Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:32 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Чет Сеп 08, 2005 7:28 pm 
Аватар

Понеже не можах да отида с Мунчо и Росен в неделята,се изнервих и във вторник сутринта към 8и 30 бях на Росица насред Севлиево.Водата като сълзица ,на десетина метра всичко се види с очилата.Тръгнах от моста на стадиона към смесито с Видима.Още на първия вир ,около метър дълбок и петдесетина дълъг гледам се бухат некви говеда в средата ,ама а нагазя, а са се скрили,знам си го от опит.Сложих един еленов седж ,тръгнах по брега и взех да подавам близо до него.Първите пет хвърляния,пет обръщания на големи риби и пет гелета .В следващия повече от половин час същия ужас.Гледам го дойде трийсе и повече санта пич ,обърне се на мухата ,аз засека и нищо.Смених оси, бръмбари,скакауци,куки от осем до дванайсе къръъък.Сложих един парашут на дванайсе кука подавам и тоя път го зацепвам двайсе и три и пет сан та ,вадя го и кво да видя ....морунаш, зашил се от външната страна на горната джука.Първи морунаш с мухарката.Досега имах клен ,пъстърва,костур,уклей, пръскач,слънчак сега и морунаш.Не е зле.Та така се отпуши нанекъде работата и за следващите три часа дръпнах трийсетина мерни, ама само кефали ,като пет взех/няма как тъщата дойде днеска/,а другите обратно.За ония с парашутите ,ама не имърджъри, няма да разказвам ,да не ви е гадно.И още..
Днеска 08 .09 реших да се кача на едно язовирче близо до Габрово.Не бях ходил близо два месеца там и ми беше интересно кво правят без мене едни ми ти мазни кефлета.Сложи очилата и ги гледам на десет петнайсе метра постоянно кръстосват напред, назад.Вързах оса не я щат, сложих черен бръмбър с жълт чинил за корем , оп един се излъга и айде обратно в гьола.Надърпах пет -шест и то не лоши и те при първия.Смених бръмбара с един седж /любимия ми вид мухи/ и се отправих към стената.Нагазих в една пролука сред шавара и гледам една талпа на десетина метра плува с гръб към мене ,към дълбокото.Разтрепераха ми се ръцете ,та не мога да хвърля ,а и около мене тръстики, добре че ми е 2,70 мухарката извъртях я някакси и мухата го тупна по гърба, оня само се обърна ,аз дръпнах и като че ли някой хвърли паве във водата,заби надолу, омота се в едни водорасли/между другото ловя винаги с типет 0,14 ,но на Росица ми свърши ролката и бях вързал 0,16/.Отпуснах го той тръгна пак навътре ,обърнах го и лека полека го извлякох.Две педи и три пръста ,което ще рече четиридесет и пет сантима и първия ми килограмов язовирен кефал.За жалост нямам апарат, но клена си е там и догодина аз или Мунчо дано да го снимаме,щото не вярвам някой от каракудаджиите да го закачи.Та това е.Знам ,че не е като рибите на колегата от Пловдив ,ама кефа е един и същ , а това е най -важното ,нали така.Леле да свършвам ,че то стана "Война и мир".На кука на всички.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Сеп 08, 2005 7:42 pm 
Forum Admin
Аватар

Здрасти, Росене,
хубаво ги написа тези излетчета, благодаря, че сподели!
Междудругото, за морунажа, опитвал ли си на нимфа, имам няколко на нимфа, докато гонех кефал.
Поздравления за голямата риба, а и за това, че си я пуснал. Господ гледа и награждава според заслугите, да знаеш.

Междудурогото много ми беше интересно дочитайки момента, че си го хванал с 0,14, браво. След миналогодишната свиня дето ми направи спростор до средата на реката, по-тънко влакно за кефал от 0,20 не слагам...

Не спирай все така да споделяш...

Жив и здрав бъди!

Радо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: типет
МнениеПубликувано на: Пет Сеп 09, 2005 6:50 am 
Аватар

Благодарско за хубавите думи Радо.Виж тоя клен го хванах на типет 0,16.но обикновено ловя с 0,14, а до миналата година само с 0,12 и съм нямал проблем.Кефала дето го държа на снимката е 1.100 и е изваден с 0.12.При днешните показатели на влакното може да си го позволи човек.Аз ползвам Тубертини.Това се отнася за сухата муха,при нимфите обаче влакното се трие по камънаците и трябва по- дебело.Пиша го това,щото чета на колегите как им къса 0,18 при характеристики /на Тубертини спешъл например 3,500/ :?: ама после видях ,че са пъстърви и си спомних на един рибарник с американки как на всяка трета риба мухата ми оставаше в устата й /пак с 0,12/ и се чатнах ,че влакното се претрива от зъбите им и затова се къса.Иначе ако се сменя типета след всяка хваната риба според мене няма да има проблем.Жив и здрав и ти

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: ..за триенето..
МнениеПубликувано на: Пет Сеп 09, 2005 12:29 pm 
Аватар

D-r Kosio написа:
Здравей robko1,

...типет STROFT ABR....и няма да се протрива толкова...

Все така,

Д-р К

Благодаря за инфото.Ако го има това влакно в Габрово,ще си го купя,щото и без това не знам какъв типет 0,14 да си взема.Ако някой друг знае здрави на възел и триене нека да напише.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Сеп 09, 2005 10:25 pm 
Аватар

Роска, аз за СТРОФТ-а от кога ти хортувам? :wink:

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа