Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:48 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Зарибяване
МнениеПубликувано на: Сря Юни 18, 2008 9:45 am 
Аватар

От последният ми излед по река Струма сега в събота и неделя забелязах,че се ловеха пъстърви,но това,което ми направи впечатление е,че бяха еднакви на големина и веднага ми мина през ума,че е зарибявано и се поразтърсих и намерих едно инфо и реших да го покажа туко виж помогна на някой или най-малкото се зарадва.

"70 000 малки пъстърви бяха пуснати във високите зони в над 20 реки - притоци на Струма и Места в Пиринския край, съобщава БНТ.

Зарибяването се извършва по програма на Агенцията по рибарство и аквакултури. Средствата са осигурени от приходите от риболовни билети.

Зарибяване с балканска пъстърва на високопланинските реки в Пиринския край Агенцията по рибарство извършва от 5 години. Малките рибки са от пъстървовото стопанство в Самоков.

Първите малки пъстърви бяха пуснати във водите на река Железничка край симитлийското село Сухострел. Те тежат под 1 грам. След 3-4 години те ще достигнат на дължина до 20 см и ще бъдат готови за улов.

През есента предстои реките и водоемите в топловодната зона в Пиринския край да бъдат зарибени с шаран и сом.

Целта на извършваните зарибявания е да се създадат естествени условия и популация за развитие и обогатяване на микрофауната в реките, езерата и водоемите, които са държавна собственост."

Това е, което открих и мисля,че е супер пък всичко си зависи от нас и от риболовната ни естетика. :) :) :) :) :) :) :) :)....Но най-странното е,че пише,че са по 1 грам,а тези,който се ловеха пак бяха малки от сорта на 10 см.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юни 18, 2008 12:33 pm 
Аватар

И аз го видях това зарибяване миналия ден по новините.Наистина казаха,че рибките са по 1 гр. .
Това няма кой знае колко значение - по-важното е да се зарибява и най-вече да се пази ! ! !

Поздрави !

http://pachoflyfishing.wordpress.com/
http://www.jivotno.com/Djery_tu
AngerPoint - just search in Vbox7 and enjoy===

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юни 18, 2008 12:38 pm 
Аватар

Това зарибяване не е единственото - имаше преди време обществена поръчка, която явно вече е факт и в момента се пускат огромно количество рибки навсякъде - освен по Струма пуснаха и в Стара Планина над Казанлък, по Камчиите в горното течение и т.н. - става въпрос за по 30-40-50 хиляди рибки на всяко зарибяване. Плановете на ИАРА бяха за цяла България - явно поетапно си изпълняват програмата.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юни 18, 2008 4:47 pm 
Аватар

Е това вече са добри вести.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юни 18, 2008 8:27 pm 
Аватар

Росен написа:
........
- явно поетапно си изпълняват програмата.

Вижте,
не искам да "обръщам" темата, затова ако искате не ми обръщайте внимание. Даже много си мислех дали да пиша, но .....

Какво значи "програма" за зарибяване всъщност?!
Единствено и само да се закупи зарибителен материал и да се пусне във водата ли?!
Ако е така, достатъчно ли е!?

Къде са забраните за риболов в зарибените участъци???
Къде е контролът от страна на отговорните органи???
Грижи ли се някой за "инвестицията"???

Или само се отчитат програми???
-----------------
Не знам за Места, Струма и над Казанлък, но ще ви кажа за Камчиите.
По миналата Събота бях на реката. Мрежите са повече от водата. В района се приема за геройство да напълниш чувал риба и колкото по-бракониерски е метода по който е уловена, толкова по-голямо е геройството. Ебе мамата си е ебало!!!
Какво ще стане с 50 000 пъстървички пуснати, там?
Айде, сега самите "герои" сигурно ще ги пазят, но след 2-3 години ......
------------
Не съм песимист!!!
Знам, рано или късно ще се оправим.
Но пък държавичката ни що не се напъва малко?!?

Че не е ли по добре да се пуснат 10 000 рибки и парите за осталите 40 000 да отидат за опазването им???
Толкова ли е трудно да се направи една истинска програма???

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юни 18, 2008 9:00 pm 

Не е трудно,просто това е нашата действителност!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юни 18, 2008 9:01 pm 
Аватар

Angel написа:
Росен написа:
........
- явно поетапно си изпълняват програмата.

Вижте,
не искам да "обръщам" темата, затова ако искате не ми обръщайте внимание. Даже много си мислех дали да пиша, но .....

Какво значи "програма" за зарибяване всъщност?!
Единствено и само да се закупи зарибителен материал и да се пусне във водата ли?!
Ако е така, достатъчно ли е!?

Къде са забраните за риболов в зарибените участъци???
Къде е контролът от страна на отговорните органи???
Грижи ли се някой за "инвестицията"???

Или само се отчитат програми???
-----------------
Не знам за Места, Струма и над Казанлък, но ще ви кажа за Камчиите.
По миналата Събота бях на реката. Мрежите са повече от водата. В района се приема за геройство да напълниш чувал риба и колкото по-бракониерски е метода по който е уловена, толкова по-голямо е геройството. Ебе мамата си е ебало!!!
Какво ще стане с 50 000 пъстървички пуснати, там?
Айде, сега самите "герои" сигурно ще ги пазят, но след 2-3 години ......
------------
Не съм песимист!!!
Знам, рано или късно ще се оправим.
Но пък държавичката ни що не се напъва малко?!?

Че не е ли по добре да се пуснат 10 000 рибки и парите за осталите 40 000 да отидат за опазването им???
Толкова ли е трудно да се направи една истинска програма???

Амм Ангеле това е проблема е,че не само по Камчиите ги има мрежите,бомбите и какви ли не още други средства за помитане на рибата и за какво е цялата работа да я яде ли гадния бракониер и ако я яде ще се хапне 2 килца и другото на боклука.Това ми е болна тема,която всеки път ме кара да се замислям за човешката простотия.Казваш,че ще се оправим някога...не няма се оправим никога да знаеш.Много добре знам как стоят нещата и затова пуснах тази тема поне някой да се зарадва от факта,че на фона на тея мизерии кадето се правят по реките се прави поне малко за запазването на рибата.
Ангеле поздрави от мен и мн успехи

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юни 18, 2008 11:15 pm 
Аватар

Кристал, ще се оправим! Ще видиш!
Просто обществото ни е все още в процес на сложни социално-икономическо-политически реформи, които рано или късно ще приключат.
И при "великите" нации, които даваме за пример, нещата не винаги са били в розово и с красива панделка отгоре. А това, че сега са "отгоре" или че "изплуват" не значи, че няма да "потънат" отново. Такъв е кръговрата на живота и историята - "възход и падение".
И ние ще достигнем дъното и ще се изтласкаме нагоре.

Ще се оправим и когато воловете ни най-после се усетят, че не може да разрешяват на всяка жаба вдиглала си крака да и се слагат подкови, тъй като за тях самите няма да останат такива.
А те рано или късно ще се усетят.

Казваш че те радва, че поне малко се прави за запазване на рибата. Ама на мен тези акции малко ми приличат на садене на домати в неизчистена от трева нива - ако се хванат добре, ако не - какво толкова, ние нали сме садили, та нашата работа сме си я свършили.
Пък знае ли човек, може и това да е целта на занятието - май някой велик военачалник беше казал "Както сме я подкарали, ша вземем да завладеем целия свят! Та, 'кво ли ша прайм след това?!?".
Иска ми се да вярвам, че не е това целта, а просто действаме типично за българина, който пет пъти ще се опари вадейки картофите от огъня с голи ръце, докато се сети, че има дилаф и няма да го боли. Ама нищо - рано или късно ще се напариме достатъчно, ще се научиме и ще се оправиме.

Поздрави и на теб!

П.С. Днеска ми беше мноо крив ден, та нещо ми става :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юни 19, 2008 6:28 am 
Аватар

Ангел каза:

"Днеска ми беше мноо крив ден, та нещо ми става :) "

Ооххх...не е до кривия ден Ангеле, живеем в някакъв абсурд братче...Вчера отнесох поредните два часа и половина висене във великата Агенция по вписванията, за да подам отново документи за едно отказано за пререгистрация дружество...Между другото същата тая агенция тръгна с помощта на ЮЕсЕйд, както пише не рекламните плакати - С помощта на американския народ......Майко мила, ако тоя народ дойде да види какъв хаос ни хариза :? :? :( :( .
В ранния следобед минах през къщи да грабна няколко чувала за поредните си товаро-разтоварни подвизи в апартамента на бащата и отивайки към спирката на Окръжна болница чувам нещо се шушка над мене. Поглеждам нагоре и "падам от коня" - четири-пет мангала кършат клоните на една липа. Направо ми причерня пред очите....Разкрещях се зверски и тайфата се изсули със скоростта на светлината, прибирайки в един Опел Кадет натъпканите чували....Даже и това беше малко - приближава се един комшия и ме пита какво става - отговарям му, а той ме вика - тююю....комшу, що им позволи да вземат чувалите, трябваше ние да ги приберем........ Става въпрос за човек на около 60-те, предполага се, с поне малко запазени морални устои........
Та......не е до кривия ден, не е........Иначе съм съгласен с теб, че рано или късно ще се оправим - социума, както и природата, не може да търпи безкрайно подобно злокачествено образувание като нашето общество. Поздрави!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юни 20, 2008 8:23 am 

Ако се върнем на темата за зарибяването, рибки са пуснати и за първи път от много време техният брой е голям, но не малка част от тях вече са прибрани. Миналата събота с Владо и Ицо бяхме на Струма под моста на с.Невестино. Там местните си ловяха маломерни кефалчета и изненадващо за мен - маломерни балканки, все от един калибър. Разбира се, че си ги прибираха. Практически почти всички от пуснатите рибки вероятно няма да имат шанса да пораснат и да влязат в нормата.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юни 20, 2008 8:01 pm 
Аватар

Николай Енчев написа:
Ако се върнем на темата за зарибяването, рибки са пуснати и за първи път от много време техният брой е голям, но не малка част от тях вече са прибрани. Миналата събота с Владо и Ицо бяхме на Струма под моста на с.Невестино. Там местните си ловяха маломерни кефалчета и изненадващо за мен - маломерни балканки, все от един калибър. Разбира се, че си ги прибираха. Практически почти всички от пуснатите рибки вероятно няма да имат шанса да пораснат и да влязат в нормата.

Здрасти Ники,

Не разбрах какво имаш предвид под "ако се върнем на темата ...." като съдейки и по твоя пост, ние явно не сме се отдалечавали.

Ти знаеш ли кое поред "грандиозно" зарибяване с пъстърва по "програма" е сегашното по Струма? И аз не знам, но (и то без да се интересувам много-много от тази река) се сещам за поне още две.
Досега трябваше да "бъка" от пъстърва, като в показаните от Лъчо снимки. Да, ама не! Щото при нас "рибочувачите" или просто ги няма или те са от тези с "риба в чувалите".
Ама, айде. Аз вече писах за "картофите" и "воловете".
Егати, почти всички бивши Югославски републики минаха през война, а сякаш последствията са при нас, а не при тях.
Ама, то гнилото на една "ябълка" се чисти с нож, а не с "нежна революция".

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юни 20, 2008 9:08 pm 

Здрасти Ангеле!
Не знаех, че и в Струма е правено зарибяване, затова писах, че бях изненадан да видя там балканки. По начало, тази река си има всички условия да държи пъстърва, ако не сме ние да й пречим. Мислил съм си, че Искър може да бъде прекрасна пъстървова река от изворите си до края на дефилето, Струма по същия начин може да държи пъстърва до след Кресна, а сигурно и други примери могат да се дадат.
А иначе, "война" има и у нас, само че още не сме почнали да се колим помежду си, а воюваме срещу природата и, може би, срещу здравия разум. Между другото, мястото за което споменах, показва доста картинно един от аспектите на тази война - толкова мръсна река и мръсни брегове отдавна не бях виждал. Какви ли не боклуци имаше там, а миризмите живо ми припомниха времето преди няколко години, когато Станил Йотов ме заведе на прословувата река "Лайнарника". То всъщност цялата ни държава има такъв вид и аромат. Истинската Европа свършва някъде преди западната ни граница.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юни 20, 2008 10:01 pm 
Аватар

Здравейте момчета като гледам постовете ви не се сдържах да пиша.Аммм по Струма са правени много зарибявания ама наистина много и не само от Земен надоле.Ангеле,че пъстърва има,знам го и сега риба има.Казвам сега,защото до преди 5-6гдини имаше една масивна акция за търсене на злато.То не бяха багери сеялки реката не приличаше на нищо...та Ники е прав има някаква война между природата и българина.Та не знам как ще продължат тези "програми" по зарибяване,но нека ги има малко или много лично мен ме радват.
Поздрави.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юли 03, 2008 9:46 am 
Аватар

Ако задържи така да е студена реката още 2-3 години балканката ще измести клена и мрената.А дано.Ще има повече цепеници!!!

Последна промяна valyo hristov на Пет Юли 11, 2008 1:58 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 07, 2008 1:02 pm 
Аватар

svetligenov написа:
Е това вече са добри вести.

да браво =D>

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат