|
Здравейте момчета и момичета/ако има такива/!
Заглавието на темата в северозападна България е равнозначно на ненужно и нетърсено съпричастие към чужди кахъри. Ще пиша за р. Янтра в Габрово...... като някак не ми е чужда грижата, щото от София до там стигам за 3 часа с почивките за кафе.
Та вчера, докато скучаех пред Билла-Габрово, рекох да разгледам реката. Едно-имам впечатления от минали години, друго-Робко ни разби с репортажи.....
Видях следното: Общо, Янтра в Габрово е маловодна и замърсена. Във вира над моста при спортната зала има клен, дребосък тук-там по разливището, дребни мренки в долния край. Скобар и едра мрена не видях. В сравнение с миналата година дребосъка е по-малко, клена е горе долу същия, като някои от рибите изглеждат болни-черни петна по тялото и некроза по перките. Водата е силно замърсена с механични частици с големина от няколко милиметра до половин вестник /буквално/, мирише на канал, петролни продукти плуват както в талвега, така и по краищата. За половин час нищо не се промени, следователно това си е обичайния режим на реката. Във вира под моста "Игото" гледката е същата. Бързеите до следващия мост са "празни"-мряна практически няма. Във вира под стария мост не видях нито една едра мрена /миналата и по-минала година имаше по няколко на камък/. Смятам, че в сравнение с миналата година реката е доста по-зле, като тепърва предстои маловодие. Каналните води няма да намалеят. Съмнявам се, Робко да пише възторжени репортажи от Габрово тази година.....
Имах време да разгледам и града-улиците пълни с прилични хора, магазините и кръчмите-също, коли - бол, строителство - всякъде..... съвзема се градът с една дума...... а реката умира....... Да сме го виждали това някъде другаде във времето и пространството??? Виждали сме го-във времето 20-25г назад, в пространството-в Севлиево, в Търново, в Пловдив, къде ли не..... Що така бе, хора?! Що така бе, господа от държавна и местнна администрация.....!? Що така, че ние-улавите, дето си плащаме данъците и уж спазваме закона - а мръднем нещо малко, както аз мръднах вчера по Лопушница да си поначеша мухарската краста /хванах и пуснах десетина кленчета/ сме бракониери, а вие, дето уж сме ви поставили да създадете условия и да съблюдавате спазването на същия този закон от институциите, като мръднете наляво-надясно и го заобиколите сте добри граждани.....!? До кога?
|