Здравейте пичове муари!!! Веднага ви казвам с ръка на сърцето - бракониерствах по р. Цибрица, Ломско, но сърце ми не изтрая, пък и повода, по който отидох беше много неприятен - отиде си бащата на тъща ми, изключително свестен старец, който до края си все искаше за последно да отиде на реката за риба.. В този смисъл моля и оня отгоре, ако го има, и всички, които ще четат репортажа да ми простят тоя грях!!
Изпратихме дядото в петък, и в съботата скачам рано - рано и се появявам на реката. Една красота - не е за разправяне. Всички, които имат досег с тоя край ще ви кажат, че най-приятното време е точно този период и ранната есен - когато не са дошли, съответно са си отишли безумните жеги. Реката след страховитото си покачване от април месец вече се е прибрала в коритото си и само големите пясъчни наноси подсказват за онова чудо от преди месец:
Такъма съм ви го описал вече миналата седмица - пръчка Редингтон Ред Старт 2, 9 фута, 4 части, 4 клас, шнур Кортланд 444 СЛ пресижън тейпър 4 ВФФ. Слагам любимата коркова муа и започвам да меткам напред - назад. Странно нещо е човека - стреми се да загърби и забрави лошите неща, вършейки нещата, които обича. В случая хвърлям с толкова мерак и страст, че някой би си помислил, че съм на оная река в Словения, не си спомням името и, дето се въди тигрова пъстърва. Всичко това е добре, но рибата съвсем не гори от желание да цунка корковата ми красавица. Най-накрая, след около километър преход срещу течението, на долното място, точно около миниатюрния нос, който се вижда на снимката, се вдига и първата рибка:
В този момент зад гърба ми се чува - ".. Гелеееее.....бравос...". Обръщам се и виждам един пич с две крави, изникнал като от нищото. За тия, които не знаят - гелеее..то е висш начин по онзи край да изразиш възхищението си от нещо. Продължава пича - "...бе аз те гледам от пет минути как махаш с това нещо и се чудих какво точно правиш...". Снимането на рибата, както и последващото и пускане изпълва погледа на краваря с отенък, зад който ясно се чете - "..бре тоя не е съвсем у ред!!..". Следва кратък курс по мухарлък, човека остава доволен от обяснението, но когато опираме до опит за по - елементарно обясняване на идеята за кеченето и резила

, фиаското е пълно - ".. а бе то ясно, че искаш пак да я фанеш, ама циганята знайш ли що риба вадят от реката??..". Пожелавам му лек ден и продължавам с утроен мерак напред. Между другото слънцето бая се е вдигнало и гадничко започва да припича, в резултат на което "френската" ми фигура започва сериозно да потоотделя

. Това обаче е "белия" кахър, който решавам с не дотам елегантно пльоскане в реката

!! След като погледа се избистря

, ми прави впечатление, че при подаване риби рязко се качват до корка и след това панически "потъват" обратно!!?? Следва неколкократно сменяване на муите, докато накрая улучвам "вярната вакса":
И като се почва приятели - буквално на всяко хвърляне в перспективните места следваше яростна атака по мравката и поредното кленче излизаше за фотосесия:
И така чак до към 16.00 часа, когато вече зверски ме заболяха краката, стана много горещо, а ме чакаха около 4-5 километра обратно по реката!! В един момент престанах да снимам местата и рибите, по груби сметки извадих около 30 - 35 неголеми риби, което доказва, че дори и малки реки като Цибрица държат добри запаси от кефал, който може да зарадва изтерзаната душа на мухаря / особено пък на софийски такъв с мижавите възможности за мухарене /. Прибрах си такъма и леко - леко поех по обратния път, като окото и душата ми се радваха на изпълнената с живот природа и най-вече на липсата на каквито и да било следи от човешко присъствие около и в реката / разбирай боклуци от всякакъв вид /!!. Размишлявах и за това колко незначителен е човек - днеска го има, утре го няма и единствената следа за него остават спомените на шепа хора, които са го обичали...... Не искам да ви звучи сантиментално, но от опит ви казвам, че когато наближите 40-те започват все по-често да ви спохождат такива мисли... Както и да е!! За себе си знам, че някъде горе въпросната събота дядо Цветан ми казваше - "...гелеее....браво бре момче!!!!!...". Толкова от мен!! Лека вечер и успешна седмица на всички колеги!!