам лично, само от страниците на форума, и като гледам сега какъв песимизъм лъха от постовете ти, не мога да повярвам, че един и същи човек пишеше онези страхотни репортажчета и излетчета и сегашните мрачни редове! :cry: Песимизмът е особено животно - способно е да направи и лесното да изглежда мъчно! Знам, че тези, които виждат най-далече и ги е грижа най-много , тях ги боли повече от останалите :( Ама все си мисля, че отчаянието не е за живите :roll:
По темата мога да кажа едно - на българинът му е най- трудно да навлезе в конкретиката на нещата! Може би от толкова много общи проблеми, от толкова сбъркани като цяло неща в България , може би от манталитет , може и от друго да е ... А разковничето е там! В детайлите! В кокнретните стъпки!
Говорим за сътрунчество с ИАРА! ок , ама в кво ще се изразява то!? Ще си запишем телефоните взаимно!? Говорим за пазачи - как ще им се плаща, с какво ще са оборудвани, с какви права ще разполагат!?
Говорим за зарибяване - кой ще зарибява, ние или ИАРА , или направо по 2 зарибявания!? :shock: И ако ИАРА спести пари от зарибяването, за какво друго да ги изразходва!? Говорим за контрол - ама кой ще регулира и координира нещата в национален мащаб!? На местно ниво е едно, на национално - съвсем друго!?
Има и други далеч не маловажни неща за свършване! Избраните реки трябва да се приведат в приличен вид ! Боклуците - огромен проблем от организационен аспект - координация на отдели по чистота и граждански сдружения , доброволци и т.н. Замърсяването от мандри и фабрики - още по-голям проблем!!! Кой ще накаже така провинилите се , че да не посмеят пак да направят мизерия!? За момента няма кой! :(
Едно е сигурно - зад една такава бъдеща система трябва да стои законът! Трябва да има убеденост сред законотворците, че това е правилният път , и че държавата застава зад тези сдружения безпрекословно!
И още едно е сигурно в поста на Мунчо - българинът разбира единствено от тояга!
Време е тази тояга да заиграе!
Поздрави на всички!
П.С. Омръзна ми да пиша!
П.П.С. Омръзна ми да чакам някой да каже, че прави еко акция на някоя река в пловдивско, че да кажа - идвам и аз! :(
ППП.С. Доста работи ми омръзнаха , ама песимизмът не мога да си го взема за дружка \:D/

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Юли 19, 2010 5:16 pm 

Здравейте съмишленици, за които не ме познават, казвам се Красимир Христов от гр.Велико Търново. Учредител и председател съм на СНД-Клуб по спортен риболов с муха и шнур "Царевец" от 2003г. който има 8 постояни членове и още десетина на приливи и отливи. Та, нашето сдружение има за една от всичките задачи тази, да облагороди района около река "Пещерска" в село Мусина, намиращо се на 10км. от Търново и е в непосредствена близост до главен път София-Варна, както и опазване и увеличаване на рибните запаси в нея. Немалко сме направили досега и то със съдействието на кмета , който в последно време обръща повече внимание на мухарския риболов. Това което сме постигнали в работата си над обекта е изцяло със собствени средства и доброволен труд, без чужда финансова помощ и много шум, въпреки отявлен интерес от страна на местните вестници за изтъкване на начинанието ни. На ежеседмичните ни събирания се повдигна и въпросът относно стопанисването на дадения обект, и неминуемо опрях до юридическата част, като да се стигне и осъществи най-важното чл.15а трябва да се реализират следните последователно: чл.11 ал1 ал2, чл.11а. ал.1 ал.2, чл.53 ал.1 ал.2, като се съобразим с чл.3 ал1 от ЗРА. Прочетохме ги , разтълкувахме ги , и щом реших да се свържа с местната ИАРА и им обясних какъв е въпросът, доста критично се отнесоха към него. МОЖЕ БИ ЗАЩОТО Е НА МЕСТНО НИВО? Който не ме е разбрал от казаното до сега мога да разясня. По отделни места на Родината ни да се създадат подобни сдружения, които да се грижат за отбрани водоеми, съответните дружества да се обединят в "Национално сдружение на риболовците с муха и шнур" /примерно/, което Национално Сдружение да има Управителен Съвет и същият да комуникира с държавните институций на високо ниво. Създаде ли се такава организация за действия, юридически, охранителни, финансови и др. въпроси ще се отработват по-лесно. Но определено начинанието е за първоначално и основно собствено финансиране и хора ентусиасти. Поздрави на всички такива.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 295 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 20  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа