Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:48 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Съб Апр 05, 2008 11:50 pm 
Аватар

Днес открихме риболова за тази година. Отидохме на реката около 14.20 часа. Отначало тръгнахме преди моста на Юлиево вляво. В момента реката е доста пълноводна и леко замътена. Сравнително начесто се виждат кръгчета от дребни рибки. Сефтето не само за тази година, но и за нашето семейство направи жена ми- дребно кефалче. След известно безрезултатно замятане решихме да отидем на Зимница. Спряхме малко по- надолу от мястото, където миналата година беше събора. И тук дребосъка е доста активен- на 3-4 хвърляния имаше атака (успешна за рибките :wink: :lol: ). Вече се бях притеснил, че ще съм капо, когато едно 20-тина сантиметрово кефалче ме уважи. До края на риболова (около 19.20) успяхме да хванем още три рибки- един уклей и две кефалчета. Хвърляхме само на джапанки. Едрият кефал явно беше дал полов ден на риболовците :roll:. Рибките си ги пуснахме са се охранят и когато пак ги хванем лятоска ще решим какво ще правим с тях :wink: :lol: :lol: . Снимки не показвам, защото станаха некачествени.
P. S. Благодарим за приятната компания на колегата dimadoktor. Ако иска, той сам ще напише още нещичко за излета.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Апр 06, 2008 3:38 pm 
Аватар

Докторе, поздравления за излета...Ще тръгнат и по-хубавите кефлета...просто много задържа тоя студ!! Поздрави!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Апр 06, 2008 8:19 pm 

Bate Raiko написа:
Докторе, поздравления за излета...Ще тръгнат и по-хубавите кефлета...просто много задържа тоя студ!! Поздрави!!!!

Там е друга България и рибата се активизира доста по-рано, нищо общо със София. Водил съм на същите места колеги в началото на април, когато край София и дума не може да става за речен риболов на клен с муха, а там се ловяха кефал след кефал - справка Вальо Ралчев от Куката, брат му Марин, Чепето и т.н.
На д-р Най бих му препоръчал да отиде към Розово, преди в Турнда да се влее Енинската река, която вкарва студена вода. Яките тупалки са от вливането нагоре, чак до гьола под Копринка.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Апр 06, 2008 9:10 pm 
Аватар

Благодаря, бате Райко. Бат Стане, ти ми разправяш за Розово, пък аз си мисля за участъка около село Елхово, ама това е щот съм добър гИограф :roll: :oops: . Наистина в тази част не сме ходили и твърдо решихме следващият излет да е натам, благодаря за информацията! А на Тунджа под Зимница миналата година ходехме доста редовно и реката се отблагодаряваше доволно.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Апр 06, 2008 11:16 pm 
Аватар

Да, и на мен това ми беше сефтето за тази година. При мен водоемите се отчетоха с 5-6 кефалчета, най- голямото към 25 см. Останах със смесени чувства- от една страна все-пак регистрирах улов, от друга- размерът на рибките не ми задоволи. Интересното за мен беше, че на един от гьоловете /изолиран, без контакт с реката / почти на всяко подаване имах атака, но толкова рязка и кратка, че не можех да засека. А веднага след атаката хитрият рибок изплюваше мухата. Жалко, поне по силата на атаката това бяха по-солидни кефали.
Както написа адашът д-р Най, ще се надяваме до нова среща през лятото или поне след забраната. Мерси и на него за компанията, и за помощта при смяната на спуканата гума !!!
Поздрави на всички!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юни 19, 2008 10:04 pm 
Аватар

Здравейте приятели! Отдавна не съм писал, защото си организирах един проблем с акаунта, но ето ме отново! Пак на Тунджата, но около Ягода- миналата събота, след като преборихме ангажимоните, решихме, че ще отидем за риба, въпреки че всеки следобяд валеше отвратително и непоносимо регулярно, да не говорим за пороя предната вечер :x ! Къмто 14.40 бяхме на място- една от баластриерите до Ягода
Изображение
Реката беше много висока и мътна и аз се отдалечих малко от това място да се пробвам с мухарката. Мястото, което избрах беше отделено с дълъг полуостров от втичането и позапазено от мътнежа. Водата беше на около 2 метра по- ниско от брега, на който стоях и обхваната почти отвсякъде от пояс храсталаци. Ето защо бях много учуден, че изправен на брега и махайки като плашило, почти не притесних кефалите. След около 5 минути хванах първият- около 25см на бръмбар от черна микропореста гума.
Изображение
След около 10-тина минути се яви вторият- на оса.
Изображение
Явно след това кефалите разбраха, че насреща си имат достоен противник и нещо зачезнаха от хоризонта :lol:
. Оставих ги на мира за около 20-тина минути и пак започнахме да се надлъгваме. По едно време дойде един голям лъжец- около 45- 50 см, ама ей, огън момче излезе- надлъга ме- всъщност изобщо не обърна внимание на осата и когато почти го ударих по гърба презрително отплува в дълбокото :D . След големи тенезми излязоха още два като втория- също на оса. Снимките са направени на мястото, където първоначално спряхме и където беше релийза. Там, където хванах рибите не снимах, че нямах фото, снимахме с телефона на жена ми. След това изтрещя отвратителен гръм, който сложи край на излета. Събрахме набързо багажа и драснахме към Стара Загора да пием по едно (няколко пъти) и да направим разбор на излета, синоптичната обстановка, влиянието на синоптичната обстановка върху поведението на рибите, риболовците, живота и Вселената като цяло. Така открих новия сезон.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа