Вчера за сефте посетихме р. Искрецка - честно никога не бяхме ходили с братовчед ми , ако и да е на 40 км от София ! Прекрасна природа и чудесна река , спокойствие , идилия , но...
Мъката не е от това ,че не хванахме риба ,та ние сме там заради емоцията от срещата с природата, мъката е от отношението на аборигените към ТЯХНАТА река !!!
На входа на фабриката в Свидня при разговора с охранителя и бях удивен от коментара му , че парашутистите не били проблема , "оти они ги тепат с ток ..."

А пък и паршута "не бил забранен" ...
На преливника над фабриката пък един абориген въоръжен с чисто нов парашут гордо ни затапи на въпроса що лови с това , като е забранено - "е като е забранено що го продават навсякъде "? ФАКТ ! Навсякъде ! Той к'во е виновен , че някакъв чиновник не му стиска да иде и да вземе едни 500-1000 лева глоба на фирма Х ? И така по 5 дена в седмицата , докато фирмата или спре , или фалира от глоби !
Мечтаем си за БГ "Рибник" , ама дълбоко в себе си сме калтаци ... Много хубаво нещо е закона , ама ако може като в рекламата да се отнася "само за Иванов" !
Срещнахме интересна двойка ловящи на естествена - единия беше хванал риба около 1,5 кг. , а другия го кълнеше . че я е прибрал , макар да носеше 4-5" едва мерни" риби ...И обясняваше в същото време , че ако не почнем да я връщаме няма как да има риба в реката ! ( всъщност на мен не ми се похвали с рибките , но малко по-надолу ги беше показал на брат'чеда!)Бахти лицемерието !!!
За състоянието на речното корито не ми се коментира - НЯМА такъв мързел ! Сигурно в селото има поне 10-20 безработни , които при подходяща организация биха правили чудеса , а средства по някоя европрограма като нищо ще се намерят ... Но и администрацията е "на заплата" и - НИЩО !
Чух , че някакъв местен филантроп зарибявал чат-пат - БРАВО на човека и да е жив и здрав , но къде е ИАРА ?
Реката като хранителна база е добра - такива ЕДРИ ручейници не бях виждал скоро - и наистина е въпрос САМО на организация да се приведе в естествен вид!
А най-гадното е , че от утре ние с Жорката няма да ходим там , заради забраната , а аборигените ще продължат да "браносват " , чешейки си така честолюбието и манията колко дОбри рибари са.
П.С. преди време във Велинград видях паметник на горски отпреди 80 г ! Сигурно никъде в цивилизования свят няма такъв - на човека паднал в защита на природата от посегателствата на подчовеците ....
Някой беше казал , че революцията трябва да почва първо в нас...
ТЪЖНО ...