Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:34 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Кефали в жегата..
МнениеПубликувано на: Пон Май 22, 2006 4:56 pm 
Аватар

Здравейте пичове муари!!! Веднага ви казвам с ръка на сърцето - бракониерствах по р. Цибрица, Ломско, но сърце ми не изтрая, пък и повода, по който отидох беше много неприятен - отиде си бащата на тъща ми, изключително свестен старец, който до края си все искаше за последно да отиде на реката за риба.. В този смисъл моля и оня отгоре, ако го има, и всички, които ще четат репортажа да ми простят тоя грях!!
Изпратихме дядото в петък, и в съботата скачам рано - рано и се появявам на реката. Една красота - не е за разправяне. Всички, които имат досег с тоя край ще ви кажат, че най-приятното време е точно този период и ранната есен - когато не са дошли, съответно са си отишли безумните жеги. Реката след страховитото си покачване от април месец вече се е прибрала в коритото си и само големите пясъчни наноси подсказват за онова чудо от преди месец:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Такъма съм ви го описал вече миналата седмица - пръчка Редингтон Ред Старт 2, 9 фута, 4 части, 4 клас, шнур Кортланд 444 СЛ пресижън тейпър 4 ВФФ. Слагам любимата коркова муа и започвам да меткам напред - назад. Странно нещо е човека - стреми се да загърби и забрави лошите неща, вършейки нещата, които обича. В случая хвърлям с толкова мерак и страст, че някой би си помислил, че съм на оная река в Словения, не си спомням името и, дето се въди тигрова пъстърва. Всичко това е добре, но рибата съвсем не гори от желание да цунка корковата ми красавица. Най-накрая, след около километър преход срещу течението, на долното място, точно около миниатюрния нос, който се вижда на снимката, се вдига и първата рибка:

Изображение

Изображение

В този момент зад гърба ми се чува - ".. Гелеееее.....бравос...". Обръщам се и виждам един пич с две крави, изникнал като от нищото. За тия, които не знаят - гелеее..то е висш начин по онзи край да изразиш възхищението си от нещо. Продължава пича - "...бе аз те гледам от пет минути как махаш с това нещо и се чудих какво точно правиш...". Снимането на рибата, както и последващото и пускане изпълва погледа на краваря с отенък, зад който ясно се чете - "..бре тоя не е съвсем у ред!!..". Следва кратък курс по мухарлък, човека остава доволен от обяснението, но когато опираме до опит за по - елементарно обясняване на идеята за кеченето и резила :lol:, фиаското е пълно - ".. а бе то ясно, че искаш пак да я фанеш, ама циганята знайш ли що риба вадят от реката??..". Пожелавам му лек ден и продължавам с утроен мерак напред. Между другото слънцето бая се е вдигнало и гадничко започва да припича, в резултат на което "френската" ми фигура започва сериозно да потоотделя :? :? . Това обаче е "белия" кахър, който решавам с не дотам елегантно пльоскане в реката :wink: :wink: !! След като погледа се избистря :lol: , ми прави впечатление, че при подаване риби рязко се качват до корка и след това панически "потъват" обратно!!?? Следва неколкократно сменяване на муите, докато накрая улучвам "вярната вакса":

Изображение

И като се почва приятели - буквално на всяко хвърляне в перспективните места следваше яростна атака по мравката и поредното кленче излизаше за фотосесия:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

И така чак до към 16.00 часа, когато вече зверски ме заболяха краката, стана много горещо, а ме чакаха около 4-5 километра обратно по реката!! В един момент престанах да снимам местата и рибите, по груби сметки извадих около 30 - 35 неголеми риби, което доказва, че дори и малки реки като Цибрица държат добри запаси от кефал, който може да зарадва изтерзаната душа на мухаря / особено пък на софийски такъв с мижавите възможности за мухарене /. Прибрах си такъма и леко - леко поех по обратния път, като окото и душата ми се радваха на изпълнената с живот природа и най-вече на липсата на каквито и да било следи от човешко присъствие около и в реката / разбирай боклуци от всякакъв вид /!!. Размишлявах и за това колко незначителен е човек - днеска го има, утре го няма и единствената следа за него остават спомените на шепа хора, които са го обичали...... Не искам да ви звучи сантиментално, но от опит ви казвам, че когато наближите 40-те започват все по-често да ви спохождат такива мисли... Както и да е!! За себе си знам, че някъде горе въпросната събота дядо Цветан ми казваше - "...гелеее....браво бре момче!!!!!...". Толкова от мен!! Лека вечер и успешна седмица на всички колеги!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Май 22, 2006 6:52 pm 

Браво Бат Райко за хубавия репортаж въпреки че е бил по тъжен повод
Това за бракониерството и си прав и не си защого си бракониерствал това спор нема но малко са бракониерите които връщат рибата Такива бракониери като теб не са проблем
Още веднъж браво за хубавия излет

Поздрави и успехи

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Май 23, 2006 9:35 am 
Аватар

Моите сьболезнования !
Много добри хора се споминаха тази година, дано бог ги приеме при себе си. :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Май 23, 2006 11:47 am 
Аватар

Bate Raiko мойте съболезнования. Въпреки неприятния повод репортажчето е супер както обикновенно.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Май 23, 2006 12:49 pm 
Аватар

Аз мисля, че на Бате Райко трябва да му се разреши официално да лови навсякъде и през забраната, само и само да не спира тези фоторепортажи :D
Много са ценни!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Май 23, 2006 1:54 pm 
Аватар

Мойте съболезнования братинко.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 13, 2006 1:49 pm 

Мойте съболезнования!
Местата са прекрасни,рибата е доволна,но много явно си се изпържил :lol: .Все повече като чета мухарството и ми става все по интересно,аз събота ще отида на река Първенечка,един приятел беше там и каза че обажда кефал бая голям около 20см.Дано имам късмет,защото ще ловя с лично направена муха! :D :P :D :P 8)

Поздрави на всички!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа