Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:56 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Чет Ное 11, 2004 2:05 pm 
Forum Admin
Аватар

Привет на всички, връзващи мухички, или както се казва по сандански диалект - Дек сте уееееееееееееееееееееее, вържимухичковцитееееее, ехехее?
Пичове, гледам тук там става дума за тези пера, та реших и аз да издам малко инфо.
В любимия ми сайт http://www.flyanglersonline.comза CDC перата е обяснено така в терминологията:
CDC: (cul de canard)
The feathers found near the oil glands on primarily ducks. The unusual structure of the feather itself provides floatation

В приблизителен превод значи това:
CDC - cul de canard (от френски) "cul"- отзад, на дъното, "canard" - патица.
Перата намиращи се до мастние жлези на патици, предимно. Необичайната структура на перото му осигурява плаваемост

А в един друг сайт http://www.petitjean.com/, който е повече с комерсиална цел отколкото учебна, макър , че човек трябва да извлече поука от всяко нещо, е дадена следната информация за CDC перата:
Преведоно приблизително:
"Той е много лек материал
Той е много мек материал.
Но той е много жилав, здрав материал.
Той е по-прозрачен материал, така че мухи вързани със СDC имат по качества на по-дълг живот, сравнение с други материали.
Той е високо аеродинамичен, докато презентирате мухата СDC се слепва но при падане на повърхността се разперва като парашут.Следователно това прави презебтацията по-лесна а падането на мухата деликатно.
СDC е високо хидродинамичен- под водата всяка власинка блещука като жива, в бавни води и потоци.
Когато риба поеме в устата си муха от СDC я приема с мекота като жива. Така че по лесно я одобрява и не я изплюва, за разлика от други по-груби материали.
Тайната на добрия муховръз е в използването на висококачествени материали.
Ние се гордеем с произвежданетео на най-добрите възможни СDC пера, естествени(бели, тъмни) и мъртви.
Отнасяме се със специални грижи къмнашия таен процес на умъртвяване на СDC пера, така че да не повредим структурата на СDC"
Аз от моя опит с тези пера бих могъл да добавя някои неща.
Първо трябва да призная, че качествата на тези пера са неуспорими.
После, още от самото начало занимавайки се с муховръз, започнах да връзвам сухи мухи мухи с подобни пера но от други птици, а не точно патици, гълъби, фазани, корморани.
Тогава използвах точно такъв "пух", за дъбинг, правейки тялото на ручйници, майски мухи, скакалци, бръмбари и къде ли не. Плаваемостта на такива пера е невероятна.
А сега специялно за патешките пера.
В БГ пъстървовите сухи мухи са както вече изброих модели на ручейник, маска муха, мушици(midges), комари и др. да не ги изброявам всички.
За такива мухи се ползват много често като крила CDC пера. Тук визирам: CDC comparadun, CDC mayfly parachute,CDC caddisfly, CDC funnel и др сухи мухи. В доста от имърджърите и нимфите също се изпозват, но това го оставям за другата стая риболов с нимфи и имърджъри.
В заключение мога да кажа, базирайки се наблюденията ми, че доста мухи от CDC пера, не са познати на БГ мухарите, тук вклювам и мен разбира се, или са избягвани, и тяхното употребяване и популизиране те първа ще ни занимава.
Такааа, а сега ще оставя чинето на научен сътрудник, виден зоолог и Перологв чашката с (какъв точно бе Пигов)разтвор, ехехее, и ще потракам още малко със това на Акулата.
Ехехехехехееее, пичовееее, перушината е ного важна ееееее, както за пилищата, да не одат голи и да кашлят, така и за вържимухичковците, да мож рибите да фащат и не само по Струма от София до Кулата.
Акулата

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Ное 11, 2004 2:22 pm 

Само за миг погледнах и не мога взема отношение по темата. Още повече, че и Орвис-сандански така любезно ме прикани към диспут.
Та кротко ще повдигна очилата и най-смирено ще си кажа- ей това е чуден материал до трътката на патока. Аз също съм почти новобранец
за неговото използване. Та мога да добавя що туй чудо плува, каква е тайната на мазнинта и какво е повърхностно напрежение. Та повечето мазнини са ПАВ- повърхностно активни вещества и винаги проявяват инат да потънат един вид. И тез перушини тръткови са доста обилно напоени с това ПАВ и за туй добре плуват. Отделен и въпросът за повърхосното напрежение, са и аз не го знам мноо добре въпреки, че се занимавам професионално от около 5 години и т.н.
Един вид сила дет кара перата да плуват, от там сухите мухи и рибите да подскачат по тях. А за нас кво остава една нежна зсечка и качествена снимка.....

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Ное 11, 2004 3:40 pm 

Ъ-кхъммм.

Мое ли да стана за малко от масата и като would-be/wannabe мухар да изтъкна неколко неща,от чисто научна гледна точка.

Пигов,омотал си се като пате в кълчища братче,НО,за мен е удоволствие да вдигна високо ламбата на познанието и да ти светя из дебрите на химията,биологията,зоологията и др.достойни науки.
Та така:

1.ПАВ или повърхностно активните вещества НАМАЛЯВАТ повърхностното напрежение,което от своя страна води до по-лесното омокряне на матриала и неговото потъване.Детергентите са ПАВ,мазнините НЕ СА!

2.Плававемостта на мазнините се дължи на хидрофобната им структура (от древногръцки:хидрофоб-такъв дет не обича вода),и по-точно на структурата на мастните киселини състоящи се от хидрофилна глава и хидрофобна опашка.Във воден разтвор мазнините образуват т.нар мицели(термина се използва и на много други места-например гъбарството),състоящи се от мастни киселини свързани помежду си с хидрофилната част и насочени навън хидрофобни опашки отблъскващи водните молекули-hence-плаваемоста на мазнините.

3.Плаваемостта на въпросните пера вероятно се дължи предимно на мазнините с които са пропити,но може би роля играе и структурата на власинките по самото перо,понеже мазнините след определен брой замятания започват да се отмиват.

Благодаря за вниманието.]

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Ное 11, 2004 5:23 pm 
Бре д'ееба, като какви че да са тиа перя !?!? Честно казано, миналата седмица духах на една патица около опашката.... какво видях-едно снопче много мазни перца, покриващи мастната жлеза..... мънички /3-4-най -много 5мм дълги/ тридесетина на брой, отграничени от околните с лис вал .... за това ли става дума? щото ако е за това-надлежно съм ги скътал и обрекъл на д-р Мишо :-s

Върнете се в началото

Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Ное 11, 2004 7:30 pm 
Аватар

Ха, ха, ако за нова година хапнем патка със зеле ще глледам да се снабдя със CDC, но и на cul-а (разбирай трътката) няма да простя... O:)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Ное 14, 2004 12:48 pm 
Аватар

А какъв е стандартния начин за човек, който си няма село да се снабди с тез ценни както съм се уверин неведнъж перца.

](*,) Ииииииииииииииииииииииииискам и аз.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Дек 19, 2004 8:14 pm 
Aз използвам често мухи от СДС.Mного добре ловят,но имат един недостатък.След хващане на риба,се овлажняват и слепват та доста често се налага, да се сменят.Материл има в магазина на Алем но е доста скъп, а и доста малко.Tа по добре да го вземеш от Подуенския пазар в събота,заедно с патката.

Върнете се в началото

Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Дек 19, 2004 9:52 pm 

Охо нов колега Троутфишер- привт колега и аз като теб смятам, че тези пера са хубави но след намокряне става ужас. Е правят се повечко мухи и така. Трябва повечко да обърна внимание на тези Кул дьо Кнар ли беха. :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Дек 20, 2004 12:41 pm 
Аватар

аз съм си купил такива пера, ама малко скъпо излизат.така че само селото остава вариянт да минеш метър

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Дек 21, 2005 5:54 am 
Аватар

след намокряне е достатъчно да измиете добре мухата (нямам предид със сапун разбира се, просто я натопете в реката и поразтрийте с пръсти), после поразтръскайте мухата в кутийка силика-гел и СDСто се връща във форма.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Дек 21, 2005 7:28 am 
Аватар

Калин ми прати ей тоя сайт, от който научих интересни неща- собствено мнение няма да изказавма защото все още имам скромен опит в използването на сдс и то само при сухи мухи!
Прочетете http://www.flyfisherman.com/ftb/hwcdc/index.html
Поздрави !

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Дек 21, 2005 9:52 am 

akulata написа:

Ние се гордеем с произвежданетео на най-добрите възможни СDC пера, естествени(бели, тъмни) и мъртви.
Отнасяме се със специални грижи къмнашия таен процес на умъртвяване на СDC пера, така че да не повредим структурата на СDC

Уеуеееее, Радоа дьо Кискинди, кви са тия умъртвители на пера бе, тия хора милост немат ли... недей да умъртвяваш перата бе, връзвай си ги живи... то от умрели пера - умрели муи... /виж боядисването е друго нещо :D/

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа