Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:44 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: ...
МнениеПубликувано на: Чет Юли 14, 2005 9:01 am 
Аватар

...

Последна промяна D-r Misho на Пет Юни 22, 2007 10:53 am, променена общо 3 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юли 14, 2005 9:21 am 
Forum Admin
Аватар

"Чичко Док се върна, менгеменцето прегърна,
с пера, конци, дъбинги и рибчета
бързо се заеха тези сръчни пръстчета"

Добре дошъл Док, бас ловя, че още от движение по магистралата, докато си държал с едната ръка волана, с другата вече си усуквал осичката.
Поздрави брато, и да ти призная усещаше се липсата ти.

Сега вече когато се върна, съм сигурен, че със Стойне ще сътворите едно истинско онлайн ръководство за мухи.

Пожеавам приятна работа и на двама ви, като обещавам с каквото мога и аз да се включа, че мухата на месеца хвана мухъл, ехехе.

Поздрави!

Радо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юли 14, 2005 9:37 am 
Аватар

...

Последна промяна D-r Misho на Пет Юни 22, 2007 10:54 am, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юли 14, 2005 9:45 am 
Forum Admin
Аватар

D-r Misho написа:
Здрасти Радо,тая оса я снимах преди отпуската,но се нямаше случай да я пусна.От морето прочетох някъде из форума ,че колеги се интересуват от въпроса и ето го отговора.
С каквото мога ще помагам ,само последните приказки за МС нещо ......
ама ще спазвам бон тона.

Хубава осичка, ДОк, бас ловя, че беляците ки я клюпат като бежанец топла баничка...
За темата в МС, не искам да я коментираме повече, ще изчакам още малко и днес следобяд ще я изтрия.

Жив и здрав Док!

Радо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юли 14, 2005 2:48 pm 
Аватар

Доки добре дошъл отново на борда.Таман се чудех къде си бил а ти си бил на море силици да събираш па и тен да хванеш.И едва що си се прибрал и ей го на веднага пускаш интересен модел муха браво осичката си я бива доста рибка ще хваща като я гледам.

Поздрави от острова.

The life is too short to fish a bad Fly!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юли 14, 2005 5:31 pm 
Аватар

Докторе може ли и аз да пусна една от моите оси тука в тази тема след някои и друг ден стъпка по стъпка за да може осичките да са на едно място а не да се налага да ги търсят хората на различни места?

Поздрави и жив и здрав докторе.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 15, 2005 12:42 am 
Аватар

...

Последна промяна D-r Misho на Пет Юни 22, 2007 10:55 am, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Осата на Смити.
МнениеПубликувано на: Пет Юли 15, 2005 4:24 pm 
Аватар

Така ето го и моето предложение на оса.
Материали:
1.Куки-10,12 и 14 номер нормални.
2.Конец-черен.
3.Тяло-Жълта лятна джапанка 45 номер,щото не можах да намеря по голяма.
:D
4.Крила-2 червеникави перца от петел.
5.Крачета-1 черно перо от петел.
6.Оцветяване-черен перманентен маркер.
Изработване на осата:
1.Слагате куката на менгемето и намотавате конеца няколко пъти по цялата и дължина и оставяте конеца след това по средата на куката.
Изображение
2.Отрязвате едно малко квадратно парченце от джапанката.
Изображение
3.Изрязвате четерите му рабчета с ножица за да го закръглите.
Изображение
4.Оформяте с ножица така закръгленото парченце да придобие този вид.
Изображение
5.След това с помощта на скалпел Правите лек надлъжен разрез от долната страна на парченцето(там влиза куката).
Изображение
6.Капвате малко лепило върху куката слагате парченцето и правите първата част на осата.
Изображение
7.Повдигате малко предната част на парченцето за да прекарате конеца напред и правите останалата част от осата.
Изображение
8.На това място правите завършващ възел отрязвате конеца и сваляте от менгемето така оформеното тяло за да го оцветите в следния вид.
Изображение Изображение
Точката която се е получила не е задължителна тя се е получила щот ми трепересе ръката,поради нередовно пиене.
:lol:
9.Слагате отново монтажнiя конец,там където е бил преди това.
Изображение
10.Взимате две еднакви червеникави пера от петел и отстранявайки част от власинките изработвате две еднакви крила.
Изображение
11.Монтирате така оформените крила върху тялото на осата(не резете предната им част по късно от нея ще направите антените на насекомото).
Изображение
12.Слагате след това черното перце на което преди това сте отстранили меките власинки в долната му част.
Изображение
13.Правите 2, 3 намотки с това перце не повече.
Изображение
14.Завързвате перцето с конеца и отрязвате излишната му част,Отрязвате вече и предната част на перцата с които сте направили крилата,като оставяте малка част от тях,тази част играе ролята на антенки,за да се получат леко завити надолу леко и внимателно ги издърпвате между два нокътя и така те се завиват надолу или нагоре това зависи от посоката накъдето ги издърпвате.
Изображение
15.Последна стъпка повдигате лекичко главичката на насекомото и прехвърляте конеца върху ухото на куката и там правите завършващия възел,след което отрязвате конеца и капвате малко лепило както където сте направили възела така и отгоре където са антенките за всеки случай за да не изпаднат крилата.
Изображение
Ето и как изглежда готовото насекомо готово за бойни подвизи:
Изображение Изображение
Изпробвал сам много и различни модели на оси както наши така и чужди това е модела които ми е доставил най голяма радост, първо че е измислен от мен и второ се оказа най резултатен от всички други изпробвани модели на оси.

Поздрави и наслyка на всички. :D

Последна промяна stoyan filipov на Пет Юли 29, 2005 5:38 pm, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Юли 21, 2005 6:49 pm 
Аватар

Ето и един изцяло измислен от мен модел на удавена оса.
Материали:
1.Кука-8,10 и 12 номер за чешки нимфи.
2.Конец-черен.
3.Утежнение-оловна лентичка.
4.Главичка-златна метална главичка за нимфи.
5.Тяло-Жълт мнoгoнишков конец.
6.Оребряване-черен конец(по дебел).
7.Крила-две кафеникави перца от петел.
8.Гръб на торакса-черна микропореста гума-10см дълга,5мм широка;2,3мм дебела.
9.Торакс-черна прежда.
10.Крачета-черен дебел конец като рибинга.
11.Антенки-основата на две черни перца от петел.
12.Оцветяване-черен перманентен маркер.

Изработване на мухата:

1.Поставяте на куката металната главичка след което поставяте куката на менгемето и навивате малко от монтажня конец до ухото на куката.
Изображение
2.Поставяте двете основи от черните перцата за антени.
Изображение
3.След като поставите антените правите завършващ възел,отрязвате конеца , капвате малко лепило и избутвате металната главичка върху конеца.
Изображение
4.Поставяте оловната лентичка.
Изображение
5.Поставяте отново монтажня конец зад металната главичка и го навивате няколко пъти по цялата дължина от металната главичка до малко зад оловото.
Изображение
6.Поставяте черния конец за рибинга.
Изображение
7.Поставяте жълтия мнoгoнишков конец за тялото.
Изображение
8.Започвате да навивате жълтия мнoгoнисков конец така че да оформите тялото като конус и след което малко пред оловната лентичка го завързвате.
Изображение
9.Започвате да навивате оребряващия конец на по широки и равномерни спирали и след като направите оребряването го завързвате с монтажнiя конец.
Изображение
10.След като сте направили това отрязвате излишнiя материал,заливате така подготвеното тяло с лепило за изкуствени мухи,правите завършващ възел , отрязвате монтажнiя конец, отрязвате и две касички антенки от поставените преди това две основи на перца и завивате антенките надолу като прекарвате основите на перцата между два нокътя.
Изображение Изображение
11.Изчаквате лепилото да изсъхне добре сваляте куката от менгемето , правите оцветяването с маркера и след което пак връщате така оцветената муха на менгемето,заливате още веднъж с лепило тялото много внимателно защото лепилото разтваря маркера и го размазва(това го правим за да предпазим маркера от отмиване)и изчаквате отново лепилото да изсъхне много добре.
Изображение Изображение
12.Поставяте отново монтажнiя конец на куката.
Изображение
13.Взимате лентичката от микропореста гума размерите на която сам дал при материалите и и отрязвате от едната страна с ножица по цялата и дължина рабчетата,тази страна после с отрязаните рабчета после ще дойде отгоре на мухата.
Изображение
14.Поставяте гумата като оставяте 1,2мм разстояние от тялото на осата не навивайте гумата да дойде плътно до тялото.
Изображение
15.Поставяне на крилата-взимате една малка шивашка игла и пробивате с нея гумата,и пъхвате първо едно от предварително пoдготвените кафеникави перца за крила в ухото на иглата.
Изображение Изображение
16.Издърпвате иглата с перото,така го прекарвате през гумата и го завързвате с конеца,същото правите и с второто крило.
Изображение Изображение
17.Отрязвате излишната част от перцата и поставяте черната прежда за торакса.
Изображение
18.Отрязвате три по дълги и еднакви парченца от по дебел конец за крачетата и ги поставяте от долната страна на мухата на разстояние едно от друго.
Изображение Изображение
19.Навивате внимателно между крачетата черната прежда , завързвате я зад златната главичка и отрязвате излишната част от нея.
Изображение
20.Захлупвате черната микропореста гума внимателно (не я дърпайте а просто я прихлупете)завързвате я с монтaжния конец зад златната главичка отрязвате излишната част от нея и правите вече за последно завършващ възел с конеца,след което го отрязвате и него и капвате малко лепило за да не се развързе конеца.
Изображение Изображение
21.Взимате внимателно всяко едно от кончетата за качета и го намазвате добре с лепило ,най добре с каноколит защото е бързо съхнещ отрязвате ги всички да са с еднаква дължина и с помощта на пинсета ги оформяте да придобият формата на крачета.
Изображение Изображение
22.Крайното и оцветяване не влияе на кълването и не е задължително ама на мен ми харесва и затова го правя а то е:От двете страни на металната главичка правим две точки с черния маркер които да играят ролята на очи на насекомото,а на горната част на главичката правим едно малко по голямо черно петънца,след което пак заливаме внимателно така оцветената главичка на насекомото с лепило изчакваме го да изсъхне добре и това е всичко осата е готова за бойни подвизи.
Изображение Изображение

Е това е всичко малко е сложна за направа ама с повече тренировка всичко се постига.С тази оса доста риба сам изваждaл когато рибата не искаше да взима на суха такава.Това е муха на която се лови и пъстърва а не само кефал,въобще пъстървата обича да похапва доста сухоземни гадинки.
Начин на риболов с нея:
На река-тактиката и на водене е както при чехския стил на водене на нимфи.
На затворен водоем-С бавно обиране на шнура на осморка между пръстите на ръката с която държим шнура като през известно време прави кратки паузи.
Ако имате някакви други въпроси относно изработването и аз с радост ще ви помогна.

Поздрави и наслука на всички.

Последна промяна stoyan filipov на Пет Юли 29, 2005 6:25 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 22, 2005 7:53 am 
Аватар

Eвала, Стояне, осите са върховни!
Искам да попитам за удавената оса как точно стои във водата-изцяло потъва (предполагам, че е така поради значителното утежняване и металната главичка), или стои непосредствено под водната повърност "залепнала" за нея? И още пробвал ли си да правиш осичката без метална главичка, така че дупето да виси под водата, а торакса да е над нея? Според моите скромни наблюдения, кефалите повече налитат на такива оси.
Благодая на всички за представените оси-страхотни са!

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Hai
МнениеПубликувано на: Пет Юли 22, 2005 12:04 pm 
Стояне така представените мухи са направо за книга.Мислил ли си по този вапрос?Ако не е време да се замислиш .Но това е моето мнение.
Крачета та от конец не се ли повреждат след първата уловена риба/просто не съм пробвал такава изработка/?

Върнете се в началото

Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 22, 2005 1:09 pm 
Аватар

Мунчо така показаната муха от мен се движи изцяло по дъното,това е утежнен модел.Този модел на оса е удачен през късна есен и в началото на зимата когато възрастните оси поради застудияването започват да измират.Но този модел сам го използвал с успех и през цялата година.Иначе имам този вариант на оса и неутежнен който стои във водата наполовина потопен.Въобще имам над 15 различни модела на оси които правя, имам и такива които стоят и точно под воdната повърхност.
Гергененов не съм се замислял за книга ама ще взема да се замисля. :wink:
Иначе крачетата на този модел естествено не остават в първоначалният им вид когато рибката ги пораzдавка и те се поразчупват ама това не пречи на мухата пак да хваща следващата риба както и да издържа много риболовни излети.НО аз след няколко риболовни излета си преглеждам кутиите с мухите и си дооправям тези които са повредени или пък си правя нови.Аз поне не знам мухи които да не се повреждат въобще ако се използват активно за риболов ,въобще няма такива вечни мухи освен ако не сме си ги сложили вкъщи само да им се радваме.Но иначе тези крачета могат да се заменят и с перце от петел като правим с него не повече от 2,3 намотки като това разбира се няма да повлияе на качеството на кълване.
Благодаря и на двама ви за добрите думи по адрес на моите мухи.

Поздрави.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 22, 2005 4:22 pm 
Аватар

Поздравления, Стояне, за страхотния модел! Покажи и снимки на останалите си модели и ако Док пусне и неговите (той също има още) и ще се оформи една страхотна тема.

Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 22, 2005 8:46 pm 
Аватар

...

Последна промяна D-r Misho на Пет Юни 22, 2007 10:56 am, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Съб Юли 23, 2005 5:20 pm 
Аватар

Днеска ще покажа как се прави още един от моите любими модели на оса този път мокра.

Материали:
1.Кука-10,12 и 14 номер с дълго рамо.
2.Конец-черен.
3.Рибинг-по дебел черен конец.
4.Тяло-жълт мнoгoнишков конец и едно жълто перо от петел.
5.Крила-две кафеникави пера от петел.
6.Крачета-едно черно перо от петел.

Изработване:
1.Поставяте куката на менгемето и навивате няколко пъти по цялата и дължина монтажнiя конец.
Изображение
2.Поставяте дебелия черен конец за рибинг.
Изображение
3.Поставяте жълтия мнoгoнишков конец за тялото.
Изображение
4.Навивате конеца за тялото три пъти около рамото на куката на две трети от цялата му дължина.
Изображение
5.Приготвяте си двете перца и жълтото и черното като от едната им страна им отстранявате власинките.
Изображение
6.Отрязвате излишнiя материал за тялото и точно пред тялото поставяте жълтото перце.
Изображение
7.Правите две намотки със жълтото перце пред тялото и започвате да го навивате на по широки спирали назaд към рибинга и когато стигнете до рибинга с него захващате перцето.
Изображение
8.Вече захванали края на перцето с рибинга започвате да го навивате внимателно напред между спиралите на жълтото перце и отпред го завързвате с монтажнiя конец.
Изображение
9.Приготвяте си две еднакви крилца от две кафеникави перца от петел.
Изображение
10.Отрязвате излишната част от рибинга и от жълтото перце и поставяте двете крилца.
Изображение Изображение
11.Отрязвате излишната част от перцата които да са поставени в това положение.
Изображение Изображение
Kрилата трябва да са малко по дълги от тялото.
12.Поставяте черното перце.
Изображение
13.Правите с него 5,6 пълни навивки и го завързвате с монтажнiя конец.
Изображение
14.Отрязвате излишната част от него,хващате власинките с пръстите на едната ръка и с конеца като правите навивки насочвате леко фибрите назад.
Изображение
15.Намотавате малко повече от конеца за да оформите глевичка на насекомото,правите завършващ възел отрязвате монтажнiя конец,слагате малко лепило и когато изсъхне то осата е готова вече за бойни подвизи.
Изображение Изображение
Е това е цялата изработка на моя любим вариант на мокра оса.Тя може да се направи и като суха като не отстранявате половината фибри на двете перца черното и жълтот и с черното перце правите по гъста грива.Сухия и вариантпреди риболов трябва внимателно да се обработи с водоотблъскваща смазка.Сухия и вариант също ме е радвал с добри успехи.
P.С.Роска няма проблем като ги снимам ще пусна още мои модели на оси,тука може и други хора да покажат свои модели на оси за да стане темата по пълна и същевременно в нея да има много и разнообразни варианти на това насекомо.
P.С.При варианта на удавената ми оса наблягам на приликата с реалното насекомо за да привлека рибата а при този модел наблягам на други неща които дразният рибата а именно цветовата комбинация на материалите и атрактивното мърдане на фибрите на прецата.Тази муха е силуетна тя не имитира реално насекомото а само го наподобява по външни негови белези.

Поздрави и наслука на всички.

Последна промяна stoyan filipov на Пет Юли 29, 2005 2:04 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа