Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:50 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Нед Авг 03, 2008 9:00 pm 
Аватар

Пардон, в търсене на туй, що липсва, но настройките на форума не позволиха да проявим тънката си ирония и вродена ентлигнтнос, поради ограничение на броя символи в заглвието на темата. Та за какво става дума, ще попиПате вие? И с пълно право - иначе за какъв такъв ще хабя дисковото пространство на сървъра, така стрикто заплащано от нашия любезен прятел и домакин Радко Акулата, които ни приютява тука, немили и ненадделели на масрафа си.
Днес обещах на Робко да отидем за риба "вхере тхе риверс но наме". Обещах му освен това, после да отидем да пием мастика, нещо, което правим в момента, но понеже съм ви приятел, притичах да ви разкажа за другото и веднага се връщам - също като във вица. А то "другото" - дребно. Кълвеше добре, има-няма за 3 - 4 часа се хванаха по към 50 - 60 дребни рибета, можеше и повече, ама мисълта за обещнието не ми даваше мира, та едвам устисках до уговорения час, само и само да не помисли Робко, че съм мека Мария. Оказа се, че рибките кълват най-усърдно на мокра муха - самоубийствено и самоотвержено, напук на уменията ми. Фъргаш, братя, а те клюцат - магнифициент! Ако съм очаквал! Обаче йедро нема, бах мама му! Викам "ваш`та мама, бе аз днес ще напълня ли барем един буркан, или не?". Ма не доземат - барат съде като хамсии... Помислих, "мадъ фака, сега ще ви изцеря", та вързах система от три нимфи, баш като Оливър Едуардс. След като скъсах десет броя такива, измъкнах кефалче с големина на емърджър, вързан на кука номер 10... Бря, казах си, и туй не е спасението, барем да си бях взел парашутя (нали съм пурист, ползвам мрежа от ПВА)... А голяма риба не се види, само разни плазмодии плуват - тук там нещо с големината на амеба или зелена еуглена , и отвреме-навреме колониален организъм волвокс... Ама си кълвяха добре, но инак хитри - ако няма мухата айс дъбинг ув, скалп "метц', кристал флаш, или "СЛФ масърклас" на незнам си кой - феродо! И рибата и тя се изучи, кога беше времето, дето като метнеш фандък вълна, или кокоша перушина, усукана около на дядо ти джапанката и скубиш, ама свърши... Язък, сега за да лентоваш тиганя, трябва освен пуризъм и дървено масло и познаване ако не на трите монументални труда на Гари Лафонтен и постулатите на Лий Улф (оня дето хоротува, че за рибата било по-полезно да я пуснем, ама на нас к`во ни е, знае ли той, питам аз?), елементарни познания за хетчинга на кадиса и имбрийдинга на мейфлая... Накъде отива тоя свят, незнам...
Та туй беще общо взето, ето и снимки.:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Понечих да излизам, мили приятели и ме заболя сърцето - реката е опасана от плътен пояс двуметрова коприва, къпина, повет и прочие флора, що е в състояние да прични цикатриси на нежния ви епидермис и да го лиши от възможността някога да излезе тъпън от него. Този моент ми е любим, очаквам го винаги с нетърпение, като своеобразен катарзис на риболова. Даже да знам откъде се излиза сравнително безболезнено, винаги си избирам ново място, просто явно латентния мазохизъм и мухарството вървят ръка за ръка...Не съм очаквал, че стрък загоряла коприва е в състояние да проникне на такива съкровени места, но пък иначе как би събудила спящата муза?
Този път всичко стана сравнително лесно - след преодоляване на петдесет метров пояс от гореописаните биологични видове, покарали на баир с деневилация 70 градуса, излязох директно на пътя, без мачете при това. Огледах се невярващо, защото обикновено не става толкова лесно, но факт. Ощипах се отпред, отзад и другаде, но очевидно понякога Съдбата (с главно "С') с и прави странни и благосклонни шеги. Ала рядко, както знаем всички, потърпевши от прещевките и. Миналата година например, в същия район с Павката Иванов пълзяхме жизнерадостно в продължение на над един час на четири крака, докато излезем на нормално обрасло място. Но тогава очевидно същата гореспомената съдба (тоя път с малко "с"), беше шредпочела да си поспи до по-късно, за сметка на пълзящите... Или както е казано във вица -"ний сме създадени за мъки" и го понесохме, като цялата останала екзистенция...
Изображение

За заинтерсованите от същността на излета, представям кадро на част от използваните мухи. На друга част не мога да покажа, защото останаха по пътя, а нямам дубликат, досущ като притчата за столаря, който цял живот работил седнал на земята...

Изображение

На последната снимка представям изглед на обувките ми за газене, марка "КурКерез", допреди няколко години бяха с друга марка, но ги прекръстих, след като започнах да ги ползвам по същество. Сега чакам Ваньо да ми прати и едни филцови подметки от дъщерната фирма "Коркерс", завръзвам ги с тел, та ставам пръв селски гъзар.
Изображение

Кефят, а? Пък да знете как миришат...

п.с. Пардон, ще ви напускам - връщам се при три чифта изразени мамологични профили, истинските най-малки...

п.п.с. Пардон още веднъж, без да искам съм пуснал темата и в подфорум на "Прът". Дали ще може мюдурина да я изтрий там? Алкохола, както знаем, не прощава. Той влияе върху предния дял на мозъчната кора, където се формират емоциите и усещанията не индивида. По същата логика там се формира и усещането, че картината "Мона Лиза" е нещо повече от едно кило боя, размазана на парче платно...

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Последна промяна Мунчо на Пон Авг 04, 2008 9:33 am, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Авг 03, 2008 9:04 pm 
Аватар

Не мога да кажа нищо...щото се треса от смях......поздрави Мунчакис :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: !!!!!!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: награда
МнениеПубликувано на: Пон Авг 04, 2008 2:03 pm 

Заслужава награда "Златно перо".

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Авг 04, 2008 6:49 pm 

риболов и след това на мастика,това е 8)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Авг 04, 2008 7:26 pm 

Хубав, увлекателен разказ Мунчо, а дано и хубавите ни реки живнат с живинки скоро!
Поздрави :D :D :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Авг 04, 2008 9:31 pm 

Колега Мунчо, истинският мамологичен профил ,за разлика от мухите,трябва да е голям!!Народа го е казал:жена без ц..и и мъж без пари-нищо не са..
Относно света-края на света мина отдавна..сега чакаме...китайците???!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 05, 2008 7:34 am 
Аватар

Данчо Савов написа:
...Народа го е казал:жена без ц..и и мъж без пари-нищо не са...

И още по-точно - "Жена без ци*и е като цигулка без жици!" :D

п.с. Не мога да не упомена и точното определение, а то е "силно изразен мамологичен профил". :D

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 05, 2008 8:13 am 

..Какво да са праи,тряаа да са пише по -простовато,по-разбираемо..
То вярно, че преобладаващата част май са доктори,ама все пак :D :D
Поздрави на всички :D :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 05, 2008 11:58 am 
Аватар

ЕВАЛА Мунчакис!!!

Ти ме разби, всичко детско в мен си отиде ....... :D
Прекрасно написано!

Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Авг 07, 2008 3:27 pm 

Дека е това по Янтра бре, мастикари? Щото миналата седмица от Пушево надолу сецах добри кленчета.
И що се разкарва да снимаш посраната Дряновска река? Янтра в Габрово е доста по-усрана. Преди месец, под пазара в горния край на града, ме беше гнус да нагазя.....
Това казвам не за друго, а имайки предвид да подхванем някакво мероприятие за подобрение на ситуацията.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа