Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:43 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Сря Юли 30, 2008 6:55 pm 
Аватар

Здравейте отново момци!!! И така, стигнахме до края на моето приключение по водоемите и реките...........Двоумихме се с жената накъде да хванем, като другата опция бе Рибарица, но накрая решихме да отидем до Златията. Бабата е вече на 85 години и винаги си мислим дали не я виждаме за последен път.....
Сега, тука ще се впусна в лирически отклонения....Колкото и странно да ви прозвучи, именно в това забравено от господ село, без канализация, течаща вода и всякакви други екстри на цивилизацията, си починах истински!! За какво става въпрос - първо, в срядата, когато тръгнахме от Шилковци, времето захладня сериозно / да не ви казвам как в три часа през нощта вторника срещу срядата с дива и неистова радост гледах страховитите гръмотевици, слушах пороя, който се изливаше от небесата и поемах с пълни гърди свежия въздух /!!! Даже по едно време спря и тока на стената на язовира...На следващо място и на двете места, на които спрях, купона течеше с пълна сила - на Леденика с певачицата, дето ставаше за други работи ама не и за певачица :lol: :lol: , а на "Пристан в планината" бях "ощастливен" с пищящи дечица....Едното "семейство" направо ме срази....Ще разберете защо ги слагам в кавички....Та в общи линии през двата дни, през които имах "удоволствието" да ги наблюдавам, мама и тати не станаха от масите на ресторанта, изпушиха Х брой кутии цигари и изпиха хектолитри бира :? :lol: . Дечицата волно пищяха и крещяха на полянката...в буквалния смисъл на думата, докато се държеха на краката си :? :? :? . Единият ден заварвам по-малкото фърфалаче - "мома" на около годинка и малко, пред входа на хотела....По едно време се появи мама и детето буквално през рев и каза, че му се нанка........Мама обаче бе непреклонна и го затътри обратно към поляната, качи го на люлката и седна срещу тати на поредната бира.....Нямам представа аз ли имам нещо сбъркано /то е ясно, че одъртяхме :wink: /...ама подобно поведение никак не ми се връзва на разбиранията за родителска грижа.......
Компанията, окупирала пристана с шаранджийските такъми, пък беше другата крайност - децата бяха разнообразни по възраст - от сравнително "позаякнали" :lol: :lol: - на десетина и отгоре години, кандидат пубертети до две, три и пет годишни фърфалаци....Общото между всички бе поразителната липса на елементарно възпитание - от кандидат пубертетите се чуваха словореди от рода на " мълчи ма, че ще те ритна в пу..ата", " ще ме ритнеш друг път гей грозен" и т.н. и т.н., а един от малките в продължение на около десет минути рева с пълно гърло - "Чичо Иванееее.....на Слави му се сереееее......". Представете си чудната природа на Йовковци и над божествените му заливи да кънтят тея благи слова..........и то в продължение на ДЕСЕТ минути Господи....цели ДЕСЕТ минути :-s :-s :( :( <mad <mad .......Тая приятна ситуация се разигра първия следобед, когато хванах "дясната" ивица.....След втория залив писъците спряха и взе та ми стана интересно - дали чичо Иван накрая чу за Слави.......или просто Слави накрая се насра геройски :oops: :oops: :-s :-s :wink: :wink:....Със сигурност това ще си остане една от големите загадки на тазгодишната ми отпуска....която обаче хич и не искам да разкривам :lol: :lol: :lol: .
Та от тия две изходни позиции - вече човешките температури и уникалната тишина, нарушавана само от кукуригането на петела / опасен тигър :lol: /, накрая взех та се наспах геройски и си отпочинах юнашки......
Проблемът бе, че от пристигането ми в ранния следобед на срядата чак в събота следобяд река Цибрица стана годна за риболов.....Нещо се обърка с тая река по време на големите наводнения. Според мен някъде по течението и се скапа някой локален язовир или просто го зарязаха....Женен съм от 1985г., ходя на селото от следващата година и никога, ама никога, до големите наводнения, тая река не се е размътвала така - да - за един-два часа - да, но никога не е било цели три дни да тече такава боза.......Всеки божи ден слизах до реката и с тъга установявах, че не става....Времето минаваше в разходки с жената, снимки и спомени за живота, който кипеше в замиращото към момента село......
Та при една от поредните разходки се натъкнах на гледката, за която ви казах днеска по-рано, и която, поне на мен, тутакси заприлича на разнебитената ни държава...:

Изображение

Всеки от вас може да "види" какво ли не в тази снимка - някои може би ще "видят", а и "чуят", бившия ми "колега" Иван Иванов да казва на "пещерняците" колко е трогнат от "Бенели Мания"-та, докато ги предупреждаваше за всяка възможна проверка за фалшиви бандероли.....Други може да "познаят" типично нашенския, андрешковски героично-безопасен стил на протест / пусто да остане, то и дисидентите ни всичките бяха такива "мъченици" :wink: :wink: /... За трети това ще си остане просто една празна бутилка от Пещерска ракия, запратена в прозорците на отдавна опустяла къща.......И всички ще бъдете прави......
За мен това е съдбата на едно цяло поколение, което подскачаше с неподправен ентусиазъм по площадите и наивно се надяваше, че тиранията свършва.......Тъжно е след около двадесет години да разбереш........че си просто......една бутилка Пещерска, запратена от живота в прозорците на опустяла къща.......
Но.....да внесем малко оптимизъм, че стана като в готическа приказка :lol: :lol: :lol: . Ето малко снимки от селото и красотата на равнината / колкото и монотонна да ви се струва същата /:

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Подсказвам веднага - на долната снимка, на дясния ствол на акацията ще забележите катерица.....лично аз не можах да проумея откъде се взе в равнината тая катерица, ама.......те я те:

Изображение

Нека специалистите да кажат какви са тия петлета и кокошчици - буквално бяха колкото два мъжки юмрука и стъпваха мнооого напето :lol: :lol: :

Изображение

И все пак в съботния следобед се отчетох с двайсетина риби 8) 8) , като това бе най-сериозната от тях / даже се учудих, че Цибрица държи такива риби /:

Изображение
Изображение
Изображение

Не можах да разбера защо опашката на рибата бе толкова наранена - поне външно нямаше признаците на т.нар. в акваристиката гниене на плавниците....

Е, момци,......стигнахме и до края на десетдневните ми митарствания из родината....А в изходната точка ме чакаше Мекичко, загладил сериозно косъма и заоблил страховито, каракачанско дупе в резултат от всеотдайните грижи на тъщата :lol: :lol: / апропо, забелязали ли сте, че домашните любимци са съществата, които най-искрено се радват на завръщането ви... :wink: /:

Изображение
Изображение

Толкоз от бат,ви Райко! Надявам се, че поне малко успях да пресъздам атмосферата на прекрасните места, които имах щастието да посетя тази година! Поздрави на всички!!!!!!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юли 30, 2008 7:10 pm 

Чудесен разказ наборе................................ :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юли 30, 2008 7:47 pm 
Аватар

Още веднъж евала за чудесния излет. Впрочем имаш много хубаво кученце . :)
За съжаление е така от младите можеш да чуеш всякакви простоти. :(
Поздрави :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юли 30, 2008 9:50 pm 
Аватар

Бате Райко, с невероятно удоволствие изчетох всичките ти репортажи от прекараната отпуска. Не сме набори, но и аз съм от поколението, което закачи както от старото "тоталитарно" време, така и от вече близо 20 годишната ни "демокрация". Старая се да приемам ежедневно промотираната липса на елементарна култура, като стандарт на поведение на новото поколение и по няколко пъти дневно си налагам да забравя, че нося пистолет на колана/ дано да успявам и занапред :D /.
Колкото до снимката със запустялата къща, мястото и, освен тук, е във "фото форум" - и така излиза в google - където предполагам ще бъде достойно оценена и от професионални фотографи. Росен вече има изяви и на това поприще :D. Поздрави и успешни излети след работно време!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юли 30, 2008 10:18 pm 

батка изчетох статията ти два пъти, значи смешното е, че липсва култура на тези деца или по точно на родителите им, но това поведение можеш да го видиш във всяко както казваш западнало село не, че ние от София сме много културни, ама все пак имаме някакво възпитание а и друго не споменаваш оръжието за масово поразяване какво е този път и пак ли на корк или на оса ги дръпна :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юли 30, 2008 10:47 pm 
Аватар

Бате Райко, много ми харесват репортажите-размисли. Това твойто са си чисти пътеписи с много кратко формулирани, но силни импресии. Помня това от един репортаж за ТЕЦ-о :
.
Цитат:
и оставам сиротен като малко помиярче насред тая капитална м,гла....

...а за хумурът в постовете: шестица!

За "Слави" имам задълбочен психологически :wink: коментар, но ще се отклоня от мухарската тематика...

Да сте живи и здрави семейството

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юли 31, 2008 7:53 am 
Аватар

Момци, здрасти!! Радвам се, че ви харесват писанията ми...
Алекс, снощи бях доста уморен и не навлязох в подробности около тая риба, но в крайна сметка това бе единствения рибок, при който проработи казаното от Бат,ви Данчо Савов за "голямата мръвка". По принцип си дърпах дребосъци от порядъка на 20+, които са обичайните риби за реката. Мухата беше някакво черно бръмбарче 14-ска / корка замина - пичове, помагайте - корка ми замина тотално :( /. Та тая риба се вдигна цели два пъти точно когато бръмбарето започваше да бразди водата / хвърлях по течението /. Усетих се, че е прилична риба, съдейки по вълничките, които правеше, заставайки под мухата / не я видях, защото реката си беше мътна, макар и вече поносимо /. Та трето подаване нямаше - просто сложих едно яко бръмбаре 12-ска, добре одъвкано от йовковските кленчоци, и го стоварих не съвсем пуристки на мястото :oops: ....Ефектът бе поразителен - рибата атакува като южноафриканските бели акули, дето се изхвърлят над водата при лов на тюлени!! Пръчката - Дан Крафт Сигначър 3, 8 фута, 2 клас.
Далеч съм от мисълта за "културната" София....Самият аз не съм и не искам да се правя на прекален "светец" - и аз си попсувам, и след третата голяма / хеле пък и ако е мускатова :wink: / прослушвам и припявам чалга :wink: :wink: ...... Проблемът е, че тая тотална простащина се налага ежедневно като стандарт за поведение, както каза Жозефин....и ето това е ужасяващото...
Но...здраве да е!! Поздрави на всички!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юли 31, 2008 7:59 am 
Аватар

Бате, с този як репортаж ме вълна във времето.
Река Цибрица в продължение на пет години през лятото ми беше "близкото сигурно място" за няколко бързи кефала - имаше много.През 84/89 г. работех в района и най-често ходех на реката в района зад бензиностанцията след разклона за с. Безденица - там в между тополите имаше бент и един доста дълъг разлив където започнах първите си опити да ловя с булдо с дълъг повод и само с една голяма муха(хендмейд). Това беше ерес спрямо класиката по онова време - малко меко речно раче за едър кефал. Хващаха се и големи риби когато "леската" издържаше :D Интересното на това място бе, че на една скършена стара върба имаше гнездо на черни щъркели - четири лета отглеждаха потомство, гледал съм ги с часове прикрит в храстите.
Бяха хубави години, както за риболов така и за целия регион. Сега е тотален упадък, снимката на прозореца говори много... Така ще е щом всичко читаво от там гледаше да избяга към големите градове, но това е друг разговор за многото сбъркани неща в обществото ни.
-----------------------------
Поздрави за свежите репортажи Бате Райко !

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юли 31, 2008 10:10 am 
Аватар

Чудесен разказ Bate Raiko.Нямаше как да го подмина и да не ти кажа отново БРАВО за излета и за начина,по който го разказа.Грабна ме така да го кажа "приключението" ти.Най-важното, е че си си починал много добре далече от чудовището София.
А иначе за за случката със Слави :D :D :D ,да се смееш ли да плачеш ли,ама да ти кажа като ги слушам такива изцепки винаги после ме набива на смях,че да се ядосвам няма смисал.
А за рибока,с наранената перка Bate Raiko,може да е бил хванат и стоял в живарник и така да му се е наранила перката,.нямам представа.Я-я-я виж тука ти намерих нещо :D :D ето така ли се е метнал рибока http://vbox7.com/play:282cb654 :D :D :D .
Поздрави от мен,бъди жив и здрав.

The Fly Fishing is a pathway to many abilities,some consider to be unnatural.

Последна промяна crystal на Чет Юли 31, 2008 10:33 am, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юли 31, 2008 10:12 am 

Цитат:
корка замина - пичове, помагайте - корка ми замина тотално

Бат Райко, това е мухарският СОС :D :D :D ./
Като, каза Златия на мен ми изникна в куферицата един филм от преди 20г. В главната роля бяхме ученици от 8-ми клас на есенна бригада в лагера там. Освен комсомолският трудов кипеж и ремсиските порядки, покраи събирането на арпаджик имаше и други интеренси неща.
Това бяха мазолестите и възокосмени крака на главната леличка, "изгасналото" магаре в непосредствена близост до столовата и котарака "Локо-то". Собственост на нон-стоп опиянените механизатори в близост до нашият лагер. "Локото" и починалото магаре в един даден момент влязоха в менюто. Но покрай ремс трудовият ни ентусиазъм с дъх на арпаджик- това на никой не му направи впечатление. :D :D :D
Имаше и доста смешни моменти. Виното което се прави там има цвят на швепс. И когато за поредн път другарката шеф на лагера ни хващаше в издънка . Отговора беше еднозначен:
Това пак е швепс, другарко Илчева!
Друга забележителеност е близкият град Вълчедръм. Още пазя спомена от смесеният магазин и пасторално развития соц площад.
Ами такива ти му неща. Забравих, тогава в Цибрица имаше саде дребана таранка. Да съм знаел, че и клян се навърта....
Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юли 31, 2008 12:03 pm 
Аватар

Кристал, здрасти!!! Да речем...почти така :lol: :lol: . Между другото паметник тябва да вдигнат на Сър Ричард Атънбъро / гласа зад кадър / - едва ли има по-заслужил чиляк от артистичната гилдия, дал повече за популяризирането на дивия свят и опазването му!!!
Ванка...направо ми се прирева като ти четох спомените....одъртявамеееее батеееее.........
Поздрави момци!!!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юли 31, 2008 1:04 pm 

Бате Райко-
1.Относно размера на мухите- във славните ми граничарски години имаше един старшина-"Бай Х..й,всяка дума му беше от сорта"абе момко ,погледни работата,погледни си х..я,па се сети и я направи"...
та, за големи кленове,мътна река,и т.н,погледни Мекичко,па се сети и го направи... :D :D \:D/ \:D/
2.Относно одъртяването,уволних се преди 24-!!?? години...Както казваше бившият ми шеф /от Разград/-"ко ша говорим,кат не мойм да приказваме"???!!!
3.Относно корка-отиваш във първият магазин за корк и си купуваш тапи-продават се на бройка,но дават по-големшки количества,30бр.-иначе те гледат като войник-въшка...Та за наш`те цели става добре-португалски е...
4.Относно пътеписа- много хора трябва да четат и да си водят записки..... \:D/ \:D/ \:D/ \:D/ :D :D :D
...Отец Фьодор от "12-те стола"-"Не користи ради, а волею пославшей мя жены..." \:D/ \:D/ \:D/
Поздрави!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юли 31, 2008 2:36 pm 

Цитат:
корка замина - пичове, помагайте - корка ми замина тотално :(

батка имаш от мене 10корка но незнам кога ще ти ги направя значи не са кой знае какво но са направени с мерак от мене и ловят риба поне тези мухи ги мога добре иначе за пъстърва просто ми е трудно Поздрави :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юли 31, 2008 3:22 pm 
Аватар

Да погледна Мекичко....Бате Данчо, ще ме умориш :lol: :lol: :lol: :lol: ....ама човека си е бил прав - гледаш мекио :wink: и прайш работата!!
Поздрави!!!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юли 31, 2008 5:39 pm 

...Имах предвид Мекичко като силует и размер :D :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа