Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:54 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Пон Окт 23, 2006 11:13 am 

Здравейте пичове мухари!
Обръщението ми е като на Бате Райко, обаче репортажа ще е постноват-нямам му цифровото фото.
И така:събота и неделя бях в Централна България и като така мухарствах малко по Видима, около моста на с. Сенник.
Събота от 17 до 19ч /на края кажи речи на "сляпо", мръкна/ десетина рибета по педя, на две места...... останалата част от реката-без движение.
Неделя от 15 до 18ч двадесетина риби, две по 300-350грама, кажи-речи по целия вир.
И двата дни, преди мръкване излизаха нещо като молци и се започваше яко гонене......
Изводи от мероприятието:
Още може успешно да се мухарства, така ще е и тази седмица, като гледам прогнозата за времето.
Рибата е вече на групи, разположени около укрития. Излизат по "тънките" части на вировете в близост до укритията. Направи ми впечатление, особено в неделя, че ятото излиза и в бързеите.
Като че най-добрата муха все още е осата на кука №10-8. Малките мухи са ефикасни, но не "сеят" дребосъка.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Окт 23, 2006 11:36 am 

От последните два дни...

Не само ,че може да се лови на суха.. ами си и "дава" прилично..
Проверих два района.. р.Искър - при Чомаковци - бента.. и над него и р. Вит - Гложене..
И на двете места си имаше прилично количество риби .. И на двете места изобилстваше от дребосък и наистина д-р Заеков е прав.. необходимо е да се подбере по-голямшка муха.. Аз си лових на Микро-Мохикана и Мравка от същия материал.. на 14 -ка.

Направи ми впечатление ,че активността на рибата в споменатите региони се поизместила ..по време.. Най-добре се ловеше около 14-14.30 ч... Като излизаха и по-едри риби.. Включително скачаха над водата.. Най-големите обаче.. са се кротнали на дъното и почти не се вдигат до повърхността .. Мухата ги провокира .. но се връщат насред път.. Пробвах почти всички видове налични мухи.. / горчиво съжалявам ,че нямам от "светулката" по това време миналата година .. ми беше фаворита../
Распера продължава да е активен.. ,но големи не успях да хвана.. Най-едрия беше около 35-36 см. ,гонеше яко.. ,но капризничеше..
Скобарите също...

Направи ми впечатление ,че "другите" риболовци успяваха да хванат само дребосък!?..

Поздрави,Д-р Косьо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Окт 23, 2006 12:21 pm 

така, такааааа... значи общия извод е сравнително добра активност, но основно дребни рибета и ниска активност на по-едрите.. струва ми се че последната седмица настъпва трайно понижение на температурата на водата и това се отразява на кълването.. но от друга страна дребосъка си събираше отгоре сравнително активно.. на мен лично ми направи впечатление, че най-добре работеха джапанките, макар и не големи /14ка/, докато предишни години по това време определено по-успешни са били за мен типично пъстървовите мухи /главно парашути, компара дън, емърджъри/.. при мене водата беше сравнително висока, леко замътена, и студена.. иначе на същите места, но при по-ниско ниво и бистра вода съм правил много по-добри риболови дори края на ноември.. така че кленове на суха муха тепърва ше си ловим :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Окт 23, 2006 1:31 pm 

Аналогично е положението и по р.Осъм,но реката е много бистра и маловодна.Ако се познава добре даден участък от реката,наистина ще се види,че клена се е концентрирал вече по големина.Групите от 300-350 грамовите обаче се придвижва и по обяд и следобяд до 16 часа успешно се лови по тънките бързей,в повечето случаи при добра презентация до 5-6 екземпляра-и то от едно място което да е в по-дълбоката част с хвърляне по течението/по този начин на мястото на всяка уловена риба идва друга/и коите се привличат от движението на хванатата/.Едрия клен/ +1 /обаче вече си е заел зимните местообитания и не се придвижва извън този периметър.И в събота и неделя той активно атакува сухите мухи/джапанки/,но избраните местостоянки са такива,че проблема е как да стигнеш до тях и как естествено да поднесеш стръвта,а не в това да го накараш да се вдигне.На участък от 100-200 метра има десетина трофейни екземпляра които при слънчево време се наблюдават добре/чакат си майстора или да ги фотографират/.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Окт 23, 2006 3:23 pm 

А някой пробва ли на нимфа?.. Щом се назландисват горе.. ,вероятно предпочитат нещо ..по дъното... :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Окт 23, 2006 3:47 pm 

D-r Kosio написа:
А някой пробва ли на нимфа?..

за пробване пробвах, и на стример също, но без успех :(

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Окт 23, 2006 3:52 pm 
Аватар

Аналогичен случай в нашия квартал - в събота с братовчеда бяхме на Пънча и на връщане решихме да опитаме мухите работят ли още ! Под стената преди Герман беше истинско удоволствие да чешеш дребосъци ей тъй за спорта ! Взимаха най - добре на мравка на № 14 ! И на гъсеница извадих два , но мравката беше по - успешна.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Окт 23, 2006 4:20 pm 
Аватар

Пряко от р.Струма:

По реката мъртвило . Много редки и малки кленчета. Скобар дори на стръв не искаше (поне от хората дето срешнах) . Малки мренки ... на щеки... но много салабо. Намерих едно старо корито около праговете на Благоевград.
Събота: от 12 - 14:30 ... навероятно количество кленчета около мерните и единични по-едри. 14:30 излезе силен вятъри и ... нъц!
Неделя: 8:30 - много малка джапанка - гол след гол . и към11:00 се озовах на едно устие на една малка рекичка . Черно от риба и събират ... мааалки майски мухи излюпени нагоре по реката и вливащи се в самия канал.
Все едно ловиш пъстърва ... мис-каприс :lol:
Та така- N 14 - 16 и 18-ки риби 22 28см .... мнооооого ! и само по веднъш на определена муха.
12:20 си тръгнах но тепърва ставаше "страшно" съдейки по все по-големите кръгове!
На слука !
Иво

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Окт 23, 2006 5:31 pm 
Аватар

В неделя с Боян ам навестихме яз.Ивайловград,през целия път валя до там страшен дъжд.Когато започнахме с риболова все още валеше,рибата се бе скрила и подаванията ни бяха напразни,но след спирането на дъжда рибата започна да атакува.Направи ми впечетление,че всичкия кефал се събра на едно устие и при подаване на мухата нападаха минимом по 3-4 рибока наведнъж.През целия ден рибата беше активна повечето бяха маломерки но от време на време имаше по някой БАТКО.Използвахме бръмбар на кука 14,бай Боян пробва и на нимфа но без успех.Живи и здрави колеги.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Окт 23, 2006 7:35 pm 
Аватар

S.W.A.T. забрави да спомене за ескадрилата от най малко 1000 големи корморани,които безчинстваха по устието на язовира.Някои от кефалите, които хванахме бяха прясно нахапани от тях.Мисля ,че тези корморани наред с бракониерите нанасят огромни щети на рибните популации.Освен това,те вече трайно се заселиха по водоемите и присъстват и през лятото в южните райони на страната.Имам чувството, че се размножават в геометрична прогресия.Дано ги птичия грип тръшне мръсниците!!!!!!! :(
Бъдете здрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Окт 23, 2006 8:14 pm 
Аватар

boyan_am написа:
S.W.A.T. забрави да спомене за ескадрилата от най малко 1000 големи корморани,които безчинстваха по устието на язовира.

Имаше много от гадовете и по Тунджа. Направо разказват играта на рибата!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Окт 24, 2006 5:18 am 
Аватар

Ето и някои снимки от излета на S.W.A.T и boyan am ,пратени ми от самия Боян на е-мейла.Аз за съжаление тия дни имах доста работа и неможах да споделя преживяването с тях - но нищо,сега вече съм по-свободен.Така че Свате,Бояне стягайте се...

Това е S.W.A.T -а:
Изображение

А това е рибата,за която Боян каза,че е "нахапана" от корморан :
Изображение

Поздрави ! ! !

http://pachoflyfishing.wordpress.com/
http://www.jivotno.com/Djery_tu
AngerPoint - just search in Vbox7 and enjoy===

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Окт 24, 2006 5:42 pm 

Май се получи добра обмяна на мнения. Миналата годиа по това време там, където е бил д-р Косьо, всъщност малко по-долу, под Койнаре, даваше добре на дребни мушици.... в следобедните часове и привечер на метър от брега, над водата летяха облаци дребновати мухи -вероятно майски. Под тях-уклей, дребни кленчета, червеноперки, мъздружки, дребни разперчета взимаха стръвно каквото падне. Като застудя, даваше клен в една изоставена баластриера, която е съединена с реката. Има тема за това, от миналата година, мисля беше"Клен на суха муха-мисия възможна". Не помня тук ли беше или във "Манията". За съжаление най-големите рибки, които излизаха бяха по педя.
Сега по Видима ми направи впечатление, липсата на едри силуети. В неделя, като си тръгвах, видях един колега да вади клен към половин кило на рибка, там където мухарствах, което ме навежда на мисълта, че предвид маловодието а и студената вода, едрите излизат по тъмно. На нимфа нямах време да опитам, но зад сухата вързах малка мокра муха, махнах я поради дребосъка......

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Окт 29, 2006 11:40 pm 

И днес пак се ловиха кленчета по Видима. Въпреки, че духна вятър, застудя и реката се напълни с шума. Направи ми впечатление, че рибата не придиря много-много каква е мухата. Оси /малки/, мравки, бръмбарчета...... взимаше всичко, когато уцелиш къде е ятото.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Окт 30, 2006 9:48 am 
Аватар

Здравейте.Същото е и положението по Янтра.Пълно с дребосъци ,които не могат да захапят мухата.Вчера за около два часа пет кленчета мерни.Три на суха муха-мравка,сейдж,бръмбър,две на гамарус вързан под сухата муха.Много сторвания на дребни рибета.Използвах и парашут,мокра муха професор ,заешка нимфа и мокри паяци.Предполагам ,че на стример щеше да взема добре ,защото на няколко пъти изкачаха едри кленове и пръскаха рибетата,но както знаете габровската школа е известна със своя "Fine art" и деликатност в мухарството :lol: :lol: и все още нейните членове в мое и в лицето на Мунчо не сме усвоили стримерологията :lol: Най-радващото е ,че реката буквално гъмжи от 1-5 сантиметрови рибки ,което отново ме навежда на мисълта ,че рибата си хвърли хайвера два пъти тая година :roll: Със здраве.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа