Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:48 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Вто Май 23, 2006 12:40 pm 
Аватар

Добър Ден колеги може ли някой да ми каже откъде мога да си намеря Hackle в България понеже нямям възможност да си го купя online по магазинчетата който обикалям не съм виждал :(
Мерси предварително

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Май 23, 2006 1:44 pm 

МИ откъде си :roll:
В Алем например неможе да няма .../

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Май 24, 2006 3:43 pm 
Аватар

Здрасти Краси ами от софия съм днес бях до алемци нямат :( ще се боря да си го купя от амазон по някякъв начин все пак някой колега ако е виждал някъде ще съм му много благодарен

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Май 24, 2006 8:13 pm 

Трудно братко,

приятели/познати в щатите или западна европа
мани ми са и скъпи 50$ до .....
по 2 за основните видове - кафяв/гризли

дали има смисъл - ми има ако ги ловиш на суха, иначе много колеги перат на само на парашути/сухи мухи не от ония..../ и нимфи

по магазините ги нема, щото ако се не продадат - стареят и т.н. да не говорим за цената - съизмерима с мухарски комплект за начинаещ - 100лв./мое мнение/

по отношение за връзването, то част от скалпа със сигурност ще се бастиса от начинаещ връзвач, но все пак нали требе да се научи.....

за ефекта - днеска аз и мойта/Капка демек/ си направихме кефа /не ги броихме - споко беха под 35 и ги ... обратно/ а двама приятели се капотираха на блесна - още сутринта в 08:00 им казах че така ще стане

та така само суха муха и ЦСКА

Стефан
/сори за телеграфния стил/

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Май 25, 2006 7:41 am 
Аватар

Здрасти Стефане докато си се мотках из амазон а видях [url=http://www.amazon.com/gp/product/B000BWFHB4/qid=1148534881/sr=1-328/ref=sr_1_328/104-7850165-2016746?%5Fencoding=UTF8&s=sporting-goods&v=glance&n=3375251]това
[/url] вярно че няма да е толкова голям колкото онези от 50 $ но може би си заслужава лошото е че няма как да го видя затова си мислех случайно ако има някъде в България просто да погледна. Аз ловя предимно на суха муха по интересно ми е. А идеята да си взема такова нещо дойде от последните мухикчи които навързах. В скалпа който имам въпрки че хич не е лош много трудно се намират перца който почти стават за гадинки на кука 18. Та си мислех че едно генетично скалпче ще ми върши страхотна работа за много голям период от време а и 15$ нямат нищо общо с 50$ само ме притеснява да не са страхотен боклук все пак от снимка не можеш да се ориентираш :)
Лек ден и мерси :)
Продължавам да "МИСЛЯ" :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Май 25, 2006 8:45 am 

Даниеле, вероятно за 18-ки нема да ти свърши работа, освен може би отделни пера /те са написали че е добър за 16 и нагоре, разбирай идеален за 12-ки/.. Иначе цената не е зле, ама много зависи от фирата /т.е. колко от перата са читави/ и от шипинга /особено ако поръчваш само 1 скалп/.. Виж в lakelandflytying.com, шипинга до българия е 1.5 GBP.. Много от американските онлайн шопове също правят международна доставка.. Икономичен вариант е също ако си земеш некой от по-евтините грейдове на читавите производители, отделни пера ше стават за малки мухи, фирата е минимална.. Иначе определено си заслужава инвестицията - изкарвал съм по 8 сухи мухи от 1 перо...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Май 25, 2006 8:54 am 
Аватар

Здрасти jeeves ето за това говория 8 мухи от 1 перо:) дори и да не стават за 18 ки от 8 до 16 номер напълно ме устроива това е диапазона в който са ми почти да не кажа всички мухи :) и при положение че 99% ловя на суха муха ще ми върши страхотна работа.А по въпроса за фирата като гледам от мойте скалпове изхвърлям 50% от всяко перо да не говорим че в горния краи перата за нищо не стават а черния ми скалп перата са с толкова твърда основа че не можеш да я увиеш около куката и можеш да ползваш максимум 1 см от перото КЪДЕ СА МИ БИЛИ ОЧИТЕ КАТО ГИ КУПУВАХ :roll:
Мерси за информацията сега ще се поровя в сайтчето което ми прати
Поздрави и Успех :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Май 25, 2006 12:33 pm 
Аватар

Здрасти Даниеле,аз също преди година бях на твоето деридже и като си купих читави скалпове разбрах какво е да вързваш сухи мухи с кеф.
Аз си взех седло на Metz първи и втори грейд - като цена качество втория грейд идва поносимо.Ти посочваш в амазон cape - скалп.Дългите пера са от т.н. седло на петела - saddle
Изображение
Изображение
За малки мухи под 14 номер е т.н "microbarb" - седло от генетично селектирана линия.Кафяв и натурално гризли са достатъчни като отделни пера поже да си ги боядисаш в други цветове.
Скоро може да има жокер за такива пера да идват и у нас нормално.Цената си е цена - но получаваш качество.

Поздрави.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Май 25, 2006 1:12 pm 
Аватар

D-r Misho много ти благодаря за разяснението наистина не бах много в час с генетичните пера :( перцата са ти супер само като ги гледам навързах виртуално 100 тина мухички:) наистина цената не е никак ниска но като гледам колко мухи могат да се навържат с един скалп може да се окаже че цената не е чак толкова висока да не говорим за удововствието на муховръза с перо на което власинките са почти еднакви по цялата дължина :) а за вратния скалп който гледах в амазон мисля че дори и да не са толкова дълги перата пак ще си стават екстра лошото е че не се разбира по снимката колко са дълги а няма каде да го видя . Надявам се и в България да станат достъпни за повечето мухари защото си го заслужаваме. Даже сме страшни муховръзи връзваме страхотни мухи с това което си имаме в БГ. Не съм виждал по никое филмче някой да прави крачета дъбинги и т.н. от всевъзможни матеряли:)
Още веднъж благодаря :)
Поздрави :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Май 25, 2006 1:43 pm 

D-r Misho написа:
За малки мухи под 14 номер е т.н "microbarb" - седло от генетично селектирана линия.
Поздрави.

много добър вариант цена/качество, перата, макар да не са чак толкова финни като на скалповете, са по-тесни в сравнение с повечето гърбове (saddle), а в същото време са много дълги и са годни за употреба по цялата дължина...
п.с.
Доки, да немаш от тва нещо в черно?? че напоследък едни комари са ме полазили... черни, ситни, уловисти :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Май 25, 2006 2:21 pm 
Аватар

Здрасти jeeves тези комари ги знам :) миналата събота и мене ме полазиха :) надупчиха ме целия :) със свредло 8 мм отпреде ха ха :)
Поздрави :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Май 25, 2006 3:05 pm 
Аватар

quote="jeeves"].....Доки, да немаш от тва нещо в черно?? че напоследък едни комари са ме полазили... черни, ситни, уловисти :D[/quote]
Калине, пробвах и боядисах няколко гризли перца с черна боя - не станаха съвсем черни а по-скоро белите полета се оцветиха в сиво.Интересно стоят , като се видим ще се убедиш сам.

Жив и здрав.

@Даниел
Значи перата от самия скалп по презумция са с доста по-финни и твърди власинки(за парашути), но малките номера са само на скалповете от 60$ и нагоре - златната серия на уитингфарм.Останалите имат също малки пера , но като бройка са пак недостатъчна част от целия скалп.Докато седлата са с пера по 25 - 30 см и от едно перо правиш примерно 5,6 и повече мухи.Виж тук дължината на перата на седлото - макарата е към 7 см в диаметър, нанася се поне четири пъти на седлото.
Като цена качество по западните форуми предпочитат скалповете на Keough -Tyer's Grade Cape които са средно по 25$.Кофти е, че цената нараства като се добави и шипинга до тук.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Май 26, 2006 7:08 am 
Аватар

D-r Misho мерси за разяснението вече се ориентирах горе долу остана да видя как мога да се сдобия с такова скалпче. не е лошо наистина да се поръчат няколко ама нямам възможност :( нищо де времето е пред нас ако наистина в България се появят такива скалпчета моля пуснете едно ЛС :)
Поздрави :) А може ли да изнахалствам и да попитам с какви бои се боядисват перата

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа