Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:38 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юли 08, 2008 6:35 pm 

Страшни снимки,Бате Райко,особено онази с гумата под водата,която ми припомни един излет от преди доста години!НЕ може да не се е скрила някоя мряна в нея!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юли 08, 2008 6:44 pm 
Аватар

vanio написа:
Страшни снимки,Бате Райко,особено онази с гумата под водата,която ми припомни един излет от преди доста години!НЕ може да не се е скрила някоя мряна в нея!

Тая гума е специално сложена там от Бате ви Райко, да я ползва като мишена и да си тренира кастинга.
Както виждаме всички - цели център

:) :) :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юли 08, 2008 7:02 pm 
Аватар

Ни съ ибавайте ей....кастинга е важно нящо :lol: :lol: :lol: :lol: ......Между другото, точно около тая гума извадих цели три кленчета..хайванчетата се излитаха стръвно от "дъното", където са надвисналите клони на дървото. Поздрави!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юли 09, 2008 1:25 am 

Angel написа:
Цитат:
За "тояжката" на Венци ли става въпрос?

Да, а бате Райко и Владо Дамянов са част от 'житието' й :)
Историята на пръчката (на родна земя) започва така:
http://forums.akulata.com/viewtopic.php?t=2555

След време сменя собственика си:
http://forums.akulata.com/viewtopic.php?t=3697

После за малко да й се случи това:
http://forums.akulata.com/viewtopic.php?t=4048

И накрая дойде при мен:
http://forums.akulata.com/viewtopic.php?t=4270
Силно се надявам, че е намерила постоянен стопанин в мое лице :wink:

Поздрави!!!

П.С. Съжалявам за Off-а, отплеснах се :oops:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юли 09, 2008 5:27 pm 
Аватар

Братко Райко,като те слушам имам странното усещане,че никак не си за "убавата"ни столица... \:D/ Нежния ти фотографски подход към всичко живо,което затормозения селянин не вижда е повече от доказателство! :D Колкото до кастинга ето ти едно място на Ардуля/арда/,на което си газиш на воля и меткаш докъдето можеш да закараш.Рибките са много и скатани в сенките по края,но не пращам снимки с риби по понятни причини.Ей такова място е за презентации на такъми.

Изображение
Изображение
Изображение
Това на последната снимка е белоглав лешояд/защитен вид/,но е много далеч над нас за мойто скромно Сони.
Веско

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юли 10, 2008 6:46 am 
Аватар

Мале Веско....що пускаш такива фотоси бре :lol: :lol: .....
Отдавна съм казал, че ако има някакъв вариант да си осигуря заплатата, нито секунда не бих стоял в тоя ненормален град. Същият е пълен с нервни, комплексирани човеци, немалка част с явни психични отклонения......
Тъщата е от Златия, Ломско, и винаги като отида там / а ходя от има няма 20 години вече / не спирам да се удивлявам колко добре се отразяват тия броени дни върху скромната ми особа - няма киселини, няма будене по пет пъти на нощ, няма ги бодежите в сърдечната област, няма нерви.....има чудесна пилешка супа, хубава ракия, риболов по селската река и тотален релакс.....
Доколкото виждам от снимката, поне в началото дълбочината не е голяма......действително мястото е прекрасно да си наджопкаш до коленцата и да мааш на воля!! Поздрави!!!!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 11, 2008 4:10 pm 
Аватар

Така е Братко,това място в по-голямата си част е плиткаж.На около триста метра от мястото на снимане,вдясно на моста и вляво на втората снимка има дълбоки места,които са си такива от доста време.Колкото до джапането-там се риболовства по бански или къси гащи и когато те напече повечко,сваляш ризата,елека и шапото и бух във водата. :D :D :D Вече е достатъчно топла,за да не излезеш от нея половин час.
Веско

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Юли 13, 2008 10:08 pm 

Бате Райко, здрасти!! Отново съм прав КАКВА ЛЪЖА И ВОПИЮЩА НЕСЪОТВЕТСТВЕННОСТ са това класовете!! И, разбира се, три пъти
ура за "ХПС"-са- един чудесен,нежен, тънък и леко падащ шнур
ЗА РИБОЛОВ!!! \:D/ \:D/
А Мекица е сладур!!! Ако я заметнем СПЕЙ, със една по-яка кука,неминуемо ша ни вземи нещо!! \:D/ Да я целунеш специално!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 14, 2008 12:19 am 
Аватар

Сагата продължи - чакаме отзиви от героя в събота :) .

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 14, 2008 11:09 am 
Аватар

Ами, в събота бяхме по тези места с Драго, Ники Енчев и Ицето. Всички хванахме риби.
Изображение
Бяхме се разделили на по двама -Ицето и Ники вървяха на половин час пред нас, а ние с Драго ги следвахме. А, забравих- и 6-годишната ми дъщеря беше с нас и весело джапаше в плитчините.
Ето я и нея( всичките снимки са от GSM-а на Драго):

Изображение

Изображение

Изображение

В началото на риболова ловихме предимно кленчета, които се хващаха само при по-сполучливите и прецизни замятания-мухата цопва по определен начин около рибата и тя я лапа- без тази динамика рибата само отминаваше. Имаше един кефал около половин кило, който се върна на два сантиметра от мухата.

Вървейки по реката виждах най-различни следи по клоните на дърветата от риболовците, идвали преди нас- огромни бели мухи от домашна кокошка, плувки от 2.5 и 4!! гр., една блесна на Mepps, даже и зелен туистер с който обикновено се хвърля за кустур!

По едно време се разминахме с една ведра компания, със страхотен джип с американски номер, оборудвана току що с нови въдици на "Шекспир". Личеше си, че са дошли за да се порадват на природата и май им се отдаваше.

Неусетно стигнахме до един вир, от който винаги на едно и също място ми се вдига една балканка. Времето брше доста горещо, със слънце и без вятър. Чудех се дали ще се оправдае пред Драго твърдението, че "Тук винаги ми се хваща една". Досега бях замятал с коркова муха за кефалите, както и със кадис от сърна. Като цяло кутията ми беше почти празна. Внезапно се появи един рязък порив на вятъра и едновременно за части от секундата видях как се вдигнаха три риби. При това се вдигнаха така, че нещо ме накара да притихна- "рибата е тука и от мене хич не й пука". В следващия миг водата отново стана огледална и по нищо не се издаваше. Знаех, че е много важно първото подаване-колкото се може по- икономично и прецизно. Трескаво ровех в кутията за муха, но като за тая река, нямах. Накрая се спрях на един ручейник, който Д-р Мишо ми беше подарил на една от първите ни срещи: " Владе, гледай колко е икономичен и семпъл". Това беше един кадис със торакс със вплетен "айс -дъб", рядко палмеровано тъмнокафяво венче, и пет косъма от сърна за крилце. Кука- 14-ка. Намазах го с "Гинк"-а, и после го изтрих с тениската. Типет- 0.15. Знаех, че ако го "пльосна", веднага ще се удави, а от друга страна не може да го пусна с "къдрав" лидер.
И както става когато всичко ти върви, при замятането мухата изпъна и последните два сантиметра от типета и се лепна с едно едва забележимо кръгче на повръхността. След една секунда рибата се вдигна и последва засечка като за стандартните педарки. След това мощен плясък от изненаданата риба и две "свещи" и кълба във въздуха, а "Даймъндбек"-а, дето си купих наскоро се огъна на лък. Развиках се на Драго за кеп, а през това време рибата си върви. За тези секунди или минути през които времето сякаш спира е цялата работа! Бях настръхнал като мокра котка, а ръцете едвам ги сдържах да не затреперят. Такава риба там досега не бях хващал!

Снимките са неясни, но така ще ви е още по-интересно-вие да си представите каква беше рибата. (Edit: Оправих снимките)

Изображение

Изображение

Балканска пъстърва, много добре охранена, с широк гръб. Такива риби никак няма да са рядкост, ако реката се пази от нерегламентиран улов поне за две години. Храната във водата е изобилна, има идеални укрития и сенчести места за рибата.

Изображение

Изображение

Върнахме рибата. Искрено си пожелавам следващия, който я хване, да е някой от вас- независимо дали ще я пусне. Всеки съвестен риболовец заслужава да изпита и у нас поне за малко емоцията, която е ежедневие в съседните ни страни.

ПП Ицето направи снимка на една много красива зеленикава балканка, която улови само с върха на счупената си пръчка.

Последна промяна Tazz на Пон Юли 14, 2008 11:04 pm, променена общо 5 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 14, 2008 12:26 pm 
Аватар

Владо, и на мен ми се разтрепераха ръцете :wink: :wink: :wink: !!! Поздравления за чудесния излет и прекрасната риба!!!!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 14, 2008 2:36 pm 
Аватар

Оправих снимките, само Владо да има малко време да ги качи отново. Иначе рибата бе страхотна, много красива и добре натлъстена. Жалко, че нямахме фото да и направим хубави снимки. В същото време докато снимах, на Владо дъщеричката затъна в една тиня от бързане да види рибата та ходих да го вадя детето, ама затрихме единия му чехъл. След което Владо на свой ред затъна при релийза на рибата и загуби и той единия сандал, но поне знаеше къде да търси та си го намери. Като цяло, клена взимаше макар и доста плашлив особенно в по леснодостъпните места. Балканката нещо не и бе ден и не се виждаха много вдигания на риби. Пропуснах 2 засечки от места в които знаех, че трябва да очаквам удар за което сам съм си виновен. По някое време видях едни дребни американки да се вдигат като по учебник и си дръпнах една да спася капото. Преди тръгване мернах 2-3 вдигащи се риби, доста далече. за нормално подаване. Владо отново затъна в тиня този път до кръста. Една бе на метри от мен, хранеше се активно но така и не пожела да вземе предлаганата и муха. Като цяло всички останахме доволни от разходка и риболова.
Използвани мухи от мен през излета:

1. Клинкхамър с бял антрон и зелено телце на кука номер 16. След съветите на Док, Мънков и Стоян Филипов взеха и моите да работят да му се невиди.
2. CDC кампарадън на куки 14-16 - зелено тяло сивкаво CDC от янтра.ком
3. Ручейници от еленова козина. Последния се закачи на един сух клон. Дръпнах, скъсах след което мухата падна в реката. Тъкмо се оглеждах откъде да преджапам да си го взема и една рибка му скокна и го потопи.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юли 16, 2008 10:21 pm 

аааа Бате Драго тая нема да е другият път ще ме водите ейййй трябва да кажа че такава риба е живо доказателство че и на суха се ловят големи риби дааа наистина прекрасна риба е приятели само че ако затъна там требе и въжета да носите да ме измъкнете ехехехе Поздрави за хубавата компания и хубавата риба наистина си е заслужавало ходенето до там :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юли 17, 2008 6:14 am 

Чудесен излет!! :D :D :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часовете са според зоната UTC + 2 часа