Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:33 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Чет Мар 09, 2006 6:52 pm 
Аватар

Голяма част от щипките с които намотаваме перата и които се продават у нас не могат да захванат добре перата и при навиването на перата ги изпускат.
За да не изпускат обаче перцата е нужно само да си отрежем едно малко парченце от обвивката на кабел и да го наденем на едната част на щипката.Така тя работи вече безотказно.
Изображение Изображение

Поздрави и наслука на всички.
:D

The life is too short to fish a bad Fly!

Последна промяна stoyan filipov на Чет Мар 09, 2006 9:18 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 09, 2006 9:12 pm 

М-м-м пак много мъдър съвет :wink:
МЕРСИ!
Краси

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 09, 2006 11:44 pm 
Аватар

Идеята на Стоян филипов е страхотна .Бих допълнил само,че ако се намери силиконова изолация от кабел ще е още по-добре.Друг аспект на проблема: за дооформяне на челюстите на щипката воже да се използа дамска пила за нокти с диамантено покритие.Аз си изработих щипка от подръчни материали и след обработка с въпросната пила ,щипката се получи доста добра.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Мар 10, 2006 10:40 pm 
Аватар

Д-р Най написа:
Цитат:
Бих допълнил само,че ако се намери силиконова изолация от кабел ще е още по-добре
много си прав ако изолацията е от силикон е много по добре.
Наскоро четох в един друг наш форум че шлауха се поставял на щипката защото работим с калпави скалпове.Това не е вярно виждал съм на живо как едни от най извесните муховрази в света също имаха такива шлаухи на своите щипки въпреки че работеха с много качествени скалпове.Шлауха се поставя за да не изпуска щипката перцето при работата с него, и е без значение от какъв скалп е взето перцето.

Поздрави.

The life is too short to fish a bad Fly!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Мар 11, 2006 12:40 am 
Аватар

Смятам,че е добре да внеса някои разяснения за обработка на щипките с диамантена пила/с двустранно диамантено покритие/.Защипвате пилата с щипката и внимателно запилвате челюстите без да натискате дръжките/да не се отварят челюстите/.Проверявате след всеки 5-6 движения на пилата.Требе да стане.
Ай`ндраве

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Мар 11, 2006 1:26 am 
Аватар

stoyan filipov написа:
....Наскоро четох в един друг наш форум че шлауха се поставял на щипката защото работим с калпави скалпове.Това не е вярно виждал съм на живо как едни от най извесните муховрази в света също имаха такива шлаухи на своите щипки въпреки че работеха с много качествени скалпове.Шлауха се поставя за да не изпуска щипката перцето при работата с него, и е без значение от какъв скалп е взето перцето.

Поздрави.

Здрасти Смити, по принцип за щипките правилно съветваш колегите. Сигурен съм, че всеки колега има собствен поглед върху удобството на инструментариума, но ако може да кажа и моето мнение въпроса.По -често ми се еслучвало перото да се скъса от лошо аджюстирани повърхности на самата щипка като тук е местото на справката с пиленето с диамантена финна пила или два листа шкурка от номер 1000 нагоре.Също често щипките(масовите индийски по 3 - 5 лв) са с леко разминаващи се и слаби челюсти и трябва да се дооправят.Второ перата от китайски и не знам кви си скалпове ( тук са по 5-6 лв) се късат в пъти по-лесно от перата на генетичните скалпове при работа с една и съща щипка.Често скалповете са или стари или стоят като "прегорени" и като се насложи калпавата щипка перото се къса при съвсем леко усилие.Това най-често става при перца за малки модели мухи.Ето сега идва ред на щипки с гумени или силиконови подложки.Ако сложиш шлаух той е с обло сечение и макар и малко намалява захапващата повърхност и така по-голямо перо ще се захваща още по-слабо.
Единствено положително е, че перото не се прищипва директно от метала.И затова за малки и много финни пера с нежна сърцевина (не само кокоши) наистина е предимство да имаш щипки с гумени подложки - повтарям гумени(силиконови)защото те са относително по-меки от PVC на кабелната обвивка и сцеплението с хлъзгавата повърхност на перото е по-добро. Такава щипка наистина ще е от полза при работа с малките пера защото няма да ги къса.
И разбира се кой как е свикнал.

Поздрави и темата за интрументите ще трябва да се доразвие - много има какво да научим.

Жив и здрав.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Мар 11, 2006 1:34 pm 
Forum Admin
Аватар

Здравейте пичове,

stoyan filipov написа:
Шлауха се поставя за да не изпуска щипката перцето при работата с него, и е без значение от какъв скалп е взето перцето.

Стойне, е тва е арна приказка, брато!

Поздрави!

Радо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа