Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:37 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Вто Окт 05, 2010 8:18 am 
Forum Admin
Аватар

http://www.akulata.com/izlet70.html

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Окт 05, 2010 10:21 am 
Аватар

Здрасти брат.
Хубав репортаж благодаря,че го сподели.
Би ли показал стримерите които ползвате а ако са и поетапно може и да са от нета ще е страхотно.
Иначе и аз намерих една интересна гадинка:
Изображение

Поздрави.

The life is too short to fish a bad Fly!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Окт 05, 2010 10:58 am 
Аватар

Привет Радо.
Зъбатките винаги носят емоции и адреналин :lol: , но лично още не съм дорасъл за да ги гоня , но и това ще стане :lol: .
Поздрави за споделения излет , голема работа сте , удоволствие е човек да ви чете :? .
Бъдете живи и здрави.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Окт 05, 2010 12:29 pm 
Аватар

Чудесно \:D/ Кийп гоуин дат уей, дет` викат старите хора! :lol:
П.С. Радо искам да попитам заешките стримери с кой клас прът ги хвърля? Питам щото се каня да ползвам предимно малки до средни такива и искам да знам с кой клас ще успея! Най-големият ми в момента е 5ти и се чудя колко мощ ще ми трябва - знам , че тежат :!:
Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Окт 05, 2010 4:08 pm 
Forum Admin
Аватар

stoyan filipov написа:
Здрасти брат.
Хубав репортаж благодаря,че го сподели.
Би ли показал стримерите които ползвате а ако са и поетапно може и да са от нета ще е страхотно.

Здраво, брато,

Стримеритe, които ползвамe най-много са от модела Pike Bunny, вързани в различни разцветки на тялото и яката. Преобладаващи са тези в бял цвят на тялото. Освен с тях, аз лових и с модела Clouser Minnow.

Жоро Стоянов написа:
П.С. Радо искам да попитам заешките стримери с кой клас прът ги хвърля? Питам щото се каня да ползвам предимно малки до средни такива и искам да знам с кой клас ще успея! Най-големият ми в момента е 5ти и се чудя колко мощ ще ми трябва - знам , че тежат

Здрасти, Жоро,

Пръчката, която ползвам за щука, е билдърско изпълнение и отговаря на 10 - 11 клас. Дълга е около 2.60 м. Хвърлям с нея 10 клас шнур WF и нямам проблеми да измятам на достатъчно голяма дистанция заешки стример, вързан на кука 5/0.
Ако си решил да опиташ с твойта пръчка 5-ти клас, може да пробваш със стримери от модела Sea Ducer, който е от пера и единственото нещо, което ще ти тежи в този случай е куката. Може да си направиш модели на куки 2/0, 1/0 или 1-ца, т.е по-малки такива.
Тъй като в този риболов в пълна сила важи поговорката "голяма примамка за голяма риба", заради това се налага да се замятат колкото може по-големи стримери. А те от своя страна изискват по-тежък шнур, който да ги увлича, от там и по-висок клас мухарка, с който да се мята шнура.
Реално, в България, масовите щуки, които кълват не са по-големи от 2 кг. Такива риби вероятно спокойно може да се вадят и с пръчка 7-ми, 8-ми клас.
Нещата са доста относителни! Много зависи и от мястото, на което се лови - дали е на язовир или на река.
Ето, сега например на Искъра, където бреговете на повечето места са отвесни и с дървета, много често се налага да се хвърля кръгово замятане. Като приемеш и факта, че заради течението стримерът се доутежнява с олово по линията, за да потъва по-бързо и да се води по-ниско, обръщането на шнура и презентирането на примамката допълнително се затруднява.
В заключение, съветът, който бих ти дал е, да опиташ като за начало с наличните ти такъми. Направи си по-леки стримери и опитай с тях. За това дали ще се запалиш или не, няма да коментирам. Когато хванеш първата щука, сам ще прецениш.

Поздрави и успех!

Радо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Окт 05, 2010 5:32 pm 
Аватар

Благодаря ти , Радо! Добих по-пълна представа за ситуацията :D
Всичко най-добро и наслука :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Окт 05, 2010 6:44 pm 

Браво! \:D/ Благодаря за споделеното!Явно удоволствие е да вадиш зъбатки!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Окт 05, 2010 7:19 pm 
Аватар

Здравей Радо,
Поздрави на всички за чудесния излет. Бих искал (ако не е проблем) да споделиш и малко инфо за построяването на линията (дължина, поводи, да ли се използват вирбелчета и т.н.). Предварително се извинявам ако темата е дискутирана и съм я пропуснал. И чакам щукарската колекция, за да се оборудвам и аз. :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Окт 05, 2010 7:54 pm 
Forum Admin
Аватар

derbi написа:
Бих искал (ако не е проблем) да споделиш и малко инфо за построяването на линията (дължина, поводи, да ли се използват вирбелчета и т.н.)

Привет, Георги,

За лидер ползвам монофилно влакно с дебелина 0.50 mm. и дължина около 1.20 m. Връзвам го към шнура директно с възел за лидер и шнур. Накрая на влакното връзвам метален повод от тези, които се предлагат навсякъде по магазините за щука (от едната му страна е с вирбел, а от другата е с карабинка). Предварително вирбела го счупвам с клещи (или като го захвана на челюстите на менгемето) и връзвам края на влакното за клупчето на металния повод, на което е стоял вирбела. От другата му страна остава карабинката, на която закачам стримера. Това е всичко.
При риболова на щука, здравината на лидера е от голямо значение и затова се връзва на делбело, щото не се знае какво ще се покаже на края му - гущерче ли, крокодилче ли. 8)
Когато капанът щракне 8) , при кълването (което обикновено се усеща като задържане на линията), засичаш с пръчката нагоре, като хайдутин, с чупка в кръста - хъъъъъъъъъъъъъъ, така, че да къртиш зъбки и да пробиваш челюсти 8).

Поздрави,

Радо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Окт 05, 2010 8:16 pm 
Аватар

Благодаря ти за изчерпателния отговор. Попитах, понеже четох някъде из нета, че цялата дължина на линията е препоръчително да бъде около или малко над два метра. Засичанията и чупките престои да ги уча и усъвършенствам. Започвам да тренирам отсега - чупка с финес за гущерче, високомерно, отсечено и безапелационно засичане за крокодили и тем подобни зъбати бандити. :D

Поздрави и наслука!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Окт 05, 2010 10:02 pm 
Аватар

Привет Радо и компания. Просто сте невероятни във всякакво отношение. <medalist

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Окт 06, 2010 8:37 am 
Аватар

Мара ба, шеф :)

Цитат "като цяло риболовът беше слаб, хванаха се десетина щучки"...
Баце, слаб риболов беше моя тричасов на дупката на с. Труд. Както не иска и спря! :) Собственикът обаче беше категоричен: "просто днес не е ден, иначе щука има много!".. Забравяйки, че и при предните ми два валата каза същото :)

Поздрави за риболова! Вижте кви са фини рибите там, ходете и им подавайте по-често стримерчоци да лапат :)

Суун ин Марково вилидж за писалки, щракалки и тем подобни!

Да сте живи и здрави, и вечно млади :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Окт 06, 2010 7:17 pm 
Аватар

<occasion Поздрави за готиния риболов...сезона за тези дзверове е открит офоциално ...)))

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Окт 06, 2010 9:21 pm 
Аватар

kiril13 написа:
<occasion Поздрави за готиния риболов...сезона за тези дзверове е открит офоциално ...)))

По този повод си помисли каде ще сме този уикенд ??? :)
И внимавай , че имам агенти !!! :)

Поздрави

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Окт 07, 2010 5:25 pm 
Аватар

Еййй.....немате спиране ве, немате :D :D :D :D !! Поздрави на цялата чета!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа