Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:43 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Чет Май 25, 2006 5:30 pm 
Аватар

По какъв начин един сериозен муар следва да отбележи 24-ти май?? Познахте от първия път - с мухарене :lol: :lol: :lol: . Отчитайки страховитите прогнози на синоптиците за рекордни температури, навивам дже се ме - то за 5.00. Разбира се, нещо обърках и алармата не задейства, но към 6.00 се ококорих. Скачам бързо, нарамвам торбето и към ту 7.00 - 7.30 часа се озовавам на великия канал. Такъмът вече е представян - къстъм изпълнение бланки Сейнт Кроа СЦ5, 9 фута, 4 части, 4 клас, шнур - Кортланд 444 пресижън тейпър. Новото в схемата е сефтосването на една специална муха, подарена ми от Д-р Косьо в хубава кутия с надпис - жест който оценявам високо!! Още с пристигането с радост отчитам, че явно два - три дни водата не е точена и нивото е сравнително високо. Приближавайки се ми прави впечатление, че водата буквално кипи :shock: :shock: . Когато се заглеждам установявам, че това е предизвикано от милиони рибенца около 2-3 см., който явно са кефалчета. Направо съм изумен от репродуктивните способности на този водоем - виждал съм през годините какво ли не - мрежи и удряне с летви по водата за подкарване на рибата към мрежата, камъни и какво ли още не. Като отчетете и почти ежечасното вариране на нивото на водата, просто не знам кога се хвърли тоя хайвер и кога успя да се излюпи безаварийно!!!! Това разбира се само ме радва. Започвам да подавам новата муха - за чест на майстора същата е с отлична плаваемост, а снопчето бели косми / да ме прощавате, ама нищо не разбирам от муховръза и може би не назовавам нещата с правилните им имена/ от към гърба действат като сигнализатор - на десетина метра мухата се вижда отлично!!!!! Проблемът е, че хайванчетата не я харесват :cry: . Продължавам да я подавам още петнадесетина минути безрезултатно, след което решавам да я сменя с "корковия кленоубиец" :lol: . Вадя втората кутийка и замръзвам безмълвен - в суматохата не съм обърнал внимание, че "кляноубийците" са свършили/ разбирай останали един по един по трънки и глогинки/ :( :( . Трескаво започвам да търся заместител и попадам на долната муица, която в оригинал представлява това:

Изображение

А след бърза намеса със забките :lol: придобива следния класически вид:

Изображение

Още на третото хвърляне за снимка излиза този пич:

Изображение

За пореден път се убеждавам, че тази конфигурация - членесто / разбирай като наденичка / телце с космички, тъмно на цвят, без никакви цветни забежки, работи безотказно на въпросния канал. Постепенно приближавам до мястото, на което се втича една вадичка:

Изображение

Прави ми впечатление, че белезникави петнисти рибки / вероятно кротушки / се "бият" и хвърлят хайвер буквално на камъчетата на "поточето", а кленове се въртят и вероятно ядат част от хайвера на кротушките. Докато наблюдавам тази кръвнишка сцена от към дълбокото се показва един хубавец около 30 см. и въпреки че стърча в целия си ръст, същия не показва никакви признаци на притеснение, можи би от обстоятелството, че съм даденост към пейзажа, т.е. не се движа. Леко започвам да разгъвам шнура и елегантно слагам мухата на около 20-тина см. от главата му. Следва безапелационно вземане. Тъй като това е най-сериозната риба за сезон 2006, с треперещи ръце включвам видеото:

http://foto.bg/data/500/Picture_071.avi

Ето го убавеца:

Изображение

Докато го снимам и пускам, от клекнало положение съзирам още по-голям красавец величествено да маха перки към втичалото. Сгънат на три се пресягам, взимам мухарката и отново подавам мухата. Ето резултата:

http://foto.bg/data/500/Picture_072.avi

Ето и рибата - по груби сметки е около 500-700гр.:

Изображение
Изображение

Усещам, че това ще бъде един от тези дни, които се запомнят за цял живот. Изваждам още три прилични риби от същото място, което за пореден път доказва колко резултатни могат да бъдат "обичаните" от клена места - въпроса е да имаш търпение и рибите рано или късно идват!! За съжаление накрая и глухите разбират, че мястото е нездравословно :lol: :lol: . Продължавам нататък и се появявам на следващата "секция" от канала, която предлага идеално укритие под формата на насип, над който трябва само леко да покажете очичките, за да видите къде са хубавците:

Изображение
Изображение

Следват две бързи риби и от това място:

Изображение
Изображение

Отчитайки, че в канала има значително количество вода, се отправям към дълбачката. Появявайки се на насипа, буквално ми спира сърдечната дейност - в тази част от канала се разхождат десетина лакътника!!! Клякам бързо и започвам да разгъвам шнура, обзет от дива радост, че големите риби са оцелели и тази зима!! На първото подаване най-здравото бичме взема с яростен плясък!! За дълбоко мое съжаление успявам да го удържа само около десетина секунди, след което пича се откача, вероятно е захапал с връхчето на устата :( :( . Излишно е да ви казвам, че "флотилията" изчезва като хамериканска подводница в нискобюджетен холивудски екшън :lol: :lol: !! Продължавам нататък и скубвам още три риби, но от големите няма и следа:

Изображение
Изображение
Изображение

Става към 12 и напича зверски. Решавам да приключвам, още повече, че съм извадил по груби сметки около два - два килограма и половина живо тегло :lol: :lol: . Прибирам пръчката и се прибирам в къщи в отлично настроение. Синът ми, като вижда резултатите на компютъра, след свалянето на снимките от апарата, най-накрая сваля гарда и се съгласява, че мухарката е смъртоностно оръжие 1,2,3 и ен-та част :lol: :lol: . По-важното е, че проявява интерес да лови, поради което с още по-голяма радост днес свалих от продажба някои неща :lol: !! За мен ще бъде голяма чест след някой месец във форума да се появи нов член от фамилия Загорови!! Та толкова от мен. За пореден път се убедих, че ТЕЦ-о е повече от култово място в околностите на София!! Поздрави на всички и лека вечер!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Май 25, 2006 7:23 pm 
Аватар

Евала ,бат Райко.Начесал си ги както си го и описал-перфектно.И с това видео направо слагаш "Чиш и пиш" в джоба :lol: :lol: А за сина не се притеснявай ,като закачи първия клен с мухарката нали знаеш за цял живот е.Поздрави и нови подвизи.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Чудесен излет.....
МнениеПубликувано на: Чет Май 25, 2006 7:43 pm 

искам да те питам бат Райко, това е при Дружба 2 или се лъжа а и друго там има една рекичка при депото на рейсовете, ако се сещаш на нея хващал ли си нещо, защото между другото и там има кефал но предимно малък.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Май 26, 2006 7:23 am 
Аватар

Здарасти Bate Raiko много хубаво и резултатни излетче много добре си ги надърпал :) За сина наистина не се притеснявай аз хванах само 2 дребни кленчета и си буквално си изхвърлих и подарих всички плувкаджииски и дънни въдици оставил съм си само едно телескопче за блесна с презумцията ако не върви на мухата да метна и некоя блесна но честно да ти кажа носих го 2 или 3 пъти и все не му намерих време да го разпъна и сега си стои в къщи :) мухарлъка си е голяма мания.
И да не хванещ нищо с мухарката да е :)
Поздрави за хубавия излет и готиния репортаж:)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Май 26, 2006 7:48 am 
Аватар

Бате Райко, този канал го направи КУЛТОВ за мухарския риболов в България :lol: :lol: :lol:

Поздрави за излета и снимките!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: хай
МнениеПубликувано на: Пет Май 26, 2006 3:24 pm 

Добре бе бат Райко, аз да се е...а у главудата на същия ден ходих и аз на канала, някъде около обяд. Да няма два канала, или аз да съм отишъл на грешния канал дее..а, щото водата беше некъв здрав мътильок, нямаше нищо общо с тази бистрота, дето личи от твоите снимки, беше мътилка. Помятах половин час, след което пристигна с колелото колегата Ник75. Преместихме се на другия гьол, и там нищо за около половин час, та в крайна сметка надухме колелетата към бирарията в Джунгла-2.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Май 26, 2006 3:36 pm 
Аватар

Аз като му казах на Бате Райко преди време да направи един пътеводител - ето до къде се стигна - Бат Стан - капо :lol: :lol: :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Май 26, 2006 8:08 pm 
Аватар

Баце много добро излетче си направил,браво:)
А сина ти е голям пич,онзи път на канала се засякохме и с него...ама той пак с блеснарката беше....ма да ти кажа повече хвана от нас :oops:
Та дано да се запали,то хване ли е готов:)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Май 26, 2006 10:03 pm 

Евала Бат Райко за хубавия излет
Нали ти казах за синагата че вече е готов
Ако решиш нещо друго за Балцера пиши ми на ЛС
Поздрави и още такива излети

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Май 27, 2006 11:39 pm 
Аватар

Браво Бате Райко! Браво и на Жорката че се е запалил, въпреки че спининга не му куца хич. Шарат му очетата, и той го разбира канала. Страхотен излет си направил. Особено на втория вир.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Май 27, 2006 11:44 pm 
Аватар

Сега прегледах още по-внимателно снимките и се оказва че големеца е от първия вир с помпата?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Май 29, 2006 6:36 am 
Аватар

Малииии...голяма дискусия за тоз канал през почивните дни бре :lol: :lol: !!!! Пичове, веднага уточнявам - 1. Бат Стане - същия канал си е, първите снимки са си от мътильока - той никога не е бистър!! Последващите снимки са от едно малко каналче, което е преди сниманото втичало, т.е. на практика от него се изтича водата в "мътильока", то действително е бистро!! Не се кахъри, тъй като вчера - 28.05. бях на канала и то със съфорумец - Алекс, и не хванахме кьорава рибка :( :( , но ще ви разкажа допълнително за тая мъка!!! 2. Любо - точно си познал - и двата хубавеца са от помпата, от края, където се втича една баричка!! 3. Вчера установих, че "портрета" хвърля шнура почти толкова добре, колкото мен :oops: и то само след един "урок" преди около година и половина???? На питанката ми отде тез прилични умения, отговора бе - абе гледах те аз много внимателно миналия път. Де и аз да прифащах тъй от гледане....Явно ша му се удава мухарлъка на магарето ниедно и това си е :wink:. Те това е за канала!! Поздрави и успешна седмица на другарите-муари!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: хай
МнениеПубликувано на: Пон Май 29, 2006 8:35 am 

Поздрави сина ти, голям симпатяга е. Вчера те видях, ама нали съм кьорав и викам - тва бай Райко ли е, не е ли бат Райко, ама си махнахме де...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Май 29, 2006 4:49 pm 

Станиле, не се бъзикай, че пляскаш с муата а не видиш...... ако е така-ела да ти изпишеме очила....... Язе, имам неколко броя....... и пак не видим, баш.....!!! :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Май 29, 2006 10:54 pm 
Аватар

Bate Raiko написа:
Явно ша му се удава мухарлъка на магарето ниедно и това си е :wink:

Баце,ма той синковеца ти и ония път със спининга беше,ама извади отнякъде една кутийка пълна с коркови муички,аз немах толкова колкото той като спинингист тогава :oops:

пп.Имам една снимка как рилийзва едно кленче,требе да ти я пусна на лс :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа