Здравейте ,
..общото в препоръчаната тема е "Поповата лъжичка"... Щях да кача снимки ,но се оказа ,че ми е свършило мястото... Та.. на въпроса...
Мястото е р. Искър - Писарево... Както стана ясно - кленове ,скобари, щуки и.и...и распер!..
За пръв път опитвах да помухаря в долното течение на тази река...
Много се чудих ак да подходя ,защото и времето не обещаваше да е добро...
Проста логика -" голяма река - голяма примамка" .. Избухах една яка джапанка - направо воблер..за да видя какво ще стане...За четири подавания - нищо... А вида на водата предполагаше живинка.. Местата ,които проверих също предвещаваха наличие на рибоци...
Нещо взе да не ми харсва особено... Реших да поупорствам.. На едно от прибиранията леко се забавих с вдигането от водата и нещо леко се стрелно под примамката - непосредствено в краката ми ... Охо..ще стане работата!.. Видимо обнадежден.. смених "джапанко-воблера"..на много успешната ми напоследък "Сръбска Попова лъжичка".. Няколко последователни подавания без успех.. ,но вече знаех .. леко водене с придърпване. и хоп една вълна преследваща "лъжичката".. и както си прибирам .. тояжката натежава .. следва лека "засечка-добавка" и рибката пърха изненадано..
Много беше интересно.. - оставаше само да намеря мясото с по-едрите екземпляри... Никак не беше лесно да се прегази реката при бента .., че имаше изненадващи дълбочини и силно течение .. но ги намерих ..,.
Резултата - 20-тина респерчета - за тренировка и един по-приличен - хванат по същата технология ,на много изненадващо място .. толкова плитко ,че би трябвало да е бил закопан в дъното .. иначе щеше да стърчи над водата...!
Та със "Сръбската Попова лъжичка" много лесно и приятно се ловят распери!...особено по долното течение на Искър!..
Мисля си ,че за тази интересна риба се натрупа достатъчно материал и заслужава отделна тема ..,но модератор да прецени..
Поздрави,
Д-р К