Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:45 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Пон Май 15, 2006 5:45 pm 
Аватар

Здравейте пичове муари!! Прибирам се преди малце и поседвам да ви докладувам що съм я сторнал през почивните дни!! От пятницата синът започва да ме врънка да съм го водел по "мойте места" да пробвал кленовете на блесна. Уточнявам, че така и не можах да го запаля по нашата тръпка. Накрая обявявам капитулация и започва едно приготвяне на такъми, като че ли ще го женим, а няма на риба да го водим :lol: :lol: . Скокваме към ту 07.00 - едно ясно небо, едно тихо време, не е за разправяне.....На моста на Абдовица установявам с мъка, че явно и тая година май няма да топна мухата в реката - много вода, много нещо.. :cry: Както и да е. Стигаме небеизвестния канал и се разделяме, като му казвам да пуска евентулно хванатите риби, запомняйки бройки, приблизителен размер, ялови удари, т.нар. "сторвания" и всичко свързано с кленското поведение спрямо желязото :wink: . Сефтосва се следния такъм - пръчка Редингтон Ред Старт 2, 9 фута, 4 части, 4 клас, макара Тика Фишмастър с шнур Кортланд 444 Ес Ел троут пресижън тейпър 4 клас плуващ:

Изображение

Пръчлето има една от най-симпатичните дръжки, които съм пипвал до момента, както и много "пипнат" макародържач с качествени халки и много приятно на цвят червеникаво дърво:

Изображение
Изображение

Започваме помахването и веднага усещам, че пръчицата няма достатъчно мощ да се гонят умопомрачителни дистанции, но за сметка на това "слага" шнура ".....лайк а дрийм...", както обичат да казват задокеанските ни приятели :wink: . Много елегантно поведение, прекрасно за суха муха!!! Тук се сещам, че един съфорумец очаква Ред Старт 3 и мога да го уверя, че ще остане очарован от пръчката!!! Още на третото хвърляне муата безапелационно се взема от долния убавец:

Изображение

Изображение

Хайде след малко и тоя пич:
Изображение
И така до девет бройки, осезателно по-дребни от наличните през миналата седмица, и които нямах нерви да снимам поотделно / не можете да си представите колко трудно борави с апарата сам човек :x :x !! Уточнявам, че яко точеха канала и по-едрите риби въобще не се виждаха никъде!! Таман започнах да се притеснявам къде изчезна портрета и по едно време същия пристига леко омърлушен. Какво става бре сине - пита бат,ви Райко, а лонгора дърпа от фаса и вика - не ще и туй то!! Викам му - не се коси, ами вземи да снимаш тейко си как метка шнурето!! И така ето го бат Райко как я търси натам:

Изображение

Изображение

После я търси насам:

Изображение

Изображение

След това отчита кълване:

Изображение

И поредния бабацко поема към брега!!:
Изображение

Не можете да си представите какво реване, охкане и пъшкане се чуваше зад/над мене от страна на "портрета" - идва, ей го сега ще вземе и др. подобни излияния!! Напушва ме такъв смях, че всякакво по-нататъшно мухарене се обезмисля!! Предлагам му да изтегля от продажба последната мухарка от старите ми такъми и да му я дам, но най-доброто което постигам е ... ще си помисля. Решавам да приключа излета с проверка на едно маняшко място, което не съм посещавал от началото на сезона, тъй като единствения достъп до него е след преджапване на едно ивица с широчина около 5-6 метра и дълбочина над коляно. Преценявам, че времето вече е топло и едно нагазване не мож уплаши душите наши!! Оставям сина да си дърпа фасовете и се появявам на долното местенце:
Изображение

Изображение
Веднага уточнявам, че водата е кристално чиста, просто навремето отработената вода от кариерата минаваше през това място и дъното е нанос с жълт цвят, който дава илюзия, че водата е мътна. Веднага орловия ми поглед забелязва четири хубавеца около 30-тина см. леко, леко да се разхождат насам, натам. Почва се едно слагане на мухата над, около, зад, пред и т.н. главата, е не искат и не искат :cry: :cry: По принцип винаги на това място кленовете са ми вземали изключително тегаво. В един момент с периферното зрение хващам някакво движение около върбата, която се вижда в горния ляв ъгъл на снимката. Поглеждам и сърцето ми слиза в петите - на сцената царски се появява дзвер минимум 45 -50 см. - вервайте ми, братя добичето имаше минимум 1.5 -2 кила, много светъл на цвят с бледорозови перки, поне според мен нещо нетипично за такъв размер!! Таман започвам да изтеглям леко шнура от водата, за да го подам в неговата посока и на другия бряг се появява некакъв пич с въздушна пушка / стреля по жаби / :cry: :cry: :cry: :cry: . Излишно е да ви казвам какво направи дзверо - марш обратно под върбите!! Как е бате - дава ли на мухата, следва весел въпрос. С пресъхнало гърло отговарям - а бе дава, дава...........Преджапвам обратно и сина като видя какъв изглед имам, взе че се притесни за здравословното ми състояние :lol: :lol: . Не му казах за клена, че до довечера нямаше да си тръгна от ТЕЦ-о!!! Междувременно и той се е отчел с някакво костурче около 12 см. Та това е от мен. Излетът приключи с убедителното 12 към 1 в полза на мухата!! Не искам да ме разбирате погрешно - освен мухарките съм си оставил и блеснарките и два фидера, все още ме влекат тези видове риболов, но резултатите говорят сами за ефективността на мухарката!!! Поздрави на всички и успешна седмица!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Май 15, 2006 7:10 pm 

Браво за успешния излет Бат Райко

За сина не се притеснявай летото го вземи с тебе на едно две разбивания и е готов
По нашия край тия от ловното ни забраниха баластриерите покрай реката и направо ви завиждам искрено

Успех и на другите излети

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Май 15, 2006 7:50 pm 
Аватар

браво и от мен <bravo

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Май 16, 2006 6:44 am 
Аватар

Класически репортаж"ала Бат ви Райко". пълнещ сърцето на всеки български ,а току виж и европейски /след като ни приемат/мухарин :lol: .На кука и да го търсиш оня големия той пак ще си е под върбето.Поздрави

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Май 16, 2006 7:15 am 
Аватар

Много як репортаж, можеш ли да ме упътиш как да стигна дотам да помятам, виждам че има доста големи пространства и ще е идеално за отработване на кастинга.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Май 16, 2006 9:54 pm 
Аватар

Братинко страхотен репортаж <winers

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Май 19, 2006 9:56 pm