Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 5:59 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 295 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 20  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 23, 2010 6:22 pm 
Аватар

В Словения може да си взимаш, просто билета ти струва 50 евро и можеш да вземеш максимум 3 риби по над 35см :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Юли 24, 2010 7:38 am 

Tazz написа:
Изпълненията по време на забраната са безпредметни. Мисля че повечето хора са наясно, това са "А" и "Б" в мухарството.

Владо, често ''яснотата'' се тълкува през облаци . Давам го само за пример . Ясно, че дискусията ще продължи в поетапно тъклуване на закона.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Юли 24, 2010 6:18 pm 
Аватар

Пустият му закон - като врата в полето е за гадовете, а нас ни мъчи ли, мъчи ..

Последна промяна mecho puh на Съб Юли 24, 2010 6:31 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Юли 24, 2010 6:19 pm 
Аватар

Gergov написа:
Абе Владо нали си адвокат или не си
провери закона
и ако някъде пише за упрвлвние на реки ми кажи
няма неща по подразбиране
и как ще регламентираш дейност като ще управялваш а няма да се разпореждаш

Колега, хубаво е да се уважава труда и на другите пишещи тук, но специално за вас пак пействам това:
"Чл. 15а. (Нов - ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 80 от 2009 г.) Министърът на земеделието и храните възлага на сдруженията по чл. 11 управлението на рибните ресурси в реките, старите речни корита и водните обекти по чл. 3, ал. 1, т. 2 - държавна собственост, определени само за любителски риболов.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 36 от 2008 г.) Сдружение, на което е възложено управлението на рибните ресурси по реда на ал. 1, за извършване на любителски риболов в съответния обект изисква билет за любителски риболов и членска карта на сдружението или членска карта на сдружение, с което има подписано споразумение с цел взаимното им признаване.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 80 от 2009 г.) Редът за предоставяне управлението на рибните ресурси по ал. 1 се определя с наредба на министъра на земеделието и храните и министъра на околната среда и водите.

(4) Общинските съвети могат да възлагат управлението на рибните ресурси във водни обекти - общинска собственост, за любителски риболов на сдруженията по чл. 11 за осъществяване на общественополезна дейност.

(5) За извършване на любителски риболов в обект по ал. 4 се изисква членска карта на съответното сдружение по чл. 11.

Цитат:
Чл. 2. Сдруженията по чл. 11 ЗРА, които кандидатстват за възлагане на управление на рибните ресурси в изкуствени водни обекти по чл. 1, т. 1, трябва да бъдат регистрирани по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел за извършване на общественополезна дейност.

Чл. 11. (1) За осъществяване на любителски риболов във воден обект, където е възложено управлението на рибните ресурси по реда на тази наредба, е необходим билет за любителски риболов и членска карта на съответното сдружение.

а сега ми обясни
как съгласно тази наредба ще прескочиш закона и няма да даваш да се взима рибата
а това е идеята като в слобения например

Много просто съгласно чл.24, ал.6:"При извършване на любителски риболов, организиран от сдруженията по чл. 11 в обекти, в които им е възложено управлението на рибните ресурси по реда на чл. 15а, лицата трябва да притежават билет за любителски риболов, като не са длъжни да спазват правилата на ал. 1, т. 1, 2, 3 и ал. 2 - 5.", тоест ако сдружението е определило, че се задържат 0 (нула) броя риби никой не може да спори за това!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Юли 24, 2010 8:09 pm 
Аватар

Пичове, това което го писах е доста специфично и може би не трябваше да го обяснявам. Подчертаните думи в предишния ми пост са правни термини. Може да бъдете сигурни, че закона предвижда възможността за стопанисване на реки в разпоредбата на чл.15а ЗРА, която вече споменах и е цитирана в поста на mecho puh.

Алинея 4 на 15а ЗРА обаче не ни върши работа, защото реките не са общинска собственост, там се имат в предвид други водни обекти. Съображенията на Gergov имат резон, но щом закона е предвидил възможност, значи има защо и аз обясних причината.

Ванка, просто не исках да припомняме старите спорове за забраната. Всеки може да се промени, ако иска, но никй не може да го накара. Ще ми се на всеки да му е ясно за А и Б- то, ти си прав за облаците. Дано се превърнат в ментолови.

ПП Gergov, ако така се обърнеш към своя адвокат, ти гарантирам, че ще те зареже.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Юли 24, 2010 11:56 pm 
Аватар

Tazz, аз с алинея 4 подхвърлям идеята за завирен общински обект - ако искаме да развием мащабна дейност, извън тясната пъстървова рамка, рано или късно ще стигнем и до такъв вариант, а общински водохранилища - бол ... :roll:

По-важни в поста ми бяха чл15а и чл 24 - целият му състав, а не само това, което аз съм цитирал ... :oops:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Юли 25, 2010 9:11 pm 
Аватар

mecho puh, поста ти беше много полезен, само уточнявам. Изкуствен водоем може да се зариби с американки, така както са повечето водоеми в Англия. Има един репортаж във форума от такова място у нас. Но друга риба освен пъстърва, ще е безмислено. Представи си: "Язовир Иглика- зарибен със щуки, разрешен риболова само на муха".

Не знам дали всеки има реални очаквания за начинанието. Сдружението/федерацията е добър повод клубовете да се вземат в ръце (ако не са се взели). Всеки трябва да има представа с какво може да участва в собствения си клуб. Сдружението се състои от клубовете и представлява пред администрацията сбора на членовете им като цяло. Не трябва да очакваме, че работата ще е за една две години, или дори за пет.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 26, 2010 6:33 pm 

Предложете дата за събиране на тема:
"Мухарско сдружение за стопанисване на части от определени реки"

Основна идея след регистрация на подобен клуб събиране на пари за лобиране и промяняна на закона

Клубовете да са по райони защото иначе е безмислено.

А ако се регистират повече клубове, те реално да се опитат като, здружение по закон за лицата и семейството, да опитат да лобират за променяне на закона.

Всичко друго по темата на този етап е просто говорене

Последна добавка така наречените авторитети в мухарството да не пречат с разделяне на групи тук интереса е общ

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 26, 2010 7:53 pm 
Аватар

Чак сега виждам темата, тъй като скоро не бях влизал във форума. Работа, риболов такива неща. Ще пиша и по тази тема.

Между другото мислех да задам такъв въпрос във темата на Мунчо за удволетворяването от мухарския риболов. Всеки мрънка как няма риба и как онези били такива, други онакива, а никой не предлага как това може да се промени. И мисълта ми беше точно за такъв тип река и за това, че вече има хора, които са били на такива реки, хора живеещи или работещи в чужбина където се прилагат подобни модели и поне може да започне някаква дискусия по въпроса. Преобладаващите черногледи мнения обаче ме отказаха.

Затова искам да кажа на Ники едно голямо "РЕСПЕКТ".

Естествено не прочетох всичко, защото бая се е изписало, но мисля че хванах основните моменти.

Първо искам да кажа, че аз съм 100% ЗА.

Сега, на "песимистити" ще кажа, че по-принцип има доста логика в техните мнения. Но колкото и логика да има по техния начин няма да стане или ще стане незнайно кога.

Никой предполагам не мисли, че ще стане перфектно или че въобще ще стане от първия път. За да ме разберете по добре ще дам един пример. Да речем Априлското възстание. Ми то е загубено, но като цяло има положителен ефект, който заедно с много други фактори води до постигането на крайната цел.
Положителния пример, както написа някой по горе, опита и т.н. ще са ценни така, че трябва да се опита.

Сега ще дам една идея, защото според мен точно това трябва да се прави в тази тема, а не да се прознослови като мен по горе. :oops:

Мисля, че трява да се направят местни клубове, както беше предложил някой, но това да стане преди да се направи основното събиране. Макар и тези клубове да са неофициални. Така от всеки клуб ще се изпрати по един човек, който да изкаже идеите на този клуб. Защото си представям при 100-200 човека на събрание каква тарапана ще е.

Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: :)
МнениеПубликувано на: Вто Юли 27, 2010 11:19 am 
Аватар

Николай знае какво трябва да се направи.Имаме и хора, юристи, просветени в областта на правото.Доста от хората тук са били в Босна, Словения, видели са как стоят нещата.Имаме готов модел, по който трябва да се развиваме.Стъпка номер 1 трябва да бъде направена, мисля ?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юли 27, 2010 6:42 pm 
Аватар

Предлагам Габрово,Севлиево,Търново...там горе долу е средата за среща,Хаимбоаза е перфектен.Да дойдат повече хора.Някой местен да наеме вила,почивна станция.Без риболов и такъми.Темата е сериозна.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юли 27, 2010 8:50 pm 
Аватар

Markony_RS написа:
Предлагам Габрово,Севлиево,Търново...там горе долу е средата за среща,Хаимбоаза е перфектен.Да дойдат повече хора.Някой местен да наеме вила,почивна станция.Без риболов и такъми.Темата е сериозна.

Това изказване за мен е първата стъпка.Кратко,точно и ясно. От там трябва да се започне.

Поздрави ! ! !

http://pachoflyfishing.wordpress.com/
http://www.jivotno.com/Djery_tu
AngerPoint - just search in Vbox7 and enjoy===

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юли 27, 2010 9:02 pm 

Браво реално нещо предложение за организиране на среща.

между нас има един мухар съдия граждански в градския съд,
може много да помогне стрига да му се занимава.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юли 29, 2010 6:05 pm 

ТЕМАТА ИЗЧЕРПА ЛИ СЕ
Ники няма ли да обявиш някакво начало не само на раговор

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юли 29, 2010 8:54 pm 
Аватар

Gergov написа:
Ники няма ли да обявиш някакво начало не само на раговор

Аз също съм на стенд бай по въпроса.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 295 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 20  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа