Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:37 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Вто Юли 26, 2005 2:50 pm 
Аватар

Тука ще покажа как да си направите един вариант на ларва на Ручейник.

Материали:
1.Кука-8,10 и 12 номер,за чешки нимфи.
2.Конец-бял или жълт.
3.Утежняване-оловна лента.
4.Рибинг-жълто влакно 0,40.
5.Тяло-жълта прежда.
6.Крачета- две пера от шията на ярбица или пъдпъдък.
7.Оцветяване-черен и кафяв перманентн маркер.

Изработване:
1.Слагате куката на менгемето и навивате първия слой оловна лента.
Изображение
2.Поставяте монтажнiя конец и правите няколко намотки по цялата дължина на оловната лента за да я фиксирате.
Изображение
3.Поставяте втория слой оловна лента която да е малко по каса от долната.
Изображение
4.Пак правите няколко намотки с конеца и върху нея за да я фиксирате.
Изображение
Навивате после конеца така че да се премахнат разликите във оловото и рамото на куката.
5.Отрязвате едно по дълго парче от влакното и в единия край го назъбвате с клещи(това се прави за да не се парzалиа влакното и впоследствие когато го намотавате да не изпадне).
Изображение
6.Така обработено го поставяте на куката.
Изображение
7.Отрязвате едно по дълго парче от жълтата прежда и в единия и край да речем на 1 см постепенно го изтънявате с нокти като премахвате по малко прежда и след това така обработено го поставяте на куката (в края на куката при преждата и рибинга правите един възел с конеца и го оставяте там него ще го използваме по късно).
Изображение Изображение
8.Започвате с пръсти да засуквате преждата-на тази снимка сам показал как изглежда насукана и нормална.
Изображение
9.След което така засуканата прежда я намотавате до края на кукатa по цялата и дължина когато стигнете до ухото на куката взимате втори монтажен конец поставяте го на куката и завързвате преждата с него.
Изображение
10.Отрязвате вече излишната прежда правите още няколко намотки с конеца,правите възел с него след което го отрязвате и него.
Изображение
11.Обръщате куката на менгемето(от тук до края ще работим с така обърната кука)и започвате да навивате първия конец между намотките на преждата като спирате при последните и три намотки там ще поставим крачетата.
Изображение
12.Взимате двете перца които сте приготвили за крачетата премахвате им долната мека част и им отрязвате връхчето.
Изображение
13.Оставяте по 5,6 фибри от всяка страна на перцето а останалите ги прибирате назад.
Изображение
14.Повдигате леко конеца там където е оставен и под него поставяте перцето изтегляте го така че крачетата да останат не по дълги от 4,5мм затягате с конеца и веднага го прехвърляте на следващата намотка на преждата,след което внимателно отрязвате излишната част от перцето.
Изображение Изображение
15.Не изхвърляте това перце а само отрязвате частта която е останала от предишните фибри и пак го поставяте по същия начин като предното.
Изображение Изображение
16.Отрязвате и на него внимателно излишната част която вече окончателно изхвърляте и взимате второто перце което поставяте като първите две(Крачетата трябва да имат стъпаловидна дължина като задните са най дълги а предните съответно най каси).
Отрязвате и на него излишната част и прехвърляте конеца до ухото на куката където си правите един подсигуряващ възел.
Изображение Изображение
17.Започвате да навивате влакното за рибинга между намотките на преждата и когато стигнете до края го завързвате по здраво с конеца за да не се свлече.
Изображение
18.Отрязвате излишната част от влакното и с конеца оформяте главичката на насекомото след което правите завършващ възел и го отрязвате и него.
Изображение Изображение
19.Сваляте мухата от менгемето и я оцветявате по следния начин(от задните крачета до главичката и заедно с нея оцветявате тази част изцяло в черно,защото тази част ще играе ролята на торакс на нимфата а зад торакса по желание може с кафяв маркер да сложите една две точки, тези точки играят ролята на частта между торакса и основното тяло на нимфата).
Изображение Изображение
20.Връщате мухата на менгемето вече за последна обработка.Взимате една игла и с нея внимателно по цялата жълта част без коремчето изваждате по няколко фибри от преждата.
Изображение
21.След което понеже тези фибри са малко дългички с една ножица ги подрязвате до дължина 1,2мм.
Изображение
22.Последен етап-поставяте по малко лепило в основата на крачетата за да не изпаднат защото както знаете сме ги закрепили само с една намотка на конеца и една намотка на рибинга,и поставяте повечко лепило на главичката на насекомото за да е по ласкава точно както на истинската ларва,и след като изсахне лепилото вече имате една прекрасна имитация на ларва на ручейник.
Изображение Изображение
Е това е цялата технология по направата и.
P.С.Много е важно цвета на преждата да е еднакъв с цвета на истинското насекомо ,преждата да е с естествени цветове а не някакви много ласкави и искрящи,и кoетo е най важно проверете първо дали преждата запазва цвета си като се намокри.
P.С.Тази нимфа няма да кажа дали е уловиstа или не а ще оставя на вас след като си я направите и пробвате да прецените за вас си каква е тя.А след като я пробвате и вие може да я изкоментираме тук.

Поздрави и наслука на всички.
:D

The life is too short to fish a bad Fly!

Последна промяна stoyan filipov на Пет Юли 29, 2005 7:36 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юли 26, 2005 5:48 pm 
Аватар

Браво Стойне страшна е мухата- чичо Оливър ги прави такива май а?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Авг 15, 2005 9:21 am 
Аватар

Изображение

Изображение

Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Авг 15, 2005 12:12 pm 
Аватар

...

Последна промяна D-r Misho на Нед Юни 24, 2007 6:49 pm, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Авг 15, 2005 5:27 pm 
Аватар

Рoска много добре си ги направил мухите братче ама и тука имам една малка забелезчица относно тази муха
Изображение
Нещо много дебела ти се е получила zадната и част.А това предполагам се е получило защото си навил оловото до края на мухата и после върху него си слoзил и опашката и перцата от щраус и риба и силиконовата лентичка и така именно мухата е станала много дебела в тази част.За да не се получава това трябва да не навиваш оловото до края на мухата а да си оставиш някакво разстояние от оловото до там където искаш да завършиш мухата и именно там да поставиш всичките тези материали .Така няма да ти се получи това нежелано удебеляване в zадната част на мухата.
Това удебеляване може да се получи и от това че може да си поставил малко повече материал за опашка,както и да си навил прекалено много монтажен конец с които да захванеш материалите.
Ама си мисля че е първото което казах за оловото.
Дано не се сърдиш за забележките ми които ти направих и тук и в темата за мокрите мухи ама те са съвсем приятелски и имат за цел да ти помогнат.
Ето как трябва да изглежда тази нимфа
Изображение
Която сам пуснал поетапно как се прави тук
http://www.akulata.com/flygallery/album36
Тази релистична Hydropsyche Larva e измислена от Оливър Едуардс.

Няколко бройки от тази нимфа вързани от мен тiя дни ще потеглят към Сандански за Радо,и от него може да я видите.

Поздрави и жив и здрав Роска дано не ми се разсърдиш за забелезчиците.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Авг 15, 2005 7:06 pm 
Аватар

...

Последна промяна D-r Misho на Нед Юни 24, 2007 6:50 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Авг 15, 2005 10:25 pm 
Аватар

Благодаря, Док, имам го DVD-то от месец (тук и аз споменавам Стоян :) ), но само един път досега намерих време да го гледам - една сила свише ми го достави и тия нимфи са резултат на това гледане.
Благодаря и на теб, Стояне, за забележките, понеже аз съм си новак и в мухолова и в муховръза и такива забележки (в добрия смисъл) са много полезни за мен, а предполагам и за други, които тепърва се опитват да си правят сами мухите - и това ми мнение съм го казвал много пъти в тоя форум - никой няма полза от похвали. Ти виж ми отговори за книгите, че с Мънков се чудим кво да правим :) .

Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 16, 2005 3:28 pm 
Аватар

Докторе няма такова нещо не съм се засегнал.Но все пак аз говорех за изработването на нимфата а не за това кой цвят е по реалистичен.Аз много добре знам цветовете на този вид ларви защото преди да започна да ловя с изкуствена муха дълги години ловях с естествена стръв.
Роска разбира се че не съм целял да те засегна със забележките си тях ги правя с цел да помогна на начинаещите да се научат правилно да връзват мухите а не за да ги обиждам.Когато видях двете нимфи които покажа веднага предположих че си гледал ДВДто веднага познах в тях стила на Оливър Едуардс.
Дължа да отбележа че дори към моите мухи сам много критичен и не си спестявам укорите че не съм направил някоя муха както трябва.
А също поне според мен е по добре да се направи една забележка към даден човек и той да си оправи работите отколкото да го хвалим и той да продължава да заучава грешно нещата.
Ето и други разцветки на тези два вида нимфи които си показал Роска надявам се тези разцветки да задоволят и най капризните риби:
1.Rhyacophila Larva
Изображение Изображение
2.Hydropsyche Larva
Изображение Изображение Изображение
Изображение

P.С.Роска ще погледна книгите и ще ти отговоря после.

P.С.Не се обиждайте на критиките ми а ги възприемаите като нещо с което искам да ви помогна те не целят да ви обиждам или пък да покажа видите ли колко сам велик аз а вие колко сте зле.Ако исках да се тупам в гърдите и да разправям колко сам велик никога нямаше да изпратя ДВДто за България а само щях да показвам мухите от него,само че аз го изпратих.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 16, 2005 3:59 pm 
Forum Admin
Аватар

Стойне написа:
P.С.Не се обиждайте на критиките ми а ги възприемаите като нещо с което искам да ви помогна те не целят да ви обиждам или пък да покажа видите ли колко сам велик аз а вие колко сте зле.

Здравейте, уеее, сладури, Стойне, Док, Роска, кефя се като ви четя, как приятелски си говорите и тона, тона който използвате във форума трябва да стои като пример за много колеги след вас.
Стойне, ееее, картицо недна, стига си се притеснявал, ами критикувай и то понякога с теслата така по здраво, все пак човек трябва да приема критиката, защото е градивна.
Сигурен съм че, няма Стойне и един човек , който да се е впрегнал тук в този форум за това, че си му направил някоя забелжка, воден от идеята, за да му помогнеж по-бързо да се усъвършенства.
Момчета да знаете, че сме на път да уцелим правилната формула за водене на дискусия във форум. Ей, отварям темите и все повече ми става приятно на душичката като ви чета, само езика ни разделя от западните форуми да знаете.
Красива работа ще се получи и то именно от усилията на всички вас.
Та стига съм лопотил само ми да влеза така по съшество и да поговоря и аз малко по темите.

Поздрави и все така да продължавате!

Радо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Авг 21, 2005 8:54 am 
Аватар

Изображение

Изображение

Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Авг 21, 2005 3:14 pm 
Аватар

...

Последна промяна D-r Misho на Нед Юни 24, 2007 6:50 pm, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Авг 21, 2005 5:11 pm 
Forum Admin
Аватар

Моите адмирации за пореден път момчета!

Стойне, Роска, Док, сериозно се замислям, да си направим едно изложение тук във форума за "Ручейник на сезона или на годината" или нещо такова, и победителя да му бъде разнасяна славата навсякъде, хех.
Ще дадем предложения, нещо като номинации, анкета и всеки ще предложи най-хубавите мухи според него на своите колеги и така ще се съберат една група, от която потребителите следящи форума ще изберат най-доброто попадение.

Поздрави и обмислете предложението ми, ако ви се струва добро, ще отворим "Нова тема", за да го разискаме...

Радо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 23, 2005 3:42 pm 
Аватар

Ами ако искате да си избереме Ручейник на месеца или годината,както кажете няма проблем.
Ето една пупа на ручейник:
Изображение Изображение
И още един вариант на Hydropsyche Larva този път плетена от два различни нюанса на зелен мнoгoнишков конец.
Изображение Изображение Изображение
Е това са новите ми две предложения за тази тема.И двете мухици са добре утежнени с олово от долу под оплетката.Въобще за да се получат добри нимфи е много важно да се изгради много добре подтялото с оловото,да няма много грапавини защото после тези грапавини си личат още повече при готовата нимфа.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Авг 25, 2005 2:32 pm 
Аватар

Ето още едно мое предложение на ларва на Ручейник.
Изображение Изображение
Тези две ларви сам ги приготвил за Мънков заедно с още няколко нимфи за да ги тества и при него можете да ги видите как изглеждат отблизо.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Окт 01, 2005 7:55 pm 
Аватар

stoyan filipov написа:
Ето още едно мое предложение на ларва на Ручейник.
Изображение Изображение
Тези две ларви сам ги приготвил за Мънков заедно с още няколко нимфи за да ги тества и при него можете да ги видите как изглеждат отблизо.

Смити :) има ли някаде показано поетапно как си сътворил тези ручейни ларви.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа