Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:29 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: търся си менгеме
МнениеПубликувано на: Чет Сеп 15, 2005 3:23 pm 
Аватар

ЗДравейте на всички.Искам да си купя ново менгеме ,че мойто е голяма тояга.Търся си нещо за 60-70 лв,да не изпуска куката и да е с въртяща се глава и пр. подобни екстри.Ако някой има предвид подобно да пише и откъде може да се вземе.Също ако някой ползва показаното в онлайн магазина на фишинг-манията да даде отзиви.Ще съм ви благодарен.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Сеп 15, 2005 3:37 pm 
Аватар

Здрасти приятел утре съм в Габрово може да се видим и да ти кажа какви са вариантите в Стара Загора и в София.Това от Фишинг Мания е добро,но има едно в Стара Загора за 48 лева на Луърфлаш,което е перфектно според мен.Недостатък е,че няма въртяща се глава,но има два вида челюсти :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Сеп 15, 2005 6:17 pm 
Аватар

Най добре е да си вземеш менгеме с въртяща се глава,след като така и така си решил да си взимаш ново.Няма да изброявам сега предимствата на въртящото се менгеме,само ще спомена че то ти дава възможност да изработваш различни модели на обърнати мухи,докато при статичното това става много по трудно.Аз имам 5 менгемета,3 са с въртяща се глава и 2 неподвижни като последните години статичните сам ги сложил във витрина само като експонат.Аз за нищо вече не бих си взел статично менгеме дори и да го продават с цял куп допълнителни челюсти и заби :D ,дори и без пари да ми го дават също.Моя съвет е да си вземеш менгеме с, въртяща се глава и никакво друго,а аз разбирам доста от менгемета за мухи освен моите 5 сам видял още десетки други модели.Преди 2 години Шекспир продаваха менгеме със въртяща се глава за около 50 лева,потърси при тях може още да продават от този модел или пък някакъв друг модел.Аз ползвам такова купено от тях което ме задоволява,единствения му недостатък е че челюстите му не са много добре шлифовани,но това не е голям проблем ако работиш по внимателно с него.Утре ще го снимам и ще ти покажа как изглежда.А ползвам и един модел които си купих от франция за около 60 евро вярно малко по скъпо е но пак то няма абсолютно никакви недостатъци,куката стои като залепене за него дори и с много слабо затягане,продава се в много сайтове можеш да си го купиш от там.Ето го как изглежда и един адрес откъдето можеш да си го
купиш
А на другото купено от Алемите утре ще го снимам и ще го пусна да го видиш.

Поздрави.

The life is too short to fish a bad Fly!

Последна промяна stoyan filipov на Чет Мар 30, 2006 2:37 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Сеп 15, 2005 8:50 pm 
Аватар

Аз съм доволен от това
Изображение

Cabela's® Super II Vise
The Super II Vise incorporates a specifically designed jaw that is ideal for small hooks, and also serves well for general duty on hooks up to size 2. The jaw allows access to the rear of the hook, where wrapping and tying on fly materials can be a problem when using a conventional vise. Jaws can be rotated or fixed at any angle without releasing the hook.
То е същото каквото се продаваше в алем за около 48 кинта - с две човки(голяма и малко за куки под 12 номер).Върти се около оста с фиксиране и ми върши добра работа.
има описание за него.
А това като цена качество ( 80$)най-ми допада.
Изображение
и за коледа ще си взема .
Успехи.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Сеп 15, 2005 8:52 pm 
Аватар

D-r Misho точно за първото говорех,което е 48 кинта :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: здрасти
МнениеПубликувано на: Пет Сеп 16, 2005 7:48 am 

Колега в пловдив има добър комплект менгеме с инструменти на цена 110лв. менгемето е ротационно китайско е но е добро.
П.С. Ако имаш познат стругар ще ти изпратя чертежи на моите менгемета да си ги направиш аз лично сам много доволен (има си хас).Можеш да ги видиш във форума и акио ти харесат драсни http://www.forums.akulata.com/viewtopic.php?t=768 :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Сеп 16, 2005 6:11 pm 
Аватар

Ехее аз пак имам един приятел окло 70 годишен които като връзва мухи не използва никакви инструменти,куката я държи със пръсти,а с другата конеца за връзване както и материалите за връзване.Добри мухи връзва човека ама той е от старата школа когато така са връзвали мухи,ама това е доста трудно.Та питам трябва ли и ние да се връщаме към тоя начин на връзване на мухи?Имам и друг въпрос към тези които са писали тук някои от вас работил ли е със Даника менгеме?Това е едно прекрасно и много удобно менгеме откъдето и да се погледне.Аз работя с такова вече 5 години и сам много доволен от него.
А колкото това което е показал Доктор Мишо то е статично а не въртящо се,ще кажа първо че съм работил и с такова.Много ще ми е интересно когато работим с бързо съхнеща Епоксидна смола как това менгеме ще се върти постоянно 5 минути за да може смолата да се разстеле равномерно по цялата муха,или пък ако правим муха със сложна конструкция и трябва непрекъснато да я наблюдаваме от всички страни тогава ще забележим колко трудно става това със статично менгеме.
Затова и така започнах в начало с разказа за моя приятел които връзва въобще без менгеме,трябва ли и ние да го правим при положение че се предлагат много удобни въртящи се менгемета на достъпни цени ние да започнем да връзваме с пръсти?Нямам нищо против статичните менгемета аз започнах да се уча с такива,но предимствата на ротационните пред статичните са много.
Ето и снимки на другото ми въртящо се менгеме което си купих от Алем преди 3 години.
Изображение Изображение Изображение
Това също е едно много добро менгеме което се продаваше за около 50 лева.Надявам се все още да го продават за да може колегата да го види и ако иска да си го купи.
Ехее аз си падам малко маниак по отношение на добрите менгемета и мисля окло нова година да си взема още някое.

Так а сега надявам се никoй да не се е засегнал от това което написах тук,защото не съм целял това а само исках да кажа че е по добре ако така и така си копуваме ново менгеме и можем да си го позволим по добре е да си вземем ротационно пред статично.

Поздрави и наслука на всички. :D

Последна промяна stoyan filipov на Пет Мар 31, 2006 10:15 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Сеп 16, 2005 11:28 pm 
Аватар

Стояне,правилно обясняваш предимствата на съвременните менгемета.Но предпочитам 300$ да дам за пръчка, шнур и бензин,а да си вързвам мухите както съм свикнал.И менгемето което имам (първото от показаните)е с въртяща се човка на 360 градуса (при стисната кука)защото човката е във втулка като се фиксира с резбов болт със собствена дръжка - когато се постави човката на 90 градуса спрямо стойката ефекта е като на осово въртящите менгемета за които говориш.А за съхнене на мухите си има една джаджа с малко моторче което бавно върти забодените мухи за колкото време искаш.
Спор не трябва да има по отношение на добрите инструменти,но за около 50 кинта ,това което има у нас задоволява потребността.
Виж на колегата Мавро саморъчно направеното менгеме - слага в джоба (за 50 лв и майсторлък) доста от марковите модели.:D

Жив и здрав.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Сеп 17, 2005 5:40 pm 
Аватар

Док аз пак предпочитам обратното,предпочитам да си купя менгеме за 300 долара а да ловя с некоя по евтина пръчица.Всичко е въпрос на личен избор за това спор няма.Сега ще разказа аз как си купих моето от Франция.Значи след като 15 дена търсих мухарски magazin в Париж и вече бях се отчаял че не мога да намеря такъв,гледам на една будка за вестници мухарски списания и си викам в тях ще ми е последната надежда да намеря такъв така и стана гледам едно адресче на такъв magazin и то адреса му е в Париж.Та значи отивам аз в това магазинче а то едно мъничко ама много добре заредено,просто magazin мечта.Влизам в него аз за да си търся една книга за мухи която бях виждал преди,и почнах да ровя аз из книгите и сигурно рових половин час докато накрая я намерих ехеее беше последната и веднага я прибрах да не би некои друг да я приватизира докато аз се оглеждах за друго.Книгата между другото поне за мен е добра има показани 1500 модела мухи от цял свят,снимка на мухата и после обяснение което обаче е на френски как се прави мухата.Е аз френски не знам ама на мен ми трябва да видя само мухата за да я направя,а пък имената на материалите ги бях научил от продължителното гледане на френския риболовен канал.
Та значи после заглеждам едни ласкави менгеменца за има нема 600,700 доларчета всяко да ама аз съм си написал домашното още преди това и знам че ми трябва Даника.И гледам в единия ъгъл така малко збутано такова и почнаха едни приказки с магазинера добре че бях взел братчетката с мене за преводач,за различните менгемета и техните характеристики. Така позагледах се аз обаче и си викам защо пък да не си взема аз едно много ми хареса за 700 долара пак Даниката някой друг път еее направо ми се помътни разума от тия американските ласкавите и забравих че искам да си купя Даниката,а магазинера ми вика за това Хамериканското де това е Ролс Роиса на менгеметата ама вика то има същите функции като Даниката само че тва Ролса повече го взимали хора които много обичали да връзват мухи ама не повече от 1 в годината и повече обичали да си показват менгемето.И така от дума на дума човека ме варна в реалното разубеди ме и накрая си взех Даниката и още куп други работи вместо само да си взема Ролса както го нарече магазинера.Това го казвам защото има и много по скъпи менгемета Док от 300 долара ама Даниката има същите функции и е доста под 300 долара аз я взех за 60 евро.Не е нужно да си вземеш чак такова за 300 доларчета.А ако пак някои иска по евтинко това което сам показал като второ което си купих от Алемите за 50 кинта сахто е добро ама е на светлинни години от Даниката.Ама ако няма пари човек и то му стига и го задоволява напълно наистина на мен много ми допада и през по голяма част от времето аз работя с него.Съмнявам се че тези менгемета на колегата Мауро са със също толкова добри показатели като Даниката с което не искам да кажа че неговите са лоши даже напротив много ми допадат.Док знам я и тая джаджа която е за сушене ама аз обичам всичко да наблюдавам какво става абе всичко да ми е пред очите и затова всичко си изработвам на менгеменцето а тая джаджа не я използвам.Както бях казал по горе знам му и възможностите на това менгеме което си показал работил сам и с такова ама искам да те уверя че Даниката е много по добро,ама всичко опира до лични предпочитания.
Но както и да е всеки сам си решава какво да си купи аз само изтъквам предимствата и недостатъците на менгеменцата.
Ехее ае стига толкова сам говорил за Даника менгемето че станах като търговски agent на този вид менгемета. :lol: :lol: :lol:

Поздрави Док и жив и здрав.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа