Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:31 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юли 31, 2008 5:46 pm 

..Мухата трябва да изглежда точно като пуделче,ударено от гръмотевица, и да бъде толкова голяма,че като и свирнеш,да дигне рибата от реката и да ти я донесе :D :D :D \:D/ \:D/
....Какъв ти тук пуризъм...пуай яко,с дваесе и пет!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юли 31, 2008 7:45 pm 
Аватар

Нови лафове за златния фонд :wink: :wink: ..... пуделче, ударено от гръмотевица <medalist <medalist !! Поздрави Бат Данчо!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Авг 01, 2008 9:42 pm 
Аватар

Бат Райко, благодаря ти, че ни заведе на тези прекрасни места! С голямо удоволствие прочетох темите за странстванията ти, може да се каже, че ме взе със себе си на раходка. Най-носталгична и меланхолична ми се видя тази, спомените и изживяванията са странно подобни понякога... Подобно чувство изпитах за последен път, когато Ванката Пигов ме заведе на една рекица на потънало в собствената си забрава кътче, където витаеха спомените за отдавна отминал живот, след който са останали само руините и един-единствен старец, напомнящ за това, което е било някога в тази забравена и от бога махаличка... Имахме чувство, че той крепи остатъците от миналото и когато изчезне, с него ще се изличи окончателно и всичко останало...
Поздрави!

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Авг 01, 2008 10:59 pm 

Днес,силно надъхан от поетичните,цветущи,великолепни писания на Бат`Райко, грабнахТЦР-о, метнах се у "Ситроено"- и -на Искъро у дефилето...
Нивото беше нормално,цвета на водата -също/като се има предвид,че повече от два милиона души пускат сека сутрин по двеста грама/....
Заметнах,как си требе-със 5-ца,ВФ, ЕКС ПИ ЕС, а мухата ми се носеше по вълните на голямата река, като прилепче, изоставено от майка си, и претърпяло много,много твърдо приводняване...Сори, няма фото-още нямам!! Но, няма много риби-явно,парашутите орат!!
Та,хванах 6 броя по триесе санта, и два по-добри-единия къде 40, другия маалко по -малък..
Впечатления от пръчлена- става!!Много леко вдига шнур от водата,
добре прави "суич каст",но е прекалено върхов,възтежичък, "гегест"и уморява ръката..
Много трудно ще се изпасва шнур на тая сопа!!
Та ,в общи линии,това е..
Гледайки реката, ме налегнаха тежки мисли,защото си спомних същата на вид река,имала щастието да протече 1000 км. по на запад- Ерлауф при гр.Визелбург,Австрия....Няма един фас по брега, и кълват
липани ,балканиади и хамериканци... на 10- на км.от вливането в Дунава!!!
Тука крайбрежният пейзаж включваше почти целият асортимент на магазините "за един лев", плюс всякакви неща,ставащи за декор на "Терминатора"- печки ,коли, ужаси ..Плюс кукли,изкормени и със извадени очички...Тренират децата, готвят се за живота!!!
Та това е, в общи линии,колеги :) :( :lol: :D :oops: :!: :!: :?: :?: \:D/ \:D/ \:D/

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Авг 01, 2008 11:29 pm 
Аватар

Данчо, хубаво си описал "екологичния" Искър, но поне вече се завъди по някоя риба за спорта защото едно време и жабите беха на изчезване. За мухите там си както винаги повече от точен - голямата риба иска голяма мръвка.:D
А ТЦР'о още не си го усетил - първо ХПС'а не е за него и второ всеки шнур с по-тежичка глава му ляга екстра. Клас отгоре - по тежичка система, но повече дистанциа. Клас в клас - там вече знаеш как е.
Кеф ти GPX, ТТ или SL WF Rocket, 555 WF Dyna Tip
И към 145 грама макара иска та да вдига върха лесно.

Жив и здрав.

П.С. Моя ТЦР е 5 клас и затова преди време ти исках Steelhead

Specialty Taper 6 клас ...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Авг 02, 2008 7:57 am 
Аватар

Аааааа......таквиз да ги нямаме, товарищь Данчо [-X [-X :D :D !! Комсомолският екип на форума ви поставя поръчение винаги да отваряте нови теми, особено щом са свързани с риболовни приключения и за тази Коледа Дед Мороз да ви остави задължително един апарат под елхичката.........а ако той се заиграе негде със Снегурочка - ми пестете бре товарищь Данчо, пестете бре.....нал помните от спестените пари за банички докъде стигнаха някои люде......
Майтапа настрана - Бате Данчо, поздрави за излета - за прилепчето какво да кажа, освен че тутакси заема място във фонда "златни лафове" :lol: :lol: :lol: . Дръпнал си и риби, което е похвално, така че - бъди рад, както се казва :lol: :lol: !! Док е прав, че напоследък живота се завърна в Искъра. Като отивам към село минавам над реката по един мост - към Мездра май беше, абе преди Враца, след едни крайпътни заведения / мноого съм скаран с пътищата, в колата имам десет карти и жена ми все ми казва накъде да карам, затова обяснявам като първолак :oops: /. Та винаги фърлям по едно очо, ама нещо не ми харесва тая река - винаги е една голяма, мътна.......Сигурно не съм прав, ама нещо от такива големи течащи води тръпки ме побиват и не са ми допадали никога за риболов, особено пък сега, с мухарката.....
Съгласен съм с Док и за спешната необходимост от различен от ЕксПиЕс-а шнур за това Садже - към опциите, дадени от Док, мога да добавя и Рио Гранд / знам за резервите ти към марката, но поне по дескрипция модела би трябвало да "заспи" на прът като ТиЦиАр-а/. Поздрави!!!!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Авг 02, 2008 8:54 am 

...Едно време една баба в трънско казваше:"що и да ви речем-се че сгрешим"...Дето се вика ,прави сте отсекъде-оправданията са излишни......Апаратка мисля да взема на изплащане...Относно ТЦР-а,пробвах го и със други неща,ХПС-са ми пасва..Въпреки всичко,на пръчката пише 4клас,и много добре хвърля със "Експерт Дистанс",4ВФ./което се и очаква/.Но,тъй като той пада тежко,ще я пробвам със "Ултра 4"-4ВФ,и със "Лефти Кре" преди да реша..Много искам/и задължително трябва/да я сравня със пръчката на Крилов-все пак,мойта е от бланк!!!-/да видиме това гръбнаци,флексове и тн./
Бате Райко,Искъра е ГОЛЯМА и много трудна за мухарене река-освен че е мътна,/тя става за риболов кажи речи,само сега/ рибите са групирани на много малки участъци,разделени от клометри зони, в които може просто да си кастингуваш.Мухите, които ползвам,са класически стимулатори,вързани на 8-ца,"Адроита",черна,със относително дълго стебло.Поради цвета на водата,ТРЯБВА ДА сеЦОПКА СИЛНО, за да се вдигне нещо...Аз много обичам финните неща,майтапа настрана,но във такива условия,без як,лек, дълъг "кол",си просто жалък...пурист!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Авг 02, 2008 10:30 am 

Така е Данчо, същата картинка е и Марица, но още по-голяма! Нормално ли е такива големи реки да са толкова рядко населени с риба, при тези добри условия за развитието и, къде изчезна и тоя кефал?
Поздрави :D :D :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Авг 02, 2008 5:52 pm 
Аватар

Бате Данчо, здрасти!!!! Малко офф - хората си имат Конфуции, Цицерон, Сенека, Сократ......а ние обикновено се позоваваме на "старите хора" :? :? :?. Това е малко като оня лаф за английската ливада - дето иска "само" 300 години поливане и подстригване и ставала..... :lol: :lol: :lol: .
Момчета, ако погледнем обективно, когато по света са правели революции в промишлеността и индустрията, епохални открития в науката и природознанието, а джентълмените са измисляли мухите, с които ловим и днес :wink: :wink: .......... наш,те прадеди са се прибирали от полето, хрупкали са вкусно сготвен бобец, лучец, лебец...некоя друга рачия и винце и са попръцквали геройски из одаите в просъницата преди......поредния ден на полето :? :? .......
Та от тая гледна точка не трябва да се чудим прекалено ще сме толкоз "диви и красиви" :wink: :wink: ........духовното наследството на една нация не е / или не би трябвало да е / кух моабет от президентска или премиерска реч....това е основата, на който се гради практически ВСИЧКО!!!!! И когато, по едни или други обективни или субективни обстоятелства, не можеш да се похвалиш с такова наследство, то трябва стократно по-настоятелно да "работиш" за духовността на нацията!!!!!! Оффф....пак се отлеснах "на майната си" :oops: :oops: .
Бате Данчо, разбирам афинитета ти към ЕксПиЕс-а - страхотен шнур е това и две мнения не може да има!! Като подхвърли за пръчката на Крильов и твоята се сетих за една страхотна дискусия на страниците на Родбилдинг.орг. Та всичко започваше от споделената тотална изненада на един форумец, че между фабричен и билдърски/ бланков / Сейдж / абсолютно идентични като модел, клас и дължини / нямало почти никаква прилика.......Ще се поразровя из спомените си и ако открия как съм стигнал до тая дискусия - ще я намеря и ще попреведа основните и моменти...Помня, че имаше много интересни мнения точно за ориентирането на "спиновете" при фабричните Сейдж-ове!!
Наборе, здрасти!!!! Напоследък започвам да си изграждам едно малко "еретично" мнение точно спрямо реките и то големите......Какво имам предвид - когато видим река, подобна на "долния" Искър, Марицата и т.н., типично по нашенски си викаме - е те това е, гУлема вода, гУлемо нЯщо, гУлема / и много / риба.....абе..... - "От Витоша по-високо и от Искъро по глибоко нема" :lol: :lol:. Обаче нещата не стоят точно така - голямата течаща вода освен голям потенциал означава и труден живот, поне според мен. И точно поради тая причина донякъде с изненада откриваме, че в такива реки рибите, както казва Данчо, са групирани и то в относително далечни един от друг участъци!! Знаете невероятния ми, донякъде детски интерес към дъждовните зони - Амазония и Екваториална Африка. В подкрепа на виждането, което изложих по-горе, ви давам примера, че в руслото на самата велика Амазонка представителите на рибите съвсем не са много...."рогът на изобилието" е в страничните притоци и разливи...По подобен начин стоят нещата и с големите африкански екваториални реки - Конго и Нигер. Ще си кажете - ехеее.....къде се отплюще бат,Райко, но, както казваше моя близък товарищь Ленин :wink: - въпросът е във мярата.....и си е точно така. Практически в нашите условия "долния" Искър, Марица и още две-три реки са си "нашите" Амазонка, Конго и Нигер!!!!!!
Искам да бъда разбран правилно - в тези реки има капитални риби, но те са просто твърде редки!!
Та това е според мен - просто имаме твърде големи очаквания за тези водоеми.....
Поздрави на всички!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Авг 02, 2008 7:12 pm 
Аватар

Бате , много ще интересно ако намериш линка за дискусията за бланките на сагетата. Има си хас да са различни или тънкостта е в спинуването на шева... Също и схемата на водачите.
Относно ТЦР'ките у нас - мятал съм с трите фактори четвърти клас - на Крильов, Наци и Ради Палазов. Пробвахме четвърти и пети клас ВФ - мастъри трут, новото ТТ, кортланд дина тип. Метачка си е сопата и това е , но според мен иска време да се свикне с поведението на тази уникална въдица.

Данчо, знам че си по финеса, но тцр'а е създъден за друго.:D

Залагам много на ултра 4 - ако пробваш ще чакам отзиви и да си взема един. Също ме интересува твоето мнение за GPX'а.

Поздрави.

П.С. XPS'а е страхотен за мазно полагане, но се си мисля че поради мекотата му бързата въдица го "гърчи" между водачите при високата начална скорост. Може би при контролирано изчакване на границата на сриване би се получило и с него, но на мен ще ми е трудно. Предпочитам шнур с концентрирана тежест вглавата , но с плавен и дълъг предет конус защото моя тцр го ползвам когато търся дистация или има допустимо досаден вятър.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Авг 02, 2008 7:29 pm 
Аватар

Док....нал знайш че съм като куче-следотърсач...рано или късно ще я открия тая тема 8) !! Страшно си прав за антагонизма стегната въдица - мек шнур...Тия дни един колега имаше рожден ден. На възраст е човека, но е страшен мераклия и има усет към риболова...а знаете, че когато са налице тези фактори, нищо друго няма значение. Та направихме му подарък комплект мухарка, макара и шнур...Излишно е да ви казвам, че аз ги избирах 8) 8) . Пръчката е Одисей Флай, 8.5 фута, 5/6 клас, шнура - ВФ6 Кортланд 444 ЕсЕл. Определено не може да се каже, че е мек шнур, същото важи с още по-голяма сила за пръта..... Пробвах въдицата с Кортланд Силк...мъъка, точно както описаната от Док - имате чувството, че шнура "заспива" нейде из театрото......Сложихме ЕсЕл-а и нещата се фокусираха....Между другото задокеанските френдове ползват точно тая дума - слийпинг за характеризиране на това противоречие между бързите пръти и прекалено меките шнурове.....
П.С. - снимката на къщата ми спря дъха - страхотна е!!!!!!!!!!
Поздрави!!!!!!!!!!!!!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Авг 02, 2008 7:46 pm 
Аватар

Az също изключително харесах "Ултра 4" на СА, на Събора имах възможност да го тествам с "СЛТ"-то и смятам да си купя един такъв шнур 5 клас. Направи ми много добро впчеатление, като усещане за натоварване на бланката. Доколкото разбрах от отзивите на колеги, бил и много износоустойчив, което не може да се каже за шнуровете на "Рио", казвам го напълно отговорно.

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Авг 02, 2008 7:57 pm 
Аватар

Бате, явно отдавна в болницата не е минавано Главна визитация :D :D Требе си една среща - много става за тракане по клавиатурите :D
------------------------------------------
Само да вметна за шнура - по моя молба след почти тричасово тестване на какви ли не шнурове Лъчо на мухарския събор избра ВФ5 Кортланд 444 ЕсЕл за новите ни въздългички Z аксиси.Шнура се представи по-добре от новия ТТ, а и е по-дълъг което е предимство. Наистина страхотно лети и се изнизва от водачите целия(30 метра) :shock: Щом и аз го мятам значи е точния ... за сега :D
С този шнур направих един риболов по Огоста и благодарение на дистанцията във вятър хванах некви риби защото реката бе адски спаднала, бистра и рибите бегаха далеч напред.

А за снимките - те са от едно забравено от бога чисто българско селце в подножието на Странджа - преброих над четиредесет щъркови гнезда, всичките пълни с по две три пилета. Тези от снимката ги снимах от над осемдесет метра защото като ги доближиш и старите птици отлитат а малките се снишават. Жената се смили над мен и ми даде К 10'ката да пощракам малко.Уникални птици.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Авг 02, 2008 10:39 pm 

Моята ,както и неговата,въдици, Михайлов ориентира по фабричните
белези на бланка..Друг е въпроса дали наистина няма разлика в качеството-дали бланковете минават през диаграмата на стената??
Иначе, разположение на водачи, размер е точно...
Не мога да говоря наизуст,просто трябва да клатна примерно Криловата въдица, или някоя друга...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часовете са според зоната UTC + 2 часа