Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:33 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 46 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Яну 30, 2009 10:49 pm 
Аватар

Аааа за наденицата ли питате? Кутията е от Алем - Кортланд. Доволен съм добре се затваря, има си ушенце да се връзва против изтърване насред реката. Моята я настъпих и нещо ми се струва че от тогава се разкърцаха пантите. Пробле ма е че тази държи куки да 12, 14-ти номер. Малките мухи от време на време изпадат, ама няма къде да отидат.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Яну 30, 2009 10:54 pm 

Благодарско :)
Хубава е, и е направо "безплатна" :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Яну 30, 2009 11:09 pm 
Аватар

Ради,голям фен съм на парашутчето точно в центъра на снимката. :lol: Супееер!утре ще си вържа едно такова,само майка ми да не усети,че й липсва единия чорап... :lol:

- Лий Улф - 1939 г.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Яну 31, 2009 2:08 am 
Аватар

Ето и малко сухи мухи от "Свинско-винения" ми период.

Изображение

Изображение

Изображение

Съжалявам за лошите снимки ама нали фотото 2 пъти плува, а и с 3,2 мегапиксела и без светкавица - толкова.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Яну 31, 2009 9:27 am 
Аватар

Супер са мухите ще се опитам днес да вържа някоя от тях.
Поздрави !!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Яну 31, 2009 11:47 am 
Аватар

Радо,вързах два парашута от тези с топчето.Супер благодаря за идеята,станаха повече от добри,даже мен ме кефят най-много. :lol: Топчета сложих от тези,дето се продават за риболов на пружина,жълтички.Жалко,че нямам апарат да покажа,ама съм супер доволен.Пробвах ги в чашата,топчето ги държи горе,дори и с мокър хакел,което е супер предимство за мухар,който не умее да си държи мухите сухи. :lol: :lol: :lol:

- Лий Улф - 1939 г.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Яну 31, 2009 12:44 pm 
Аватар

С топче стиропор се получава добре, но завиването му с фина мрежа ще направи по-груба мухата при по-малки куки. Става и с прегъната лентичка микропореста гума която се оформя като топче. За хакъл не е задължително винаги да е перо, в случая парашута е с хакъл от твардите косми на заешка козина.

Изображение

Изображение

Още по-интересно се получава парашута ако за хакъл се ползват фибри на СДС пера.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Яну 31, 2009 1:25 pm 
Аватар

Д-р Мишо може ли малко инфо за тази техника с хакъла от твърда заешка козина стана ми много интересно как го правиш това. :?:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Яну 31, 2009 1:26 pm 
Аватар

Малка грешка :oops: :oops:

Последна промяна yori92 на Съб Яну 31, 2009 1:46 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Яну 31, 2009 1:28 pm 
Аватар

Благодаря много,само едно малко уточнение...надявам се да задам разбираемо въпроса:
Докторе,пишеш,че стават груби мухите с мрежичка,когато са на малки куки.Аз ги вързах тея двете на 10номер,последните ми в кутийката/отивам да си купя още след малко/. :lol: Имам в пакетчетата 14-ки,ако вържа на тях наистина няма да се справя добре и ще стане грубо,за тях е по-подходяща микропорестата гума.Кажи на кой номер да ги въртя? :lol:

- Лий Улф - 1939 г.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Яну 31, 2009 3:02 pm 
Аватар

Камбата написа:
Благодаря много,само едно малко уточнение...надявам се да задам разбираемо въпроса:
Докторе,пишеш,че стават груби мухите с мрежичка,когато са на малки куки.Аз ги вързах тея двете на 10номер,последните ми в кутийката/отивам да си купя още след малко/. :lol: Имам в пакетчетата 14-ки,ако вържа на тях наистина няма да се справя добре и ще стане грубо,за тях е по-подходяща микропорестата гума.Кажи на кой номер да ги въртя? :lol:

Сега мисля, че по-малките мухи (от 14 до 18) ще са актуални. Големите насекоми са най-много през по-топлото време.

Имай малки и големи в кутията защото знае ли човек какво ще искат рибите в даден момент.

yori92 написа:
Д-р Мишо може ли малко инфо за тази техника с хакъла от твърда заешка козина стана ми много интересно как го правиш това. :?:

Значи след като "разствориш" монтажния конец с игла между "получилите се" два конеца пъхаш снопче заешка козина която приготвяш като отрежеш стискайки с два пръста снопче дълги косми от козината. Режеш до подкозината, т.е. само твърдата част на космите.
После в момента в който си пъхнал козината внимателно дърпаш конеца, той се "събира" и защипва космите вътре в него. Усукваш като завърташ совалката по инерция в посока да стяга насукването на конеца. След това получения "хакъл" го завърташ около пънчето на парашута, но не много намотки за да не стане грубо.

Съжалявам, но сега нямам време да снимам.
Ще използвам готови снимки от нета.
Изображение
Изображение
Изображение

Ето на това видео е показано - виж втория парашут, по средата на филма. Третия е със същата техника, но се използва черно СДС. За по-лесно дъбването на торакса го прави като отделен етап, после хакъла.

Въобще го разгледайте целия френски сайт
, има много какво да научите като техника и модели.

Дерзайте момчета!

Успех.

Последна промяна D-r Misho на Съб Яну 31, 2009 3:38 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Яну 31, 2009 11:10 pm 
Аватар

Камбата написа:

Не се притеснявай , че ще станат груби!!! Няма по фин мух. конец от този от фин дамски чорап , той е по фин от фибри на перце от скалп , така , че при внимателно връзване , става много финно , независимо от размера на куката .Аз ги вържа и на #20 клингхамър , без проблем!....

Поздрави!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Яну 31, 2009 11:41 pm 
Аватар

radoslav1951 написа:

Не се притеснявай , че ще станат груби!!! Няма по фин мух. конец от този от фин дамски чорап , той е по фин от фибри на перце от скалп , така , че при внимателно връзване , става много финно , независимо от размера на куката .Аз ги вържа и на #20 клингхамър , без проблем!....

Поздрави!!

Бай Ради, изглежда говорим за различни неща. Обсъждаме техника където стиропореното топче се завива с дамски чорап и се монтира на тялото на куката като под него се върти хакъла. Конеца не е проблем.

Аз вързвам сухи мухи на малки куки с Уни 17/0 трико. Няма по- здрав и удобен за размера си, вярвай ми :D

Поздрави.

П.С. Говорим за парашут тип клинхамър, защото оригинала е на голяма кука.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Заглавие
МнениеПубликувано на: Съб Яну 31, 2009 11:53 pm 
Аватар

Mишо , далеч съм от мисълта да споря точно с теб , само исках да кажа , че дамск. чорап е по фин от всички конци....поне аз които съм виждал , и мислех , че няма да направи мухата по-груба !

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Заглавие
МнениеПубликувано на: Нед Фев 01, 2009 12:25 am 
Аватар

radoslav1951 написа:
Mишо , далеч съм от мисълта да споря точно с теб , само исках да кажа , че дамск. чорап е по фин от всички конци....поне аз които съм виждал , и мислех , че няма да направи мухата по-груба !

Бай Ради, тука няма спор. Ясно е че чорапа е с финна структура. Когато с него "облечеш" стиропореното топче наистина се изпъва по него, но като се усуче и събере при монтажа върху куката на това място става по-дебело. За това говоря, не че на много малки куки не става, защото като имаш търпение и внимаваш ще се получи.

Много як аватар имаш, само така !

Жив и здрав.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 46 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа