Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:39 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Търтей
МнениеПубликувано на: Чет Мар 23, 2006 7:28 pm 
Аватар

Ето още една много резултатна муха имитираща търтей.Много добре лови кефал а един приятел на когото бях дал от нея я беше пробвал при един от риболовите си на пъстърва когато на други мухи не е искало да кълве и е хванал на нея доста пъстърви.
Ето я имитацията:
Изображение
А Тук може да я видите поетапно как се прави заедно с обясненята за това.
Може да се направи и с жълт вместо оранжев ченил,но аз от мойта практика с тази имитация съм установил че с оранжев ченил мухата е много по резултатна.Предпочитаният от мен номер на куката за тази имитация е номер 10.

Поздрави и наслука на всички.
:D

The life is too short to fish a bad Fly!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 23, 2006 8:46 pm 

Много е хубава!Това ще е следващият модел, който ще вържа на 6 номер кука и ще чакам лятото с него 8) (повече ми докарва на тлъста земна пчела, щото търтея е черен, но пък много ми харесва как изглежда точно тази имитация).Благодаря!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 23, 2006 9:24 pm 

Здравей Стояне, отново супер мухичка...
Интересно големите номера, който ползвате - аз вчера вързах подобна, но на 14 номер кука(Gamakatcu) :oops: -е да вярно, видях зор ... :) но лятото за голям кефал използвах 12-макс 10 номер кука. Жалко че нямам фото-апарат да видите мухичките на един начинаещ мухар, но надявам се да намеря тези дни...
Поздрави: Краси

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Мар 24, 2006 10:54 am 
Аватар

Здравейте !
другото ми хоби освен риболова са пчелите - имам кошери - и затова искам да направя едно уточнение на колегата Митко.Търтея е така наречената мъжка пчела и не е черен,а е абсолютно еднакъв с пчелите - работнички с разликата,че е по-голям и няма жило,което го прави съвсем безопасен.Затова си мисля ,че тази муха ще е доста уловиста.А това,че търтея е по-голям предполага,че може да се използва по-голяма кука.
Митко,има едни черни мъхести бръмбазилки и може би се бъркаш с тях.
Мухата е много хубава и аз също ще я пробвам.
Поздрави ! ! !

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Мар 24, 2006 11:28 am 

Ха!И аз отчасти се занимавам с пчели (помагам с каквото мога разбира се), ама търтея трябва да е черен:

Изображение

Язък на всичките снимки които съм правил да не съм направил една на търтей при положение, че имам възможност всяка седмица!Хахах!Цвета му може и да зависи от региона, в който са кошерите!Но да не затъвам в пчеларството, защото все още не съм много навътре!

Това е земна пчела:

Изображение

Не знам кои са тези мъхести бръмбари (не се сещам, но сигурно съм ги виждал, защото са ми интересни насекомите)!Аааа да не са едни големи черно-лилави такива, които бръмчат доста силно???Хм, ако трябва да се направи муха като тях, куката трябва да е към 4 номер някъде!

Ахахаха оказа се, че имам снимка на такъв бръмбар за какъвто си мисля (не е много ясна, но мисля, че всички ще се сетят за какво става въпрос):

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Мар 28, 2006 7:58 pm 
Аватар

Здравейте Митко,Краси Пачо.
Сега първо искам да поясня че това не е реалистична муха.Всеки сам може да си определи на какво му прилича.По нашия край на тази муха и казваме търтей ,въпреки че наистина прилича и на земна пчела.Когато мухата е направена със жълт ченил тогава и казваме пчела.
Когато разменим местата на ченила и на мястото на черния поставим оранжевия и обратното и първо навием оранжевия и после между него черния мухата става доста по тъмна:
Изображение
Същото се прави и когато ползваме жълт ченил.
При размяната на местата на ченила и в зависимост кой първо ще навием се получават и съответно по тъмни и по светли варианти на мухата.
А на тоя дзвер му казваме стършел:
Изображение

Поздрави.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Мар 28, 2006 8:40 pm 

Не е реалистична муха, както казвате и затова може да прилича на различни насекоми за различния човек!Целта и е да хваща риба!На мен ми прилича на земна пчела - за мен е земна пчела, на вас на търтей - търтей е!И двете са големи, космати, кефала ги яде и едва ли много-много ще и се цели дали е муха, пчела, търтей!Той е крайният гостоприемник и за него се прави!Най-важното от всичко пък е да вярваш в мухата! :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Мар 29, 2006 7:30 pm 
Аватар

Здравей Митко.
Митко написа:
Цитат:
Най-важното от всичко пък е да вярваш в мухата!

Е това е най важното.А мухата наистина дава добри резултати.

Поздрави.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Мар 29, 2006 8:48 pm 
Аватар

...

Последна промяна D-r Misho на Съб Юни 23, 2007 7:13 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 30, 2006 3:22 pm 
Аватар

Здрасти Док.
Разбира се че нямам нищо против,да покажеш и твоя вариант.Напротив радвам се че го показа.Надявам се и други колеги ако имат свои варианти да ги покажат.
Този вариант за първи път го видях преди доста години,в един рибарски магазин.Магазинера ми каза че с него а и не само с него го снабдява един човек от София който се казва Жожо.
Та от моделите на този човек(не знам дали той ги е измислил,но за мен това няма значение) и от френския риболовен канал започнах да се уча на муховръз.Този човек макар и косвено много ми помогна да се развия като муховръз.Защото когато аз прохождах в муховръза нямаше откъде да черпя инфо за това на български.Та ми си налагаше да гледам от мухите на други хора.А за това как са направени трябваше да се досещам сам,нямаше кой да ми ги обясни и покаже поетапно.А сега с този прекрасен форум е вече доста по лесно за начинаещите муховръзи.
Не знам дали този човек посещава този форум но искам тук да му изкажа специалните си благодарности.
А за появата на този прекрасен форум изказвам благодарности на нашия любезен хазяин Радо по известен като Бялата Акула от Сандана.На когото май доста хора му се качват на главата ама той е доста държелив и търпелив чиляк.
Ще е интересно ако и други муховръзи споделят как и кой им е помогнал в муховръза?

Поздрави и жив и здрав Док.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 30, 2006 4:33 pm 
Аватар

...

Последна промяна D-r Misho на Съб Юни 23, 2007 7:14 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: хай
МнениеПубликувано на: Пет Мар 31, 2006 10:14 pm 

Доки, що не си боядисаш един какъв да е чинил в черно и ще получиш това, от което имаш нужда.
Мухата наистина е уловиста за кефалите, имитира както търтей така и стършел, въобще е подходяща за онези места, където има доста диви пчели и подобните им насекоми. Примерно - Струма на Земен.
То поначало кефалът не е много капризен откъм мухите, но за определени сезони има повече и по-малко уловисти мухи.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа