Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:52 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Пон Окт 30, 2006 10:19 am 

Нямах намерение да пиша ,но ми се ще да внеса малко оптимизъм направо от реката...
Вчера с Краси "чесахме" по Николаево и Ветрен.. и бих казал нямахме никакъв проблем с улова на рибки на суха муха...
Това за което съжалявам е липсата на време за да вържа най-подходящите за това време и този регион муха... / Краси - знам как трябва да изглежда и за следващият път ще съм готов../..
Наистина имаше доста рибки .. по-трудно се наканваха за хапнат,но това си беше на приливи и отливи..
Направи ми впечаттление наличието на голямо количество расперчета по 20-25 см. в реката.. Бяха толкова активни, че не даваха да падне нищо върху водата - без да му окажат нужното внимание.. При цел малки расперчета... резултатът може да е .. и килограми..!
За клена - големите се бяха спотаили и малко трудно се вдигаха..Средните и особено малките си бяха активни.... Направи ми силно впечатление.. че като хвана например един среден клен.. и го водя към мен .. с него вървеше втори такъв със същи размер.. т.е движеха се по двойки .. Мисля и Краси е имал такъв случай.. Следването е толкова плътно ,че имаш усещането ,че си хванал две риби!.. Отказва се чак като го вадиш от водата!?.. За първи път виждам такова поведение и то няколко пъти за един ден!.. Кефалите по двойки ли зимуват?.. Явно много се обичат! :wink: ..
Та за условията... бистра спокойна вода,песъчливо дъно..малко водорасли..на едно място имаше вода извън реката и в нея се въртяха 4-5 по-големи клена .. ,но не пожелаха за захапят.. Имах много атаки от големи риби ,но не взимаха..Някои се връщаха след като стигнат до мухата ,някои побутваха / доста агресивно ,направо като кълване../но не се закачаха .. Имам около 4 набодени по-сериозни риби.. и не хванати ..
Слагам по-голяма муха .. не щат .. плаши ги .. Слагам по-малка .. атакуват,набождат се и се откачат.. / не всички де!/..
В общи линии .. прекрасно време , много хванати риби .. /десетки/.. някои от които съвсем прилични екземпляри .. Имам и сничмки ,но ми е пълна галерията и няма да ги пускам...
За капак на хубавия риболов... присъствах на два скока на распер... в непосредствена близост .. "Чудовището" ми се видя някъде около 3 - 3.5 килограма... Превързах мигновено цялата схема /сам се впечатлих... какво е значението на мотивацията :shock: / и подадох по всички правила .. ,но нямаше резултат..
Реката в този участък е твърде малка .. и наличието на такъв распер много ме изненада...
Увлякох се .. Рибата си кълве без проблем ,мухата трябва да е спрямо района и сезона .. и се получава успешен кефалов риболов..

Най-ме накефи .. че много хора / за съжаление недостатъчно/ които бяха предпочели реката пред безумието на парадоксалния "избор"...В този случай /за разлика от други, не ме дразнеха толкова ,че се бяха наредили .. до ...! да скубят маломерки..

Д-р Косьо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Окт 30, 2006 10:25 am 
Аватар

Хубав ден си изкарал Косьо - слънчев и рибен :D
Споменаваш на два пъти за " мухата за региона и сезона " - ще дадеш ли жокер.

Поздрави.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Окт 30, 2006 10:38 am 

Не съм я направил.. ,че пусти офталмоложки.. искат ухажване! :D ..

Накратко.. комбинация между оса,малка джапанка и попова лъжичка... :D
Ще обясня.. Основното тяло .. малка / 14-16/ джапанка..с плоска долна част! и добавено жълто / малко, скосено потопено коремче- тип екстендит..+ тъмно кафяв, по-рядък.,.но удължен! хакъл../ от по-големите перца.. като за мокра муха/

Не знам дали стана ясно ...

Поздрави,
Д-р Косьо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Окт 30, 2006 10:44 am 
Аватар

Ами на мене доста често ми се случва след мерното кленче да се разхожда още едно и интересното е че се отказва почти на брега и то не само зимата а и лятото предполагам че са двойки, това ми се е случвало по често на затворени водоеми
поздрави и успех

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Окт 30, 2006 4:18 pm 
Аватар

Това поведение на кефала този сезон толкова често го наблюдавах, че престана да ми прави впечатление!!!! Даже ще вметна, че нерядко втората риба плуваше "наежена" до закачената / тези от вас, които са гледали аквариумни риби се сещат за какво става въпрос /!! Абе с една дума - всичко се обърка в тая държава :lol: :lol: :lol:

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: хай
МнениеПубликувано на: Пон Окт 30, 2006 6:13 pm 

За мен голямата новина е, че там се е появил распер. А иначе за кефалите по двойки - при мухарски риболов на кефали по Струма и на друг иреки съм го вижодал неведнъж. Очевидно е някакъв инстинкт, който се проявява в определена ситуация.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Окт 30, 2006 6:32 pm 

D-r Kosio написа:
Нямах намерение да пиша ,но ми се ще да внеса малко оптимизъм направо от реката...
Вчера с Краси "чесахме" по Николаево и Ветрен.. и бих казал нямахме никакъв проблем с улова на рибки на суха муха...
Това за което съжалявам е липсата на време за да вържа най-подходящите за това време и този регион муха... / Краси - знам как трябва да изглежда и за следващият път ще съм готов../..
Наистина имаше доста рибки .. по-трудно се наканваха за хапнат,но това си беше на приливи и отливи..
Д-р Косьо

Да, стана наистина прекрасен риболов както на "Римския мост", така и на Николаево ...

Рибите не липсваха, но жалко че големите ги нямаше ...
Както спомена и аз докато вадех един кефал - около него се мотаеше още един...

sorry за off-а :oops:

Малко снимки :D

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Абсолютно всички риби бяха пуснати, независимо от размерите си
\:D/

Прекрасни места, които ще посетя непременно като се затопли :oops:

Изображение

Изображение

Изображение

Тук приключихме ...

Благодаря ти че ме взе ....

Поздрав,

Краси

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Вто Окт 31, 2006 10:49 am 

.... Направи ми силно впечатление.. че като хвана например един среден клен.. и го водя към мен .. с него вървеше втори такъв със същи размер.. т.е движеха се по двойки .. Мисля и Краси е имал такъв случай.. Следването е толкова плътно ,че имаш усещането ,че си хванал две риби!.. Отказва се чак като го вадиш от водата!?.. За първи път виждам такова поведение и то няколко пъти за един ден!.. Кефалите по двойки ли зимуват?.. Явно много се обичат!.........
Д-р Косьо[/quote]

Имал съм подобни случаи и лятото, при риболов на блесна..... втора риба атакува това, което се показва от устата на уловената..... вероятно се опитва да измъкне "храната".....
В потвърждение на тезата "конкуренция за храна" ще споделя наблюдения от тази есен по Огоста: при блеснене на мъртва рибка, след поредната атака ми остана опашката на рибето. Докато се придвижвах към "основната група", където бяха рибетата, видях два добри клена зад паднало дърво. Внимателно се промъкнах през храсталака, закачих опашката от рибето на тройката /мисля №1 беше/, почаках десетина минути да се успокоят рибите и пуснах стръвта по течението. Една от рибите веднага я взе, обаче тройката и пречеше да я погълне. Другата риба непрекъснато атакуваше първата да и вземе храната. Окуражен от това, подръпнах линията с цел да извадя рибето за нова, по-успешна атака. Понеже рибите бяха непосредствено под повърхността на водата, подръпването дойде по-силничко, рибето излезе над повърхността и прелетя двадесетина сантиметра, преди да падне пак. С падането, от бързея излязоха още няколко риби /размер-лакът, приблизително/, една го взе и го отнесе в дълбокото, следвана от другите. За съжаление не успях да я хвана-погълнат от случващото се засекох без да съм затворил скобата на макарата....... :shock:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: ...
МнениеПубликувано на: Вто Окт 31, 2006 11:40 am 

Виж ти ,виж ти... какви отношения .. , а аз наивно мислех ,че се обичат... :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часовете са според зоната UTC + 2 часа