Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:43 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Крила
МнениеПубликувано на: Чет Окт 25, 2007 12:11 am 
Аватар

Привет на всички,имам следното запитване:Интересно ми е как закрепвате крилцата от перца на бабалюгите, така че да застанат във формата, която искате.Сега съм се захванал да правя оси и ми е мноого трудно да закрепя крилцата, така че да са горе долу успуредни на телцето.Моите на често стоят перпендикулярно на горе.Бях чел някъде за накакъв начин с игла,но не беше обяснено как се прави и не ми стана ясно.Опитах да направя дупка с иглата в телцето на едната осичка,направено от м.п. гъба, но нищо не стана.Моля за помощ и се извинявам ако е имало такава тема преди,проверих благодарение на търсачката на форума, но не се появи тема,отговаряща на въпроса ми.Благодаря предварително.Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Окт 25, 2007 9:18 am 
Аватар

Ице,за да ти стоят крилата перпендикулярно нагоре,може би така ги поставяш :D .Опитай още като ги фиксираш да им дадеш желания "наклон".Понякога ако не си подготвил добре мястото където ще ги фиксираш,като ги стегнеш с конеца и те се "вирват" нагоре.Пробвай с няколко намотки назад да ги "натиснеш",за да застанат както искаш.
Но според мен,най-важното е добре да подготвиш мястото където ще ги монтираш.Ако трябва с повечко намотки на конеца.Просто да се оформи хубаво "легълце" :lol: .Така избягваш и "вирването" на перцата,след като ги пристегнеш с конеца.

Поздрави ! ! !

http://pachoflyfishing.wordpress.com/
http://www.jivotno.com/Djery_tu
AngerPoint - just search in Vbox7 and enjoy===

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Окт 25, 2007 10:00 am 
Аватар

Здрасти Ицо - за наклона и успоредността на крилата пробвай прърво да фиксираш гумата за торакса, а след това от двете и страни в основата да закрепиш крилцата, след това врътваш две три намотки за хакъл и накрая захлупваш напред - така крилата застават назад и почти успоредно на тялото на осата.Получава се нещо подобно (тук е на извита кука)
Изображение

Успех.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Окт 25, 2007 11:35 am 
Аватар

Благодаря за съветите сега ще пробвам.Пачо,мисля, че добре оформям легълцето, но дори и така пак ми отнема доста време да застопоря крилцата.Направих 2-3 осички и крилцата вече стават доста по добре.Ако може да ми кажете техниката с иглата.А вариант ли е да ги закрепям с малко лепилце? .Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Окт 25, 2007 6:15 pm 

Ице опитай да вържеш някоя оса, както ти показа и каза доктора, практично е и се скрива излишното!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Крила
МнениеПубликувано на: Сря Ное 07, 2007 9:04 am 
Аватар

Ицо написа:
... Интересно ми е как закрепвате крилцата от перца на бабалюгите, така че да застанат във формата, която искате.Сега съм се захванал да правя оси и ми е мноого трудно да закрепя крилцата, така че да са горе долу успуредни на телцето.Моите на често стоят перпендикулярно на горе. Бях чел някъде за накакъв начин с игла,но не беше обяснено как се прави и не ми стана ясно...

Здрасти Ицо, както ти обещах снощи поснимах малко... дано се разбере.

Предварително казвам, че промушването на крилата през гумата с игла е излишно усложняване на изработката.

Най-отдолу ще видиш "простото" закрепване на крилата , което за мен е много по-удачно. При това ъгълът на крилата спрямо тялото можеш да променяш като още при закрепването го определяш какъв да бъде - успоредни на тялото или под лек ъгъл нагоре.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Поздрави.

П.С. Като направиш една муха я пусни в чаша с вода и виж как стои. Плаваемостта можеш да коригираш с дебелината на гумата на кейса.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Ное 07, 2007 10:51 am 
Аватар

Мердси,док.В тея поетапни снимки ти не само показа нова техника за крилата ами и за цялостната изработка!Мерси много,а телцата на повечето оси ги нагаждам да стоят прави.Ще сложа и аз няколко снимки само да си купя менгеме първо, че на мойто му отслагнаха челюстите (умора на метала) и сега ГРАМ не стиска куката.Iron Maiden - Don't look to the eyes a stranger поздрав! :P

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Ное 07, 2007 12:16 pm 
Аватар

Док, сигурно поне сто пъти си обяснил вече, но ако може с две думи само, за жълтия материал за коремчето, щото гледам е с различна плътност от черния, пък е и като лента? :?

Предварително благодаря!

Поздрави
Весо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Ное 07, 2007 12:26 pm 
Аватар

Весо,това е жълта микропосреста гъба,която е отрязана от като лентичка,нищо по-особено от черната,но просто я е изрязал от кубчето като лента :wink: .Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Ное 07, 2007 12:44 pm 
Аватар

Ицо написа:
Весо,това е жълта микропосреста гъба,която е отрязана от като лентичка,нищо по-особено от черната,но просто я е изрязал от кубчето като лента :wink: .Поздрави!

Не от микропорестата(купешката)! Тя е някак си по-порьозна от черната и като се отреже лентичка не стои хомогенна.Отделно трудно се рисува върху нея.

Показаната на снимките оса е с изрязана лентичка от буква от "детска азбука", за който материал е говорено много.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Ное 07, 2007 5:38 pm 
Аватар

Вероятно е тази, за която казва Росен, че се продава в МЗ1Л.
Благодаря за бързия отговор!

Поздрави

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Ное 11, 2007 6:34 pm 
Аватар

Да изокам и аз по темата: Мисля, че вече е дискутирано, че крилцата ловят повече нас, риболовците. Разбира се нищо лошо няма да се направи възможно най- реалистична имитация, но според мен на рибата много не й пука дали мухата има или няма крилца. На един от излетите това лято се оказа, че нямам читава оса. Имаше само една горе- долу да става- ветеран от предния риболов- крилцата й бяха огризани до дъно, с доста размито оцветяване (какъв ли маркер съм ползвал) и така нататък, но дето се казва- това е на мегданя. Вързах нея и резултатът бе твърдо в моя полза, даже успях да я запазя без да я скъсам през целия излет (мятках само с нея). От тук се роди идеята за "Безкрила оса- работничка" -изработена съвсем семпло- кука, гума и малко черен маркер, която още не съм осъществил (нали ме знаете, доста съм известен като Митю Работливото :wink: ). Възможно е просто да съм улучил ден, в който кефалът беше активен, но приятелят ми, с когото бяхме заедно и който смени доста мухи нямаше толкова голям успех и рече "Баф мааму! Не е истина тази осмукана оса колко риби излъга!"
Към автора на темата: приятелю извинявам се, че доста оспамих темата ти, но отдавна се каня да пиша за "Безкрилата" и реших да комбинирам въпроса ти с моите идеи (или идиотии, ако ви харесва повече :wink:)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Ное 11, 2007 6:39 pm 
Аватар

Д-р Най, няма проблеми, важното е, че е информация ПО темата :).Вече проблемите с крилата ги няма м/у другото.Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Ное 11, 2007 7:03 pm 
Аватар

Да- да, както казваше другарят Йосиф Висарионович: " Есть крыла- есть проблемо. Нет крыла- нет проблемо." :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа