Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:35 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Пон Авг 14, 2006 6:43 pm 

искам някой запознат по тази тема да каже или да покаже как се обработва корка просто ако може поетапно връзването на мухата благодаря ви.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 15, 2006 8:13 pm 
Аватар

Здравей колега,
тъй като работя с корк/ за лички нужди и приятели/ мога да ти дам съмет за корка който да използваш и някои прости начини за направа на муха. А останалото е плод на въображение.
Корка който трябва да използваш трябва да е по-възможност без шупли,аз използвам пресован от парченца .Тови вид се обработва най лесно и можеш да му придаваш всякаква форма.Този корк можеш да си набавиш от тапи за вино.Съжелявам но поетапно немога да ти покажа връзване ,тъйкато все още нямам апарат.Взимаш парче корк и с помоща на остро ножче оформяш грубо тялото на мухата, след което с помоща на по-едра шкурка за дърво го дооформяш.Така полученото тяло се закрепва с помоща на моментно лепило върху куката, като предварително може да се направи корем да се поставят крака и тъй нататък.Тялото се оцветява в желания цвят и след това се лакира.
Това е най -общо процеса на работа.За по- голяма яснота влез във форума на "Фишинг мания" темата е "Мухи за кефал-класика в жанра" страница 5. или в този форум тема "Състезания" "начинаещ вържимуховец 2006"-втори сезон.

Това е колега в общи линии ако имаш още въпроси аз съм насреща.
Поздрави и успех :!: :D

http://pi-landingnets.dir.bg/ - нашите ръчно изработени кепове
http://myfreetime-pepito.blogspot.com/

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 15, 2006 9:52 pm 
Аватар

Здраси Алекс , Пепито ти е обяснил добре ,но оригиналния начин е :режеш от корка едно парче с квадратен профил съобразено с големината на куката след което го цепваш от едната страна надълго до седата така че да може да обхване куката.
Поставяш го на нея и го палиш с запалка след като обгори добре го гасиш и го оформяш с пръсти да стане като цилиндърче и вече можеш да започнеш да връзваш самата муха като махаш корка правиш една основа от конец върху тялото на куката и връщаш корка пристягаш го добре и по желание добавяш крила ,крака ,пипала,коремче, опашка и др.
За мен този модел е едни от най- добрите за кефал но е свързан с много мърсотия(обгорелия корк цапа много) това беше една от първите ми мухи но в последствие навлезе гумата и малко го позабравих
Поздрави и успех

П.С.Заповядай ако имаш възможност в четвъртък в Куката ще се радвам да се запознаем :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 15, 2006 10:16 pm 
Аватар

Здравей Крилов,
Да наистина този начин е по-лесен но както казваш и ти е малко мръсен.Когато гори корка отделя и сажди, по тази причина този начин не го използвам/ лично мнение/.
Този метод е подходящ за по прости изработки , но ако се търси реалистиката при направата на мухата не е ефективен/ лично мнение/.

Поздрави на всички :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Авг 16, 2006 9:11 am 
Аватар

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: когато имам време ще пусна поетапни снимки на реалистична муха направена по този начин .този метод се е доказал и всеки по-стар мухар в форума ще потвърди това да не забравяме че нашата цел е да направим уловиста муха която в всеки един момент може да остане по клоните така че реалистични модели не си заслужа да се правят(лично мнение) .
Аз съм имал най-добри успехи на най- простия модел тяло и червена опашка и още нещо когато клена взема той взема почти всичко аз съм пробвал сложих фас от цигара на куката и той пак го атакува .

Поздрави и наслука и на двама ви :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Авг 16, 2006 11:38 am 
Аватар

И аз си ги правя по начина описан от Даниел, но не ги пърля да се опушвам, ами ги оформям с фина шкурка по улазания начин, а после вапцам с перманенитен маркер.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Авг 16, 2006 11:44 am 
Аватар

даниел крилов написа:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ... и още нещо когато клена взема той взема почти всичко аз съм пробвал сложих фас от цигара на куката и той пак го атакува .

Поздрави и наслука и на двама ви :wink:

Ъхъ ...
На Видима преди 4-5 седмици ми "изядоха" индикатора (жълто цилиндърче стиропор) и то с отнасяния по 1-2 метра ...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Авг 16, 2006 1:48 pm 
Аватар

Съжелявам колеги ,просто споделих начин на изработка и лично мнение. Не съм искал да обидя никого за начина му на работа Всеки си има индивидуален стил,който с времето осъвършенства.
Напълно подкрепям мнението че и най-обикновенната муха може да се окаже уловиста.

Поздрави на всички :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Авг 16, 2006 2:01 pm 
Аватар

Никой не е обиден Пепито темата се разви добре и мисля че колкото повече мнения има толкова по-голям избор на методи за изработка на мухата има Алекс
извинявай ако съм те накарал да мислиш така :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Авг 16, 2006 4:57 pm 

.. с риск да се повторя .. Не забравяйте ,че от Македонските вина корка е перфектен за мухици...а и не само корка.. :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Авг 17, 2006 12:44 pm 
Аватар

D-r Kosio написа:
че от Македонските вина корка е перфектен за мухици...а и не само корка.. :D

:) ... явно преди да вземеш корка трябва да употребиш съдържанието -идеалната" рецепта":)

Сега сериозно -мухите от корк са улости,падат по-различно във водата от "джапанките " и може би това е причината,но техниките за обравотка малко ми е неясна . Както се казва -друго е човек да види. В тази връзка малко снимков материал наистина ще е от полза

Поздрави на всички :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Авг 17, 2006 1:52 pm 
Аватар

...

Последна промяна D-r Misho на Пет Юни 22, 2007 6:22 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Авг 21, 2006 1:00 pm 
Аватар

Първо извинения ,скоро не съм сядъл пред компа - човек трябва и да слуша жена си понякога - хаха :)
Та по темата - като бях малък(разбирайта 80-те години ) баща ми заедно с другите такъми донесе от Чехия и един корков скакалец - конус боядисан зелено с големи очи и две крилца от бяло перо залепени по горната страна на тялото .Тогава незнаех каква е тая "гад" и как да я монтирам под плувката така да не изплува :) , сега обече ако ми падне...
Помня съвсем точно как изглеждаше и много ми се иска да я възпроизведа ,но трябва да имам теоретична подготовка(поне при мен е така).Колкото до мухите от стиропор имам един модел които направих от едни китайски цветя -монтирам в/у 10-ка и слагам хакълче-само мерни екземпляри ,от първите 5 мухи 2-е ми ги отнесоха риби- но се разпадат за 1- н риболов или по - бързо :( .Иначе падат страхотно и са много леки, докато корка е по издръжлив и отнася повече кефалови удари без видими поражения

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Авг 21, 2006 1:34 pm 
Аватар

Vankata написа:
....
Та по темата - като бях малък(разбирайта 80-те години ) баща ми заедно с другите такъми донесе от Чехия и един корков скакалец - конус боядисан зелено с големи очи и две крилца от бяло перо залепени по горната страна на тялото .Тогава незнаех каква е тая "гад" и как да я монтирам под плувката така да не изплува :) , сега обече ако ми падне...

Ванка,

Мисля че пазя един такъв при старите риболовни такъми, които за съжаление на са при мен, но при първа възможност ще го потърся и ако го намеря ще пусна снимки.

Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 22, 2006 3:28 pm 
Аватар

Здравей Ангеле:)
Голяма добрина ще ми направиш ако изнамериш тва скакълче (с умиление се сещам за него) и голямо" поливане "ще му направим :)Ако решиш да мухарстваш из нашия краи непременно се обади .

Ако някои може да приложи малко снимков материл относно технологията с "пушения " корк ще му бъда много благодарен ,а и не само аз . Колкото до другата обработка с шкурка и прочие" Pepito "e направо 7-ми разряд . Дяволски добър е :)

п.п.
Благодаря на всички пишешти по темата :)

Поздрави

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа