Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:45 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Пон Мар 26, 2007 3:40 pm 

Понеже няма снимки, и като един о.р. ст. лейтант от разузнаването, докладвам конкретно, сбито и съдържателно:
1. Състав- аз, и още двама танкисти / ставаме трима, но без куче! /;
2. Цел- рекогносцировка на реката ок.с. Калугерово и по- специално проучване на отношението на местните кленове към изкуствени софийски иширети, подадени с мухарка;
3. Време- неделя, 25л03.2007г., интервала 00.9.00 - 14.30 GMT;
Резултати:
Пристигане на място, разпъване и потегляне- нормални. Реката- бистра, ниво- ниско, атмосферни условия- лек вятър, "шарена" облачност с епизодични капки, температура на въздуха- 13-15 градуса, на водата- 5-7 градуса в зависимост от дълбочината. Рибата- клена групиран на стада, движи се в по-дълбоките и обрасли вирове, силно плашлив. Активност- относително слаба, само осата даде резултат, изразяващ се в 30-на рибета м/у 15-25 см. С по- едрите имахме само визуален контакт, без никакъв кулинарен интерес към предлаганото меню.
Изводи:
1. За състава- трябва ни и куче!
2. За атмосферните условия- желателно е повишаване на температурата на въздуха и водата с по ок. 5 градуса!
3. За излета като цяло- емоцийте не винаги са право пропорционални на количеството уловена риба! Т.е. при нас емоцийте бяха много и все- приятни!
Желаем искрено същото!
:D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Мар 26, 2007 3:52 pm 
Аватар

Ехххх, товарищь Нанга, ето това е - кратко, ясно и сбито, по военному, както се казва - отлично, даже много добре :lol: :lol: :lol: !! Пич, поздрави за приятния излет, иначе си прав - студено е, мамицата му, и това си е. Поне за мен е изненада ефективността на осата - миналата година баш когато и беше времето - ранната есен поне при мен не даваше, а гледай сега - в ранна пролет!!! То и ние с Алекс и Гергов се бяхме наканили, ама един проблем при мен провали мероприятието :? :?.... ама що е време, все е пред нас!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Мар 26, 2007 9:31 pm 

Bate Raiko написа:
Поне за мен е изненада ефективността на осата - миналата година баш когато и беше времето - ранната есен поне при мен не даваше, а гледай сега - в ранна пролет!!!

Очевидно осата е еквивалент на кока-колата! :D
И аз съм изненадан, и за мен поуката е в следването на пионерския поздрав:"Бъди готов!"
Отговора го знаем всички! :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Мар 26, 2007 9:42 pm 
Аватар

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Еми да, в общи линии така изглеждаше излета. Приятни емоции в приятна компания.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Мар 27, 2007 7:41 am 
Аватар

Ами, като за сезона си е съвсем приличен риболов.А имаше ли люпене на майски мухи?Защото на Янтра последните седмици около 13 ч ,започва здраво люпене и клена побеснява,но взима само имитации на ММ и то точно копие на вида носещ се на повърхността,става изключително капризен,особено при плитка и много бистра вода.Важното обаче е ,че с всеки изминал ден се затопля и скоро вече няма да пробира ,а ще лапа наред \:D/ .Поздрави на всички!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Мар 27, 2007 3:32 pm 

robko1 написа:
Ами, като за сезона си е съвсем приличен риболов.А имаше ли люпене на майски мухи?Защото на Янтра последните седмици около 13 ч ,започва здраво люпене и клена побеснява,но взима само имитации на ММ и то точно копие на вида носещ се на повърхността,става изключително капризен,особено при плитка и много бистра вода. \:D/ !

Да, люпене по обяд имаше, и пробвахме на ММ, но без резултат. Причините според мен са:
1. Самото люпене не беше "здраво", а по-скоро колкото да се каже, че го има. Осите за сметка на това си бяха достатъчно и пиеха вода от реката през цялото време.
2. Все пак водата в Тополница е значително по- студена от тази в Янтра. Оттам и клена не е така активен в храненето от повърхността / като пример- имаше плувкари, и те си хващаха общо взето прилично на жълто мънисто и гола кука /.
3. Поради горните две причини, а и поради атмосферните условия, за да провокираме атака ни трябваше по- твърда и зрелищна презентация, което се постига доста по- успешно с оса за сметка на ММ, парашутчета и др.
Иначе със затоплянето на времето ни се затопля и кръвчицата.
Което е и приликата между нас, мухарите, и студенокръвните животни. :!: :roll: :D :D :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Мар 27, 2007 5:57 pm 
Аватар

Пичове не знам как е било при вас но при мен даде резултат само на мравка с червено депе и то много слабо.Днес минах покрай Осъм и забелязах известно раздвижване.Но времето се оправя и ще пада разбиване. Поздрави.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Съб Мар 31, 2007 5:45 pm 

Въпреки че изгледите бяха плачевни с оглед студеното време, студеният непрекъснат дъжд и студеното предчувствие за провал, и днес реших да пробвам по гореописаният участък на Тополница ок. с. Калугерово.
Пристигането и първите впечатления от реката потвърдиха опасенията- в 10 ч. температурата на въздуха беше 5 гр, водата- по-студена и с педя по-висока от миналата седмица. Капките от продъненото, сиво небе падаха толкова неумолимо и равномерно, че на човек неволно му идеше да се огледа за по- ячки дървета, от които да си скове Ноев ковчег в очакване на неизбежния всемирен потоп.
И никакво насекомо, пиле, риба или человек не издаваха присъствието си.
Но верен на принципа "Ще хвана нещо, ако ще и да е грип!" разпънах и започнах борба със здравия си разум, който първо ме молеше, а после и заповядваше да се омитам обратно към София.
Два часа- ни риба, ни удар, ни сторване дори!
И тъкмо ме обзе отчаянието, и пред мен се показа Картината, която, ако Микеланджело беше мухар, щеше да нарисува на купола на Сикстинската капела, наместо да изографисва полуголи Апостоли :
Реката се цепеше на две, и в по- дълбокия и спокоен, обрасъл с храсталаци ръкав, забелязах Кръговете, предизвикани от Неговото събиране на насекоми!!!
О, Тези Кръгове!
Бавно придвижване срещу лекото течение, подаване на оса...5...10... 15 пъти- не рече да вземе!
И тогаз дойде вдъхновението- подаване по течението, под 45гр. ъгъл, с лек корем на линията и постепенно, неравномерно обиране на шнура, с което малката №14 осичка да "бразди" повърхността!
Следващите два часа изкачиха мене, грешния, от бездната на отчаянието до екстаза на благодатта!
Повече от 20 удара, 10 уловени 20-25 см. кефалчета и няколко откачени!
Мокър, изтощен и смирен, поставих пръчката до колата, повдигнах взор към оловното небе и се усмихнах: "Воистина са неведоми пътищата на Правоверния Мухар!"
След което се прибрах, и усмивката на невинно дете не слезе от лицето ми, за учудване не несведующите!

:shock: :!: :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Мар 31, 2007 5:49 pm 
Аватар

Бравос Нанга, е те това е!!!
Никога не се отказвай!!!
Чудесен риболов си направил.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Мар 31, 2007 7:11 pm 
Аватар

Е такива неща обичам да чета..........Шапка ти свалям приятелю!!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Апр 01, 2007 4:24 pm 

Перефразирам А. и Б. Стругацки:
" Слука на всички даром- и нека никой да не бъде пренебрегнат!".
Въпреки че когато не е даром- тогава е и по- сладка!
Успех!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа