Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 5:21 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Нед Ное 29, 2009 8:56 pm 

През последните седмици господ даде хубаво време.
Интересно ми беше да установя как ще се прояви кефала при тези условия.
Изводът ми е, че всеки път е различно.
Докато преди седмица, при почти същите метеорологични условия се намираше в плитките крайща на разливите, след два дена го откривах в по-дълбоките и тихи места около дънери, паднали дървета и натрупани клечотаци, или между водораслите, а днес - в бързеите след преминаването им от праговете към по-плътната част.
Общото и характерно за сезона е, че рибите са групирани. Като ги напипаш някъде, изваждаш по пет-шест от едно място докато се разбягат. Та ходене (газене), търсене е рецептата за успех. Иначе не става по реката.
Колкото до това с какво се хранят кефалите сега, констатацията е - с планктон във водораслите. Гърлата и червата им са пълни с тъмна рядка каша.
Това е река Осъм-вечна, но неповторима!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Ное 30, 2009 6:01 pm 
Аватар

Здрасти Стояне,днес минах по край Осъм,тя направо трагична.Имаше няколко плувкари на моста по пътят за Троян и всички се оплакваха че няма риба.Иначе аз често патувам по този маршрут /Плевен-Троян/ и все си викам а дано зърна някой мухар,но неби.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Ное 30, 2009 10:56 pm 
Аватар

ЗА планктона е ясно,нещо цвят,муха фаворит или ...?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Дек 01, 2009 12:42 pm 

Здрасти Светли. Има мухари и в Ловеч, но както съм казвал и друг път, обикаляме различни райони и не се познаваме. За последно съм срещал колега преди два месеца.
През празничните дни през септември се засякох с двама плевенчани на Осъма. Единият се казваше Мишо, ако не се лъжа, но той каза, че не се изявяват по форумите. Подари ми плетен лидер, за което му благодаря още веднъж.
Колкото до това на какви мухи ги търся напоследък. Доскоро ги мамех на бръмбарче от микропореста гума с черен или кафяв гръб и оранжево коремче. Напоследък обаче използвам една кафява муха наподобяваща мравка, която потъва бавно след като падне във водата или на осичка, която също потъва.
Вземането е леко и едва забележимо - появяват се едно или две последователни кръгчета на повърхността, а понякога дори и това не се вижда.
А иначе в Ловеч все още има риба, колкото и да се оплакват. Насред града например, под мостовете, клянете са научени на слънчогледови семки. На нищо друго не посягат. Такива едри парчета по лакет излизат, че направо се учудих като ги видях. Но и те напоследък много захитряха.
Обират хвърлените за подхранка семки, но не посягат на семката с кукичката. Докато времето позволява ще продължавам да ги търся.
Дерзайте и вие.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа