Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:45 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Пет Окт 06, 2006 8:28 am 
Аватар

Тия от Енергото са за черпене - измислиха профилактика на тока в четвъртък до обяд. И без това страшно много ми се ходеше до Янтрата, а само се чудех кога - е те тия ми дадоха готовия отговор - четвъртък сутрин. С развиделяването вече бяхме с Павлин (muhomor) - колега от клуба - много добър спинингист на бързея на село Белцов. При това ниско ниво на водата бързей почти нямаше, а руслото на реката беше откъм другия бряг. Невероятно удоволствие е да посрещнеш изгрева на такова място с мухарката в ръце:

Изображение

Естествено в ръцете ми беше 8-цата с два стримера в тандем - горния по-малък в предимно бяла окраска, задния по-голям и по-шарен и блестящ. Още на първите хвърляния и имах плах удар - мислех, че е малък распер, но на следващото подаване го хванах и се оказа костурче, захапало първия - сребристо-белия стример:

Изображение

Появиха се и расперът с епизодични "бухания", но около падналите дървета на срещуположния бряг. Не ми беше проблем да ги достигам като дистанция, но точно между дърветата имаше трима местни плувкари, ловящи таранка (каракуда). Аз им подавах стримерите почти около и между плувките. Малко над мен Павката лепна едно расперче. Аз също не чаках много - един не лош екземпляр:

Изображение

Изображение

Изображение

Обаче не се чувствах много комфортно с колегите отсреща - все пак те бях преди мен там, от друга страна единия вдигаше страхотна гюролтия, а върха беше когато се сурна по стръмния бряг и се изцопа в реката на метър от мястото, където гонеше распера. то не бяха викове, не бяха псувни ... Викам на Павката да бягаме от тука и да проверим бента при село Долна Студена - по принцип това е страшно рибно място и винаги е пълно с народ. Има голям бент, който по принцип спира рибата с огромен вир и се лови всякаква риба. Държи и много распер, но поради навалицата рядко стъпвам там. Този ден обаче нямаше нито един човек - сериозно се учудих, но не си позволих много време да се чудя - мухарката и на бента:

Изображение

Понеже скъсах първия тандем от стримери реших да направя един експеримент (нали съм по експериментите :wink: ) - още миналата година бях обещал на Акулата да пробвам распера дали взема заешки нимфи. Закачих като първа една бяла заешка нимфа със златна глава, рибната със сребърна лента и мъничко по-дълга опашка. След нея сложих по-голям стример - по литературата това е описано като малка рибка, бягаща от по-голяма и се води за голям атрактор, като се предполага, че по-малките вземат първия - по-малък стример, "открадвайки" го от "преследвача", а по-големите хищници перват направо "преследваща". Е май наистина е така :lol: . Расперите обикновено атакуват още с първите подавания:

Изображение

Изображение

Изображение

Няколко распера по 35 и 40 см - на заешката нимфа - първата в тандема. Очаквах обаче и удара си на големия заден стример - не закъсня. Страхотен удар, сопата се сгъна, сгънаха се и ръцете ми, върха тръгна да допира водата, шнура взе да се издърпва от ръцете ми - естествено с нужното голямо съпротивление.

Изображение

Понеже имаше доста шнур в краката ми не успя да го издърпа целия да проверя как се работи с аванса на макарата. И почна борбата - аз навън, той навътре. Мястото там е ужасно дълбоко, водата в момента е много бистра и просто беше някакво невероятно удоволствие да гледам тоя дебеланко как задълбава, изчезва и после пак се появява от дълбините. От тук нататък е удачно да цитирам Д-р Косьо - "Какво прави кепа в колата :roll: ". Е извадих го - снимките не станаха хубави - сам човек не е работа:

Изображение

Изображение

В момента е във вира и чака утре сутринта Jeeves заедно със всички останали хванати распери :)

Понеже си взех дозата адреналин имах още час на реката и беше време да пробвам новата шибучица - Шекспир Одисей Флай 4/5 клас 2.10 м, препоръчана ми от Д-р Косьо (естествено за други реки) и оборудвана с нов шнур РИО #4 ДТ, благодарение на Борката от Варна. Може да си представите как се чувствах като оставих триметровата 8-ца и взех в ръката двуметровата 4-ка :lol: . Вързах й две бели нимфи, минах от долната страна на вира, на един бързей, образуван от обратното течение. Страшен кеф - 40-ка с тая сопица:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Павката със спининга също имаше успехи:

Изображение

Калин (Jeeves) пристига довечера и утре сутринта тия Харамии-хубавци ще имат нови предизвикателства :lol:

Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Окт 06, 2006 8:43 am 
Аватар

Роска, много хубави снимки ( и риби ) :wink: Завиждам ти за близоста на тия места пълни с риби!
Поздрави!

Иво

пп. видях новите предизвикателства! :lol: ще бъде интересно! :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Окт 06, 2006 8:45 am 
Аватар

Супер Роска направи ми идва да хвана томахавката и да си паля мотора не някоя рекица малко да потегля и аз :) но нямаааа ще държа до напролет, страхотни рибоци сте надърпали, ей янтра е велика река:)
За снимките, ти си знаеш супер са аз някак си не се справям сам с фотото и рибите ама ти си го отработил :)
Успехи и Поздрави :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Окт 06, 2006 8:53 am 

Роска, снимките ти са супер, аз на твойте постове много се кефа, до голяма степен заради снимките, аз никога не ги изкарвам толко добре, мене във фото студио да ме пуснеш пак ше ги оклепам.. та затова и много не снимам, макар че понякога нося апарат..
абе можеше малко да изчакаш с тия снимки... уффф колко работа имам, ама след тия снимки съм я е...л в работата.. отивам да си зема некво дебело влакно, щото най дебелия типит който имам е 0,18.........

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Окт 06, 2006 10:37 am 
Аватар

Роска, отдавна не съм чел толкова увлекателен репортаж!!!!!!! Свалям ти шапка пич!!!! Между другото, не знам дали в страната има човек, който да е хванал повече распери от теб / по легален начин /!!!! Предполагам, че изживяването с Шекспира ще те "зариби" за ниските класове!!!! Аз поне лично съм възхитен от тия шибучици!!!Поздрави!!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пет Окт 06, 2006 10:44 am 

Благородна завист ме гризе , Роска ... как нямахме и не тук една такава рекица... :cry: За сега само навързах стримери ...и се наканих...
Между другото ..с японското материалче става много добре... щях да пускам снимки..., макар и не проверени на място...,но след твоите подвизи...замълчавам в ъгъла и си свалям шапката...
Много е бистра водата!.. така ли е винаги?

Поздрави,

Д-р Косьо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Окт 07, 2006 5:43 pm 

Страхотен излет Роска, красота. А снимките са Global class. Особено тези с распера на фона на зеленото дъно.

Да те попитам с бялата нимфа хващаш ли кефал, защото тук такива от по 30см се назландисват на нимфите. Пробвахме С Т-то кафеви, сиви, заешки и фазанови, насочват се към нея и в пследния момент се отказва. Много вяли

Поздрави и наслука и занапред!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Окт 15, 2006 5:24 pm 

Браво, Роска!
Както винаги класа - прекрасни риби, прекрасен репортаж и не на последно място прекрасни снимки! Наистина е удоволствие човек да чете репортажите ти.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа