Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:36 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Пон Май 15, 2006 8:12 am 
Аватар

... Учебният полигон ...
По тъмно, минаваме през Полски Тръмбеш, вземаме Емо, с когото се запознахме благодарения на този форум. Завежда ни на старите корита на Раданово, където досега не бях ходил.

На развиделяване:
Изображение

След изгрева:
Изображение

Местата изглеждаха страхотно, но за съжаление след двучасово мятане - аз и Емо с мухарките, Бисер и Иван със спинингите нямахме нито удар с изключение на едно дребно костурче на Емо на стримера.
Естествено решихме да прескочим и до съседното село - Петко Каравелово. Там корекциите са доста обрасли и държат достатъчно добро популация на щука - предимно дребна с редки по-добри екземпляри:

Изображение

Изображение

Навсякъде беше пълно и с храна за щуката:
Изображение

Отново 2-часово мятане без удар. Докато не сложих белия стример и не се усетих, че щуката се беше свряла под килима от водорасли, достигащи до повърхността на водата. При почти всяко попадане на стримера в някое съвсем малко "огледало" в тях последваше удар и риболовът заприличваше на риболов със суха муха. Проблемът беше, че веднага след падането стримерът се заплиташе във водораслите и ударите бяха куци. Емо ми даде да пробвам и с едно попърче на Орвис, то се държеше страхотно благодарение на предпазителите на острието, но пък щуките си искаха беличкото. Обаче на повечето стримери (които оживяха) ще си сложа предпазители.

Изображение

Все пак успях да излъжа едно щукле-писалка - около 30-35 см:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Доста си поиграх със всички налични стримери:

Изображение

По едно време около 14 часа се забеляза някаква ненормална активност, имах чувството, че щуката излезе от укритията си под водораслите за около половин час. Започнаха бесни атаки, аз успях да лепна още една писалка на оранжевия стример:

Изображение

Изтървах няколко дребни още и за съжаление изтървах и една доста добра. Ей това да ти се пори водата след стримера си е страшна работа! Водих я няколко метра и оная ощипа - явно не я бях ковнал както трябва. Въпреки слабия резултат съм доволен от излета - продължава да се натрупва инфо за риболова на щука с мухарка.
А, и успях да си сефтосам новия Байрон - 8-ми клас си е 8-ми клас. Тия дребните ги изкарвах като моркови, колко тона водорасли изкарах също не е истина, а при добрата щука се държеше страшно прилично. Много съм доволен!

Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Май 15, 2006 8:24 am 
Аватар

Евала,адаш.И аз съм ги обиколил всичките тия корита,но за жалост не с мухарката,а ми е много кеф да се пробвамИначе е много красиво и колкото да ги перат с мрежи ,тоци и тем подобни простотии рибки си има доволно.Аз съм се наточил на едно язовирче до Габрово пълно с щуклета.Дано само мърлячите не са я опоскали ,че като знам миналата години колко и какви по размер писалки прибираха ми иде да вия.Пак бравос за излета и иновациите в стримерския риболов :smt023

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Май 15, 2006 8:26 am 
Аватар

Роска, прекрасен излет!!! А първата снимка направо е достойна за корицата на някое "марково" списание, с тая тайнствена омара.....!!!!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Май 15, 2006 10:05 am 
Аватар

Роска Евала бе, мноо готино ще да е било !
Представям си какьв кеф е да мааш с тая Сопа :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Май 15, 2006 11:47 am 
Аватар

Роска,направо нямам думи!Наистина снимките са станали като за списание.
Интересно ми е само намерихте ли решение с повода.Питам,защото тука около Хасково знам няколко места с доста щука.90 % от рибките са горе-долу като тези на твоите снимки,но пък са идеални за експерименти и тренировки.
Та,ако си стигнал до някакво решение с проблема с повода(май имаше по едно време такъв),можеш да ни изнесеш поредния теоретичен урок по темата "Риболов на щука с мухарка".

http://pachoflyfishing.wordpress.com/
http://www.jivotno.com/Djery_tu
AngerPoint - just search in Vbox7 and enjoy===

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Май 15, 2006 12:16 pm 
Аватар

Здравейте Роска и Пачо,
Браво на Росен за разнообразието, което внесе в риболова на муха.Аз съм хващал щукле на мухарка,но преди две-три години.Мухарката ми беше 5 #,а стримерите и мишоците,които си бях спретнал си стоят и досега.Всичките ми са с предпазители на куката и не се закачат по водораслите. Но!
Росене,не затова се обръщам към теб-предлагам ти когото ходиш на подобен риболов да си носиш и подходящ съд,в който да съхраниш уловените щуклета и да ги разселиш в други тайни подходящи водоемчета около вас... :D Повярвай ми те много лесно се адаптират на новото място.Иска се само във водоемчето да има някаква плевелна риба,растителност,добра видимост/прозрачност/ и...да не ви види някой "доброжелател".Ако условията са добри догодина на пролет тези щички ще са станали по 700-800грама,а по догодина,женските до 2,500 кила!!!Успех!Аз лично това съм го правил не веднъж,но с блесна или воблер,тъй като така и не си взех мухарка за щука.
Пачо,по въпроса за поводите-преди години Алемци внесоха монофилно влакно за щука/тъмно лилаво до черно/.Аз го ползвам за поводи и досега нямам прегризване,а имам две петици и една тройка уловени с такъв повод/разбирай килограми/Обади се и ще ти дам.
Веско

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Май 15, 2006 12:29 pm 
Аватар

А имам и едно въпросче - чисто информативно.Понеже не съм запознат много,много с риболова с воблер,блесна и т.н. ,а май това,което ми стана интересно се използва точно там,въпроса ми е какво точно преставляват тези предпазители на куките ?
А,Веско,благодаря ти за инфото за поводите.Аз ще пробвам да си намеря и да си купя,а ако немога,може да се свържа с тебе.

http://pachoflyfishing.wordpress.com/
http://www.jivotno.com/Djery_tu
AngerPoint - just search in Vbox7 and enjoy===

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Май 15, 2006 12:31 pm 
Аватар

Веско, идеята по принцип си е много добра, обсъждах го преди време с Акулата и на тема кефал, обаче:
При нас спецификата с водоемите е може би по-различна - всички селски гьолове са под аренда - разбирай шаран, толстолоб и евентуално амур. Отдавна няма свободни водоеми. Миналата година си мислех каквото хвана в реката (кефал и щука) да го мятам в единственото старо корито на реката, което беше свободно, за да мога като е калпава реката да си риболовствам на коритото. За съжаление в момента и то е арендовано. СЛРБ при нас няма НИТО един стопанисван водоем. Да пускам щуклета в реката няма смисъл, понеже в нея си има достатъчно и то много сериозни екземпляри за които се готвя в момента. Така, че реално като ги прибера няма къде да ги пусна, затова си ги връщам обратно там. Ще помисля все пак отново по този въпрос, благодаря ти!

Пачо, ползвах кевларен повод, върши работа, малко е твърд и по едно време се понагъна. Ще се поразтърся за това влакно, за което говори и Веско.

Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Май 15, 2006 2:45 pm 

Роскааа браво колега

Направо ви завиждам че по време на забраната има къде да ловите

При нас тея мързели от ловното забраниха всички места покрай реката в Благоевград
И сега като нема рибари около реката ще е рай за бракониерите при баражите направо ми е мъка
В цяла България има къде да се лови през забраната само при нас на баластриерите не може

Успех и в другите излети

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Май 16, 2006 9:36 pm 
Аватар

Росен написа:
Пачо, ползвах кевларен повод, върши работа, малко е твърд и по едно време се понагъна.!

Ма какъв е тоя твърд кевлар бре :? да не е бил вилфрамов :roll: щото аз ползвам на спининг кевлар от години и досега на твърд не съм попадъл :? .
Предполагам става дума за волфрамов,като гледам и снимката на такъв мяза :wink: само те се къдрят лестно :idea:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа