Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:48 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Тунджа, 6 юли
МнениеПубликувано на: Чет Юли 10, 2008 10:57 pm 
Аватар

Малко закъснях с репортажа, но по обективни причини- не мога да обработвам снимките и чаках жена ми да свърши тая работа. Та ,значи, ставаме с жена ми към 5,00часа и след мудно приготовление към 5,30 сме на път. (Тръгнахме толкова рано, за да опитаме и спининга, ама това е друга тема за друг форум). На първото място, на което спряхме- между Юлиево и Шаново- около 6,00 бяхме атакувани от малки, но особено кръвожадни гадинки, които предизвикват ужасни сърбежи и после- отоци и направо алергоподобни реакции. Освен това нулева активност! Към 11,00 решихме да теглим към Зимница. Водата е сравнително висока, но все пак се е кротнала и избистрила
Изображение
Още при захода за паркиране забелязваме игриви кефалчета :lol: . Ура! може и нас да ни огрее. Спираме под една достолепна върба, та да не се пържи Койота. Посреща ни много силен вятър и ние се споглеждаме ето така :shock: , после- така :? и накрая- направо така :cry: , но няма връщане назад- "Умри, но муха подай!" Та почваме да подаваме с интересен резултат- тук- там- даже успешно- в радиус около два метра от набелязаната цел. Скоро (при подаване между поривите на вятъра) резултатът е налице- един дребен симпатяга около педя. Нямам снимки, защото любимата мина на другия бряг :wink: и взе със себе си фотото. Издебвайки затишията продължаваме да замятаме. По едно време дискретно подсвиркване от отсрещния бряг откъсва единия ми зрителен анализатор от мухата и виждам любимата ухилена като нагризана тиква.Снимка от нейна страна:
Изображение
Вятъра на моменти затихва и ние мятаме ли, мятаме (с променлив успех) :lol: :lol:
Следват снимки с успехите на любимата:
Изображение

Изображение

Изображение
Релийз (не е единствения, напротив- всички рибоци се върнаха по родните си места)
Изображение
Последва кратка почивка с цел закупуване и консумиране на разхладителната и подкрепителна напитка Фанта "Хмел", производство на "Ариана" . Наслаждавайки се на сянката и на съживителното въздействие на питието, на отсрещния бряг виждаме това:
Изображение
-брегът е раздупчен от лястовици (предполагам :roll: )
Продължаваме да дращим- този път двамата на отсрещния бряг, ейго и бай ви Митяй в далечината:
Изображение
И по- наблизо:
Изображение
Тук в плиткото, заплетен във водораслите един кефал около 30 см береше душа- зад главата около гръдните перки беше с яки кръвонасядания - като "яка" и люспите в тази зона бяха настръхнали- не мисля, че беше заболяване, снимахме го, но снимката нещо не излезе - предполагам, че едър хищник го е хапнал и изпуснал.
Хванахме по около 10-тина кефала, най- големите- около 25 см.
Изводи:
-Риболовът беше труден заради силния вятър.
-Активни са дребосъците- миналата година на това място се хващаха хубавци около и над 35- 40 см, въпреки същата, че даже и по- голяма жега.
-Фотоапаратът трябва да се смени- изпуснахме много интересни моменти.
-И накрая , но не на последно място- жена ми пречупи психологическата граница от един- два- три кефала на излет и вече е запален мухар, което за мен е най- големия успех от излета, още повече, че осата, с която лови си е нейно лично производство!!!
P. S. Пораженията от "вампирите" се повлияват много добре от "Фенистил- гел"- ефтин илач- около 6 лева. Вампирите не са папатаци или комари, ами едни мухици около 2 милиметра, наподобяващи винени мушици.
Наслука на всинца ви!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юли 10, 2008 11:30 pm 
Аватар

Браво ,прекрасен репортаж.Поздравления за успешния излет.
\:D/

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 11, 2008 6:18 am 
Аватар

Докторе, здрасти!!! Поздрави и от мен за хубавия излет....Тия дни масово се коментира по форумите тая "срамежливост" на едрия кефал. Изказват се какви ли не предположения - жеги, температури на водата, липса на риби и т.н. и т.н....Не е ясно коя е основната причина, но факта си е факт - в най-добрия сезон работите са тегави - както по реките, така и по затворените водоеми :( :( . Както и да е - отново поздравления за излета!!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 11, 2008 3:26 pm 
Аватар

Докторе,предлагам ти следващият излет пак така-женати да лови а ти да снимаш,явно на ния и върви повече :lol: ,шегувам се,поздрави за излета,важен е релакса,останалото са подробности.Колкото до липсата на големи риби и при нас е така,основно дребосък и много рядко нещо по така.Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 11, 2008 9:58 pm 
Аватар

Оооооо, така значи, сами ми ходите по реките и не се обаждате!
Днес / 11.07.08 / и аз посетих същите места. Времето беше абсолютно същото като при колегата- много слънце, жега и вятър. Тъй като ходих сам- не ми остана ръка, време и нерви да правя снимки. Поне десетина пъти разплитах мухата от пръчката по причина подъл вятър, появяващ се естествено в момента на подаването. Така или иначе- и мен ме огря с около 12-13 кефалчета като на адаша, но последен се отчете един "батко" около 37-38 см, с когото се поборих 5-6 минути / ха така адаш, като не пощя да дойдеш с мен, ще им се не знае и на плочките :D / и после хитро го плъзнах по полегатия бряг. Наборите на последния нещо се бяха укрили и не се показаха. Не знам точно защо, но сигурно е от значение и жегата, и сравнително плитката вода...
Така или иначе- чакам с нетърпение Август и редовното си ходене на Доспат, че там повече рибоци се навъртат. Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Юли 13, 2008 9:09 pm 
Аватар

Айде пак Тунджа, пак на Зимница, но този път друга дата- 13 юли. Натварихме се на колята и бежешком на мястото, където миналата есен беше състезанито. Разставихме оборудването под една голяма сенчеста топола и фанахме мухарките. Реката е малко по- пълноводна, по- бистра и по- отзивчива. Аз първоначално опитах на еленова муха- пъъъълна отврат- в смисъл, не че мухата беше чак толкова отвратителна, отвратително беше отношението на рибките към мухата- отвращаваха се от нея (а може би от моят отвратителен кастинг :roll: ) Шуреят пробва оса, жена ми предлагаше бяло "комарче" и те също отчетоха само лабораторен интерес . Независимо един от друг аз и Валентина сме решили да заложим на черно бръмбарче, което се оказа печелившо. Най- любимата от жените, които съм имал, имам и някога ще имам, се отчете първа:
Изображение
Релийз, конечно
Изображение
пак благоверната:
Изображение
деееба и фотототото
Ееее, айде, дойде и моят ред:
Изображение
.Изображение
Пробвах оси, но нямаше особен ефект. Върнах се пак на чернички бръмбарчета и резултатът беше дост добър, ама пак нямам смики.
Явно беше ден на черни микропорести бръмбари, някои от които- с червена пуфкава опахчица :lol: . Днес Рибките бяха доста по- активни , че даже и по- едри. В плиткажите доста се назлъндисваха, докато в по- дълбоките и бързи места бяха по- некомпромисни :lol: . Сякаш положението се променя към добро :lol: Хванахме повече и по- едри от предния излет

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа