Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:49 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Сря Яну 10, 2007 4:13 pm 
Аватар

И така днес след излетите ми на дупка реших ,че е време да открия и мухарския сезон.Времето, все едно ,че е април ,но въпреки това не бях много обнадежден ,имайки предвид последното ми капо на 30 декември.Поне щях да похвърлям с Лумиса, а това ми бе повече от достатъчно.Взех гащеризона ,елечето ,пръчката и айде на познатите места.Като стигнах видях ,че мизерниците от завода са пуснали кафявата вода и реших ,че все пак имам шанс ,защото съм забелязъл ,че в по-мътната вода кълве по-уверено на нимфите.Та сложих познатите ви атрактори и индикатора и започнах.Десет-двайсе хвърляния-не ще.Водата от кафява взе да сивее и ми се стори ,че ми клъвна ,но нямаше нищо и реших ,че съм закачил дъното.На по следващото хвърляне индикатора се задържа на едно място, реших да прехвърля и първото кленче за тая година около двайсетина санта беше факт.Бях на седмото небе от кеф.Тая рибка ми е толкова скъпа почти като първата ми хваната с мухарка,защото е първата която улавям през януари и сефтето на Г.Лумиса.Пуснах я и хвърлих пак ,и на третото ,индикатора пак застана ,но тоя път си засякох ,пръта се сгъна в красива парабола,рибата се разходи малко из вирчето и извлякох на брега около35 санта клен /по моя преценка половинка/.Е, повече какво можех да желая?!!!Но това далеч не бе всичко за деня.Похвърлях още малко и се отправих надолу по течението ,но след двеста метра открих един багер и камион насред реката да ровят дъното.Теглих една майна и на държава ,и на ЕС, и на всичко , и айде пак на старото място.Водата вече беше тъмно кафява с гъстота на каша.Изчаках да просветлее и хвърлих. След няколко замятания... оп още едно дребно кленче увисна на нимфата ,а последвалото хвърляне бе възнаградено с още едно същия калибър.Последва около час напразни замятания,а водата вече беше кристално бистра и всичко по дъното се виждаше.Реших ,че е време да си ходя и си погледнах часовника 13.45.Докато се приготвях да сгъвам, се загледах в края на вира и ми се стори ,че се появи кръгче.Тръгнах натам и видях още няколко кръгчета да се мяркат на различни места.Бяха риби!!!Направо се разтреперах,едва свалих нимфата ,индикатора и вързах един спинър на 16 № кука с дълго рамо ,с олив дъбинг и крила от няколко влакна кафеникава органза ,и хакел.Рибите вече се вдигаха по няколко ,но проблема беше ,че зад гърба ми на около 7 метра имаше къщи и храсти,а рибите бяха на 12-15м. ,а в момента в който нагазих във вира всичко се покри.Застанах на брега, изчаках ги да заскачат пак и нагазих в тревата до брега,старайки се да не вдигам вълни.Колкото и да се напъвах обаче къщите пречеха и не можех да ги стигна.Тогава се видя какво наистина значи хубавата пръчка.Издърпах десетина метра шнур и го положих във водата,след четири -пет маха изтласквах силно пръчката и тя дръпваше почти всичкия шнур от краката ми :shock: и то без канските мъки ,които са ми нужни за тоя номер при Шекспира,просто с минимално усилие.Не ,че е моя ,но ви казвам ,че това не е въдица, а чудовище,хем шнура беше Профешънал 4#, а пръчката е 5#/приготвил съм й един Кортланд Силк и тогава не знам.../Та след като вече нямах проблем с достигането на рибите,изчаках една да се покаже на удобно място ,мухицата падна едва -едва ,рибата се показа,засякох и..геле.Явно от тия индикатори и нимфи съм позагубил рефлекс.Последва мятане на същото място ,упражнението се повтори ,но този път вече имах първото хванато на суха муха за тая година кленче 15 сантиметрово някъде \:D/ .После още две сторвания и пак гелета, и ново горе-долу същото бе кечнато и релийзнато.После изведнъж слънцето падна зад баира и рибите полека престанаха да играят,а аз разбрах ,че приказката си има край.Това е един от най-хубавите ми мухарски риболови и заради това ,че е януари, и заради трудностите, и не на последно място ,заради сефтето на Лумиса.Утре не мога ,но познайте други ден къде съм :wink: Поздрави на всички!!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Яну 10, 2007 4:21 pm 
Аватар

Честита томахавка колега със здраве да си ползваш и много рибок на нея :) а времето наистина беше идеално за риболов хубаво излетче си спретнал и най важното емоционално:)
Поздрави и успехи :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Яну 10, 2007 4:22 pm 
Аватар

Аххххххххх........ще ПУКНА бре, габровци......Моля ви - спрете с ТИЯ РИБОЛОВИ, СПРЕТЕ С ТИЯ КАНСКИ РИБИ...на възраст съм вече :lol: :lol: :lol: :lol: !!!!! Поздрави за отличния такъм, поздрави за отличния риболов!!!! В края на седмицата и аз ще отида не издържам вече!! Поздрави!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Яну 10, 2007 6:22 pm 
Аватар

Честита ти пръчка! Със здраве да си я ползваш през новата година! :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Яну 10, 2007 7:31 pm 
Аватар

Виж к'во нещо,значи....
На фона на забързания и изпълнен с напрежение живот,как може да се зарадва ИСТИНСКИ човек...
Затова го харесвам тоя пусти риболов,за това влизам и във този Форум...
Другото е ..... мани.
Честито за придобивката и за емоционалните мигове,прекарани на "любимата река" ,Робко !

Поздрави ! ! !

http://pachoflyfishing.wordpress.com/
http://www.jivotno.com/Djery_tu
AngerPoint - just search in Vbox7 and enjoy===

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Яну 12, 2007 3:22 pm 
Аватар

Днес пак бях на същото място около 12ч.Първо хвърлях на една особено блестяща нимфа от gold ice dub,но не я щяха и за това я смених с една от uv brown dub ,който е лилав на цвя,т но погледнат към светлината става кафяв и още на първото хвърляне заковах едно мерно.След това се закучи,смених с фазанова нимфа,с чешка ,но не щеше и това си е.Времето гадно и мрачно ,но учудващо няколко риби взеха да се вдигат и веднага сложих една дребна суха муха и на второто хвърляне имах обръщане ,но не го засякох,а после взе да ръми един гаден дъждец и аз си тръгнах.Утре го дават слънчево.Дано :roll: .Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Яну 13, 2007 5:24 pm 
Аватар

Днес повторих вчерашното упражнение.За два-три часа хванах четири риби ,като едната беше около половинка ,а другите дребосъци между15-20 санта.Клъвнаха на едно и също място извънредно предпазливо само със задържане на индикатора.Нимфата отново беше вчерашния модел ,като категорично отказваха другите ,които им предлагах.За жалост духаше вятър и правеше вълни ,та не видях да се вдигат риби и не лових на суха муха.Кефа беше ,че сефтосах с риба и новия ми шнур Кортланд силк 5# който заедно с Лумиса правят тандем- убиец.Утре не мога ,но понеделник и вторник съм отново на линия и продължавам експериментите с нимфи.Поздрави и на кука на всички.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Яну 13, 2007 5:53 pm 
Аватар

Робко, евала пич, нямаш спиране!!!! Живо ме интересува мнението ти за Силка - представя ли се толкова добре при "работа", както и на пипане?? Поздрави и утре отивам, каквото и да става!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Яну 13, 2007 6:35 pm 
Аватар

Bate Raiko написа:
Робко, евала пич, нямаш спиране!!!! Живо ме интересува мнението ти за Силка - представя ли се толкова добре при "работа", както и на пипане?? Поздрави и утре отивам, каквото и да става!!!

Здрасти,Бате Райко.Много е добър шнура.Най-добрия дето съм меткал /не съм Рио/.Изнизва се почти без да се усеща и плува отлично.Няма памет,макар че аз сега го навих,де и макар и студено не се вдървява.Абе с две думи страшен.Ще го видя как е на износване след някой и друг излет ,че в тия екстремни води дето го меткам/кенефи,мазутец../ не е много-много за подобни благини,ама какво да правиш...сърце мухарско не трае :lol: Айде напиши утре ,ако отидеш и да знаеш ,че дребни нимфи му е майката сега.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Яну 13, 2007 6:44 pm 
Аватар

Евала Росене! Сега аз се изпълвам с благородна завист!
Аз направих едно капо миналата седмица. За съжаление нямам транспорт в момента, а и със свободно време не разполагъм и съм като болен!
Още веднъж поздрави за майсторлъка!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Яну 13, 2007 7:32 pm 
Аватар

Шнура няма памет Росене,щото седя около два месеца навит на макара,която е малка е не е ларч арбър.На всичкото отгоре без да се ползва.Колкото до издържливостта му на агресивни води-виждаш го колко е тънък и мек.По-добре го пази за по-чисти води.
Веско

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Яну 13, 2007 8:43 pm 
Аватар

T-to написа:
Евала Росене! Сега аз се изпълвам с благородна завист!
Аз направих едно капо миналата седмица. За съжаление нямам транспорт в момента, а и със свободно време не разполагъм и съм като болен!
Още веднъж поздрави за майсторлъка!

Здрасти.Е, то без капота не може,нали знаеш,но рано или късно всичко си идва на мястото.Пожелавам ти повече мреме за мухарене и повече закачени риби!

Веско написа:

"Шнура няма памет Росене,щото седя около два месеца навит на макара,която е малка е не е ларч арбър.На всичкото отгоре без да се ползва.Колкото до издържливостта му на агресивни води-виждаш го колко е тънък и мек.По-добре го пази за по-чисти води.
Веско"

Ами да ти кажа и аз си го мислех и май ще го ползвам по Видима,Росица и извън града ,че е по-чисто.Имам един Профешанъл ветеран -боец с мизерията, та него ще хвърлям тука.А иначе шнура е един път .Поздрави.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Яну 13, 2007 9:19 pm 
Аватар

Здрасти,Robko!Евала за упоритостта ти,в този сезон си е необходима.Доколкото разбрах и други колеги са открили мухарския риболов за годината,ама май при теб са излизали по-големки....Мойто първото за годината рибе не става и за показване,че ще помислите,че не сте добре с очите :lol: :lol: :lol: ,е по-нататък се появиха по-прилични,това беше миналата седмица.Днес съм капо,може би защото бях доста нависоко в планината,а и упоритостта май ми беше малка...нищо,има време...Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Яну 13, 2007 10:17 pm 
Аватар

Така е ,и други го откриваха/аз лично за 5-ти път/.времето не беше много приятно ,но рибите вземаха добре.е небяха големи но има и един който става.
Изображение .

Поздрави и на слука на всички.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Яну 15, 2007 5:34 pm 
Аватар

Днес пак там.За около два и половина часа шест рибета,ама кое от кое по-дребно 12-15 санта.Всичките на същата нимфа.През цялото време водата течеше кафява и духаше отвратителен силен вятър и само в един промеждутък от 20 мин някъде водата се избистри и вятъра поспря, и рибите взеха да се вдигат на момента,виждах ги пред мен,сложих суха муха,но я отказаха ,а и скоро пак задуха и така...Снимах две от рибетата ,но не мога да намеря , къде пишеше, как се качват снимките.Ако някой се сеща къде е описано да драсне.Утре пак на бойното поле.Поздрави.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа