Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:30 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Мар 31, 2010 3:03 pm 

Краси, мухите ти ще вдигнат риби със сигурност, но дали ще ги закачиш не съм сигурен - хакъла изглежда прекалено голям и закрива острието на куката. Особено добре се вижда на по-големия гнат, където, поне според снимката, изглежда, че това е причината мухата да стои наклонена към ухото на куката, а не обратно. Все пак имай предвид, че понякога точно това (свръх-голям хакъл и изваждане на острието на куката над повърхността на водата)е нарочно търсен ефект при връзването. Въпросът е с такива мухи да си по-внимателен със засичането и да изчакаш точния момент.
За генетичните пера - те са нож с две остриета - мухата стои перфектно и във водата, и за снимка, но особено при по-малките модели, като Грифитс Гнат, генетичните пера, които обикновено са с по-твърди и гъсти власинки, също пречат на доброто засичане на рибата.

А за Diawl Bach виж и това:
http://globalflyfisher.com/patterns/diawl_bach/

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Апр 02, 2010 8:54 am 
Аватар

vladozlatev написа:
Краси,като за първи мухи си се справил добре.Сега,критиките или похвалите -там на реката.Като ги изпробваш,сам ще прецениш как работят и ще вземеш мерки :)

След още няколко опита `зеха да стават май по-добре:

Изображение

Вчера на рЯката се справи много добре!! Бих казал неочаквано добре!
Чудя им се на рибите как кълват мухи, които не са направени с генетичен скалп, ама те си знаят :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Апр 02, 2010 10:05 am 
Аватар

Ехехее Краси бомба е Red Tag-a харесва ми,а щом и рибоците са му се подкефили значи както казваш ти "Взима да става" :D .
Аз тази муха я ненавиждам :D :D :D :D много слаби успехи имам на нея,даже мисля,че рибитти ми казват "А бе бегай от тука с това нещо,яж тая муха ти" :D :D :D :D
Поздрави и чакаме още снимков материал.

The Fly Fishing is a pathway to many abilities,some consider to be unnatural.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Апр 02, 2010 12:13 pm 

И аз не ги обичах тия мухи,защото пауновите фибри се скапват много бързо- 5-6 рибки и от власинките не остава нищо.Вече използвам само това
http://media.snimka.bg/3065/012384547.jpg

Късо подрязани от дългите пера на скалпа на петела,които по принцип не стават за нищо :) Предимствата:
1 запазват се власинките
2 мухата е доста плаваема 1-2 маха във въздуха и се полага перфектно,без да потъва.Естествено,слагам и и смазка :)
3 ако не я скъсам става и за следващия излет,доста е здрава
Ето една ориндж таг-такава изрових от кутията
Изображение
Моля,не ме критикувайте за снимките не ставам за фотограф :?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Апр 02, 2010 12:22 pm 
Аватар

Владо, здрасти! Не е лоша муата, обаче ме смущава един момент от цялата система! Така късо подрязани перата, стават доста твърди и при кълване, ако не отреагираш на секундата, шансът да останеш на сухо е голям! Макар , че съм забелязал специално при кефала, тва нещо хич не го интересува, твърдо ли е , меко ли е :lol:
Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Апр 02, 2010 1:39 pm 
Аватар

vladozlatev написа:
И аз не ги обичах тия мухи,защото пауновите фибри се скапват много бързо- 5-6 рибки и от власинките не остава нищо.

Напълно съгласен! И аз установих това вчера, но пък ме кефи тая муха :) Като се скапе, връзвам друга и толкова! Аз алтернатива нямам както ти за твоите мухи, затова пък се снабдих с паунови пера за мнооого време напред, така че не ми пука особено :)
Някой ден, просто ако имам възможност бих пробвал, за да разнообразя, ама сега връзвам с каквото имам.

Цитат:
Макар , че съм забелязал специално при кефала, тва нещо хич не го интересува, твърдо ли е , меко ли е

Те тва е истината! Вчера обаче, на Red Tag ми кълвяха само и единствено встрани от течението, където водата е спокойна. Подавам и чакам. След едно известно време гледаш само нещо като косатка "хльоп" и "ам" :) Много красиво кълвяха, подаваха се почти целите над водата. А, и друг момент, може би преди залез слънце не, ами след като то почна да "пада" вече започнаха и да кълвят сериозно рибите. Допреди това (може би половин час опити) все едно метам в бунара. Никъв живец.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Апр 02, 2010 4:31 pm 

Цитат:
И аз не ги обичах тия мухи,защото пауновите фибри се скапват много бързо- 5-6 рибки и от власинките не остава нищо

Пауновите фибри са доста крехък материал, но и за това си има чалъм. След като се фиксират към куката, се усукват около монтажния конец и така заедно се навиват, за да се оформи тялото. Така всъщност се получава невдим rib, който придава допълнително здравина.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Апр 02, 2010 4:47 pm 
Аватар

Краси,много добре е станала мухата,мен много пъти ме е спасявала от капо.Подрежи хакела отдолу на нивота на куката(върха).Така винаги мухата ще пада с куката на долу.Бях чел някъде,че модела е на 150 години,ако е така, не е случайно.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Апр 02, 2010 8:59 pm 
Аватар

ivanov_az написа:
Краси,много добре е станала мухата,мен много пъти ме е спасявала от капо.Подрежи хакела отдолу на нивота на куката(върха).Така винаги мухата ще пада с куката на долу.Бях чел някъде,че модела е на 150 години,ако е така, не е случайно.

Все си мисля, че по-големият ъгъл от това, че хакъла е над размера на куката би я накарало жилото да се потопи, ама ще пробвам, нищо не ми коства. И без това последните дни се превърнах във фабрика "Red Tag" Ltd. :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Апр 03, 2010 12:28 am 
Аватар

Аз мисля,че ако се направи с 2 паунови фибри добре стегната няма да се скапват.Имах такъв Red Tag,който не мръдна.
Поздрави

The Fly Fishing is a pathway to many abilities,some consider to be unnatural.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часовете са според зоната UTC + 2 часа