Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:34 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Нед Яну 10, 2010 11:38 am 
Аватар

Ето я и първата муха която вързах през тази година. Попър от заешки стрипове. Вързан е на бързо, джаста-праста но смятам, че ще върши работа за това за което е предназначен.

Изображение

Поради ураганните ветрове вчера завалийчето не успя да види вода но пък за сметка на това се тестваха други стримери.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Яну 10, 2010 2:47 pm 
Аватар

Перфектен попър!Ех, да му беше лепнал и едни изразителни очички!Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Яну 10, 2010 3:50 pm 

ти да не минаваш към щукарски риболов а бате,иначе добре си го вързал. Поздрави :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Яну 10, 2010 9:30 pm 
Аватар

Привет Бояне, прав си за очичките но нямах под ръка, а стримера го вързах по спешност :D буквално часове преди излета. Евентуално тези дни ще им намеря очи. Това което съм чел за щуката на стример поддържа тезата, че очите играят като точка на прицелване за щуките а предполагам и за другите хищни риби.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Яну 11, 2010 8:58 pm 
Аватар

Екстра е попърът.Ама и Боян има едни такива хубави вързани :lol: ....
Според мен,обаче,попърът би бил по-ефективен лятото....Въпреки че и тогава съм пробвал с един от Бояновите,но без успех...

Поздрави ! ! !

http://pachoflyfishing.wordpress.com/
http://www.jivotno.com/Djery_tu
AngerPoint - just search in Vbox7 and enjoy===

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Яну 11, 2010 9:12 pm 
Аватар

Извинете, може ли да се включа!
Драго, ако разрешиш да се включа в твоята тема, относно примамките за щука ( най-проклетия хищник, дето се не ми се показва )
И аз направих едно две стримерчета:

Изображение

С това надявам се, че покривам изискванията за ококорени очи :shock:
:lol: :lol: :lol:

http://flyfishing-bg.blogspot.com/

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Яну 11, 2010 10:38 pm 
Аватар

Сега за да бъда честен, щях да си връзвам ето тази муха.
http://akulata.com/january07.html

Обаче в магазина нямаше стрипове от желаните цветове и накрая реших проблема като си закупих направо два готови стримера с които си размятах шнура във съботния вятър. Тъй като още от есента си мислех за евентуален риболов на щука имах закупени попърите които седяха някъде из кутиите. Вечерта преди риболова се сетих че имам изостанали заешки стрипове от тeзи тези стримери и вързах набързо показания по горе. Евентуално ще му махна генетичните пера за да си вържа от тях сухи мухи :) тъй като гледах играта на примамката ми се струва, че стрипа е достатъчен.

От към риболов със стример нямам абсолтно никакъв опит просто ми е интересно някой ден да опитам и вързах ей така за спорта и да има :) за успокоение на душата.

Данчо, естествено, че можеш да се включиш нали за това са темите да има дискусии. Сега за твоя нищо не мога да кажа тъй като на живо стример съм виждал само веднъж :) преди 2-3 седмици и в петък къде си купих два.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Яну 11, 2010 11:08 pm 
Forum Admin
Аватар

Привет, колеги,

ludiqdevet написа:
С това надявам се, че покривам изискванията за ококорени очи

Данка, според мен, даже ги надхвърляш! Лошото е ако е мътна реката, тогава сигурно ще трябва да се направиш примамката с дълги мустаци, за да може като мине покрай щуката, да я изгъделичка по носа, докато я издразни, хехеее, шега да става.

А сега сериозно, колеги, темата за попърите е интересна и ще бъде добре ако я развием малко.
Като цяло попърите се правят от плуващи материали, самата муха трябва да плува и в тоя ред на мисли, се страхувам, че на Драго мухата, ще потъва. Той най-добре ще каже, като я пробва. Като вземем на предвид и металният повод, който увлича надолу, още повече си мисля, че ще се влоши играта й.
Като говорим за щука, също е много важен и материала. В случая от стиропор, щуката ще го схруска като малко детенце карамелена бонбонка. Виждал съм стримери, а и аз самият съм си направил от корк. Като материал, той е много по-здрав и добре плаваем. Като опашка, най-много съм виждал да използват пера от скалп, а като крака - ластичета.
При изработката на всяка примамка е важно да се знае, какво точно искаме да имитира. Попъра до колкото ми е известно имитира, попаднало или придвижващо се по повърхността животно, било то жаба, мишка и др.
Ванката е прав, че на попър ще кълве повече през топлите месеци, просто тогава тези животни са по-активни и тогава щуката ги яде.
На Марково, като бяхме в края на лятото, беше истинско удоволствие да ловиш щуки на попър. Изстрелваха се с вълна към мухата и я захапваха със страхотен плясък. Нещо подобно като при този филм, който по принцип е за басове. А и самите попъри като мухи се правят и повече за басове, де.

http://globalflyfisher.com/video/t-motion-issue-6

А що се касае за очите на стримерите за щука, сигурно е така, сигурно ефектът е голям и има значение т. нар. "точка на прицелване". Не мога да дам категорично мнение, защото до сега не съм правил статистика за успеваемостта при риболовите ми на щука със стримери с очи и такива без. И в двата случя имам хванати риби.
Мога обаче да отбележа, и то със сигурност, че до момента е факт, че по-големите риби, които са хванати от нашата компания, са на стримери без очи. Моята най-голяма щука на муха също я хавнах на стример без очи, показал съм го и поетапно.

Това е от мен в общи лини за стримерите с очи или без очи, с две думи - нямам очи, за да ви говоря за стримери за щука 8).

Успех, Драго, със щуките!

Поздрави,

Радо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Яну 13, 2010 9:57 am 
Аватар

Прав си Радо за плаваемостта. Най-вероятно в този си вид след като се накисне попъра ще потъва и няма да е попър. Просто този момент не го бях помислил. Мислех си, че съм гледал някъде попър със заешки стрип но поне вчера не можах да намеря такъв в нета. Ще го тествам, евентуално ще му резна и опашката пък ако не стане здраве да е. Ще ползвам куката и ще си направя с ластичета рога, копита и някоя по лека опашка.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Яну 13, 2010 2:08 pm 
Forum Admin
Аватар

Драгомир написа:
Прав си Радо за плаваемостта. Най-вероятно в този си вид след като се накисне попъра ще потъва и няма да е попър. Просто този момент не го бях помислил. Мислех си, че съм гледал някъде попър със заешки стрип но поне вчера не можах да намеря такъв в нета. Ще го тествам, евентуално ще му резна и опашката пък ако не стане здраве да е. Ще ползвам куката и ще си направя с ластичета рога, копита и някоя по лека опашка.

Привет, Драго,

Все още, докато не си го пробвал в реални условия и не разбереш как ще се представи наистина, не му прави нищо. Ако започне да потъва, което според мен ще стане, и не издава звук, винаги можеш да му резнеш лентичката заешка козина и да я ползваш за опашка на стример.
За опашка на попър, може да ползваш и козина от елен (bucktail) в различни цветове, тя е лека, много подвижна и не пие вода.

Ако си решил сериозно да се хвърляш в риболова на щука, подготви си модели заешки стримери от моделът, който съм пуснал поетапно, като ги направиш в светли (бяло, жълто) и тъмни цветове (черно, зелено), както и различни вариянти на констраст между тялото и яката. Това е един от най-използваните щукарски стримери от естествен материал в цял свят. Много добра игра има, бавно потъва във водата, което е много важно за стримерите за щука, и сравнително издръжлив на зъбите на крокодилчетата.
За пролетният/летен сезон, ако продължиш да настояваш за щука, освен попърите, може да си направиш и дайвъри от козина от сърна. Те са едни от най-използваните повърхностни примамки. Във филмчето на SIMMS ...тук, ловят точно с такива примамки.

На последно място, преди да завърша, бих ти препоръчал, да си направиш и модели, които да са с влакно, като протектор на върха на кукаката от водораслите. Като дебелина може да ползваш 0.60 mm.
Може да се случи, да отидеш на места където има много тръстика, водорасли, водна леща и други треволяци и така направена мухата, с влакно, ще ти спести доста нерви и главоболия.

Риболовът на щука на муха е страхотна тръпка, която като те завладее, няма спиране.

Поздрави,

Радо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Фев 20, 2010 7:50 pm 
Аватар

Днес вътъра ме отвя на Огняново и имаше доста време за различни тестове на примамки. В така показания вариянт попъра не потъна, но наистина се обезмисли от към дължина. Липсваше и плякането на примамката не, че не може се да се докара с повдигане на върха на пръчката но общо взето беше голяма и неефективна примамка тъй като имаше и доста вълни заради силния вятър. Резнах белия стрип на сантиметър от основата на куката и вече заработи точно както си трябва с плякания и пръскане на вода на всяко придърване. Тъй като мятах с 5 клас 9 фута въдица вече и замятането бе по-лесно. Регистрирах и кълване, поведох рибката евентуално костурче но бързао изплю примамката - явно не е успяло да се закачи въобще на куката.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Фев 22, 2010 11:26 am 
Аватар

Здрасти Драго!
Имаше ли кръгчета? Ама от тия кленските! Че вече ми текат лигите мама му стара...
В тази събота за малко и мен вятъра да отвее нататъка, ма тъкмо заподготвях такъмите и стана ураганен!
Много ли беше студена водата?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Фев 22, 2010 12:42 pm 
Аватар

Нямаше никаква индикация на живот. Водата е студена, лед има в двата края на стената, поне което видях.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа