Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:34 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Чет Дек 14, 2006 1:54 am 
Аватар

Отиде си още един прекрасен декемврийски ден изпълнен с много вълнения. Този ден бих искал да споделя със вас скъпи ми колеги .
За мен седмицата не започна никак добре. Наложи ми се да претърпя една лека хирургична интервенция заради която се измъкнах за два дни от работа. Първият от тези дни не се чувствах добре и го прекарах почти целият в леглото. Следващият обаче бях планирал да прекарам в муховръз, като се надявах на моят верен приятел и колега мухар Вальо да сподели още малко от безценния си опит с мен. Е, плановете бързо се промениха защото в 9.30 сутринта разбрах, че уговорката с Вальо отпада. Аз се чувствах значително по добре, а навън грееше едно слънце. От мъглите и дъжда през изминалата седмица нямаше и помен. Изведнъж всички мухи ми се изпариха от главата и в мен започна да се надига непреодолимото желание да ида за риба. Винаги когато трябва да избирам между риболова и муховръза избирам риболова. И този път не изневерих на себе си и след кратки уговорки със жената потеглих към реката.
Реката, Тунджа, реката заради която станах мухар. Целта ми бяха едни места, на които реката е много широка и плитка. Знам от опит, че тези места държат много и добри кефали, като се надявах на добър успех въпреки, че е средата на декември.
В 11.40 бях на въпросното мястото. Водата бе много бистра, а дъното осеяно с килим от гниещи листа, които правиха рибите по-трудни за откриване. Започнах риболова с две мокри мухи, Coachman на 14 номер кука и March Brown 12ка. Не ползвах индикатор, а следях поведението на лидера или края на шнура. Още след първото подаване зад един храст на отсрещният бряг и последва рязко взимане, като рибата изпъна целият ми шнур. Кефала не беше лош за сезона, около 27см и след кратък преглед на устната му кухина бе освободен.
Изображение
Заради шума които вдигнах при ваденето на рибата сметнах, че е излишно да хвърлям на същото място и слезнах надолу по течението. В края на един дебел бързей видях силен плясък които издаде присъствието на кефал на това място. Навлязох в реката и започнах да хвърлям към брега, в сянката на един храсталак. И като се започна, гол след гол.
Изображение
Изображение
Рибите бяха повечето между 24 и 30 см. По-голямата част от тях се хванаха на March Brown-а , а на Coachman-а се хванаха само няколко дребни включително и два огромни уклея. Скубането продължи много време докато накрая ми омръзна да ги дърпам рибите и реших да сменя мястото, пък ако там не ще да се върна. Интересното бе, че рибата се бе съсредоточила точно в сенчестата част под един храст. Опипах всички места наоколо, но нищо. А под храста, рибка след рибка в продължение на час и половина. Реших да се разходя нагоре по реката, като смених Coachman-а със паяк с хакъл от яребица, тяло от бели фибри от перо от гъска, риб от медна тел и червена глава. Тази муха се оказа доста привлекателна за рибките които видях да се скатават зад един храст на отсрещният бряг. Измъкна 3-4 от тях докато не увисна закачена в клонака. Придвижих се нагоре по реката, а скъсаната муха замених с Gold Ribed Hare’s Ear. Тук обаче поведението на рибите коренно се промени. Станаха по-капризни по трудни. Виждах ги как следват мухата, но не взимат. Е все пак излъгах няколко в стил „нимфов риболов с Оливър Едъардс”. Виждам рибката подавам, гледам и реакцията и, и когато се обърне и отвори уста следва засечка и рибката е на тревата.Последва смяна на мястото и смяна на мухите, този път March Brown-а бе сменен от Professor на 10 номер кука. Тук дойде и кулминацията на риболова. Хвърлях под едно дърво и на третото подаване усетих удар и засякох, рибката не беше голяма, веднага обаче последва втори удар и пръчката започна да се сгъва много здраво. Оказа се че съм хванал два кефала, един 25см и един 33.
Изображение
Изображение
Явно използването на две мухи дава резултат! След това извадих още няколко кефала един от които бе 34 см.
Изображение
На стотина метра от отсрещният бряг започна да вие чакал и ми напомни, че е време да се прибирам. Така завърши за мен този риболов.
Поздрави и дано да има все такива декемврийски излети!

Последна промяна T-to на Чет Дек 14, 2006 10:50 pm, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Дек 14, 2006 8:01 am 
Аватар

Тео, ти уби всичко детско в мен :lol: :lol: !!!! Страхотен риболов пич, направо не е за вярване, че е в средата не декември!!! А тук пак се спусна мъгла...........Поздрави!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Дек 14, 2006 8:50 am 
Аватар

Това е риболов по това време ... Поздравления, Т-то !

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Дек 14, 2006 10:00 am 
Аватар

Поздрави.Страхотен излет.Тукашните риби ,обаче тотално отказаха мокрите мухи още преди две седмици някъде и се закачат само на нимфи.Абе така да кълват до март пък после ще видим :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Дек 14, 2006 10:49 am 
Аватар

Браво,Тео,
аз вече те поздравих за впечатляващия риболов.Че и мен ме запали...
Ей,специализира се по тия мокри мухи ! ! !

Поздрави ! ! !

http://pachoflyfishing.wordpress.com/
http://www.jivotno.com/Djery_tu
AngerPoint - just search in Vbox7 and enjoy===

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Дек 14, 2006 12:29 pm 
Аватар

Браво, колега!
Страхотен излет си направил - изпълнен с емоции и рибешка слуз! :D Тези слънчеви дни са ми любимите за разходка, а явно и за хващане на рибки. Забеляза ли, че през студените дни кефалите кълват много по уверено?
Пожелавам ти бързо оздравяване и още безчет успешни излети!

п.с. Би ли споделил накратко как водиш мокрите мухи?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Дек 14, 2006 3:02 pm 
Аватар

Тео, би ли пуснал снимки на тея убави мухи, да се поучиме и ние

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Дек 14, 2006 3:55 pm 
Аватар

Bate Raiko написа:
... А тук пак се спусна мъгла...........Поздрави!!!!

И тука времето беше такова до вчера!

robko1 написа:
...Тукашните риби ,обаче тотално отказаха мокрите мухи още преди две седмици някъде и се закачат само на нимфи.

Робко, тук условията са много специфични. Местата на които ходя водата е до колене и нимфите са почти неприложими. Ако се използват трябва да са много леки. Това, че е плитко прави риболова доста труден защото рибата лесно се плаши и се налага далечен кастинг, разстояние от 15м нагоре.
Между другото в мухарството ти си ми помогнал много, без дори да подозираш. Твоите мнения са ме накарали да експериментирам с няколко мухи, комбинации суха-мокра муха и т.н. Е, то нали за това е форума, да се учим един от друг! Ако се поучиш от опита на колега това може да спести години експерименти.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Дек 14, 2006 4:34 pm 
Аватар

Мунчо написа:
Пожелавам ти бързо оздравяване и още безчет успешни излети!

п.с. Би ли споделил накратко как водиш мокрите мухи?

Благодаря за пожеланията.

Най-добър резултат при мен дава хвърляне нагоре по течението и изтичане на линията. Следя лидера и щом спре засичам. Другият вариант е хвърляне към отсрешният бряг и се получава ветрилообразно водене на мухата. При падането на мухата цопването моментално привлича вниманието на кефала, мухата потъва и започва да се движи надолу по течението. Когато шнура образува корем започнва да придърпва линията към моя бряг. Мухата започва да се издига бавно и в този момент кефала удря най често.
Всичко обаче е относително. Когато рибата се храни на повърхноста ми взимат мухите веднага щом паднат, още преди да потънат. За конкретният излет обаче нямах нито един удар на повърхноста въпреки, че хванах повече от 30 кефала. Люпеха се много дребни майски мухи и въпреки всичко не забелязах риба да се храни на повърхността.
В Хасково на Банска река пък повечето рибки взимаха когато линията се изтече и започна да прибирам шнура към мен срещу течението. Рибешка им работа! И те са непостоянни като нас хората!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Дек 15, 2006 7:56 pm 
Аватар

Браво,това направо си ги скъсал тези рибоци, само така продалжавай.А ние тук пазим рибите в Банска за следващото ти идване.Жив и здрав.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Дек 16, 2006 9:46 am 

Ей, забрави ли че има и друг мухар в Стара Загора :?: :D - по цял ден мисля с кого да отида за риба ... :( :( :(
Супер излет ...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Дек 16, 2006 10:59 am 
Аватар

vikik написа:
Тео, би ли пуснал снимки на тея убави мухи, да се поучиме и ние

Ето снимчица на използваните мухи. Може вида им да се е развалил, защото бая се поомазаха със рибешка слуз :lol: !
Изображение

п.с. Виж сега, аз не съм човека от който трябва да поучава. Това ми е първия Декември мато мухар. Има хора които има с какво да ни поучат ама си кротуват. Все пак ако въпреки скромния си опит мога да бъда полезен ще се радвам!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Дек 18, 2006 10:27 pm 
Аватар

Тото,
Браво!Добър излет си спретнал.Колкото до декемри-какво му е на месеца?На всичкото отгоре той е супер нетипичен декември.Нашия график е най-често-сряда,петък и неделя/ако устискаме и не прескочим и в някой от останалите дни... :D /.
Колкото до плитките води и нимфинга-не си прав.Взема си нимфи,но много по-предпазливо и не какви да е.Пробвай с малки номера,а като наближи пет/на здрачаване/ сложи по едри и в светли тонове.Може и номер 8.И си купи индикатор,за да не ти изтекат очите.Много тарикатски взема. \:D/ Освен всичко друго,индикаторът ти фиксира/отчасти/дълбочината.Друго много ценно е-не прави нимфите дебели и красиви,а се стреми да са максимално семпли и бързо потъващи.
Успех,пич!
Веско

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Дек 19, 2006 8:07 am 
Аватар

Мерси за снимката, понеже досега не съм ловил с мокру мухи, ми беше интересно как изглеждат!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Дек 22, 2006 12:50 pm 
Аватар

vikik написа:
Мерси за снимката, понеже досега не съм ловил с мокру мухи, ми беше интересно как изглеждат!

Вики,ма мокри са мухите и за булдата :wink: значи отдавна би трябвало да си ловил на мокра муха :idea:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа